15.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου και ΑρχείωνΑνάλυση των αναζητήσεων χρηστών του Διαδικτύου σχετικών με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Ανάλυση των αναζητήσεων χρηστών του Διαδικτύου σχετικών με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έρευνα εστιάζει στην ανάλυση των αναζητήσεων χρηστών του Διαδικτύου σχετικών με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού. Σκοπός είναι ο εντοπισμός τάσεων που απηχούν το ενδιαφέρον των χρηστών αναφορικά το Κέντρο Ιστορίας. Τα δεδομένα προέρχονται από την μηχανή αναζήτησης Google και αφορούν την περίοδο από Αύγουστο 2019 έως Ιούλιο 2023.

Στο πρώτο γράφημα απεικονίζεται η έντονα αυξητική τάση στις διαδικτυακές αναζητήσεις σχετικά με το ΚΙΘ – από χρήστες της μηχανής αναζήτησης Google τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Μετά την αναμενόμενη πτώση κατά την περίοδο της πανδημίας παρατηρείται άλμα στις αναζητήσεις για το 2022 και ακόμα περισσότερο για το 2023 προσεγγίζοντας μεγέθη υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προ-πανδημίας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι από το 2021 και μετά έχει αναπτυχθεί ενδιαφέρον για το ΚΙΘ και από το εξωτερικό -αν η τάση αυτή συνεχιστεί σύντομα θα δούμε περισσότερες των 100 μηνιαίων αναζητήσεων για το ΚΙΘ από χρήστες εκτός Ελλάδος.

Όσον αφορά τις εντός Ελλάδος αναζητήσεις παρατηρούμε ότι στην πλειονότητα τους προέρχονται από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν όμως αρκετοί χρήστες και σε άλλα μέρη της Ελλάδος που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το ΚΙΘ.

Αναλύοντας τις αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αναζητήσεις προέρχονται από την Ελλάδα όπως και είναι αναμενόμενο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως υπάρχει και από χώρες όπως η Γερμανία και το Ισραήλ.

Τα πρωτογενή δεδομένα και ο κώδικας που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της έρευνας είναι διαθέσιμα στο Github: https://github.com/papageorgiou/kith-search-data-analysis

Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου είναι Αναλυτής Διαδικτυακών Τάσεων και πρώην εργαζόμενος της Google. Συμβουλεύει επιχειρήσεις και οργανισμούς στον τομέα της Έρευνας Αγοράς με βάση την ανάλυση των τάσεων που εκφράζουν οι χρήστες στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις.

website: alex-papageo.com

linkedin:  linkedin.com/in/alexandrospapageorgiou

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ