28.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΗ Τέχνη της Τεχνικής και η Τεχνική της Τέχνης - Παρουσίαση...

Η Τέχνη της Τεχνικής και η Τεχνική της Τέχνης – Παρουσίαση προτάσεων για το σχεδιασμό νέου νηπιαγωγείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής (Αγγελάκη 13, 1ος όροφος) φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό ενός τριθέσιου νηπιαγωγείου στην περιοχή της Χαριλάου.

Η παρουσίαση των προτάσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο εργαστηριακού μαθήματος επιλογής και υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το εργαστήριο «08ΕΧ19: Η Τέχνη της Τεχνικής και η Τεχνική της Τέχνης», με διδάσκοντα τον Αν. Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Θ. Χατζηγιαννόπουλο, αφορά κυρίως στον τρόπο που υπεισέρχονται κάποιες από τις τεχνικοοικονομικές παραμέτρους του σχεδιασμού στη νοητική και επιχειρησιακή διεργασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Στόχος του μαθήματος είναι η επίλυση και προδιαγραφή ενός αρχιτεκτονικού συνθετικού θέματος, όπου όλες οι παράμετροι συντίθενται ισότιμα σε ενιαία άσκηση πρακτικής εφαρμογής του σχεδιασμού αλλά και ταυτόχρονης σχετικής θεωρητικής τεχνικής κατάρτισης.

Το αντικείμενο μελέτης, για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, προσδιορίστηκε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες και κτιριολογικό πρόγραμμα κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Το ακίνητο που επιλέχθηκε βρίσκεται σε προχωρημένη διαδικασία απόκτησης και σε περιοχή με σημαντικές ανάγκες, επομένως η «άσκηση» των φοιτητών συμβάλλει παράλληλα στις διαδικασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ωρίμανση του συγκεκριμένου ακινήτου για πλήρη αξιοποίηση.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, η δημόσια παρουσίαση των σπουδαστικών εργασιών στο κοινό και σε εκπροσώπους του Δήμου, επιχειρεί να αποτελέσει την αφορμή έναρξης μιας αποδοτικής και γόνιμης συλλογικής συζήτησης, μεταξύ των φορέων της πόλης και των μελλοντικών της σχεδιαστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ