10.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΚαινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει δύο νέα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα γίνονται με δύο νέες μουσειοσκευές (βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό και εκθέματα μουσείων) με τίτλο «Το ταξίδι των Γραμμάτων» και «Κάθε σχολικό αρχείο και μία Ιστορία».

Η πρώτη νέα μουσειοσκευή «Το ταξίδι των Γραμμάτων» αφορά στη ζωή και στο έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η μουσειοσκευή αυτή θα «ταξιδεύει» στα σχολεία και θα υλοποιείται μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης. «Το ταξίδι των Γραμμάτων» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι Θεσσαλονικείς Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, Βυζαντινοί Ιεραπόστολοι», η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Κέντρου Κυριλλο-Μεθοδιανών Σπουδών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (Σόφια) και του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η οποία υλοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, από τις 09 Μαΐου έως τις 26 Αυγούστου 2022.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και έχει ως στόχο να αναδείξει το ιεραποστολικό ταξίδι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για αυτόν τον λόγο, σχεδιάστηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μέσα από το οποίο οι μαθητές/τριες θα μπορέσουν να αισθητοποιήσουν τα βήματα της ιεραποστολικής διαδρομής τους στα Βαλκάνια και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το ταξίδι του Κυριλλικού αλφαβήτου στις χώρες αυτές, κατανοώντας παράλληλα πώς επηρέασαν τον πολιτισμό των εθνών της Ευρώπης μεταλαμπαδεύοντας τον ελληνικό πολιτισμό και για ποιο λόγο παραμένουν σύμβολα των θεμελιωδών αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

*Η μουσειοσκευή θα δανείζεται στα σχολεία για το διάστημα μίας εβδομάδας. Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Χ. Κουτρολίκου στα παρακάτω τηλέφωνα: 2313 318710 και 2313318701 και στο email: kith@thessaloniki.gr

**Ο δανεισμός της μουσειοσκευής είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

Η δεύτερη νέα μουσειοσκευή «Κάθε σχολικό αρχείο και μια ιστορία» του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στην αξία των σχολικών αρχείων. Η μουσειοσκευή θα «ταξιδεύει» στα σχολεία και θα υλοποιείται μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης.

Η μουσειοσκευή «Κάθε σχολικό αρχείο και μια ιστορία» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Η εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα σχολικά αρχεία (19ος-20ος αιώνας) – Αναδρομή στην εκπαιδευτική ιστορία της Θεσσαλονίκης», η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με σχολεία της Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Γ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης) και το Εβραϊκό Μουσείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, από τις 03 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού καθώς και σε μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία του σχολικού αρχείου, να μυήσει τους μαθητές/τριες στη μεθοδολογία μελέτης του και γενικότερα στη μεθοδολογία προσέγγισης πρωτογενών πηγών της ιστορίας, να αφηγηθούν/καταγράψουν την ιστορία του σχολείου τους και να την εντάξουν γενικότερα στην εκπαιδευτική ιστορία της περιοχής τους, όσο και των άλλων πόλεων και χωριών στην υπόλοιπη Ελλάδα.

*Η μουσειοσκευή θα δανείζεται στα σχολεία ηλεκτρονικά και ΔΩΡΕΑΝ. Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Χρυσαφούλα Κουτρολίκου στα παρακάτω τηλέφωνα: 2313 318710 και 2313318701 και στο email: kith@thessaloniki.gr

Συντελεστές Μουσειοσκευών:

  • Σχεδιασμός μουσειοσκευών και Γενική Επιμέλεια: Έλενα Ζιάβρα, Αρχαιολόγος – Μ.Α. Μουσειολόγος (elziavra@hotmail.com).
  • Σχεδιασμός Αφίσας: Χριστίνα Κωτσοπούλου, Αρχαιολόγος – Μ.Α. Μουσειολόγος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ