7.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔιεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο (26/4)

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο (26/4)

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο (26/4), η οποία έχει καθιερωθεί το 1992 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναδεικνύει το πρόβλημα που δημιουργεί ο κυκλοφοριακός θόρυβος στη μαθησιακή διαδικασία, εντός των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου. Κατά τα έτη 2018, 2020 και 2022 πραγματοποιήθηκαν μελέτες και μετρήσεις των επιπέδων του κυκλοφοριακού θορύβου σε 13 σχολικά συγκροτήματα σε κάθε δημοτική κοινότητα της πόλης, στα οποία βρίσκονται συνολικά 23 σχολεία. Οι εργασίες αφορούσαν 3870 μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Με τη χρήση ειδικών ηχομέτρων και υπολογιστικών μοντέλων προσδιορίστηκε ο κυκλοφοριακός θόρυβος γύρω από τα σχολεία, αλλά και τα επίπεδα έκθεσης των μαθητών σε αυτόν και το επίπεδο των επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν ή έχουν προκληθεί από αυτήν την κατηγορία της ρύπανσης. Όλες οι εργασίες έγιναν σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία σε θέματα ηχορύπανσης ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α..Ε..

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι περίπου οι μισοί μαθητές (ποσοστό 55%) είναι εκτεθειμένοι σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 65dB (για τα σχολεία), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 37% των μαθητών παρουσιάζουν γνωστική ανεπάρκεια προερχόμενη από τον κυκλοφοριακό θόρυβο (Noise Induced Cognitive Impairment- NICI) και σε ποσοστό 11% αυτών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν NICI στο μέλλον.

Σημαντικός δείκτης μέτρησης των επιπτώσεων της ηχορύπανσης από τον κυκλοφοριακό θόρυβο αποτελεί ο δείκτης DALYs, ο οποίος δίνει ενδεικτικές τιμές για τα χαμένα έτη υγιούς διαβίωσης. Ο δείκτης DALYs υπολογίστηκε για το σύνολο των 3870 μαθητών. Ως αποτέλεσμα, 3 χρόνια υγιούς διαβίωσης είναι πιθανόν να χαθούν εξαιτίας του κυκλοφοριακού θορύβου, αριθμός ο οποίος δύναται να μειωθεί σημαντικά υιοθετώντας κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης του θορύβου, πολλά από τα οποία προτείνονται στις μελέτες.

Η ηχορύπανση αποτελεί έναν αόρατο παράγοντα αλλοίωσης του περιβάλλοντος και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Η συμβολή μας στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των μικρότερων πολιτών μπορεί να επιτευχθεί με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μερικές από αυτές; Μειώνουμε ταχύτητα όταν περνάμε μπροστά από σχολείο, δεν κορνάρουμε άσκοπα, σεβόμαστε τη μαθησιακή διαδικασία. Οι μελέτες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί κατά περιόδους στο κοινό, είναι διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δ.Θ. (www.envdimosthes.gr).

Ακολουθεί χάρτης με τα συμμετέχοντα σχολικά συγκροτήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ