13.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα δράσεων Φεβρουαρίου 2018 στην κεντρική παιδική βιβλιοθήκη

Πρόγραμμα δράσεων Φεβρουαρίου 2018 στην κεντρική παιδική βιβλιοθήκη

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης
( Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2313318572)

Φεβρουάριος 2018
Ελάτε στην παρέα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης για να υποδεχθούμε όλοι μαζί τις Απόκριες. Θα  φτιάξουμε αποκριάτικες μάσκες, θα ντυθούμε μασκαράδες , θα χορέψουμε και θα περάσουμε αξέχαστα  στο αποκριάτικο πάρτι της βιβλιοθήκης μας. Επίσης μπορούμε να συμμετέχουμε στο παραμύθι της Τετάρτης, αλλά και να παρακολουθήσουμε με την τάξη μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης και τις εργαστηριακές δραστηριότητες  στις οποίες  έχουμε εγγραφεί.
Σας περιμένουμε!!!

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 «Αφρικάνικες μάσκες»
Ελάτε υποδεχθούμε τις Απόκριες και να μπούμε στον ρυθμό του καρναβαλιού φτιάχνοντας μοναδικές Αφρικάνικες μάσκες. Μαζί μας θα είναι οι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί  της Αction Art.
Για παιδιά από 6 χρονών και άνω. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας : 1 χαρτόνι κανσόν Α4 λευκό  και 1 πλαστικό ποτηράκι.
Πέμπτη  1/2/2018, ώρα 6.30μ.μ. – 8.00μ.μ.

 « Στο ρυθμό του Καρναβαλιού»  – Αποκριάτικο πάρτι !!!
Χορός ,παιχνίδι, φαντασία!
Φορέστε όλοι , μικροί και μεγάλοι, τις αποκριάτικες στολές σας, πάρτε μαζί σας την καλή σας διάθεση  και ελάτε να χορέψουμε και να παίξουμε παρέα με τις ηθοποιούς  Κική Ψαράκη και Αγγέλα Χατζηβασιλειάδου.
Μαζί μας οι σπουδάστριες αισθητικής  του London Make Up Institute που  θα αναλάβουν να μας μεταμορφώσουν με την τεχνική του face painting .
Τσικνοπέμπτη  8/2/2018, ώρα 6.30μ.μ. – 8.30μ.μ.

«Σερπαντίνες, Κομφετί , η Αποκριά να γιορταστεί!»
Η αποκριά είναι από τις γιορτές όπου η χαρά και η διασκέδαση μπλέκεται με τις παραδόσεις διαφόρων λαών και πολιτισμών. Μαζί θα «ταξιδέψουμε» ανά τον κόσμο, θα γνωρίσουμε τα κυριότερα ήθη και έθιμα της αποκριάς και θα δημιουργήσουμε αποκριάτικες κατασκευές με γνώμονα την φαντασία.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: Μαρκαδόρους και κόλλα.
Πέμπτη 15/2/2018, ώρα 6.30μ.μ. – 8.00 μ.μ.

 Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
(
Κάθε Τετάρτη  6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.)

Τετάρτη 7/2/2018,  ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Τα πρέπει και τα θέλω στου Σκιάχτρου το καπέλο» / Ναντίνα Κυριαζή.
«ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Αυτό δεν είναι που πρέπει να γίνεται; Καταλαβαίνεις; Θα χάσω τη δουλειά μου. Ο παππούς με προειδοποίησε. Ο ρόλος μου είναι να τρομάζω τα πουλιά. ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Ναι, μα δεν μπορείς! ΣΚΙΑΧΤΡΟ: Μα πρέπει! ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Πάντα κάνεις αυτό που πρέπει; ΣΚΙΑΧΤΡΟ: …μέχρι τώρα …ναι. ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ: Και τι γίνεται μ’ αυτό που θέλεις; Είπε το μικρό σπουργίτι και πέταξε μακριά.».
 Τι λέτε; Το σκιάχτρο θα τα καταφέρει;
Αφήγηση  του παραμυθιού από τη συγγραφέα της ιστορίας Ναντίνα Κυριαζή.
Για παιδιά από 4 – 8 χρονών.

Τετάρτη 14/2/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.
«Μεταμορφώσεις»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την ομάδα «Μυθάρι»:     Δημοσθένης  Χαρούλης, Μπατσαλή Αντωνία, Πασχαλούδη Σοφία, Γουλτίδου Στέλλα, Αλεξοπούλου Εύη,  Λούκα Αγνή.
Μαζευτείτε όλοι παιδιά
έφτασε η Αποκριά.
Παραμύθια θα ειπωθούν,
ήρωες θα μεταμορφωθούν.
Για παιδιά από  4 – 8 ετών.

Τετάρτη 21/2/2018, ώρα 6.00 μ. μ. – 7.00μ.μ.
« Η αστράμαξα»  και «Ο ποντικός και η θυγατέρα του».
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Μαρία Φλώρου και τον  Λευτέρη Πασσιά που τη συνοδεύει με τη μουσική και τα τραγούδια του.
Θα ακολουθήσει μουσικοκινητική δραστηριότητα
Για παιδιά από 4 – 8 ετών.

Τετάρτη 28/2/2018, ώρα 6.00 μ. μ. – 7.00μ.μ.
«Η Κακιά μητριά» και «Τα τρία δέντρα»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή .
Θα πασπαλιστούμε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουμε στην Παραμυθωνία και θα παίξουμε με το άσχημο και το όμορφο!!!
Για παιδιά από 4 – 8 χρονών.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

« Όταν μιλούν τα έργα Τέχνης»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη και  καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών. Τη γνωριμία τους με έργα τέχνης στα οποία προβάλλεται ο πολιτιστικός και ο πολιτισμικός χαρακτήρας της εποχής της δημιουργίας των συγκεκριμένων έργων. Την ανάπτυξη των εικαστικών δεξιοτήτων των παιδιών που αφορούν στη ζωγραφική . Το πρόγραμμα το επιμελήθηκε και το παρουσιάζει η Νανά Τσοσκούνογλου – Μισοπολινού, εκπαιδευτικός και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Οι «Πινακοθήκες» των  Προϊστορικών Ανθρώπων.
Μέσα από τις εικόνες που θα δούμε συζητάμε για τις βραχογραφίες. Από ποιους, πότε, πώς και γιατί δημιουργήθηκαν;
Στη συνέχεια τα παιδιά χρωματίζουν τα έργα τους με ώχρες (ορυκτές χρωστικές).
Δευτέρα 5/2/2018, ώρα 10.00 – 11.15 (

 «Βeegames – Brain Education Events» Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την  ύλη των μαθημάτων του σχολείου  και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης,  σε παιχνίδι.  Απευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή  Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους.   Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες, στη γεωγραφία, στην ορθογραφία, στο  περιβάλλον, στην  ιστορία αλλά και στη λογοτεχνία  .  Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου  Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 12/2/2018, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00 & 12.00 – 13.00

«Μαθαίνω να διαβάζω και να χρησιμοποιώ τους χάρτες!»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές   Α΄ – Γ΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Πώς φαίνεται το σπίτι μου από ψηλά; Είναι ο χάρτης μια φωτογραφία της Γης;
Πού βρίσκομαι εγώ μέσα στο χάρτη; Είναι δυνατόν να δω ολόκληρη τη γη; Μπορώ να φτιάξω έναν δικό μου χάρτη;
Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα απαντηθούν ευχάριστα με τη βοήθεια εικόνων, χαρτών και υδρογείων και μέσα από κατάλληλες για την ηλικία δραστηριότητες και διασκεδαστικά παιχνίδια. Η αντίληψη του χώρου είναι μια σημαντική δεξιότητα που επιτρέπει στους μικρούς μαθητές να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τη Γη. Το πρόγραμμα αναπτύσσει τη χωρική σκέψη των παιδιών και τα εφοδιάζει με βασικές γνώσεις προσανατολισμού και χρήσης των χαρτών.
Πέμπτη 22/2/2018, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»  
Η συγγραφέας Μαρία Ανδρειανού θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Γκρέκο», ένα παραμύθι που αναφέρεται στη διαφορετικότητα.
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Γκρέκο, είναι ένα πανέμορφο, χαρισματικό και καλόκαρδο μπλε σκαντζοχοιράκι με άσπρα αγκάθια. Μεγάλωνε απομονωμένο από τα υπόλοιπα σκαντζοχοιράκια του δάσους, ώσπου οι γονείς του αποφάσισαν να το στείλουν στο σχολείο της λίμνης με τα άσπρα και το ένα μπλε, νούφαρα. Πώς αντιμετώπισε ο Γκρέκο την αμήχανη και πολλές φορές προκλητική και επιθετική συμπεριφορά των συμμαθητών του λόγω της διαφορετικότητάς του;
Στη συνέχεια τα παιδιά θα σχηματίσουν πάζλ, θα παίξουν το επιτραπέζιο παιχνίδι του «Γκρέκο», θα λύσουν σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα και θα ζωγραφίσουν.
Τρίτη 27/2/2018, ώρα 9.15 – 10.30 & 11.00 – 12.30

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
(Απευθύνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που έχει ήδη εγγραφεί)

«Τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας»
Κάθε Δευτέρα 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
Μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, όπως ζωγραφική, μουσική και παιχνίδι γίνεται η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, χωρίς γραφή.  Οι μικροί μας φίλοι 4 έως 6 χρονών μαθαίνουν  τις πρώτες τους αγγλικές λέξεις με τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Τσόγκα.
Δευτέρα  5/2, 12/2 & 26/2.

«Εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας με την Αγγελίνα»
Κάθε Δευτέρα 6.00μ.μ. – 8.30μ.μ.
Με δημιουργική διάθεση, για δυόμιση ολόκληρες ώρες μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά, εν δράσει… Φτιάχνουν μοναδικά καλλιτεχνήματα με την καθοδήγηση της εικαστικού Αγγελίνας Μυταυτσή. Αυτόν τον μήνα συνεχίζουν  τη δημιουργία πινάκων με μεικτές τεχνικές.
Δευτέρα  5/2, 12/2 & 26/2 .

 «Εργαστήρι Μουσικών δραστηριοτήτων»
Κάθε Τρίτη 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
 Ξεκινά ο 2ος κύκλος του εργαστήριου που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 8 χρονών.  Σκοπός του, η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής, η γνωριμία με τα κρουστά όργανα, με τον ρυθμό, τους μουσικούς ήχους καθώς επίσης και η εκμάθηση τραγουδιών.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου, Κατερίνα Ψαλτίδου.
Τρίτη 6/2, 13/2, 20/2, & 27/2.

 «Εργαστήρι θεάτρου για παιδιά»
Κάθε Τρίτη 7.00μ.μ. – 8.30μ.μ.
Αγόρια και κορίτσια (9 έως 12 χρονών) περνούν  ευχάριστες ώρες καλλιτεχνικής απασχόλησης με τη δασκάλα τους ηθοποιό, Κική Ψαράκη . Μετά τις  ασκήσεις γνωριμία, τα παιδιά θα αρχίσουν να γράφουν  το έργο που θα ανεβάσουν.
Τρίτη 6/2, 13/2, 20/2, & 27/2.

 «Παίζω και μαθαίνω με την γλώσσα» –  Πρόγραμμα  λογοθεραπείας
 Κάθε Τετάρτη 5.00μ.μ. – 6.00 μ.μ.
Οι μικροί μας φίλοι 5 έως 7 χρονών με τη βοήθεια των λογοθεραπευτριών, Βασιλικής Κιούση και Νάτζι Νέντα – Γιώτας βελτιώνουν και ενισχύουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
Τετάρτη  7/2, 14/2, 21/2, & 27/2.

 «Εργαστήρι ζωγραφικής»
Κάθε Πέμπτη 5.00μ.μ.- 6.30 μ.μ.
Οι μικροί μας φίλοι 5 – 9 χρονών  με δημιουργική διάθεση και χαρά  συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια εικαστικός  Μαρία – Ευθυμία Σύραλη.
Πέμπτη  1/2, 8/2, 15/2 & 22/2.

 «Λέσχη ανάγνωσης »   
Κάθε Παρασκευή 7.00μ.μ.  – 8.20μ.μ.
 Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και αφήγησης με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά 9 έως12 χρονών επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του , ασκήσεις δημιουργικής γραφής και για το τέλος αφήγηση ιστοριών. Με την παιδαγωγό και συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου.
Παρασκευή  2/2, 9/2, 16/2  και  23/2/2018

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ