34.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΤα Δημήτρια μεταμορφώνονται – Το λογότυπο του 59ου Φεστιβάλ

Τα Δημήτρια μεταμορφώνονται – Το λογότυπο του 59ου Φεστιβάλ

Μεταμορφωμένο και με νέο λογότυπο που αντικατοπτρίζει τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης έρχεται το φετινό 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, λογοτεχνία, γαστρονομία και περφόρμανς συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού 59ου Φεστιβάλ, που από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 27 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει ένα πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, θα εμπλουτιστεί με μεγάλες καλλιτεχνικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης επιστρέφει φέτος με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με το πνεύμα του Φραντς Κάφκα, καθώς το 2024 είναι αφιερωμένο στον διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο συγγραφέα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του. Κυρίαρχο στοιχείο η μεταμόρφωση, γιατί η Θεσσαλονίκη αλλάζει και μαζί της μετασχηματίζεται ο μακροβιότερος πολιτιστικός θεσμός της πόλης, έχοντας πάντα τα μάτια στραμμένα στο μέλλον.

Αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στο χθες, στο παρόν και στο αύριο, αποτυπώθηκε και στα εικαστικά του φετινού Φεστιβάλ, που σχεδίασε το Studio Hervik. Οι Ηρακλής και Βίκτωρας Γκουντάρας χρησιμοποίησαν εκατοντάδες ψηφίδες, προκειμένου να απεικονιστεί το ιστορικό διηνεκές της πόλης και οι χιλιάδες στιγμές της στον χρόνο και υιοθέτησαν ένα ντιζάιν που, ενώ φλερτάρει με το κλασικό, ταυτόχρονα διαβάζεται και ως ένα παζλ που έρχεται από το μέλλον.

«Σημείο εκκίνησής μας είναι η ψηφίδα. Η ψηφίδα που μετασχηματίζεται και μεταμορφώνεται σε pixels. Σήμα κατατεθέν του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν, σηματοδοτώντας μια διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της πόλης, αλλά και την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία προσμένει ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσαν οι δημιουργοί περιγράφοντας το σκεπτικό τους.

Το συνολικό πρόγραμμα των 59ων Δημητρίων, που οργανώνεται από την Διεύθυνση Πολιτισμού της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο.

Επιτροπή καλλιτεχνικών συμβούλων

Στέφανος Τσιτσόπουλος – Συντονιστής

Δήμητρα Κορωναίου – Χορός

Κώστας Μακρυγιαννάκης – Μουσική

Σάββας Πατσαλίδης – Θέατρο

Αστέριος Πελτέκης – Θέατρο

Αναστάσιος Συμεωνίδης – Μουσική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ