10.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔράσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (22-25 Απριλίου)

Δράσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (22-25 Απριλίου)

  • Δευτέρα 22/4, φιλολογικό βραδινό, «Οι απαρχές της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα»
  • Τρίτη 23/4, διάλεξη, «Το Ελληνικό Πάσχα στην Τουρκοκρατία»
  • Τετάρτη 24/4, παρουσίαση βιβλίου, «Νομπελίστες Φυσικής 1901-2023»
  • Πέμπτη 25/4, παρουσίαση βιβλίου «ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ»

 

Δευτέρα 22/4

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης οργανώνουν τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 στις 19.00, φιλολογικό βραδινό με θέμα «Οι απαρχές της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα» με ομιλητή τον αρχιτέκτονα, ιστορικό ερευνητή και τ. Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου ΜΙΕΤ, Γιάννη Επαμεινώνδα.

Ο κ. Γιάννης Επαμεινώνδας θα αναδείξει το θέμα της βιομηχανοποίησης της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, εστιάζοντας σε υποδομές και εγκαταστάσεις τα ίχνη των οποίων «επιβιώνουν» σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Συντονίζει η Στεφανία Μποτέλη. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω zoom στον σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/j/97028290566.

Τρίτη 23/4

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 18.30, στην διάλεξη του Βασίλη Κάρτσιου, ιστορικού & συγγραφέα, με θέμα: «Το Ελληνικό Πάσχα στην Τουρκοκρατία». Στους πέντε αιώνες της Τουρκοκρατίας, πολλοί αστάθμητοι παράγοντες δημιουργούσαν εμπόδια ή απαγορεύσεις στο Πασχαλινό τελετουργικό, και έθεταν εν αμφιβόλω την υποτιθέμενη θρησκευτική ελευθερία που είχε παραχωρηθεί δια των προνομίων από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή. Οι Χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να διασκεδάζουν δημοσίως μόνον κατά τις τρεις ημέρες του Πάσχα αλλά αυτό δεν ήταν πάντοτε δεδομένο. Αν δεν υπήρχαν έκτακτα γεγονότα, οι προετοιμασίες για το Πάσχα άρχιζαν από τη μέση της Σαρακοστής. Ο Πατριάρχης προσπαθούσε να προσδώσει στον εορτασμό της Ανάστασης στοιχεία από τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος. Η Οθωμανική διοίκηση χρησιμοποίησε την περίοδο των εορτών του Πάσχα και ως τιμωρητικό μέσο κατάργησης του προνομίου του δημόσιου εορτασμού, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Έλληνες επέδειξαν υψηλό επίπεδο εθνικής αυτοσυνειδησίας. Με οδηγό την Εκκλησία και τη λατρευτική ζωή διατήρησαν την αίσθηση του «βελτίστου» έθνους. Στην εκδήλωση συμμετέχει Βυζαντινή Χορωδία με τους πρωτοψάλτες Νικόλαο & Αθανάσιο Λιλιόπουλο.

Τετάρτη 24/4

Η Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Φυλίτσα Σοφιανού Λεονταρίδου, συγγραφέας -Φυσικός Msc Ραδιοηλεκτρολογίας & Φυσικής Περιβάλλοντος, σας προσκαλούν με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Νομπελίστες Φυσικής 1901-2023», στην παρουσίαση μίας διαδρομής 120 χρόνων Φυσικής μέσα από τη ζωή και τα λόγια των κατόχων Νόμπελ την Τετάρτη, 24/4/2024  και ώρα 19.00. Το βιβλίο είναι μια βιβλιογραφική μελέτη με βιογραφίες των κατόχων Νόμπελ Φυσικής από την έναρξη του θεσμού (1901) ως το τελευταίο Νόμπελ (2023), σε έκδοση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι ομότιμοι καθηγητές της Σχολής Θετικών Επιστημών Τσόκας Γρηγόριος και Φράγκης Νικόλαος. Συντονισμός Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος.

Πέμπτη 25/4

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Εκδοτικός οίκος «ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφαν Γκέτσεφ «ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου) την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 18:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις οι:

  • Victor Stoyanov, Υφυπουργός Πολιτισμού Βουλγαρίας
  • Αντώνης Ελευθεράκης, διευθυντής των εκδόσεων «ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ»
  • Stefan Atamontsev, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Στέφαν Γκέτσεφ»
  • Λιόλιος Γιάννης, Σύνδεσμος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ γέφυρα Πολιτισμού.

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ στην είσοδο της αίθουσας.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ