11.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσεις«Εσύ, εγώ, εμείς» – Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία συμπερίληψης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

«Εσύ, εγώ, εμείς» – Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία συμπερίληψης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

 

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα «Ταυτισμός» του Συλλόγου «Μιλάμε για τον Αυτισμό» παρουσιάζουν την παράσταση «Εσύ, εγώ, εμείς». Μια παράσταση που είναι βασισμένη στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο παραμύθι της συγγραφέως και ιδρύτριας της ομάδας «Ταυτισμός», Παρασκευής Σαλαβγιά, δημιουργού του Κοινωνικού Αυτοβιογραφικού Ντοκιμαντέρ ‘’Ένας κόσμος, δύο όψεις’’.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3-5), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το παραμύθι «Εσύ, εγώ, εμείς», που έχει ήδη συγκινήσει αναγνώστες κάθε ηλικίας, μεταφέρεται στη σκηνή με πάθος και συναίσθημα. Μέσα από κάθε κίνηση, κάθε λέξη και κάθε σκηνή, φωτίζεται η δύναμη της αποδοχής, της ενσυναίσθησης και της συμπερίληψης. Ο θεατής καλείται να δει βαθύτερα μέσα του και να νιώσει τη σημασία του να ανήκει σε έναν κόσμο που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, καλλιεργεί την αλληλεγγύη και μοιράζεται τη μαγεία της δημιουργίας και την αλήθεια της συμπερίληψης!

Η Θεατρική Ομάδα «Ταυτισμός» αποτελεί μια ξεχωριστή προσπάθεια καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου κάθε παιδί ανακαλύπτει τη μοναδικότητά του και συντελεί στην κοινωνική αλλαγή. Με πίστη στη δύναμη της τέχνης, η ομάδα καλεί το κοινό να δει την παράσταση όχι μόνο με τα φυσικά μάτια αλλά και με τα μάτια της καρδιάς.

 

Συντελεστές της παράστασης:

  • Μουσική: Γιώργος Νικολαΐδης
  • Σκηνογράφος: Ευάγγελος Σαλαβγιάς
  • Σκηνοθέτης: Παρασκευή Σαλαβγιά
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιωτίδου Βασιλική
  • Δραματολόγος : Παναγιωτίδου Άννα
  • Ενδυματολόγος: Παναγιωτίδου Βασιλική
  • Σκηνική Επιμέλεια: Μαρία Καλοπαναγιώτου
  • Στυλίστας Μαλλιών: Κομμώσεις M.A.D.
  • Δημιουργικός Σχεδιασμός & Προώθηση: Σαλαβγιά Ηλιάννα

Ηθοποιοί:

  1. Αλίκη Βασιλειάδου
  2. Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης
  3. Γιώργος Ιωαννίδης
  4. Μαρία Ηλιάδου
  5. Έλενα Κραβαρίτου
  6. Μαρία Καλοπαναγιώτου
  7. Μαρία Μητάκου
  8. Αλεξάνδρα Νεοχωρλή
  9. Σοφία Νεοχωρλή
  10. Αλέξανδρος Νικολαΐδης
  11. Αλίκη Ντούνα
  12. Ιουλία Παρασκευοπούλου
  13. Ηλίας Παπαδημητρίου
  14. Βασιλική Παναγιωτίδου
  15. Μιχαήλ-Άγγελος Παπαχρόνης
  16. Δέσποινα Σερκετζή
  17. Δόμνα Τρομπέτα
  18. Κωνσταντίνος Τόλιας
  19. Γιώτα Τσολακίδου
  20. Αριστείδης Τσαμτσής
  21. Ελένη Φουρνογεράκη
  22. Στέφανος Χαρανάς
  23. Fernando Becoku

 

Η Παρασκευή Σαλαβγιά είναι σύμβουλος Ατόμων με Αναπηρία & Δημιουργός του Ντοκιμαντέρ ‘’Ένας κόσμος, δύο όψεις’’.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1998 πρόωρα και μόλις 995 γρ. ! Ένα σωληνάκι παροχής οξυγόνου στην εντατική αποσωληνώθηκε ‘’τυχαία’’ και δημιούργησε τη βλάβη της εγκεφαλικής παράλυσης και αριστερής ημιπληγίας. «Οι μεγαλύτερες επιτυχίες δεν έρχονται από τη φυσική τελειότητα, αλλά από την αλύγιστη θέληση και το πάθος για τη ζωή», αναφέρει η ίδια.

Ξεκίνησε με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη Σχολή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε με το πρόγραμμα Συμβουλευτικής στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Δημιούργησε το Αυτοβιογραφικό Ντοκιμαντέρ ‘’Ένας κόσμος, δύο όψεις’’ το οποίο κινείται στα όρια του Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ και της Αυτοβιογραφίας.
Η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της ίδιας η οποία έδωσε το δικό της αγώνα μακριά από τα δικά μας μάτια, «τυλιγμένη» από την αγάπη της οικογένειάς της.
Τον έδωσε για χρόνια τόσο επιτυχημένα που η αναπηρία της σχεδόν πέρασε στην περιοχή του αόρατου, στον κόσμο της «αόρατης» αναπηρίας.
Όνειρο της είναι να μιλήσει σε όλους τους ανθρώπους να τους προτρέψει να αναζητήσουν επιλογές, να βρουν τρόπους ενδυνάμωσης και να χαρούν τη ζωή. Στην ταινία καταθέτει τη δική της διαδρομή, την εμπειρία των επιλογών που εκείνη αξιοποίησε, προσυπογράφοντας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ένα εκκωφαντικό «τολμήστε». Ένα μήνυμα ενσυναίσθησης, μια προτροπή για μια σκέψη παραπάνω σχετικά με το τι μπορεί να παλεύει ο Άλλος άνθρωπος απέναντί μας, με ή χωρίς αναπηρία.

Μια ευχή προς όλους μας, να αγαπήσουμε αυτό τον ένα κόσμο που μοιραζόμαστε, σε κάθε του εκδοχή. Αυτά πρεσβεύει η Παρασκευή.
Το Ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με δύο προβολές λόγω αδιαχώρητου, επίσημη παρουσίαση στο κατάμεστο Βασιλικό Θέατρο και συνέχισε με έναν Φεστιβαλικό κύκλο με διαφόρων ειδών βραβεία.
Η Παρασκευή με αμείωτη την ενέργεια της προχώρησε στην υλοποίηση του οράματος της με την ταινία να μπαίνει στα σχολεία προσφέροντας στα παιδιά την δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί μιας ταινίας που τα μυεί με τον πιο αισιόδοξο και τρυφερό τρόπο στον κόσμο της αόρατης αναπηρίας, της συναισθηματικής νοημοσύνης και της έκφρασης συναισθημάτων.

Η έναρξη προβολής του Ντοκιμαντέρ συνοδευόμενο από έναν σκελετό διάδρασης των παιδιών μαζί τους, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 στο νησί της Αμοργού και από τις αρχές του 2024 ξεκίνησαν προβολές στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένων όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς εμπνεύστηκαν από τη δράση αυτή 3000 παιδιά.

 

Η Παρασκευή είναι μια πρέσβειρα των ανθρώπων με αναπηρία και όχι μόνο αφού με την ψυχική της ανθεκτικότητα, τη στοχοπροσήλωση, τον άοκνο αγώνα της, την ευαισθησία και την πυγμή της αποδεικνύει καθημερινά πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!

 

Ακόμα ασχολείται με την τέχνη της γελωτοθεραπείας και του χορού.
Λατρεύει τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Θεωρεί ότι ο κόσμος μας θα ήταν ομορφότερος αν όλοι οι άνθρωποι δούλευαν με τον εαυτό τους.
Από τα πιο σημαντικά πράγματα που κλήθηκε να κάνει σε αυτή την ζωή ήταν να έρθει σε επαφή με τον εαυτό της, να τον κοιτάξει κατάματα, με βαθιά συμπόνια, αγάπη και φροντίδα.

 

Η Παρασκευή, μετά το βραβευμένο αυτοβιογραφικό της ντοκιμαντέρ ‘’Ένας κόσμος, δύο όψεις’’ προχώρησε στη συγγραφή του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού και του αντίστοιχου θεατρικού έργου «Εσύ, εγώ, εμείς», μιας ιστορίας για την μαγεία της αυτοανακάλυψης, της ενσυναίσθησης και της αποδοχής. Το παραμύθι της αυτό θα «ανέβει» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης από τη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε από την ίδια και αποτελείται από παιδιά με αυτισμό του συλλόγου «Μιλάμε για τον Αυτισμό», προσφέροντας στο κοινό ουσιαστικά μηνύματα ζωής.

Είναι επίσης συγγραφέας ενός βιβλίου αυτογνωσίας.

 

Χορηγοί επικοινωνίας:                                                   

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ