11.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕκδηλώσεις και δράσεις της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων στην 15η Διεθνή Έκθεση...

Εκδηλώσεις και δράσεις της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων συμμετέχει στην 15 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπως πάντα, για όλα τα ενδιαφέροντα και όλες τις ηλικίες.  Με τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων θέλουμε να δώσουμε την αφορμή στον κάθε δημότη, να έρθει κοντά στον κόσμο του βιβλίου, της έκθεσης Βιβλίου και των βιβλιοθηκών γενικότερα.

Συγκεκριμένα: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει με τις εξής δράσεις:

  1. «Διαπολιτισμικότητα και Λογοτεχνία»

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη πρόκειται να οργανώσει εκδήλωση με θέμα:

«Διαπολιτισμικότητα και Λογοτεχνία».

Η διαπολιτισμική ιδέα εκφράζει, πάνω από όλα, έναν και μοναδικό τρόπο ύπαρξης, την ενωτική άποψη του παγκόσμιου ανθρώπινου ιστού, ένα είδος ισότιμης σχέσης ανάμεσα σε λαούς. Η εθνική μας ταυτότητα δεν αποτελεί λόγο απομόνωσης και εσωτερισμού, αλλά το κύριο διαπραγματευτικό μας στοιχείο στο διάλογο με το “άλλο” κατά τη διαδικασία της αμοιβαίας – διαλογικής αναγνώρισής της. Η λογοτεχνία αποτελεί λαμπρό πεδίο έρευνας για αυτό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου, στο χώρο της ΔΕΘ, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 10 μ.μ., στο Περίπτερο 13, Αίθουσα Ματαρόα

Θα μιλήσουν:

Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, ποιήτρια-μεταφράστρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων-εικαστικός: Μεταφράζοντας Λογοτεχνία,

Αντώνης Μπουσμπούκης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: Οικουμενικότητα και Διαπολιτισμικότητα

Βύρων Πισσαλίδης, Διδάκτορας Ιταλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας,

Α.Π.Θ.: Λογοτεχνικές συγκρίσεις και Διαπολιτισμικές σχέσεις

 

  1. «Η Λογοτεχνία του Φανταστικού ως φορέας πανανθρώπινων μύθων και λαϊκής παράδοσης».

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και της ενότητας «Λογοτεχνία και μνήμη», διάλεξη με θέμα: «Η Λογοτεχνία του Φανταστικού ως φορέας πανανθρώπινων μύθων και λαϊκής παράδοσης».
Ομιλήτρια θα είναι η Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ., καθ. Δημιουργικής γραφής, εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Θα αναλυθούν οι τομείς:

  • Απαρχές και σύντομη αναδρομή της εξέλιξης του λογοτεχνικού είδους της Φαντασίας.
  • Παρουσίαση βασικού μοτίβου του ήρωα – σύνδεση με τους πανανθρώπινους μύθους.
  • Η αξία της ενσωμάτωσης των λαϊκών παραδόσεων στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας. Παραδείγματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 12 με 1, στο Περίπτερο 15, στην αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

 

  1. Λέσχες Ανάγνωσης

 

Στη 15η ΔΕΒΘ, στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, περίπτερο 15 σταντ 82, θα φιλοξενηθούν όλες οι λέσχες των βιβλιοθηκών μας και θα συζητήσουν τα προεπιλεγμένα βιβλία. Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο πόρταλ του Δήμου thessaloniki.gr. «Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που συναντιέται συστηματικά, με κάποιο πρόγραμμα, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή τους συμφωνία». Μια ομάδα ανθρώπων, την οποία συνδέουν η αγάπη, ο ενθουσιασμός για τα βιβλία και η δημιουργική συζήτηση γύρω απ’ αυτά, αποτελεί μια μορφή Λέσχης σαν όλες τις άλλες. Οι συναντήσεις της Λέσχης είναι σταθερές -συνήθως μία φορά το μήνα- και ίσως και ο τόπος συνάντησης, αν το επιθυμούν όλοι (σε μια βιβλιοθήκη για παράδειγμα). Τα μέλη της Λέσχης απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο, την ψυχική επαφή και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, διοργανώνουν δραστηριότητες που τους ευχαριστούν και μ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν δημιουργικά μέρος απ’ τον ελεύθερό τους χρόνο. Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί ουσιαστικά μια παρέα, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις λογοτεχνικές λέσχες, τις λέσχες αστυνομικού μυθιστορήματος, τις εφηβικές λέσχες, ιστορικού μυθιστορήματος και τη Λέσχη Φανταστικής λογοτεχνίας.

Παράλληλα η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη διοργανώνει στην Παιδική Γωνιά:

  1. «beegames Brain Education Events»Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων. Τα παιδιά με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις μαθηματικών, φυσικών επιστημών, γεωγραφίας, ορθογραφίας, περιβάλλοντος, ιστορίας και λογοτεχνίας. Μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Με τους Νικόλαο Σακελλαρίου, Θεόδωρο Στεφάνου
    Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, 20:00 – 21:00, Περίπτερο 14, Αίθουσα 2
  2. «Η μυρμηγκοφωλιά» με τον Παναγιώτη  Παπαδόπουλο. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά ζωντανά έντομα και αληθινά απολιθώματα εκατομμυρίων ετών και να μάθουν πώς λειτουργεί μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών, χρησιμοποιώντας την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, και πώς απολιθώματα από ζώα που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και τι πληροφορίες μας δίνουν.
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018, 16:00 – 17:00, Περίπτερο 14, Αίθουσα 1.
  3. Η Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά της Παιδικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης που συντονίζει η παιδαγωγός και συγγραφέας Στέλλα Γουλτίδου θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή της στον χώρο της ΔΕΘ Περίπτερο 15 , stand 82 της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο για το οποίο θα συζητήσουν και θα αναλύσουν είναι ” Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες” του Ιουλίου Βερν.

Το Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών διοργανώνει στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη:

Ημερίδα – Συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης  της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒ οργανώνεται συνάντηση των λεσχών ανάγνωσης που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το Εργαστήριο για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην  Κοινωνία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Ο σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή εμπειριών από τη λειτουργία των λεσχών, η διάδοση καλών πρακτικών και γενικότερα ο προβληματισμός γύρω από τους κοινωνικούς αυτούς χώρους ανάγνωσης. Οι συζητήσεις θα είναι οργανωμένες σε διαδοχικά στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα συμμετάσχουν οι συντονιστές/εκπρόσωποι των λεσχών ενώ, βεβαίως, θα δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να πάρει μέρος στη συζήτηση. Η Ημερίδα – Συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης  της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο 2ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρες 16:00-21:00.

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου οργανώνει δράσεις στην Παιδική Γωνιά:

  1. Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

Παραστατική αφήγηση των λαϊκών παραμυθιών «Το κουτσό Λελέκι» και «Η ανθισμένη κερασιά» από την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή. Μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή. Τα παιδιά θα πασπαλιστούνε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουνε στην Παραμυθωνία και θα τραγουδήσουμε μαζί!!!,  την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 19:00-19:30.

  1. Λαϊκές ιστορίες συντροφιά με ένα ακορντεόν…

Ένας αόρατος σάκος από ουράνιο τόξο γεμίζει με λαϊκές ιστορίες που κρύβουν τη σοφία του κόσμου. Ταξιδεύει για να τις μοιραστεί συντροφιά με ένα ακορντεόν. Το λοιπόν, αρχίζουμε;  Αφήγηση: Χρυσάνθη Αντωνίου, Μουσική:  Ζωγράφος Σταυρίδης, την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 19:30-20:00.

  1. Ο πρώτος πρώτος είναι και … πολύ πρώτος! Αλλά δεν είναι το 1!

Μια εκπαιδευτική δράση με κέφι, παιχνίδι, ανάγνωση, θέατρο και μαθηματικά με αφορμή το βιβλίο «Είμαι και ο πρώτος» της Άννα Τσεραζόλι (εκδ. Κέδρος). Με τη μαθηματικό Χριστίνα Ζουρνά, και τη χημικό Αγγελική Φατίση, το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 15:00-16:00.

 

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ορέστου οργανώνει επίσης δράσεις στην Παιδική Γωνιά:

  1. «Παίζοντας… με τα παραμύθια!»

Θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση παραμυθιών! Αφήγηση, μεταμφίεση, παιχνίδια ρόλων, έκφραση, επικοινωνία, μουσική. Ελάτε να διαβάσουμε και…. να ζωντανέψουμε μαζί τα πιο όμορφα παραμύθια! την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 20:00-21:00

 

  1. «Μικροί εξερευνητές βιβλιοθήκης» Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη»

 Επιδαπέδιο παιχνίδι. Τα  παιδιά εξερευνώντας παιδικά βιβλία μαθαίνουν μέσα από δοκιμασίες, παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης για το βιβλίο, τη γραφή, τη λογοτεχνία και τη βιβλιοθήκη, την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 20:00-21:00

 

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Χαριλάου και Ορέστου συνεργάζονται από κοινού με  τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και παρουσιάζουν στην Παιδική Γωνιά:

  1. «Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα»

Ο Ράμπο, ένας φιλήσυχος και καλοσυνάτος σκύλος αντιπαθεί, χωρίς να ξέρει γιατί, τις γάτες. Η ζωή του αναστατώνεται όταν μια μέρα η κυρία Ευτυχία φέρνει στο σπίτι μια αδέσποτη γάτα…! Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια (ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα) τα παιδιά θα εκφράσουν τις απόψεις τους και τα συναισθήματά τους  για  ένα καινούργιο  μέλος  που θα έρθει μέσα στην οικογένεια τους και θα   προσπαθήσουν  να βρουν  τρόπους  να περνούν  καλά μαζί του για να ζουν  ευτυχισμένοι. Με τη συγγραφέα – νηπιαγωγό Εύα Κασιάρου, την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 14:00-15:00

  1. «Το ξεχασμένο κλειδί»

Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα ενός παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά Άννα σε όλους, τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του
να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι. Μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τα αξιοθέατά της μέσα από μια ιστορία αγάπης, μιας  αγάπης που η σπίθα της δεν έσβησε. Με τη συγγραφέα – νηπιαγωγό Εύα Κασιάρου, το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 19:00-20:00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ