Δράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη 08-11 Οκτωβρίου
- Τρίτη 08/10 στις 19.00, παρουσίαση βιβλίου «Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο»
- Τετάρτη 09/10 στις 19.00, εκδήλωση «Μπίλη Βέμη (1954 – 2012): Το πρόσωπο και το έργο»
- Παρασκευή 11/10 στις 19.00 εκδήλωση λόγου «Γιατί η Μεταμόρφωση; του Δημήτρη Δημητριάδη
Τρίτη 8 Οκτωβρίου
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την παρουσίαση των δύο τόμων του βιβλίου «1944-1949: ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, ΤΟΜΟΣ Α΄ ΚΑΙ Β’» του Σάκη Μουμτζή στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου).
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
- Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Νομική Σχολή ΑΠΘ
- Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος
- και ο συγγραφέας των βιβλίων Σάκης Μουμτζής.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ. Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
Το περιοδικό Εντευκτήριο και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έκδοση του συγκεντρωτικού τόμου Μπίλη Βέμη: Ποιήματα (εκδόσεις Άγρα, 2023), οργανώνει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στις 19.00, εκδήλωση με τίτλο «Μπίλη Βέμη (1954-2012): Το πρόσωπο και το έργο», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου).
Για την ποιήτρια, αρχαιολόγο και μουσειοπαιδαγωγό θα μιλήσουν:
- Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΑΠΘ
- Βικτωρία Καπλάνη, ποιήτρια, φιλόλογος
- Γιώργος Κορδομενίδης, εκδότης του περιοδικού Εντευκτήριο
- Θωμάς Μπεχλιβάνης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, επίτιμος σχολικός σύμβουλος
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου
Στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στις 19.00 (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου). ο συγγραφέας και διανοούμενος Δημήτρης Δημητριάδης παραθέτει μια ειδική διάλεξη επί της Μεταμόρφωσης του Κάφκα και ορίζει τη θεματική της: «Γιατί η Μεταμόρφωση;»
Γιατί η μεταμόρφωση αποτελεί, ανέκαθεν, μία ενδόμυχη, έμφυτη μάλλον, τάση και ανάγκη του ανθρώπου, να γίνει κάτι άλλο, ή να τον κάνουν άλλοι κάτι άλλο, όπως συμβαίνει κατά κόρον στις μυθολογίες και τις παραδόσεις όλων των λαών, με εξέχουσες την ελληνική και τη ρωμαϊκή. Το πέρασμα από το ΄Ίδιο στο Άλλο δεν γίνεται πάντα σε κάτι καλύτερο, ομορφότερο, ευγενέστερο, αιώνιο. Η μεταμόρφωση παίρνει συχνά όψεις τρομακτικές, υποδεέστερες, ακόμα και εξευτελιστικές, όπως συμβαίνει με τον ζωομορφισμό στην περίπτωση του Κάφκα. Το ενδιαφέρον, μεγάλο και διαχρονικό, για τη μεταμόρφωση δεν περιορίζεται όμως, νομίζω, σ’ αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός, προεκτείνεται στο γιατί του γεγονότος. Τι κάνει τον άνθρωπο να χρειάζεται να μην παραμείνει ή να μη θέλει να παραμείνει – για πολλούς λόγους – σ’ αυτό που ήδη είναι; Η εμφάνιση του γιατί και οι λόγοι που το προκαλούν δείχνουν προς μία πλευρά εκείνου του όλου που μόνον ο άνθρωπος διαθέτει: την ανοιχτή ταυτότητα.