13.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔεύτερο Διεθνές Εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ASTI

Δεύτερο Διεθνές Εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ASTI

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με κεντρικό σκοπό την επιστημονική συζήτηση για την ανάδειξη του προβλήματος της Αστικής Θερμικής Νησίδας και των επιπτώσεων της στην ανθρώπινη υγεία, διοργανώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020 το Δεύτερο Διεθνές Εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου «LIFE ASTIImplementation of a forecAsting System for urban heaT Island effect for the development of urban adaptation strategies» (Εφαρμογή συστήματος πρόγνωσης της αστικής θερμικής νησίδας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής). Το Εργαστήριο με τίτλο «Urban Heat Island and Heat Resilience: Networking for Future Strategy» (Αστική Θερμική Νησίδα και Ανθεκτικότητα στους Καύσωνες: Δικτύωση για μελλοντική στρατηγική), πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, για λόγους προστασίας των συμμετεχόντων από την πανδημία COVID-19 και αποτροπής της διασποράς του ιού, ενώ το παρακολούθησαν περισσότεροι από 170 συμμετέχοντες.

Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με το αντικείμενο του εργαστηρίου από εκπροσώπους διαφόρων φορέων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, οι:

  • Καθ. Χαράλαμπος Φείδας, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΑΠΘ,
  • κ. Bernd Decker, Senior Project Adviser, Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
  • κα. Karina Angelieva, Aναπληρώτρια Yπουργός Παιδείας και Επιστήμης, Βουλγαρία,
  • κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,
  • κ. Σωκράτης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Δήμος Θεσσαλονίκης,
  • κ. Μιχαήλ Κούπκας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δήμος Θεσσαλονίκης,
  • Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κύπρος,
  • κα. Maria Kazmukova, Senior Consultant for Air Quality Protection, City Development Authority of Prague.

Στο Δεύτερο Διεθνές Εργαστήριο του LIFE ASTI συμμετείχαν Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, φορείς αυτοδιοίκησης, μη-κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρίες από 10 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Κίνα, Βουλγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο). Εκτός από διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές που πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σχετικά με το επιστημονικό τους αντικείμενο, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από άλλα ερευνητικά έργα (στην πλειοψηφία τους ανήκαν στο πλαίσιο LIFE) και από το LIFE ASTI. Συζητώντας εκτενώς το ζήτημα της Αστικής Θερμικής Νησίδας και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία, αναδείχθηκε η σημασία του προβλήματος για τις αστικές κοινωνίες. Η διαχείρισή του από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς υπογραμμίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή οργανισμών αυτοδιοίκησης από διάφορες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Παράλληλα, τέθηκαν τα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία και χρήση των υπηρεσιών πρόγνωσης του LIFE ASTI από ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και προστασία του αστικού πληθυσμού.

Στην ιστοσελίδα https://app.lifeasti.eu/thessalonikidashboard μπορείτε να βρείτε τη διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου, ενώ από τις σελίδες https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.getmap.lifeasti, και https://apps.apple.com/us/app/lifeasti/id1516783200?l=el&ls=1, μπορείτε να βρείτε τις εκδόσεις της εφαρμογής για έξυπνες τηλεφωνικές συσκευές android και iPhone. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να βρει πληροφορίες υψηλής προγνωστικής ποιότητας για μετεωρολογικές και βιομετεωρολογικές παραμέτρους. Στόχος της εφαρμογής είναι η παροχή δεδομένων των προγνωστικών παραμέτρων και η προειδοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας στις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρώμης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τεσσάρων ημερών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο, τους ομιλητές και τις παρουσιάσεις τους μπορείτε να βρείτε εδώ. Πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα και την εξέλιξη του έργου LIFE ASTI μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα του (www.lifeasti.eu), καθώς και στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης (Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, Instagram και ResearchGate).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ