19.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠερί γεωλογικών στρωμάτων και ανασύστασης τοπίων - Έκθεση Σύγχρονων Χαρακτών

Περί γεωλογικών στρωμάτων και ανασύστασης τοπίων – Έκθεση Σύγχρονων Χαρακτών

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca  21/05 έως 19/07/2025

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025 και ώρα 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – κτίριο Casa Bianca η ομαδική έκθεση χαρακτικής «Περί Γεωλογικών Στρωμάτων και ανασύστασης τοπίων», με έργα σύγχρονων χαρακτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Κύπρο.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και έχει τη στήριξη του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσιάζει το έργο 14 καλλιτεχνών, με πρωτοβουλία του Σωματείου Κύπριοι Χαράκτες, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει τη δυναμική της κυπριακής χαρακτικής.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες διερευνούν την έννοια των “γεωλογικών στρωμάτων” μέσα από πολυδιάστατες προσεγγίσεις, θέτοντας ερωτήματα όπως: Πώς διαβάζουμε ένα τοπίο; Πώς συμπυκνώνεται ο χρόνος σε μια εικαστική επιφάνεια; Πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τη φύση στην εποχή της κλιματικής αλλαγής; Ιστορικά έργα επανερμηνεύονται μέσα από το σύγχρονο εκθεσιακό πλαίσιο, προσφέροντας νέα προοπτική στην παράδοση της χαρακτικής.

Ο επιμελητής της έκθεσης Ευαγόρας Βανέζης σημειώνει:

Η έκθεση «Περί Γεωλογικών Στρωμάτων και Ανασύστασης Τοπίων» εξερευνά τις σύγχρονες δυνατότητες της χαρακτικής, αναδεικνύοντας τη δυναμική της ως μέσο σκέψης, ανάλυσης και πολιτισμικής καταγραφής. Τα έργα παρουσιάζουν μια πολυεπίπεδη εικαστική αφήγηση, όπου οι καλλιτέχνες επιχειρούν μια ανασύσταση περιβαλλοντικών και φαντασιακών τοπίων, ανασκάπτοντας τη μνήμη μέσα από το πρίσμα της υλικότητας και της χρονικότητας. Η έννοια της στρωματογραφίας —δανεισμένη από τη γεωλογία— αποκτά συμβολικό χαρακτήρα και επανανοηματοδοτείται ως εργαλείο καλλιτεχνικής έρευνας και αφήγησης. Κάθε χάραξη, κάθε αποτύπωση πάνω στην επιφάνεια, γίνεται φορέας ενός ίχνους, μιας ιστορίας, μιας εμπειρίας.

Οι καλλιτέχνες δεν βλέπουν τη μνήμη ως παθητική ανάκληση, αλλά ως ένα ενεργό, δημιουργικό πεδίο. Στα έργα τους συναντώνται πολλαπλές χρονικές υφές, ενώ η ψηλάφηση ιχνών σε σύνθετες χρονικές κλίμακες, αποκαλύπτει την ένταση του σύγχρονου βιώματος του χρόνου: από τη μία πλευρά, ο “βαθύς χρόνος” των γεωλογικών εποχών και, από την άλλη, η έντονη συμπίεση του χρόνου στην τεχνολογικά επιταχυνόμενη καθημερινότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χαρακτική τέχνη λειτουργεί σαν ένα εργαλείο “ανασκαφής” και ως έρεισμα διάρκειας, που ενώνει το ατομικό με το συλλογικό, τη μνήμη με τη λήθη, και την αισθητηριακή εμπειρία με την εννοιολογική αναζήτηση. Κάθε τοπίο, επομένως, δεν αντιμετωπίζεται ως οριζόντιο φόντο, με το οποίο έχουμε μια σχέση εξόρυξης, αλλά ως δυναμικός συνδιαμορφωτής των τομών που δημιουργούνται διαμέσου της ενεργής και αμφίδρομης συσχέτισης του φυσικού και του πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Η στρωματογραφία, τελικά, αναδεικνύεται ως μια πολυσύνθετη εικαστική γλώσσα και διαδικασία: ένα σύστημα αποκωδικοποίησης του παρελθόντος, αλλά και ένα εργαλείο εντοπισμού των αφανών αφηγήσεων που διαμορφώνουν το παρόν και προτείνουν μεταμορφωτικές δυνατότητες για το μέλλον.

Το Σωματείο «Κύπριοι Χαράκτες» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, και στόχος του με αυτή την έκθεση είναι να φέρει κοντά καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες, ιδέες και μορφές έκφρασης, με κοινό σημείο αναφοράς τη χαρακτική τέχνη. Επιδιώκει την ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής, την ενίσχυση του ενδιαφέροντος του φιλότεχνου κοινού για το πρωτότυπο χαρακτικό έργο και την αισθητική του αξία, καθώς και τη δημιουργία μιας σύγχρονης επαγγελματικής στέγης για την παραγωγή και προβολή χαρακτικών. Παράλληλα, προάγει τη συνεργασία των μελών του καθώς και οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για τη χαρακτική με πολιτιστικούς φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

 Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Έβελυν Αναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Ευγενία Βασιλούδη, Κυριάκος Θεοχάρους, Στέλιος Ιλτσιούκ, Τηλέμαχος Κάνθος, Ελένη Παναγίδου, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Χουρίκ Τοροσιάν, Σιμώνη Φιλίππου, Πάρις Χριστοδούλου, Christian W. Bertram, Milenko Stevanovic.

Επιμέλεια έκθεσης: Ευαγόρας Βανέζης, Θεωρητικός τέχνης

Επικουρική Συμβολή: Θάλεια Στεφανίδου, Ιστορικός – Κριτικός τέχνης

Διάρκεια έκθεσης:  21 Μαΐου έως 19 Ιουλίου 2025                                                                                                                                                                                 

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca                                                                                                                                                                             

Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη, 54646, Θεσσαλονίκη

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-18.00, Σάββατο: 10.00-16.00

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ