9.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΟ Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

“Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, φέτος έχει ένα ιδιαίτερο χρέος, εθνικό και ιστορικό: Να κρατήσει τις μνήμες ζωντανές, να κρατήσει τη φλόγα αναμμένη”. Τα παραπάνω σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος, στην κεντρική τοποθέτησή του κατά την αποψινή (26/01) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στον σχεδιασμό του Δήμου, για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, “η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη θα τιμήσει αυτήν την επέτειο, θα ανακαλέσει μνήμες και παρακαταθήκες”.

Τους βασικούς άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιακή Καταστροφή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.

Όπως ανέφερε η κυρία Τανιμανίδου, στο πλαίσιο της επετείου το Αυτοτελές Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού θα διοργανώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σειρά δράσεων.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

– Συνέδρια και ημερίδες σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα με αντικείμενο τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την άφιξη των Ελλήνων προσφύγων και τη συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στη Μικρά Ασία.

– Διοργάνωση μεγάλης έκθεσης -σε συνεργασία με φορείς της πόλης- με κειμήλια, τεκμήρια, οπτικοακουστικό υλικό, αντικείμενα, κ.ά.

– Διοργάνωση μαθητικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα το ‘22.

– Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις με πρωτοβουλίες σχημάτων, δημιουργικών ομάδων της πόλης και μεμονωμένων καλλιτεχνών και σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους με αναφορά στην ιστορική επέτειο. 

– Δράσεις με σκοπό την ανάδειξη των γεύσεων αλλά και των διατροφικών παραδόσεων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά ταυτόχρονα και των επιρροών που δέχτηκε η ελλαδική κουζίνα από τη μικρασιατική.

– Παρουσίαση ηθών και εθίμων από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας. 

“Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο κομμάτι το οποίο θέλουμε να παρουσιάσουμε αποτελεί  η Αγιοτόκος Μικρά Ασία, αφού σε κανένα άλλο μέρος ο χριστιανισμός δεν είχε τόσους πολλούς μάρτυρες όσους στη Μικρά Ασία”, πρόσθεσε η κυρία Τανιμανίδου, παρουσιάζοντας παράλληλα στο Δημοτικό Συμβούλιο το λογότυπο που σχεδιάστηκε, για να συνοδεύσει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια μνήμης.

Βασικό άξονα στη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός μονογράμματος, του Μ, που λειτουργεί κι ως ένα ιδιότυπο γράφημα timeline από το 1922 έως το 2022. Με τη χρήση του λεγόμενου “doting” (τελίτσες) δίδεται η αίσθηση της “πορείας” καθώς και της “προσωπικής ιστορίας”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ