33.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠρογραμματική σύμβαση υπέγραψαν Δήμος Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού

Προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν Δήμος Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού

Μεγάλες παραγωγές έρχονται στα φετινά Δημήτρια

Προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν Δήμος Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού

Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων υπέγραψαν σήμερα, την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Με την προγραμματική σύμβαση η φετινή διοργάνωση του μακροβιότερου πολιτιστικού θεσμού της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει με χρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ. μεγάλες καλλιτεχνικές παραγωγές από τρεις εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν για την Εθνική Λυρική Σκηνή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χαρίτων Σταυρόπουλος, για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρίστος Γαλιλαίας, για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στάθης Γεωργιάδης και ο Διευθυντής Σίμος Παπάνας και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας.

Με δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ευχαρίστησε την Υπουργό, αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων που συνέπραξαν για την κατάρτιση ενός καλλιτεχνικού προγράμματος υψηλού επιπέδου. «Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Είχαμε υποβάλει το αίτημα για την ενίσχυση και τη στήριξη των φετινών, επόμενων και μεθεπόμενων Δημητρίων και μέσα σε δύο μήνες υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συμμετέχουν στα Δημήτρια, φέρνουν υψηλού επιπέδου παραγωγές που για πρώτη φορά η πόλη θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει. Ευχαριστώ τα Διοικητικά Συμβούλια του Μεγάρου Μουσικής, της Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που σε μια αγαστή συνεργασία δημιούργησαν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για τα Δημήτρια, για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», δήλωσε ο Δήμαρχος.

«Σήμερα είναι η τυπική κατάληξη μιας συζήτησης που ξεκινήσαμε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν έθεσε το αίτημα του Δήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσουμε τη διοργάνωση των Δημητρίων. Έτσι λοιπόν σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση, το θεσμικό πλαίσιο στην πραγματικότητα, που μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε τον Δήμο για τα Δημήτρια. Είναι μια προγραμματική σύμβαση μονοετής για διάφορους διαχειριστικούς λόγους, κατ΄ ουσία όμως μέσα από ένα μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού θα καλύψουμε μια τριετία -2024, 2025, 2026- όπου οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχουν όχι απλώς με κάποιες εκδηλώσεις, αλλά συμβάλλουν πάντα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου στη διαμόρφωση του προγράμματος των Δημητρίων. Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Υπουργείο Πολιτισμού που συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας της πόλης μέσα από τον συγκεκριμένο θεσμό των Δημητρίων με την ιστορικότητα και την βαρύτητα που έχει», δήλωσε η Υπουργός, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλη Γάκη, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στη συγκρότηση του προγράμματος των Δημητρίων.

ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει σειρά δράσεων συναυλιών, λόγιας μουσικής, όπερας, μουσικού θεάτρου, όπερας για παιδιά, χορού και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής:

  1. Εθνική Λυρική Σκηνή:
  • Όπερα Τζουζέππε Βέρντι, Τραβιάτα. Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος Μια κλασική πλέον σκηνοθεσία του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη και σκηνογράφου παρουσιάζεται με ένα εκλεκτό καστ και σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Όπερα για παιδιά
  • Λένα Πλάτωνος, Το αηδόνι του αυτοκράτορα. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πετσατώδη, AnimaRon: Ειρήνη Βιανέλλη. Μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής, η οποία ανέβηκε για πρώτη το 2019.
  • Σύγχρονη όπερα Pablo OrQz/Sergio Blanco, Κασσάνδρα Σκηνοθεσία: Diana Theocharidis/Αλέξανδρος Ευκλείδης. Συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής και του Κέντρου Πειραματισμού του περίφημου Teatro Colón του Μπουένος Άιρες.
  • Συναυλία Τραγούδια για φωνή και πιάνο λόγιων Ελλήνων συνθετών Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο Σοφία Ταμβακοπούλου, πιάνο. Μία περιδιάβαση στα τραγούδια για φωνή και πιάνο ορισμένων από τους σημαντικότερους συνθέτες της λόγιας ελληνικής μουσικής με στόχο την ανάδειξη αυτής της λιγότερο γνωστής πλευράς της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
  • Συναυλία Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου… Επιλογή από τα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη σε μεταγραφή για ορχήστρα εποχής Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας Ενορχήστρωση: Γιάννης Λουπάκης Τραγούδι: θ.α.
  1. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Εναρκτήρια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA για την καλλιτεχνική σεζόν 2024 – 2025 με σολίστ τον διεθνή πιανίστα MarQno Tirimo με έργα W. A. Mozart και L. v. Beethoven. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αμερικανός μαέστρος Michael Palmer.
  • Χορός «Πορτραίτα στη Διαφορετικότητα- Πολυπολιτισμικοί Χορευτικοί Διάλογοι». Δύο διαφορετικές παραστάσεις πάνω στον θεματικό άξονα «Πορτραίτα στη Διαφορετικότητα- Πολυπολιτισμικοί Χορευτικοί Διάλογοι» με κάποιους από τους μεγαλύτερους σύγχρονους χορευτές και χορογράφους του κόσμου, από τέσσερις διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Φιλιππίνες, Λίβανος και Ελλάδα.

1η παράσταση: Dickson Mbi με την performance Duende και Joy Alpuerto Rizer με την performance Babae.

2η παράσταση: Omar Rajeh με σόλο performance και Δανάη & Διονύσιος.

  • Συναυλία Ρεσιτάλ σύγχρονης ιαπωνικής μουσικής με την φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και τον πιανίστα Παύλο Αντωνιάδη. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί θα είναι ένα διπλό πορτραίτο των συνθετών Tōru Takemitsu και Yuji Takahashi. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Συναυλία του Aron Quartet από την Αυστρία σε σύμπραξη με τον διαπρεπή Έλληνα πιανίστα Χρήστο Μαράντο, για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καθιερωτή του δωδεκαφθογγισμού Arnold Schönberg το έτος 2024.
  1. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
  • Arpissima Έκθεση αρπών την εταιρείας Salvi, ρεσιτάλ της Anais Gaudemard. Διοργάνωση δύο ακόμα συναυλιών μουσικής δωματίου σχετικές με την άρπα με τη συμμετοχή αρπιστών της πόλης.
  • Αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Συναυλία ΚΟΘ Μουσική διεύθυνση: Leo McFall David Bruce.
  • Daniel Hope / Zurich Chamber Orchestra Mendelssohn Chamber Symphony 5 ή 6 Βeethoven Kreutzer Sonata, εκδοχή για βιολί και έγχορδα Tchaikovsky Σερενάτα για έγχορδα
  • Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, Μουσική διεύθυνση: Nayden Todorov. Πιάνο: Κυπριανός Κατσαρής Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
  • Oros Ensemble. Αφιέρωμα στον Oscar Ghiglia Event αφιερωμένο στον πρόσφατα εκλιπόντα σπουδαίο κιθαρίστα που έζησε στη Θεσσαλονίκη.
  • Έκθεση και παρουσίαση του αρχείου του Γ. Μυλαράκη. Επιμέλεια: Αντώνης Κωνσταντινίδης. Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ