ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί σε συνεργασία με φορείς από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο, το έργο «System for Integrated EnviRonmental Information in Urban areaS – LIFE SIRIUS» (Σύστημα ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης σε Αστικές Περιοχές). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2021 – 2027 και τους δικαιούχους του έργου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.192.729 €, διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες και ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2022.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στο σχεδιασμό και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα σε αστικές περιοχές χρησιμοποιώντας μια ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση μέσω της ενίσχυσης των γνώσεων και των ικανοτήτων των αρμόδιων αρχών.
Πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν:
- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως Επικεφαλής Εταίρος) και η εταιρεία AXON ENVIRO-GROUP Ltd (AXON) από την Ελλάδα, οι οποίοι πλαισιώνονται από την εταιρεία «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- η Regional Environmental Protection Agency of Lazio Region (ARPA Lazio) και το National Research Council of Italy (CNR-ISAC) από την Ιταλία.
- το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (DLI) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και το The Cyprus Institute (CyI)- Climate and Atmosphere research Centre (CARE-C) από την Κύπρο.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα “Μανόλης Αναγνωστάκης” του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, η Τοπική Συνάντηση Εργασίας (Local Working Table) με θέμα: «Σχεδιασμός ποιότητας αέρα στις πόλεις: Η τοπική εμπειρία». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πόσο σημαντικές είναι για τον Δήμο τέτοιου είδους συνεργασίες και πώς το έργο LIFE SIRIUS θα βοηθήσει τον Δήμο στην καλύτερη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικεφαλής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Κούπκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εκπόνησης του ευρωπαϊκού έργου LIFE SIRIUS για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και για το κλίμα της πόλης, το δίκτυο σταθμών για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μετεωρολογικών παραμέτρων, την ύπαρξη των έξυπνων αισθητήρων IoT, αλλά και στις δύο Ευρωπαϊκές αποστολές που συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» και τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις».
Την Τοπική Συνάντηση Εργασίας συντόνισε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δρ. Γεώργιος Παπαστέργιος, και παρακολούθησαν περισσότεροι από 25 παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι συμμετέχοντες από την Ομάδα του Έργου (Τμήμα Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης). Οι ομιλίες-παρουσιάσεις ξεκίνησαν με την εισήγηση του Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημήτριου Μελά με τίτλο «Το έργο LIFE SIRIUS: σύντομη περιγραφή και αναμενόμενα αποτελέσματα». Στη συνέχεια η κα. Χριστιάνα Πολύζου, Μηχανικός Περιβάλλοντος PhD, του τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων της εταιρείας «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλους του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», αναφέρθηκε στην «Ανασκόπηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα και τις Πολιτικές λήψης αποφάσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης» και, με την παροχή στοιχείων από την ομάδα έργου του Δήμου, στα «Εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Η Δρ. Αθηνά Πρόγιου της εταιρείας AXON (εταίρος του έργου) παρουσίασε το «Σχεδιασμό ποιότητας αέρα στις πόλεις: Η περίπτωση της Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης». Η συζήτηση της συνάντησης οδήγησε στην επισήμανση των αναγκών των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την αποτελεσματική διαχείριση της ποιότητας αέρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον κ. Μελά στην Τοπική Συνάντηση Εργασίας: “Η συνέργεια της θερμικής επιβάρυνσης και της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδηγούν σε συνδυαστικά αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Τέτοιου είδους προβλήματα καλούμαστε να λύσουμε στο έργο LIFE SIRIUS μέσα από το οποίο θα αναπτυχθεί και η Πλατφόρμα EMS (Environmental Management System) για τη διαχείριση της ποιότητας αέρα, η οποία θα είναι διαθέσιμη όχι μόνο σε επιστημονικές ομάδες αλλά και στο ευρύ κοινό”.
Για τη συνεχή ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν την ποιότητα αέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις δράσεις του έργου LIFE SIRIUS μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του έργου (https://lifesirius.eu/), καθώς και με την απευθείας επικοινωνία με το συντονιστή του έργου, Δρ. Δημήτριο Μελά, Καθηγητής, ΑΠΘ, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (melas@auth.gr).
δείτε την ανακοίνωση στα αγγλικά εδώ