5.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (18-22/11/2024)

Δράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (18-22/11/2024)

  • Δευτέρα 18/11 στις 18.00, ομιλία «Ένας φοβισμένος άνθρωπος»
  • Τετάρτη 20/11 στις 18.30, συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης
  • Πέμπτη 21/11 στις 18.00, παρουσίαση ποιητικής συλλογής «Θυμικού εκδορές»
  • Παρασκευή 22/11 στις 18.30, παρουσίαση βιβλίου «Λέγε με Ισμαήλ»

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Γιατί φοβόμαστε; Πότε φοβόμαστε; Τι φοβόμαστε; Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε; Φοβούνται όλοι; Άλλο ο φόβος, άλλο το άγχος; Πώς επηρεάζει ο φόβος την ποιότητα της ζωής μας; Πώς να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας; Αυτά και πολλά άλλα θα αναπτυχθούν στην ομιλία με τίτλο «Ένας φοβισμένος άνθρωπος» που διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Ομιλήτρια είναι η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – σύμβουλος ζεύγους – εκπαιδεύτρια / συντονίστρια Σχολών Γονέων και συγγραφέας Νέλη Βυζαντιάδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου

Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην οποία προσκεκλημένη είναι η πεζογράφος και ποιήτρια κα  Αρχοντούλα Διαβάτη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης στις 18.30. Από τα βιβλία της κας. Διαβάτη έχουν επιλεγεί προς συζήτηση  μαζί της τα  “Φωτεινός θάλαμος” και το “Αίθριος και σήμερα”.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής «Θυμικού Εκδορές», ένα έργο που μας οδηγεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από τον καμβά της ψυχής. Μέσα από πλούσιες εικόνες και βαθιά νοήματα, κάθε ποίημα αποκαλύπτει τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, από την απέραντη χαρά έως το βαθύτερο πένθος, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου) που θα γεμίσει από λόγια, συναισθήματα και τέχνη, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00.

Παρουσιάζουν οι:

  • Ελένη Σακκά, κριτικός και ποιήτρια
  • Γιώργης Σαράτσης, ποιητής και ραδιοφωνικός παραγωγός

Διαβάζουν οι:

  • Χρυσάνθη Ινάχογλου
  • Μερόπη Κόπτση

Συμμετέχουν οι:

  • Γεωργία Βεληβασάκη
  • Αντρέας Ζιάκας

Η ποιητική συλλογή “Θυμικού Εκδορές” είναι ένας φάρος φωτός για όσους αναζητούν έμπνευση και κατανόηση μέσα από την τέχνη των λέξεων. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί το βαθύτερο νόημα της ζωής και της τέχνης σε μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, η «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος» και οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν το ιστορικό – κοινωνικό μυθιστόρημα «Λέγε με Ισμαήλ» της Τέσυς Μπάιλα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27, 2ος όροφος).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Πολύβιος Στράντζαλης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κώστας Δρουγαλάς & η ποιήτρια-δοκιμιογράφος Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος Μάρθα Ιορδανίδου.

Μουσικές και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και της Μικρασίας θα ερμηνεύσει η Μικτή Χορωδία Ενηλίκων «Φιλομήλα» (Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας: Άννα Μαρία Κότσιφα)

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος.

Με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92).

Το μυθιστόρημα «Λέγε με Ισμαήλ» περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2023.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πέρα 1955-1964. Μια ελληνική γειτονιά στην καρδιά της Πόλης, εκεί όπου Έλληνες και Οθωμανοί συνυπάρχουν αρμονικά, ονειρεύονται, αγαπούν, ερωτεύονται και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ανάμεσά τους ο καλόκαρδος Ισμαήλ με τον καφενέ του, ο μοναχικός Ισίδωρος χωμένος στη σκόνη των βιβλίων του, η λάγνα Αϊσέ που φεύγει αφήνοντας πίσω της ένα παιδί, η αρχόντισσα Καλλιάνθη, ο Ναντίρ που ορέγεται την Ασλίβ, η Εσίν που θα αλλάξει τη μοίρα της και η γριά Γιασεμώ με τον Γιουσούφ σχηματίζουν έναν θίασο που περιφέρεται στα σοκάκια της Πόλης, στους καφενέδες και στα χαμάμ, στα πορνεία, στη θάλασσα του Βοσπόρου και στις μνήμες των πατρίδων που κάποτε χάθηκαν ή ανταλλάχτηκαν. Κι ενώ αισθάνεται κανείς πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμβιώνουν αρμονικά στο πολυφυλετικό σκηνικό της Πόλης, τα σύννεφα του εθνικισμού μαζεύονται στον ορίζοντα. Τα Σεπτεμβριανά αλλά και οι απελάσεις του ’64 θα αλλάξουν τη ζωή των ηρώων και της Πόλης για πάντα.

Μια ιστορία για μια ολόκληρη εποχή, τυλιγμένη σε καπνούς και αρώματα της Ανατολής, και για έναν κοσμοπολιτισμό που σβήνει. Ένα μυθιστόρημα για τα πάθη των ανθρώπων στα γρανάζια της Ιστορίας, ένα κείμενο για τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς που αντέχουν στον χρόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ