10.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕκδηλώσεις Μαρτίου Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις Μαρτίου Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση του βιβλίου: «Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη» του Αλέξανδρου Ακριτόπουλου.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτόπουλου «Η αληθινή ζωή ενός γυναικωνίτη», των εκδόσεων Γράφημα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30.
Θα μιλήσουν:

Σωτηρία  Σταυρακοπούλου, συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.
Σοφία Γαβριηλίδου, μεταφράστρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.
και ο συγγραφέας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Διάλεξη: «Ο Ερμής: Πολύτροπη νόηση, πολύτροπη δράση, θετική κι αρνητική παράβαση»

Η Μαρία Αρχιμανδρίτου,  Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στο ΑΠΘ, ποιήτρια και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, (Visiting Fellow Columbia University New York, May, 2017), παρουσιάζει μέρος από το ερευνητικό της πρόγραμμα στο Columbia University της Νέας Υόρκης με θέμα:
Ο ΕΡΜΗΣ: ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΝΟΗΣΗ, ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΔΡΑΣΗ, ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ
Η διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018, και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Την εκδήλωση συντονίζει η Γεωργία Ζώη, Υποψήφια Διδάκτωρ  Νομικής στο  Α.Π.Θ., Δικηγόρος Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 Λίγα λόγια για τη Μαρία Αρχιμανδρίτου:
Η Μαρία Αρχιμανδρίτου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε Επισκέπτρια Επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Saarland, Γερμανία και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο. Υπήρξε επίσης ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Columbia University της Νέας Υόρκης. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Εγκληματολογία και Σωφρονιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και το μάθημα Criminology: Crime in Cultural Perspective για φοιτητές του ΑΠΘ και LLP Erasmus φοιτητές στην Αγγλική. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1976, ως μαθήτρια. Δημοσίευσε δεκατρείς (13) ποιητικές συλλογές, εννέα (9) βιβλία με επιστημονικές μελέτες και πέντε (5) βιβλία με μεταφράσεις. Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί και έχουν μεταφρασθεί στην Αγγλική, Γερμανική, Ιταλική και τη γλώσσα της FYROM. Ποιητικές συλλογές της είναι: “Λέξεις” (1976), “Ένα γράμμα για σένα” (1979), “Χρονομηνύματα” (1984), “Μεταλλάξεις” (1986), “Της απουσίας” (1988), “Ήχος μόνος”(1990), “Πορφυρό ασμάτιο” (1994), “Ο Γλυκασμός του μήλου” (1996), “Ευεξία χρωμάτων” (1998), “Η κατίσχυση των ρόδων “(2002), “Πόλεις του ανέμου” (2005), “Χώρα ιχθυόεσσα” (2011), “Ηλίου φάος” (2015). Μελέτες: Ειδικά ζητήματα έκτισης των ποινών (1994), Η διαχρονική εξέλιξη της προσέγγισης της ετικέτας (1996), Η ανοικτή έκτιση της ποινής (2000), Γυναίκες και έκτιση των ποινών (2001), Histories of Penality (2006), Ιδιωτική εκδίκηση και Δίκαιο ή Ανομία (2007), Η τιμωρία του Τειρεσία (2008), Η φυλάκιση ως τρόπος κράτησης και ως μορφή έκτισης της ποινής (2012), Ο λύκος και ο νόμος (2015).

 

Βιβλιοπαρουσίαση: «Οι Φράγκοι της Σαλονίκης»

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκδοση του Κέντρου Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Α.Θ.):
«Οι Φράγκοι της Σαλονίκης»,
την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτική Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συνολική παρουσία των καθολικών στην πόλη μας από τις αρχές της χιλιετίας. Ξετυλίγεται έτσι η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια και τις δράσεις των Καθολικών που μας αποκαλύπτει μιαν άλλη ματιά στη γνωστή ιστορία της πόλης μας. Υπάρχουν βιογραφίες επιφανών προσώπων που βρίσκονται θαμμένοι στα καθολικά νεκροταφεία, και μια έρευνα για την ακριβή χρονολογία ίδρυση της μονής Λαζαριστών, των περιφερειακών κτιρίων και διδασκαλείων αλλά και των καθολικών νεκροταφείων.
Ομιλητές θα είναι οι συγγραφείς του βιβλίου

Μπρέντας Γρηγόρης,  ιστορικός ερευνητής- οδοντίατρος,
Λαζαρίδης Σπύρος καθηγητής- συγγραφέας βιβλίων τοπικής ιστορίας,
Κώστας Κρικέλης, δημοσιογράφος- φωτογράφος και
Χαρά Ανδρεΐδου επιστημονική σύμβουλος του Κ.Ι.Α.Θ. (Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης)- συγγραφέας.
Θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία  από τον κ. Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη, επίκουρο καθηγητή Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

 

Αφιέρωμα στο Τζιάκομο Λεοπάρντι

Με αφορμή τα 200 χρόνια, από τότε που ο Τζιάκομο Λεοπάρντι έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης οργανώνει εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου Ιταλού ποιητή, ώστε να τον γνωρίσει το κοινό της πόλης.  Στο πλαίσιο  αυτής της εκδήλωσης, θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου Το εγκώμιο των πουλιών το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την έκδοση που θα περιέχει όλα τα κείμενα από τον λεοπαρδικό τόμο Μικρά Ηθικά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης) και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Θα μιλήσουν:

Φοίβος Γκικόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Λένα Παπαθανασίου, Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Τσιαμούρας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταφραστής και εκπρόσωπος των εκδόσεων «Άγρα»,
και ο συγγραφέας Χρήστος Μπιντούδης.

Πρόγραμμα:
Μέρος Α’
200 χρόνια λεοπαρδικής ποίησης: 1818 – 2018

  1. Χρήστος Μπιντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza: «Το 1818 στη λογοτεχνική καριέρα του Λεοπάρντι. Από τη φιλολογία στην ποίηση»
  2. Φοίβος Γκικόπουλος, Οµότιµος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, διατελέσας Καθηγητής του Τµήµατος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. : «Ιδεολογία και λόγος στον Τζιάκομο Λεοπάρντι»

Μέρος Β’
Παρουσίαση του τόμου G. Leopardi, Το εγκώμιο των πουλιών, Άγρα, Αθήνα 2017

  1. Λένα Παπαθανασίου, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη Τμήματος Δημοτικού Συμβουλίου
  2. Παναγιώτης Τσιαμούρας, εκπρόσωπος των εκδόσεων Άγρα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Αφιέρωμα στον Όσκαρ Ουάιλντ με τίτλο: «Άγιος με παρελθόν κι αμαρτωλός με μέλλον», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (28 Μαρτίου).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (28 Μαρτίου) η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργανώνει αφιέρωμα στο μεγάλο συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ με τίτλο: «Άγιος με παρελθόν κι αμαρτωλός με μέλλον».

Θα μιλήσουν οι:
Λένα Αραμπατζίδου, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Χρύσα Τζελέπη, σκηνοθέτης και
Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, Υπ. Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας Α.Π.Θ. και καθηγήτρια συγγραφής και επιμέλειας κειμένου.
Στην ανάγνωση κειμένων ο ηθοποιός Βαγγέλης Μπόλλας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το αγκάθινο στέμμα» του Θεόφιλου Γιαννακόπουλου

 Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις «ΕΞΗ» παρουσιάζουν το βιβλίο του Θεόφιλου Γιαννόπουλου:
Το αγκάθινο στέμμα
Η εκδήλωση, που ανήκει στον κύκλο «Νέες πέννες της Θεσσαλονίκης»,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή και ο συγγραφέας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ