17.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕκδήλωση με τίτλο «Κλιματική κρίση και περιβαλλοντικές πολιτικές» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική κρίση και περιβαλλοντικές πολιτικές» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική κρίση και περιβαλλοντικές πολιτικές» την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, στο θέατρο (Γ. Βαφόπουλου 5).

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ή σωστότερα αντιμετωπίζουμε μια γενικευμένη κλιματική κρίση. Αυτή η οξεία κλιματική κρίση αφορά μεν όλο τον πλανήτη, ωστόσο εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση κατά τόπους και σε διάφορες περιοχές, ανάλογα με τις πολιτικές που (δεν) εφαρμόζονται.

Η κλιματική κρίση είναι ανθρωπογενής και οφείλεται κυρίως στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και την παράλληλη παραγωγή ρύπων. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι εάν και με ποιον τρόπο η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, δηλαδή ποιες πολιτικές για το περιβάλλον απαιτούνται σήμερα και πώς πρέπει να γίνει η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τεθούν τα μεγάλα ζωτικής σημασίας προβλήματα για την επιβίωση μας στον πλανήτη και για τις επερχόμενες γενιές, προτείνοντας και ορισμένες πολιτικές λύσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, για να σωθεί  «οτιδήποτε αν σώζεται».

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

Νικήτας Μυλόπουλος, Καθηγητής Υδατικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άρης Στυλιανού, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ.

Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Νικήτας Μυλόπουλος

Ο Νικήτας Μυλόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Α.Π.Θ. και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην επιστημονική περιοχή της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, όπου μελέτησε την επίδραση της παραμετρικής Αβεβαιότητας στη στοχαστική υδρογεωλογία. Στη συνέχεια υπήρξε ερευνητής στον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, συνεργάτης Τεχνικών Εταιρειών και Μελετητικών Γραφείων με την ειδικότητα του Υδραυλικού Μηχανικού, ενώ συνέταξε ως μελετητής αρκετές μελέτες έργων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, και προστασίας οικοσυστημάτων.

Από το 1999 έως σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας, σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Με αυτή την ιδιότητα διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα υδραυλικής κατεύθυνσης του τμήματος, όπως: Υδρεύσεις, Αποχετεύσεις, Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Ανάλυση και προσομοίωση επικινδυνότητας και αβεβαιότητας συστημάτων υδατικών πόρων, Περιβαλλοντική Πολιτική και Οικονομία Υδατικών Πόρων, Εγγειοβελτιωτικά Έργα, Εφαρμογές προσομοίωσης σε υδροσυστήματα, Risk and Reliability Analysis of Hydrohazards (Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Hydrohasards), Planning for HydroHazard Prevention and Management (Hydrohasards), Social Legal and Administrative Measures for HydroHazard Preparedness and Emergency Management (Hydrohasards) κ.ά..

Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση 48 ερευνητικών έργων, στα περισσότερα ως επιστημονικά υπεύθυνος. Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές: διαχείριση υδατικών πόρων, λειψυδρία σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ακραία φαινόμενα και κλιματική αλλαγή, λήψη αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας, αποτίμηση επικινδυνότητας, ποιοτική διαχείριση υπόγειων υδατικών πόρων, προστασία και αποκατάσταση υδροφορέων, ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, σχεδιασμός υδραυλικών έργων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανισμών, ενώσεων και επιτροπών (ΤΕΕ, ΕΕΔΥΠ, ΕΥΕ, EWRA, ΙWRA, IAHR, IAHS κλπ). Υπήρξε ειδικός εμπειρογνώμονας – αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων, αξιολογητής περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, μέλος του Επιστημονικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας αρμόδιου για τη Διαχείριση Υδατικών Πόρων, μέλος σε ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, μέλος Οργανωτικής Επιτροπής σε διάφορα Επιστημονικά Συνέδρια και είναι τακτικός κριτής εργασιών σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Περιβαλλοντικής Τεχνικής, για δύο θητείες, από το 2020 έως σήμερα.

Την περίοδο 2016-2020 διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Εκπαίδευση

Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ. (1989)

Διδακτορικό δίπλωμα, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. (1994)

 

Άρης Στυλιανού

Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Ε’ Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (1983-1987), και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο Παρίσι (1987-1993), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-I).

Διδάσκει φιλοσοφία στο ΑΠΘ από το 1995, αρχικά στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (1995-1997, ως συμβασιούχος διδάσκων), έπειτα στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (1998-2002, ως λέκτορας) και κατόπιν στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, όπου σήμερα είναι Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας.

Δημοσίευσε 3 βιβλία και 55 μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ μετέφρασε και επιμελήθηκε πολλά φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά και τα λατινικά). Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του Γνώση και πάθος στη νεότερη φιλοσοφία από τις εκδόσεις Πόλις.

Συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές Ενώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες (Αυγή, Βήμα, Έθνος, Εποχή, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, Μακεδονία) και περιοδικά (Εντευκτήριο, Ένεκεν, κ.ά.).

Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ (2018-2022), καθώς και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ (2015-2019).

Το 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ