«Κρατάμε τη φλόγα αναμμένη – φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης που οργανώθηκε χτες (01/09) βράδυ, για να τιμηθεί η θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς στην πλατεία Λευκού Πύργου σχηματίστηκε ο αριθμός 100 -όσα και τα χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή- με ισάριθμα φαναράκια, που άναψαν μπροστά από το μνημείο της πόλης.
«Είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει. Τίποτε δεν έχει ξεχαστεί. Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε. Για τις ψυχές που χάθηκαν. Ελληνισμός και Μικρά Ασία είναι έννοιες ταυτισμένες στον ιστορικό χρόνο και αυτό κάνει την πληγή της καταστροφής ακόμη πιο μεγάλη. Η γνώση, ο πολιτισμός, οι επιστήμες, η παράδοση, τα ήθη και έθιμα, οι γεύσεις, η γαστρονομία, τα τραγούδια είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουμε και αυτό κάνει τις πατρίδες μας αλησμόνητες», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αν μια πόλη όφειλε και οφείλει να τιμήσει τα γεγονότα εκείνα, αν μια πόλη έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή και τη φλόγα αναμμένη, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη μας.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει αυτήν την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων -αυτό είναι το δικό μας ελάχιστο χρέος, η δική μας συνεισφορά. Φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού, αυτή τη μοναδική ικανότητα που έχουμε και καταφέρνουμε ακόμη και από τις πιο βαριές καταστροφές να σηκωνόμαστε, να προχωράμε, να δημιουργούμε, να είμαστε πάντα περήφανοι», τόνισε ο κ. Ζέρβας.
«Εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Δεν ξεχνάμε και είμαστε εδώ ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό πριν από 3.000 χρόνια στη γη της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης», σημείωσε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.
Την εκδήλωση μνήμης, που οργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Aντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού υπό τον τίτλο «Για τις ψυχές που χάθηκαν…», πλαισίωσε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με μικρασιάτικους χορούς από τον Λαογραφικό Σύλλογο Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό «Οι Φωτιές της Σμύρνης – Ερυθραίας». Στη δράση συμμετείχε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με πένθιμη κωδωνοκρουσία στους ιερούς ναούς της.