26.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕγκαινιάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Κέντρου Ιστορίας «Ταξίδι στη...

Εγκαινιάζεται η νέα περιοδική έκθεση του Κέντρου Ιστορίας «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας»

Η νέα περιοδική έκθεση του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στις 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).

Ομιλητές στην τελετή θα είναι ο φιλόλογος-ιστορικός Νίκος Κούκης, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης και η βιβλιοθηκονόμος του Κέντρου Ιστορίας, Θεοδώρα Κουρκούτα, η οποία θα διαβάσει απόσπασμα από το ταξίδι του «Τιμαρίωνα» στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο. Επίσης, αξιοποιεί και τεκμήρια από άλλους αρχειακούς φορείς, όπως είναι τα ΑΧΑΚ/ΙΑΜ, αντικείμενα της ιδιωτικής συλλογής του κ. Βασιλείου Νικόλτσιου, όπως και την πλούσια βιβλιογραφική παραγωγή για το θέμ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ