10.4 C
Thessaloniki
Αρχική Θέλω από τον Δήμο Ο Δήμος Διευθύνσεις υπαγόμενες απευθείας στο Δήμαρχο Δελτία Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας Γύρης & Σπορίων μυκήτων

Δελτία Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας Γύρης & Σπορίων μυκήτων

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Τμήμα Περιβάλλοντος & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και η αρμόδια ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. – Τμήμα Βιολογίας / Τομέας Οικολογίας, συνεργάζονται από τον Ιανουάριο του 2015 σε ένα πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης μας, ως προς τα φυσικά αεροαλλεργιογόνα που προέρχονται από τη γύρη και τα σπόρια μυκήτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ., ένας αεροβιολογικός σταθμός. Είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος της χώρας μας εφαρμόζει αντίστοιχο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ακόμη και οικονομικά ασθενέστερες, που διατηρούν δίκτυα αεροβιολογικών σταθμών και διοχετεύουν τις σχετικές πληροφορίες στο ευρύ κοινό και στους αρμόδιους φορείς.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του δελτίο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης και σπορίων μυκήτων σε εβδομαδιαία βάση, το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δεδομένα του αεροβιολογικού σταθμού.
Στόχος είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και κατά συνέπεια, η πρόληψη ή ελάττωση της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων (αλλεργικό βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα κ.ά.) στα ευαισθητοποιημένα στους συγκεκριμένους αλλεργιογόνους παράγοντες άτομα.

Συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα και covid-19

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στη Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν 248 αεροβιολογικοί σταθμοί καταγραφής ανεμομεταφερόμενης γύρης από όλο τον πλανήτη (συμπεριλαμβανομένου του αεροβιολογικού σταθμού που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.), δείχνουν ότι συνολικές συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα άνω των 200 έως 250 γυρεόκοκκων ανά κυβικό μέτρο, συνδέονται στατιστικά με εκδήλωση υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων covid-19. Σε αυτή την περίπτωση των υψηλών επιπέδων γύρης, συνιστάται η χρήση της μάσκας ακόμη και στην ύπαιθρο, χωρίς καθόλου κόσμο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Δέσποινα Βώκου, συνεργάτιδα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο “πρόγραμμα συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της πόλης μας, ως προς τα φυσικά αεροαλλεργιογόνα που προέρχονται από τη γύρη και τα σπόρια μυκήτων”: «Φαίνεται ότι η γύρη, σε ό,τι αφορά τους αναπνευστικούς ιούς, έχει μια αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, που αφορά στη μείωση της δυνατότητας αποτελεσματικής απόκρισης του αμυντικού του συστήματος. Άρα, όταν έρχεται ο ιός, ίσως προσβάλλει ευκολότερα τον οργανισμό σε σχέση με τις συνθήκες κατά τις οποίες δεν θα υπήρχε γύρη».

Η κ. Βώκου διευκρινίζει ότι το γεγονός αυτό δεν αφορά μόνο όσους έχουν αλλεργίες και ούτως ή άλλως γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύονται: «Οι άνθρωποι που δεν έχουν αλλεργίες δεν ξέρουν ότι και οι ίδιοι είναι επιρρεπείς σε αυτό το φαινόμενο. Όλοι επηρεαζόμαστε σε ένα βαθμό από αυτή την επίδραση της γύρης στην άμυνά μας. Μάλιστα, η ομάδα της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απαραίτητο η γύρη να είναι αλλεργιογόνος, ώστε να μειώσει την αμυντική αντίδραση του οργανισμού, καθώς αντίστοιχη επίδραση έχει και η γύρη από φυτά που δεν έχουν τέτοιες αλλεργιογόνες ιδιότητες».

Γνωρίζοντας πλέον τα παραπάνω, στο εβδομαδιαίο δελτίο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης προστίθεται, από τις 12 Απριλίου 2021, μία ακόμη πληροφορία: οι ημέρες που η συνολική συγκέντρωση γύρης είναι άνω των 200 γυρεόκοκκων ανά κυβικό μέτρο.

 

Δελτία ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης και σπορίων μυκήτων