Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS+ YOUTH (Sociocultural Learning for Youth in Mobile Societies- Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα) και οι Γιορτές Πολυγλωσσίας 2020 διευρύνοντας τους ορίζοντες ανθεκτικότητας των πόλεων μέσα από δράσεις πολιτισμικής καινοτομίας και επικοινωνίας, ενημερώνουν ότι η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία προγραμματίζεται για όλη το έτος 2020 με ψηφιακά συναπαντήματα, θα πλαισιώσει προς πάσα κατεύθυνση την εκπαίδευση, την τέχνη, την επιστήμη μέσω της ζωντανής ροής των καναλιών της, των τηλεσυναντήσεων και των ραδιοφωνικών εκπομπών.
Ειδικότερα, η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας αναπρογραμματίζει ψηφιακά την επαφή της με τις αλλόγλωσσες κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους θεσμούς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να αποτελεί όχι μόνον πόλο έλξης όλων των πολιτών, αλλά ένα δημοκρατικό εργαστήριο συνύπαρξης και χώρο γέννησης ακόμη περισσότερων συνεργειών.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διαδικτυακές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Φορείς, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους πολίτες που δήλωσαν ή που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2020.
Στις ψηφιακές δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Το εργαστήριο “Οργάνωση βιωματικών δράσεων και διαβουλεύσεων με συμμετοχή πολύγλωσσων μαθητών – Η εμπειρία και οι προτάσεις της ΠΡΩΤΑ.12” τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και την Πέμπτη 18 Ιουνίου από ώρα 18:00 έως 20:00. θα έχει διάρκεια: 2 εκπαιδευτικές ώρες και θα το εμψυχώσει ο Γιώργος Μόσχος, νομικός – επιμορφωτής, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12).
Στο εργαστήριο παρουσιάζεται η επιστημονική και νομική τεκμηρίωση και η μεθοδολογία οργάνωσης συναντήσεων διαβούλευσης με παιδιά και εφήβους, κάνοντας ειδική αναφορά στις προσεγγίσεις σε περιπτώσεις που στις ομάδες συμμετέχουν πολύγλωσσοι μαθητές και μαθήτριες και στην αξιοποίηση των τεχνών (θεάτρου, μουσικής, εικαστικών κ.α.).
Επίσης, παρουσιάζεται η εμπειρία της ΠΡΩΤΑ.12 σε δράσεις που έχουν διοργανωθεί μέσα σε σχολεία, στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ή σε άλλους χώρους με συμμετοχή παιδιών από διαφορετικά σχολεία ή άλλα κοινωνικά πλαίσια (ξενώνες, κέντρα υποστήριξης, κλπ).
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και λειτουργούς ομάδων παιδιών και εφήβων. Θα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και για αυτό προβλέπεται η συμμετοχή ανώτατου αριθμού 25 προσώπων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συνδεθούν απευθείας στην πλατφόρμα ZOOM.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή τους στο εργαστήριο της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2020 στη φόρμα αίτησης: https://cutt.ly/pyZplT8
για την αφίσα πατήστε εδώ
Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις δράσεις των Γιορτών Πολυγλωσσίας, συνεχίζετε να επικοινωνείτε με την επιστημονική συνεργάτιδα των Γιορτών Πολυγλωσσίας, Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου στο τηλέφωνο 6942525050.
Για παροχή πληροφοριών σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης και την υποβολή της αίτησής σας θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τους κα. Γεωργιάδου και κ. Σταθόπουλο στα τηλέφωνα 2313318662 & 2313318665.