32.5 C
Thessaloniki
Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: NetZeroCities Pilot Cities Programme, Cohort 3 (2024)
Τίτλος Πράξης (EN): ReGenWesT – Thessaloniki west center Green Deal
Τίτλος Πράξης (EL): ReGenWesT – Πράσινη Συμφωνία για το Δυτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
Κωδικός πρόσκλησης: NetZeroCities Call for Pilot Cities, Cohort 3
Κωδικός: Cohort 3 (2024)
Προϋπολογισμός: 600.000,00€
Ημερομηνία έναρξης: 01/09/2024
Ημερομηνία λήξης 31/12/2026
Υπηρεσία υλοποίησης: · Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

· Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών

· Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων

Εταίροι του έργου: · Δήμος Θεσσαλονίκης

· ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ

· URENIO / INTELSPACE

· ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ

Σύντομη Περιγραφή Έργου: Η συγκεκριμένη πιλοτική πρόταση εστιάζει σε μία περιοχή που συγκεντρώνει πληθώρα συστημικών προκλήσεων που απαιτούν ολιστική αντιμετώπιση.

Οι πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν την συνολική πρόταση είναι οι εξής:

  1. Ολιστική προσέγγιση: ανάπτυξη εργαλείου διάγνωσης των συστημικών προβλημάτων το οποίο θα προκύψει από εργαστήριο επιστημονικού και συμμετοχικού σχεδιασμού με την μεθοδολογία ενός συνεργατικού εργαστηρίου (Co-Lab).
  2. Βιώσιμη Κινητικότητα:

i. κατευθύνσεις σχεδιασμού διαχείρισης κυκλοφορίας και μέσων ήπιας κυκλοφορίας στην περιοχή διερεύνησης και εστίασης των παρεμβάσεων, Πλατεία Δημοκρατίας έως Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός αλλά και διευρυμένης περιοχής επιρροής των σταθμών του μετρό.  Σχέδιο διευθέτησης φορτοεκφορτώσεων και δημιουργίας υπαίθριων πάρκινγκ για βαρέα οχήματα, ΙΧ και οχήματα μικροκινητικότητας.

ii.  ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για τους διαχειριστές εφοδιαστικής αλυσίδας, με κατευθύνσεις όπως το ωράριο φορτοεκφορτώσεων, την αποτροπή έλευσης βαρέων οχημάτων από συγκεκριμένα οδικά τμήματα γειτονιάς, κ.ά.

iii.  Σχέδιο φυσικής χωροθέτησης και προσομοίωσης κλιματικά ουδέτερων ζωνών- ήπιας κυκλοφορίας.

iv. προσομοίωση park & ride στην περιοχή του Σταθμού.

3. Αστικός σχεδιασμός:

i. κατευθύνσεις σχεδιασμού για την ανάπλαση του δημοσίου χώρου και παρεμβάσεις προστασίας και προσαρμογής από την κλιματική αλλαγή και αναβάθμιση της προσβασιμότητας.

ii. πιλοτική φυσικής χωροθέτησης λύσεων βασισμένων στη φύση (nature-based solutions) και εκτεταμέων δενδροφυτεύσων κατά μήκος των αξόνων ή σε άλλους χώρους (εντός της περιοχής διερεύνησης).

iii. πρασινισμός αύλειου χώρου σχολείου (εντός της περιοχής διερεύνησης).

4. Δίκαιη Μετάβαση:

i. δράσεις ένταξης και ανάδειξης πολυπολιτισμικότητας περιοχής, συνέργεια με ομάδας γειτονιάς Βαρδάρη, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το προβλεπόμενο χαρακτήρα της περιοχής μετά τη λειτουργία του μετρό και την υλοποίηση της αστικής ανάπλασης, ανάσχεση κινδύνων εξευγενισμού (gentrification) και προώθηση οικονομικά και κοινωνικά προσιτής κατοικίας και μετριασμού του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της αστικής συρρίκνωσης.