15.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης

  • Δευτέρα 21/10, ομιλία της Νέλης Βυζαντιάδου, «Ένας πληγωμένος άνθρωπος»
  • Τρίτη 22/10, παρουσίαση του βιβλίου «Το Ελαιόλαδο ως Βιολειτουργικό Τρόφιμο»
  • Τετάρτη 23/10, παρουσίαση ποιητικής συλλογής «Σας αρέσουν τα σονέτα;»

 Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

 Γιατί ένας άνθρωπος νιώθει πληγωμένος; Τι συμβαίνει μέσα του; Τι άλλο νιώθει πέρα από πληγωμένος; Πώς τον επηρεάζει αυτό στη ζωή του; Κι αν κάποιος νιώθει πληγωμένος, μπορεί να μάθει να ζει με αυτόν τον εσωτερικό πόνο ή χρειάζεται να τον ξεπεράσει για να προχωρήσει; Αυτά και πολλά άλλα θα αναπτυχθούν στην ομιλία με τίτλο «Ένας πληγωμένος άνθρωπος» που διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Ομιλήτρια, η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – σύμβουλος ζεύγους – εκπαιδεύτρια / συντονίστρια Σχολών Γονέων και συγγραφέας Νέλη Βυζαντιάδου.

Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Ελαιόλαδο ως Βιολειτουργικό Τρόφιμο», την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου).

Το βιβλίο των 654 σελίδων είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πρόκειται για αυτοέκδοση του Απόστολου Κ. Κυριτσάκη, ομότιμου Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ομότιμος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων και Φυσικοχημείας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κώστας Μπιλιαδέρης, ο Καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δημήτριος Γερασόπουλος και ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΔΙΠΑΕ Σταύρος Καλογιάννης.

Θα συντονίσει η τ. Διευθύντρα Ερευνών, τ. Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ-Επιμελήτρια Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, Ελένη Μαλούπα.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Ιωλκός σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής του ποιητή Νίκου Παπάνα «Σας αρέσουν τα σονέτα;», που θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

1) Ιωάννα Ευθυμιάδου, φιλόλογος-ποιήτρια

2) Γεωργία Κοκκινογένη, φιλόλογος-συγγραφέας

3) Άννυ Κουτροκόη, ποιήτρια-διηγηματογράφος

Η τρίτη συλλογή του Νίκου Παπάνα αποτελείται από 14 σονέτα. Μερικά από αυτά είναι σε παραδοσιακή μορφή και συνδιαλέγονται με προγενέστερα της λογοτεχνίας μας. Τα περισσότερα, όμως, ανανεώνουν το είδος του σονέτου: διατηρούν την αρχιτεκτονική του, αλλά χρησιμοποιούν ελεύθερο στίχο και γλώσσα πιο σύγχρονη. Η συλλογή παραμένει πιστή στ’ αγαπημένα θέματα του έρωτα και της ποίησης. Ο πρώτος τείνει να μένει ανεκπλήρωτος, δημιουργώντας ισχυρούς κραδασμούς στο ποιητικό σώμα. Επιπλέον, ο ποιητής στοχάζεται για τη φύση του έρωτα, επισημαίνοντας ότι είναι «αιώνια προσωρινός» και τρέφεται από την απουσία. Η δεύτερη επιχειρεί, αντλώντας δροσιά και από τα νάματα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής παράδοσης, να μας παρηγορήσει. Η γραφή παραμένει πρωτότυπη, με υποβλητικές εικόνες και απροσδόκητους συνδυασμούς λέξεων. Υπάρχει ισορροπία λυρισμού, δραματικότητας και ολοκληρωμένης μορφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ