12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπου«Περίπατος Ερνέστου Εμπράρ» ονομάστηκε πεζόδρομος στην πλατεία ΧΑΝΘ – Κ. Ζέρβας: «Αποδίδουμε...

«Περίπατος Ερνέστου Εμπράρ» ονομάστηκε πεζόδρομος στην πλατεία ΧΑΝΘ – Κ. Ζέρβας: «Αποδίδουμε την τιμή σε έναν μεγάλο ευεργέτη της πόλης μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει η πόλη μας ακόμα πιο όμορφη»

«Άξονας Περιπάτου Ερνέστου Εμπράρ- Promenade Ernest Hebrard» ονομάζεται πλέον ο μέχρι πρότινος ανώνυμος πεζόδρομος που ενώνει την οδό 30ης Οκτωβρίου με την πλατεία ΧΑΝΘ. «Το ζητούμενο σήμερα από εμάς είναι να αποδώσουμε την τιμή σε έναν τόσο μεγάλο άνδρα, έναν μεγάλο ευεργέτη της πόλης μας αλλά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει η πόλη μας ακόμα πιο όμορφη», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29/8) παρουσία στελεχών της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Sandrine Mouchet.

«Μετονομάζουμε αυτό το όμορφο κομμάτι της πόλης μας σε “Άξονα περιπάτου Ερνέστ Εμπράρ”. Αυτό είναι ένα κομμάτι του σχεδιασμού αυτού του μεγάλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου στον οποίο οφείλει πολλά η Θεσσαλονίκη. Ίσως αν είχε εφαρμοστεί πλήρως το όραμά του, τα σχέδιά του όπως είχαν παραγγελθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Θεσσαλονίκη μας να ήταν ακόμα πιο όμορφη», σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτός ο άξονας που ξεκινά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ανάπλαση της ΔΕΘ θα έχει συνέχεια για να φτάσει μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μέχρι δηλαδή τις παρυφές του Σέιχ Σου», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτός ο άξονας αντιπροσωπεύει ακριβώς τη φιλοσοφία, το όραμα του Ερνέστου Εμπράρ για την πόλη: μεγάλοι ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτές περιοχές γύρω από τα μνημεία της πόλης», τόνισε από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας Sandrine Mouchet. «Ο Εμπράρ υπήρξε αρχιτέκτονας, μέλος της Στρατιάς της Ανατολής εδώ στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 να κάνει αυτό το σχέδιο. Είναι δίκαιο λοιπόν σήμερα να του αποδίδουμε αυτή την τιμή με αυτόν τον άξονα περιπάτου, αφού μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένας πολύ μικρός δρόμος με το όνομά του», σημείωσε η ίδια.

«Οι δρόμοι που περπατούμε είναι σχέδια του Εμπράρ»
«Πρόκειται για ένα γνήσιο κομμάτι του σχεδιασμού του Ερνέστου Εμπράρ το οποίο χάρις στην πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Προξενείου δίνει την τιμή που έπρεπε σε έναν μεγάλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο ο οποίος έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Οι δρόμοι που περπατούμε είναι σχέδια του Εμπράρ», τόνισε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Νίκος Καλογήρου. «Εδώ είναι ένας άξονας περιπάτου, εξ ου και η ονοματοδοσία «Περίπατος Ερνέστου Εμπράρ», ο οποίος σχεδιάστηκε πριν από έναν αιώνα μέσα από ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της πόλης, το οποίο αποτέλεσε μια μεγάλη τομή. Η Θεσσαλονίκη όπως την ζούμε και την περπατούμε σήμερα οφείλει πάρα πολλά σε αυτόν τον σχεδιασμό», εξήγησε ο ίδιος.

Ένας πολιτιστικός περίπατος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Ο πεζόδρομος που ξεκινά από την οδό 30ης Οκτωβρίου και καταλήγει στον κόμβο των οδών Τσιμισκή, Εμμανουήλ Ανδρόνικου και Νικολάου Γερμανού στην πλατεία ΧΑΝΘ αποτελεί το κοινόχρηστο τμήμα ενός ιδιαίτερα εμβληματικού άξονα που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Εμπράρ ήδη στο αρχικό σχέδιο πόλεως Θεσσαλονίκης το 1925. Συνδέει το πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Νέας Παραλίας με το Τελλόγλειο Ίδρυμα, διαμέσου του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διασυνδέοντας το παραλιακό μέτωπο της πόλης με το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου μέσω μιας σειράς χώρων πολιτισμού και ειδικού ενδιαφέροντος (Θέατρο Κήπου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Αστεροσκοπείο-Μετεωροσκοπείο, Τελλόγλειο Ίδρυμα κ.α.).

Στην είσοδο του πεζοδρόμου θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα για το έργο του Ερνέστου Εμπράρ και την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ