7.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΑνακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος για την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν στη...

Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος για την εμφάνιση φυτοπλαγκτόν στη θαλάσσια περιοχή της Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την εμφάνιση μεγάλης έκτασης φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Όρμο της Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Από τις 22 Ιουνίου 2017 εμφανίστηκαν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου μεγάλες φαιόχρωμες κηλίδες, που σταδιακά εξαπλώθηκαν καλύπτοντας ολοένα και μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση της παράκτιας ζώνης και περιοχών προς τα ανοιχτά του Όρμου της Θεσσαλονίκης.

O Δήμος Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρακολούθηση και την αναγνώριση του φαινομένου προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Στελέχη του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων μετέβαιναν καθημερινά στον χώρο της παραλίας καταγράφοντας την έκταση και την εξέλιξή του φαινομένου
  • Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για την υλοποίηση του Προγράμματος «Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας στο όρμο της Θεσσαλονίκης» –  Προγραμματική Περίοδος 2017 – διενεργήθηκαν δειγματοληψίες για αναλύσεις θρεπτικών ουσιών και χλωροφύλλης και αναγνώριση φυτοπλαγκτικών οργανισμών, από τρία παράκτια σημεία του Θερμαϊκού Κόλπου (Λιμάνι, Λευκός Πύργος, Μέγαρο Μουσικής)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το φαινόμενο προκλήθηκε από το δινοφύκος του γένους Gonyaulax, το οποίο παράγει πολυσακχαρίτες που οδηγούν στο σχηματισμό βλεννώδους μάζας, με συνέπεια τη δημιουργία συσσωματωμάτων με άλλα φυτικά και ζωικά πλαγκτικά είδη, νεκρά κύτταρα, στερεούς επιπλέοντες ρύπους κ.ά.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ενώ επισημάνθηκε ότι οι πληθυσμοί του εν λόγω δινοφύκους παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αφθονίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη, στις 29 Ιουνίου 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε έγγραφη ενημέρωση και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, στην οποία αναγράφεται όμοια διαπίστωση.

Επισημαίνεται ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και αναφερθεί στο παρελθόν στις ακτές του Β. Αιγαίου και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως συνηθισμένα και επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το φαινόμενο χαρακτηρίζεται μεγαλύτερης έκτασης και έντασης από τα προηγούμενα, με την ύπαρξή του να αποδίδεται σε πλείστους παράγοντες, όπως λ.χ. η αύξηση της θερμοκρασίας, η έλλειψη κυματισμού, οι ενδεχόμενες μεταβολές στις συγκεντρώσεις των θρεπτικών ουσιών που καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο κ.ο.κ. Παρά την «ξαφνική» εμφάνιση, πρόκειται για αργή διαδικασία, που οφείλεται σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών οι οποίες επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους.

Από την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 παρατηρήθηκε σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου, με την επικράτηση ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας να θεωρούνται ότι συντέλεσαν ως προς αυτό. Η μηχανική απομάκρυνση της επιπλέουσας βιομάζας είναι εργασία σύνθετη και πολυδάπανη και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην έγκυρη ενημέρωση για τα αίτια του φαινομένου, προέβη στις παραπάνω ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη παραπληροφόρηση και συμπεράσματα βασισμένα σε εικασίες, ενώ οι δειγματοληψίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων και την εξέλιξη του φαινομένου θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στόχος του Δήμου είναι τόσο η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, όσο και η συμβολή, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην αναβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των οποίων επιχειρείται η εξεύρεση χρηματοδοτικών μέσων και άλλων ενδεδειγμένων πρωτοβουλιών (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συνεργασίες κ.ά.).

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, αποσκοπώντας πρωτίστως στην πρόληψη της κατάληξης απορριμμάτων στη θάλασσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ