10.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό ΠανεπιστήμιοΗ απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής - «Εγκέφαλος και τέχνη», καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης...

Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής – «Εγκέφαλος και τέχνη», καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος – Μέγαρο Μουσικής Τετάρτη 27-2-19 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Θανάσης Ντινόπουλος: Εγκέφαλος και τέχνη

(Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019)

Με άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα συνεχίζεται το πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής. Στην ομιλία του με τίτλο «Εγκέφαλος και τέχνη», την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, ο καθηγητής του ΑΠΘ Θανάσης Ντινόπουλος θα αναφερθεί σε ένα ζήτημα που συσχετίζει τη νευροεπιστήμη με τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως κάνει κατά πάγια τακτική στα βιβλία του.

Ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Τα 80-100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και οι μεταξύ τους συνάψεις δημιουργούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, την πολυπλοκότερη δομή που υπάρχει στο σύμπαν. Οι τεράστιες δυνατότητες και τα εκπληκτικά επιτεύγματα του εγκεφάλου καλύπτουν όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην παρούσα εισήγηση θα επικεντρωθούμε σε ένα μόνο από τα εκπληκτικά του επιτεύγματα, την αντίληψη της ομορφιάς και τη δημιουργία της τέχνης (αισθητική). Η συνείδηση από τη μια αποτελεί προϋπόθεση για την αντίληψη της ομορφιάς και την ανάδυση της τέχνης και από την άλλη η ύπαρξή της προϋποθέτει έναν πολύπλοκο εγκέφαλο – έναν δημιουργικό εγκέφαλο που να μπορεί να οραματίζεται τον κόσμο με αφηρημένο τρόπο και να χρησιμοποιεί σύμβολα για τα πραγματικά αντικείμενα. Κατά συνέπεια, η αισθητική έχει ισχυρή νευροβιολογική βάση».

Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι καθηγητής Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Διετέλεσε πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής (δις) και της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής και επί μια δωδεκαετία διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας. Πέρα από ανατομική και ιστολογία, με έμφαση στο νευρικό σύστημα, διδάσκει τα μαθήματα επιλογής Εγκέφαλος και τέχνη και Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες, καθώς και θέματα της ειδικότητάς του σε τμηματικά και διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Είναι συγγραφέας 45 επιστημονικών άρθρων, τα περισσότερα δημοσιευμένα σε έγκυρα διεθνή νευροεπιστημονικά περιοδικά, και 75 ανακοινώσεων και ομιλιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στο έργο του υπάρχουν περίπου 1.300 θετικές ετεροαναφορές. Είναι, επίσης, συγγραφέας εννέα βιβλίων, τριών κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

 Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA

Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ

Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ

 Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Υπεύθυνος ενότητας:

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).

Χορηγός:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ