32.8 C
Thessaloniki

Εκδήλωση - προβολή ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής Σαλαβγιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Σα01Ιουν7:00 μμΕκδήλωση - προβολή ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής Σαλαβγιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο7:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 εκδήλωση στη διάρκεια τη οποίας θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής Σαλαβγιά, στο θέατρο του (Γ. Βαφόπουλου 5), στις 19:00.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, της Παρασκευής Σαλαβγιά, που αποτελεί όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, η οποία γεννημένη πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, έδωσε το δικό της αγώνα.

Το Ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με δύο προβολές, επίσημη προβολή έγινε στο Βασιλικό Θέατρο και συνέχισε έναν φεστιβαλικό κύκλο αποσπώντας διάφορα βραβεία. Η προβολή του αποτελεί προπομπό σειράς εκδηλώσεων του ΒΠΚ για τη συμπερίληψη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Συντελεστές Ντοκιμαντέρ

 Σκηνοθεσία: Σπανός Ζαχαρίας

Παραγωγή: PAOK Action

Σενάριο: Σαλαβγιά Παρασκευή, Σπανός Ζαχαρίας

Αφήγηση: Καπουτζίδης Γιώργος

Κινηματογράφηση/ Μοντάζ: Γιώργος Τσικλαούρι

Μουσική Σύνθεση/ Παραγωγή: Περικλής Σιούντας

Ηχογράφηση: Nvelope Recording Studio

Μουσική εκτέλεση (πνευστά): Νικόλας Πλάτων

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νικολέτα Βαϊναλή

Μακιγιάζ: Τανούδη Κυριακή

Ενδυματολόγος: Θάλεια Τσακιροπαλόγλου

Guest Stars (με σειρά εμφάνισης): Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Μαυρίδης

 

 

Λίγα λόγια για την Παρασκευή Σαλαβγιά

 Η Παρασκευή Σαλαβγιά είναι σύμβουλος Ατόμων με Αναπηρία &
Δημιουργός του Ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος, δύο όψεις». Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 πρόωρα και μόλις 995 γρ.!

Ένα σωληνάκι παροχής οξυγόνου στην εντατική αποσωληνώθηκε ‘’τυχαία’’ και δημιούργησε τη βλάβη της εγκεφαλικής παράλυσης και αριστερής ημιπληγίας.
Ξεκίνησε με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη Σχολή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε με το πρόγραμμα Συμβουλευτικής στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
Δημιούργησε το Αυτοβιογραφικό Ντοκιμαντέρ ‘’Ένας κόσμος, δύο όψεις’’ το οποίο κινείται στα όρια του Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ και της Αυτοβιογραφίας.
Η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της ίδιας η οποία έδωσε το δικό της αγώνα μακριά από τα δικά μας μάτια, «τυλιγμένη» από την αγάπη της οικογένειάς της.
Τον έδωσε για χρόνια τόσο επιτυχημένα που η αναπηρία της σχεδόν πέρασε στην περιοχή του αόρατου, στον κόσμο της «αόρατης» αναπηρίας.
Όνειρο της είναι να μιλήσει σε όλους τους ανθρώπους να τους προτρέψει να αναζητήσουν επιλογές, να βρουν τρόπους ενδυνάμωσης και να χαρούν τη ζωή. Στην ταινία καταθέτει τη δική της διαδρομή, την εμπειρία των επιλογών που εκείνη αξιοποίησε, προσυπογράφοντας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ένα εκκωφαντικό «τολμήστε». Ένα μήνυμα ενσυναίσθησης , μια προτροπή για μια σκέψη παραπάνω σχετικά με το τι μπορεί να παλεύει ο Άλλος άνθρωπος απέναντί μας, με ή χωρίς αναπηρία.
Μια ευχή προς όλους μας, να αγαπήσουμε αυτό τον ένα κόσμο που μοιραζόμαστε, σε κάθε του εκδοχή.
Το Ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με δύο προβολές λόγω αδιαχώρητου, επίσημη παρουσίαση στο κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο και συνέχισε με έναν Φεστιβαλικό κύκλο με διαφόρων ειδών βραβεία.
Η Παρασκευή με αμείωτη την ενέργεια της προχωρά στην υλοποίηση του οράματος της με την ταινία να μπαίνει στα σχολεία προσφέροντας στα παιδιά την δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί μιας ταινίας που τα μυεί με τον πιο αισιόδοξο και τρυφερό τρόπο στον κόσμο της αόρατης αναπηρίας, της συναισθηματικής νοημοσύνης και της έκφρασης συναισθημάτων.

Η έναρξη προβολής του Ντοκιμαντέρ συνοδευόμενο από έναν σκελετό διάδρασης των παιδιών μαζί τους, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 στο νησί της Αμοργού και από το νέο έτος ξεκίνησαν προβολές στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένων όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέχρι το Μάιο του 2024, θα εμπνευστούν από τη δράση αυτή 2800 παιδιά.

Έπεται η συνέχεια τη νέα σχολική χρονιά.

Η Παρασκευή είναι μια πρέσβειρα των ανθρώπων με αναπηρία και όχι μόνο αφού με την ψυχική της ανθεκτικότητα, τη στοχοπροσήλωση, τον άοκνο αγώνα της, την ευαισθησία και την πυγμή της αποδεικνύει καθημερινά πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!

Είναι επίσης συγγραφέας μιας παιδικής Χριστουγεννιάτικης ιστορίας και ενός βιβλίου αυτογνωσίας.
Ακόμα ασχολείται με την τέχνη της γελωτοθεραπείας και του χορού.
Λατρεύει τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Θεωρεί ότι ο κόσμος μας θα ήταν ομορφότερος αν όλοι οι άνθρωποι δούλευαν με τον εαυτό τους.
Από τα πιο σημαντικά πράγματα που κλήθηκε να κάνει σε αυτή την ζωή ήταν να έρθει σε επαφή με τον εαυτό της, να τον κοιτάξει κατάματα, με βαθιά συμπόνια, αγάπη και φροντίδα.

Ώρα

(Σάββατο) 7:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο