12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνέντευξη Τύπου – Δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τους πρόσφυγες και βραβείο...

Συνέντευξη Τύπου – Δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για τους πρόσφυγες και βραβείο «Le Monde-SMART CITIES 2018»

Οι δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων -20η Ιουνίου- και τη βράβευση του Δήμου Θεσσαλονίκης στον διαγωνισμό της γαλλικής εφημερίδας Le Monde «SMART CITIES 2018», ενώ το βραβείο θα απονεμηθεί στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στις 11 Ιουλίου, στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για τιμητική διάκριση που αποδίδεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης εκτός συναγωνισμού, κατόπιν σχετικών προτάσεων των μελών της Κριτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνολική στρατηγική υποδοχής και κυρίως ένταξης των προσφύγων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για το επόμενο βήμα μετά την εξασφάλιση στέγης εντός του αστικού ιστού, και συγκεκριμένα για την ανάγκη επαγγελματικής απασχόλησης των προσφύγων που διαμένουν στην πόλη και στη χώρα, με την προϋπόθεση ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα της νόμιμης παραμονής και της άδειας εργασίας τους, ώστε να μπορέσουν πράγματι να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και στην κοινωνική ζωή της πόλης. «Επιδιώκουμε να γίνει η καταγραφή των δεξιοτήτων του καθενός», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για να απασχοληθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή στα προγράμματα απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης από τρίτες χώρες.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, αναφερόμενος στις δράσεις του δήμου γύρω από το προσφυγικό, τόνισε: «Σε μια περίοδο που ο δήμος δεν είχε έρθει ακόμη αντιμέτωπος με τη μεγάλη πρόκληση των προσφυγικών ροών, λάβαμε μέτρα για την κρίση την οποία βλέπαμε ότι ερχόταν και φτάσαμε σήμερα στο σημείο, τόσα χρόνια μετά, να έχουμε αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν στην πόλη».

Αναφορικά με το πρόγραμμα REACT που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2018, ο κ. Λεκάκης επισήμανε: «Είμαστε υπερήφανοι ως διοίκηση για το REACT γιατί το ξεκινήσαμε με πολλά προβλήματα επιφορτίζοντας τις υπηρεσίες με έναν όγκο διαδικασιών και μεγάλο κονδύλι της Ύπατης Αρμοστείας χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε πως ο κόσμος θα το αντιμετωπίσει. Το πρόγραμμα εντέλει απέβη ωφέλιμο για την πόλη μας. Ήταν σημαντικό ότι αυτοί οι άνθρωποι από τα camps βρέθηκαν σε διαμερίσματα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ενώ παράλληλα κινήθηκε η μεσιτική αγορά. Κατορθώσαμε με μηδενικά έξοδα και βασιζόμενοι σε συμπράξεις και συνέργειες φορέων να επιτύχουμε το 100% των στόχων μας και αναζητούμε νέα διαμερίσματα. Στην παρούσα φάση στο πλαίσιο του προγράμματος REACT ενοικιάζονται 92 διαμερίσματα».

«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το προσφυγικό με ανοιχτές διαδικασίες, με διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Άλλωστε, το ζήτημα απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες» τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, Σοφία Ασλανίδου.

Όπως επισήμανε η ίδια, στο πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών του δήμου, εντάσσονται μεταξύ άλλων δομές όπως το «Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο», συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, UNICEF), με ΜΚΟ, το δίκτυο δήμων σε συνέργεια με τον Δήμο Αθηναίων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Ένταξης με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές για θέματα ομαλής ένταξης των προσφύγων, η ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, στην αρμοδιότητα του οποίου προστέθηκαν και θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και η διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων.

Η κ. Ασλανίδου αναφέρθηκε ακόμη στην υλοποίηση προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως το πρόγραμμα ελληνομάθειας και ενισχυτικής διδασκαλίας με στόχο την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων: «Από τη νέα χρονιά δημιουργείται επίσης και ένα Κέντρο Ημέρας για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το προφίλ των προσφύγων, με στόχο την καταγραφή των δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στην αγορά εργασίας».

Ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος, τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά βοήθειας από την Πρεσβεία της Νορβηγίας και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο: «Ο Ε.Ο.Χ., αναγνωρίζοντας τη δουλειά που γίνεται στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αθηναίων και Πειραιά, αναζητά τρόπους ενίσχυσης με κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης και Όσλο».

Όσον αφορά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο κ. Δημαρέλος υπογράμμισε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, οι οποίοι στο παρελθόν επέδειξαν κοινωνική ευαισθησία και προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας την απασχόληση των προσφύγων στους τομείς του διαπολιτισμικού τουρισμού και της γαστρονομίας.

Φωτογραφίες εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ