Η διαδραστική και βιωματική σύνδεση των ιστορικών γεγονότων με την τέχνη βρίσκει μία από τις καλύτερες αποτυπώσεις της στην έκθεση Revolution in Art, η οποία ξεκινά την 1η Οκτωβρίου στο Περίπτερο 2 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
Η Revolution in Art συνιστά μία πολυμεσική ψηφιακή έκθεση (με video mapping, προβολές υψηλής ευκρίνειας και ήχο υψηλής ποιότητας) με αφορμή τόσο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που επηρέασε τις παγκόσμιες εξελίξεις του 20ου αιώνα, όσο και τη σημαντική συλλογή έργων του ΚΜΣΤ (Ρώσικη Πρωτοπορία) η οποία αναφέρεται στην ίδια περίοδο.
Η έκθεση παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο χρονικό διάστημα από το 1900-1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις. Έργα δημιουργών όπως ο Μάλεβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, βρίσκουν την θέση τους πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου-από την αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών.
Τα εμβληματικά έργα τέχνης από το χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντα της εποχής, ζωντανεύουν στο χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας το θεατή στο κέντρο της ιστορίας.
Η Revolution in Art, που αποτελεί την έκθεση έναρξης των 52ων Δημητρίων, τελεί υπό την αιγίδα του Ρώσικου Προξενείου και αποτελεί μία συνεργασία των 52ων Δημητρίων–Δήμος Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ-HELEXPO / Πρόγραμμα «Artecitya» και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης–Συλλογή Κωστάκη.
Η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί σταθερό υποστηρικτή μεγάλων γεγονότων και εκδηλώσεων, τα οποία δεν έχουν μόνο οικονομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά και πολιτιστικό, επισήμανε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για την Revolution in Art, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
Από την πλευρά της η Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, τόνισε πως ο στόχος δεν ήταν να γίνει απλά μία ακόμη έκθεση, αλλά να συνδεθούν με μία διαδραστική σχέση τα ιστορικά γεγονότα με την τέχνη. Μάλιστα η κ. Χρυσίδου επισήμανε πως η Revolution in Art είναι μία έκθεση που εκτός από τους δύο μήνες που θα παραμείνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί και αλλού.
Στον επαναστατικό τρόπο σκέψης που εκφράζεται μέσω της τέχνης αναφέρθηκε η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία δήλωσε πως η Revolution in Art αποτελεί προϊόν επιστημονικής έρευνας για το πώς θα παρουσιάζονται τα έργα μέσα στην συγκεκριμένη έκθεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης υπογράμμισε το γεγονός της συμμετοχής του εθνικού εκθεσιακού φορέα σε πολλές δράσεις πολιτισμού.
Εγκαίνια: Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 20:00.
Χώρος: Περίπτερο 2 (1ος όροφος) του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Εισιτήριο: την ημέρα των εγκαινίων η είσοδος θα είναι δωρεάν)
στη συνέχεια 3 ευρώ.