Η διατροφή των παιδιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντας για την ομαλή ανάπτυξή τους και για τη διατήρηση της υγείας τους μακροπρόθεσμα ως ενήλικες πλέον. Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδανικά, θα πρέπει να τηρούνται πέντε γεύματα την ημέρα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό καθώς και δύο ενδιάμεσα snacks.
Το πρωινό πρέπει να αποτελεί βασικό γεύμα τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τους μαθητές, αφού η παράλειψή του έχει συσχετισθεί με μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και αίσθημα κόπωσης, επηρεάζοντας έτσι την σχολική τους επίδοση. Ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιά, βρώμη) & κάποιο φρούτο.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
- Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι διάφορες λιχουδιές όπως καραμέλες, σοκολάτες, κ.α. γιατί είναι δύσκολο για τα παιδιά να μπορέσουν να αντισταθούν στην κατανάλωση τους. Επίσης, ωφέλιμο θα ήταν να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών τροφίμων σε 1-2 φορές/βδομάδα.
- Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να χρησιμοποιούν την επιβράβευση μέσω του φαγητού. Αυτό αποτελεί μία λανθασμένη τακτική, καθώς επέρχεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Αν αρνείται το παιδί να φάει ένα τρόφιμο, μην σταματήσετε την προσπάθεια. Συνεχίστε να του το προσφέρετε όσο συχνά μπορείτε και κάποια στιγμή θα «λυγίσει» και θα το καταναλώσει.
- Πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση παίζει η κατανάλωση νερού. Φροντίστε να τους υπενθυμίζετε την κατανάλωση νερού μέσα στην ημέρα και αποφύγετε την αγορά αναψυκτικών στο σπίτι, τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης (1 κουτάκι αναψυκτικού ισοδυναμεί με 6-7 κ. γλ. ζάχαρη).
- Αποφύγετε την κριτική και τα αρνητικά σχόλια για την εικόνα του σώματος των παιδιών και των εφήβων. Τα σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση σχετίζονται με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
- Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ένα όμορφο πιάτο αυξάνει την επιθυμία των παιδιών να το καταναλώσει. Επομένως, φροντίστε για την εμφάνιση των γευμάτων, δημιουργώντας όμορφα και ελκυστικά πιάτα. Σημαντικό είναι επίσης να μη γεμίζετε το πιάτο του παιδιού με μεγάλες μερίδες.
- Περιορίστε το χρόνο μπροστά στις οθόνες, αποτρέποντας τους να τρώνε το γεύμα τους μπροστά στην τηλεόραση.
Θυμηθείτε: Η Μεσογειακή Διατροφή είναι το καλύτερο μοντέλο διατροφής για όλη την οικογένεια!!!! Γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας, υιοθετώντας εσείς οι ίδιοι μια σωστή διατροφή και προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί σαν οικογένεια όσο συχνότερα γίνεται.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες ιδέες για σνακ στο σχολείο:
- Ψωμί ολικής ή πολύσπορο με γαλοπούλα, κασέρι, μαρούλι, ντομάτα, τυρί κρέμα.
- Ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο με τυρί φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτα.
- Τοστ με ψωμί ολικής ή πολύσπορο ,κασέρι , ντομάτα, μαρούλι
- Τοστ με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, κοτομπουκιές ή βραστό κοτόπουλο, μαρούλι, ντομάτα.
- Τοστ με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, ταχίνι με κακάο ή με μέλι και κανέλα
- Τοστ με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, φυστικοβούτυρο και φέτες μπανάνας ή με σπιτική μαρμελάδα.
- Τοστ με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, μπιφτέκι, μαρούλι, ντομάτα, μουστάρδα.
- Μπάρες δημητριακών, Παστέλι με μέλι ή μικρές μερίδες χαλβά
- Ρυζογκοφρέτες.
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης.
- Φρέσκα φρούτα εποχής αλλά και αποξηραμένα π.χ. δασμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα.
- Κριτσίνια πολύσπορα ή ολικής με τυράκι κρέμα ή στικς τυριού.
- Σπιτικό κέικ με λιγότερη ζάχαρη.
- Σπιτικές πίτες με τυρί ή χόρτα ή ακόμη και κοτόπιτες.
- Βραστό καλαμπόκι.
- Στικς αγγουριού, καρότου με ντιπ γιαουρτιού καθώς και ντοματίνια.
Γράφει η Τοκμακίδου Βαλασία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Υπεύθυνη διαιτολόγος Συνοδευτικών Μέτρων Προγράμματος ΤΕΒΑ, Δήμος Θεσσαλονίκης
Το παρόν κείμενο αποτελεί μέρος του υλικού που διανεμήθηκε στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο της ημερίδας για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 στο Δήμο Θεσσαλονίκης.