10.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΑντιπλημμυρική προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στη Θεσσαλονίκη

Αντιπλημμυρική προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στη Θεσσαλονίκη

Την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης με έργα διευθέτησης της περιφερειακής τάφρου, σε συνδυασμό με τη νομοθετική ρύθμιση περί καταργημένων ρεμάτων εντός του αστικού ιστού, ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική επιστολή του, ο Αντιδημάρχος Τεχνικών Έργων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, υπενθυμίζει ότι η περιφερειακή τάφρος είναι τεχνικό έργο που κατασκευάστηκε την περίοδο 1955-1958, για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης. Έχει συνολικό μήκος 9 χλμ., αρχίζει από τη συμβολή της οδού Κατσιμίδη με την Ανατολική Περιφερειακό οδό, στο ύψος της Τριανδρίας, και συγκεντρώνει τα νερά έξι χειμάρρων τα οποία εκτρέπει, για να καταλήξει στη θαλάσσια περιοχή του Φοίνικα.

«Οι μεταβολές που επέφερε το τεχνικό αυτό έργο στην αντιπλημμυρική προστασία, ειδικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι η κατ’ ουσία παύση της υδραυλικής λειτουργίας τριών ρεμάτων (Πολυγνώτου-Τούμπας, με εξαίρεση το τμήμα που βρίσκεται υπό οριοθέτηση και αποτελεί τμήμα της περιφερειακής Τάφρου Κυβερνείου και Αλλατίνη-Ν. Τύπα)» τονίζει ο Αντιδήμαρχος.

Ο τέως Οργανισμός Θεσσαλονίκης ανέθεσε σε εξωτερικούς μελετητές τη «Μελέτη Διευθέτηση Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης και Ανάπλασης Περιβάλλοντος Χώρου», ωστόσο τα παραδοτέα της δεν προωθήθηκαν σε στάδιο θεώρησης και εγκρίσεων, ώστε η τάφρος να θεσμοθετηθεί με οριογραμμές και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής.

Στο πλαίσιο της σύνταξης του φακέλου του έργου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα παραδοτέα της παραπάνω μελέτης σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και την παρουσίαση του τέως Οργανισμού Ρυθμιστικού και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, το 2010, στη βάση των οποίων επισημαίνεται η συμμετοχή της περιφερειακής τάφρου:

  • στην αντιπλημμυρική προστασία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
  • στη βελτίωση της αισθητικής του τοπίου, της προσβασιμότητας και της λειτουργίας της ως χώρο αναψυχής και περιπάτου
  • στη διατήρηση της συνοχής των επιμέρους οικοσυστημάτων κατά μήκος της και
  • στην ανάδειξη μιας συνεχούς ζώνης φυσικής βλάστησης από το δάσος  μέχρι τη θάλασσα

«Για όλους αυτούς τους λόγους» επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος «ο δήμος ζητά την αξιολόγηση των προτάσεων της συγκεκριμένης μελέτης, προκειμένου η περιφερειακή τάφρος να αντιμετωπιστεί ως έργο, όχι μόνον αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κρίνεται αναγκαίο να αξιοποιηθούν τμήματα ρεμάτων, διαδικασία που καθυστερεί  για χρόνια, με αιτιολογικό τη διευθέτηση των οριογραμμών. Απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση για υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και εξυγίανσης ρεμάτων που μπορούν και πρέπει να καταστούν πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για οικιστικές περιοχές του δήμου» καταλήγει ο Θανάσης Παππάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ