24.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣτέλιος Αγγελούδης στα εγκαίνια του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» - Όραμά μας...

Στέλιος Αγγελούδης στα εγκαίνια του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» – Όραμά μας μια κοινωνία όπου ανάλογες Δομές δεν θα είναι αναγκαίες

Το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία», που στεγάζεται στην οδό Πέτρου Συνδίκα 24, εγκαινίασαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Διευθυντής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς.

 Η νέα αυτή δομή στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή τους ζωή. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου, που ανήκουν τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη εκπαίδευση, νομική και εργασιακή συμβουλευτική, καθώς επίσης διασύνδεση με φορείς, επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς.

Το κέντρο, το οποίο στεγάζεται σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, ήταν μία δέσμευση που ανέλαβε η δημοτική αρχή πριν από ακριβώς τρεις μήνες και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τις υπηρεσίες θα προσφέρουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, εργασιακοί σύμβουλοι και νομικοί.

«Όραμά μας είναι να μην χρειάζονται αυτές οι δομές, αυτές οι υπηρεσίες. Θα θέλαμε να ζούμε σε μία κοινωνία που τα αυτονόητα του παγκόσμιου πολιτισμού να ήταν λυμένα. Δυστυχώς, δεν ζούμε σε αυτήν την κοινωνία, που δεν θα σταματήσει να είναι ο στόχος, το όνειρο και η προσπάθεια. Είμαι σήμερα πολύ συγκινημένος, γιατί ξεκινάμε να εγκαινιάζουμε τις δομές του δήμου με μία υπηρεσία που έχει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον και η οποία ελπίζω ότι θα αφήσει κι ένα μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα» ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως η νέα αυτή δομή δημιουργήθηκε μόλις στο πρώτο εξάμηνο της νέας διοίκησης και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που είναι βασική αρχή για τον δήμο, δηλαδή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με την Κοινωνία των Πολιτών. Προσέθεσε πως για τη λειτουργία της «Υπατίας» ο Δήμος παραχώρησε τον χώρο, ενώ οι υπηρεσίες μαζί με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής εργάστηκαν σε συνεργασία με έναν φορέα που επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως η γυναικεία παρουσία πρέπει να ενδυναμωθεί μέσα από ισχυρές κοινωνικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας που συχνά έχουν ως τραγική κατάληξη τις γυναικοκτονίες. «Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα εμείς θέλουμε μία γυναίκα ισχυρή, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η αυτονόητη ισοτιμία, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που προκαλούνται από μία απαίδευτη, απολίτιστη και πολλές φορές αμόρφωτη κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να σταθώ στο όραμα και την αποφασιστικότητα του δήμου και του δημάρχου που ακούγοντας τις ανάγκες της κοινωνίας λειτούργησαν αστραπιαία και πραγματικά αυτή η υπηρεσία δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον αυτής της πόλης, όπως αισιοδοξία μας γεμίζει η «Υπατία» για το μέλλον της κοινωνίας. Τέτοιες δομές, για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές: στη συνεργασία και στην πρόληψη. Αυτοί είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί η Υπατία», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμης Χατζηθεόκλητος, σημείωσε πως το κέντρο εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, από την οποία ξεκινά η νεανική παραβατικότητα, η χρήση ουσιών. «Γι’ αυτό ξεκινάμε από τη «ρίζα» για να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο κι ευχόμαστε όλοι να καταργηθούν αυτές οι δομές έπειτα από μερικά χρόνια», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ