Τα εν λόγω δένδρα αποτελούν μέρος μιας από τις παλαιότερες δενδροστοιχίες της πόλης, η οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία περίπου 15 χρόνια προσβολή από το συγκεκριμένο σκαθάρι (Galerucella). Πρόκειται για φυλλοφάγο έντομο, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων. Η εικόνα συνεπώς που εμφανίζουν τα δένδρα οφείλεται στην πρόωρη ξήρανση και νέκρωση των φύλλων. Το σκαθάρι ξεραίνει το δένδρο, δημιουργούνται κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του, καθιστώντας το επικίνδυνο για τους περιοίκους αλλά και τους επισκέπτες του κέντρου.
Οι αλλεπάλληλοι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται τα τελευταία έτη, δυστυχώς αποτελούν μόνο μια επιβράδυνση του προβλήματος και όχι αντιμετώπιση του. Συνεπώς η κοπή τους είναι η λύση που προτείνεται με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.
Περίπου 60 δέντρα του είδους της Φτελιάς στη Τσιμισκή έχουν ήδη κοπεί και αντικατασταθεί από Κελτίδες. Ένα είδος το οποίο δε προσβάλλεται από το σκαθάρι της galerucella , έχει παρόμοια κώμη με της Φτελιάς και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.
Η αντικατάσταση ενός δένδρου που κόβεται εξαρτάται κυρίως από τη κατάσταση του πρέμνου ( το μικρό εναπομείναν κομμάτι του κορμού με τις ρίζες) και το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η αφαίρεσή του. Υπό κανονικές συνθήκες για να ατονήσει και να αποσυντεθεί το ριζικό σύστημα χρειάζονται περίπου 1,5 -2 έτη. Αυτό γίνεται για να βγει πιο εύκολα και να αποφευχθεί η περαιτέρω ζημιά στο έδαφος της δενδροδόχου αλλά και γύρω από αυτό.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει διερευνήσει εναλλακτικές τακτικές για την πιο άμεση αποκατάσταση της δενδροδόχου έτσι ώστε να αποφευχθούν κενά στη συγκεκριμένη δενδροστοιχία, η οποία είναι από τις κεντρικότερες της πόλης.