4.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕγκαίνια έκθεσης Γιώργος Λάππας / Maqams of blood and Maqams of milk

Εγκαίνια έκθεσης Γιώργος Λάππας / Maqams of blood and Maqams of milk

Η Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάζει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στις 20.00, στο Αλατζά Ιμαρέτ την έκθεση Γιώργος Λάππας, Maqams of blood and Maqams of milk, στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων.
O μεγάλος Έλληνας εικαστικός Γιώργος Λάππας, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους γλύπτες, ήταν ένας συνεπής δημιουργός, που εργάστηκε ακατάπαυστα έως το θάνατό του το 2016. Ο τίτλος της έκθεσης είχε δοθεί από τον ίδιο τον Γιώργο Λάππα, στο παρελθόν, για μια ενότητα έργων του, και παραπέμπει στον αραβικό όρο maqam, που σημαίνει τόπος, χρησιμοποιείται δε στη μουσική ορολογία της Μέσης Ανατολής για να ορίσει το τροπικό σύστημα το οποίο περιγράφει μουσικά φαινόμενα. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που συνδέονται με την προσωπική σχέση του καλλιτέχνη με τη Θεσσαλονίκη.
Η επιμέλεια και τα κείμενα της έκθεσης είναι της Αφροδίτης Λίτη και του Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η Αφροδίτη Λίτη σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη με ζωντανό και έντονο μέχρι και σήμερα το ιδιαίτερο ιστορικό παρελθόν της, αποτέλεσε σταθμό στη ζωή και το έργο του Γιώργου Λάππα. Ο τρόπος ζωής, τα αναρίθμητα έργα τέχνης, η θέση της στον Θερμαϊκό, η ιστορία της, η ευρωπαϊκή αλλά παράλληλα και η ανατολίτικη επιρροή, η ιδιότυπη πολυπολιτισμικότητά της και τέλος το χρωματικό αμάλγαμα του υλικού της, ήταν αυτό το οποίο αντλούσε ο ίδιος προκειμένου να χαράξει τις διαδρομές των στόχων του». Για τον Ντένη Ζαχαρόπουλο «Το έργο του Γιώργου Λάππα κέρδισε αμέσως το κοινό ανοίγοντας μια μυστηριακή διάσταση ανάμεσα σε κενά ερμηνείας και μια αίσθηση οικειότητας που σπάνια καλλιτέχνης γνωρίζει τόσο άμεσα. Η ποιότητα της δουλειάς του ανανέωσε την παραστατική διάσταση της γλυπτικής σαν καθαυτό εικαστική γλώσσα και τεχνική. Συνέθεσε μιαν κατ´ επίφαση αφελή προσέγγιση της παρουσίας με μια λόγια αναφορά της απουσίας, αδιαφορώντας για τις ευκολίες που επιζητούσε το πνεύμα της εποχής. Με τα χρόνια φάνηκε πόσο ιδιαίτερο ήταν το έργο του. Δουλειά μοναχική, εσωτερική που στέκει ρωμαλέα κι ανοίγεται στον εξωτερικό κόσμο μοιραζόμενη τη χαρά και τον κίνδυνο της υλικότητάς της. Η έντονη συγκίνηση, το βάθος της μνήμης, η βιωματική ένταση που τη σφραγίζουν δεν επιτρέπουν κανέναν συναισθηματισμό, όπως η παρούσα έκθεση αποκαλύπτει λιτά και άμεσα.»
Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε το 1950 στο Κάιρο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα. Σπούδασε κλινική ψυχολογία στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε με την έρευνα. Το 1974 ως υπότροφος του Watson Foundation ταξιδεύει στην Ινδία, όπου συλλέγει ντοκουμέντα για την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Το 1975 φοιτά στο Αrchitectural Association School of Architecture στο Λονδίνο.To 1976-81 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1984 με υποτροφία του Γαλλικού κράτους σπουδάζει γλυπτική στην École Supérieure des Beaux Arts. Το 1986-87 εργάζεται σε Γαλλία και Αγγλία. Το 1991 με υποτροφία της Fondation Cartier βρίσκεται στο Jouy-en-Josas. Tαξιδεύει στo Ιράν, Αφγανιστάν, Κορέα, Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, Κίνα, Ρωσία και αλλού. Από το 1987 έως το 2016 δίδαξε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πέθανε στην Αθήνα το 2016. Πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχε αντίστοιχα σε πολλές ομαδικές.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στα 52α Δημήτρια και στο παράλληλο πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια έκθεσης 20 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 11.00 – 18.00, Δευτέρα Κλειστά
Αλατζά Ιμαρέτ Κασσάνδρου 91 – 93, τηλ. 2310 278587, 2313 318538
E-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ