Η πρώτη παρουσίαση του «Made In Thessaloniki FOOD BASKET – Το Καλάθι των Τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε από το 7ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Detrop 2017».
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, στο Pop Up Restaurant της Helexpo-ΔΕΘ, τρεις σεφ της πόλης δημιούργησαν από μία συνταγή, βασισμένη στα προϊόντα του καλαθιού που περιλαμβάνει 10 προϊόντα παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα τρία πιάτα προετοιμάστηκαν και παρουσιάστηκαν στους 100 καλεσμένους – επισκέπτες, που είναι επαγγελματίες του χώρου των τροφίμων και ποτών.
Παράλληλα, το 7ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL για πρώτη φορά, απένειμε τον τίτλο του Chef Ambassador σε τρεις νέους σεφ, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και την καθιέρωσή της ως γαστρονομικό προορισμό, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και την Places & Flavors. Οι σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός, Νίκος Τζούμας και Ιωάννα Θεοδωρακάκη, υπέγραψαν τις συνταγές τους και τις τοποθέτησαν στο FOOD BASKET.
Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, τόνισε σχετικά: «Το Made In Thessaloniki FOOD BASKET είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του μέσω της Διπλωματίας των Πόλεων που ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς και με τη συμμετοχή του στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Πρώτος σταθμός είναι η σημαντική Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, με σκοπό την προώθηση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης, μέσα από αντιπροσωπευτικά και βραβευμένα τοπικά προϊόντα».