Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής
Χρήστος Ουζούνης: Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής
(Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019)
Με τη δεύτερη εισήγηση του κύκλου «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής», την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία αυτή του Χρήστου Ουζούνη, διευθυντή Ερευνών στο ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), έχει θέμα «Ο μικροβιακός πλανήτης και η γένεση της ζωής».
Όπως σημειώνει ο εισηγητής: «Στον πλανήτη που ζούμε, υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνοι DNA, σε όλους τους οργανισμούς. Η μεγαλύτερη ποσότητα DNA βρίσκεται στους μικροοργανισμούς και στο φυτικό βασίλειο, ενώ η βιοποικιλότητα είναι ουσιαστικά προνόμιο της ‘αόρατης’ ζωής των μικροοργανισμών. Είναι σαφές ότι, εάν η Γένεση της Ζωής όπως τη γνωρίζουμε έλαβε χώρα στον πλανήτη μας πριν μερικά δισεκατομμύρια έτη, τα κοινά στοιχεία των Βακτηρίων, Αρχαίων και Ευκαρυωτών μας υποδεικνύουν τη σύσταση του Τελευταίου Καθολικού Κοινού Προγόνου των μορφών Ζωής που γνωρίζουμε, ή αλλιώς LUCA. Θα συζητήσουμε πώς έχουμε υπολογίσει το περιεχόμενο αυτής της υποθετικής οντότητας που έδωσε αρχή στη Ζωή επάνω στη Γη».
Ο Χρήστος Ουζούνης είναι Διευθυντής Ερευνών στο ΙΔΕΠ στο ΕΚΕΤΑ. Έλαβε διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του York για την έρευνά του στο EMBL (-1993) και ήταν υπότροφος του Human Frontiers Science Program στο Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης του SRI International (-1996). Ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας για την Υπολογιστική Γονιδιωματική στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής του Cambridge (-2005) και του Κέντρου Βιοπληροφορικής του King’s College London (-2010). Είναι Editor για τις επιστημονικές εκδόσεις PLOS Computational Biology (Associate), Microbial Genomics (Senior) και Bioinformatics (Honorary), μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων στον εκδοτικό χώρο. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος των επιστημονικών εταιρειών ISCB, HSCBB, Mikrobiokosmos και Ελληνική Βιοπληροφορική (hbio.info).
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 30 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη έως τις 3 Απριλίου 2019 έχει τίτλο «Η απίθανη πολυπλοκότητα της ζωής».
Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζονται και συζητούνται θέματα όπως το σύμπαν, οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αρχή της ζωής, την εξέλιξή της και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται, οι δομές και λειτουργίες των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου όπως ο εγκέφαλος και τα νεύρα, η ανοσολογία και οι γενετικές ασθένειες, καθώς επίσης η διατροφή και η επίδραση των επιτευγμάτων της Βιολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην κοινωνία.
Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας: «Το βιολογικό σύστημα, η ζωή, αναδεικνύεται ως το πιο πολύπλοκο σύστημα που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους. Η κατανόησή του και η λύση των προβλημάτων που υπάρχουν και που διαρκώς προκύπτουν απαιτούν τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, μακριά από μικρότητες, αγκυλωμένες βεβαιότητες και δογματισμούς. Καθετί που γεννιέται και αναπτύσσεται είναι μοναδικό στη φύση και αποτελεί δεξαμενή πλούτου για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής μας».
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – 2019
Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου – Εξέλιξη της ζωής
Θεόδωρος Αμπατζόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ
(αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», κτίριο Μ2)
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου – Ζωή και περιβάλλον
Χαρίτων Χιντήρογλου Καθηγητής-Κοσμήτορας ΣΘΕ/ΑΠΘ
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου – Εγκέφαλος και τέχνη
Αθανάσιος Ντινόπουλος Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 6 Μαρτίου – Κληρονομικότητα και άνθρωπος: Ανιχνεύοντας το DNA
Σπύρος Βήττας Δρ Γενετικής ΑΠΘ
Τετάρτη 13 Μαρτίου – Βιοτεχνολογία, Το παρόν και το μέλλον
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 20 Μαρτίου – Τα αυτοάνοσα και η άμυνα του οργανισμού
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος Καθηγητής ΑΠΘ
Τετάρτη 27 Μαρτίου – Μεσογειακή διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού
Ειρήνη Κοΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ
Τετάρτη 3 Απριλίου – Βιολογία και κοινωνία
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής ΑΠΘ
Υπεύθυνος ενότητας:
Ζαχαρίας Σκούρας Καθηγητής Γενετικής
Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
Είσοδος ελεύθερη
Η είσοδος γίνεται βάσει λίστας έπειτα από αίτηση στο site του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τις επιπλέον θέσεις διανέμονται δελτία εισόδου στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 μία ώρα πριν από κάθε διάλεξη.