4.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό ΠανεπιστήμιοΗ απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής - Αλέξανδρος Γαρύφαλλος: Tα αυτοάνοσα και η...

Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής – Αλέξανδρος Γαρύφαλλος: Tα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος: Tα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού
(Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019)

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αφορούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, είναι το θέμα της όγδοης διάλεξης του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 20 Μαρτίου 2019. Όπως εξηγεί ο εισηγητής, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος: «Το ανοσολογικό σύστημα, η άμυνα του οργανισμού μας, έχει ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας, αφού η μείωση της δύναμής του μας καθιστά ευάλωτους στις λοιμώξεις. Περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο δίκτυο διαφόρων κυττάρων και διαλυτών ουσιών, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η βασικότερη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος είναι να διακρίνει το ‘δικό μας’ από το ‘ξένο’. Ωστόσο, το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει νοσήματα όταν δυσλειτουργήσει και πάψει να αναγνωρίζει ως ‘δικά του’ ιστούς και κύτταρα του ίδιου του οργανισμού. Τότε αρχίζει να επιτίθεται, προκαλώντας σοβαρές βλάβες σε διάφορα όργανα. Οι ασθένειες που προκαλούνται από τέτοιου είδους επιθέσεις αποκαλούνται αυτοάνοσα νοσήματα».

Ο Αλέξανδρος Γαρύφαλλος είναι καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική το 1981 με άριστα και ορκίστηκε διδάκτορας το 1985. Το 1990 εκλέχθηκε λέκτορας και το 2008 καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στον τομέα της Ανοσολογίας – Ρευματολογίας, που αποτελεί και το κύριο πεδίο του κλινικού και ερευνητικού του ενδιαφέροντος. Από το 2012 διευθύνει τη Δ΄ Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και είναι υπεύθυνος του Ρευματολογικού της Τμήματος. Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ. Από 15ετίας ασχολείται ερασιτεχνικά, ως συλλέκτης, με τη συλλογή και μελέτη παλαιών χαρτών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις με θέμα την παλαιοχαρτογραφία.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού

Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ

Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ

Υπεύθυνος ενότητας:

Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.

Οι ομιλίες μεταδίδονται και σε live streaming, μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος (https://diavlos.grnet.gr).

Χορηγός:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ