28.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΤα δημοτικά ιατρεία Τριανδρίας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Τα δημοτικά ιατρεία Τριανδρίας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Τα εγκαίνια των Δημοτικών Ιατρείων Τριανδρίας, στην οδό Καραϊσκάκη 4, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία της διοίκησης του Δήμου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια πρότυπη δομή, που θα εξυπηρετήσει τον τομέα της υγείας. «Πιστεύω ότι αυτά τα ιατρεία θα αποτελέσουν πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη και να μπορέσουμε σταδιακά να κάνουμε κι άλλες τέτοιες δομές μέσα στην πόλη. Είναι απολύτως απαραίτητα, σαν ιατρεία πρώτης προσέγγισης των ασθενών, για να μπορέσουν όσο γίνεται και τα νοσοκομεία να ελαφρυνθούν και ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε το γεγονός ότι το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, τον Ανδρέα Κουράκη και ολοκληρώθηκε επί θητείας του Θανάση Παππά, ως Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, ενώ τόνισε ότι η αρχική ιδέα ανήκε στην πρώην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης και νυν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για μια μεγάλη παρέμβαση που ανακουφίζει την τοπική κοινωνία, που ολοκληρώθηκε μετά την αρχική πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συνολικό προϋπολογισμό 870.000€ και συμπλήρωσε: «αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι πάσχισαν γι’ αυτό το έργο και ειδικότερα τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τη συνεργασία που είχαμε από την πρώτη στιγμή. Τέτοια έργα πνοής συμβάλλουν δημιουργικά στη βελτίωση της καθημερινότητας».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, από την πλευρά του ανέφερε: «Χρειάστηκε να εργαστούμε δημιουργικά όλοι, μαζί με τη διαχειριστική αρχή, για να προκύψει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Με τα χρήματα που δαπανήθηκαν, καταφέραμε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα 18,5 μηνών, να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να παραδώσουμε τις εγκαταστάσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έτοιμες να εξυπηρετήσουν το κοινό. Έχουμε ένα πεδίο προτάσεων και δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, που είναι τεκμηριωμένες σε τεχνικοοικονομική βάση. Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία για να μπορέσουμε και στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπίσουμε δράσεις και προγράμματα τα οποία θα είναι υπέρ των δημοτών».

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη δομή δημιουργήθηκε με αρχικό και βασικό στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών. «Η παρέμβαση αυτή ελπίζουμε να είναι το ξεκίνημα για τη δημιουργία και άλλων δομών, που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Παράλληλα, σχεδιάζεται μια σειρά από προγράμματα υγείας, όπως η ενημέρωση, η φροντίδα και η πρόληψη για παιδιά δημοτικών σχολείων, που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται».

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προχώρησε στα επίσημα εγκαίνια των εγκαταστάσεων και ξεναγήθηκε στο σύγχρονο 4όροφο κτίριο των Δημοτικών Ιατρείων της Τριανδρίας που καλύπτει 500 τετραγωνικά μέτρα.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιούλη Ρανέλλα και Μαίρη Ακριτίδου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα Δημοτικά Ιατρεία, που έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης υποδομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών προς ανασφάλιστους, προς τους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) καθώς και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες:

 • Ακτινοδιαγνώστης: Υπέρηχος θυρεοειδούς και τραχήλου, triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, άνω κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναίου, μέτρηση οστικής πυκνότητας

 • Γυναικολόγος: Τεστ Παπ, ενδοκολπικός υπέρηχος, παρακολούθηση κύησης

 • Καρδιολόγος: Καρδιογράφημα, υπέρηχο-triplexholter

 • Κλινικοί ιατροί: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 • Μικροβιολόγος: Βασικές μικροβιολογικές εξετάσεις

 • Οδοντίατρος: Σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές, καθαρισμός δοντιών

 • Οφθαλμίατρος: Έλεγχος οπτικής οξύτητας, συνταγογράφηση γυαλιών, έλεγχος παιδικής όρασης

 • Παθολόγος: Κλινική εξέταση, έλεγχος – αγωγή οστεοπόρωσης, μέτρηση – ρύθμιση αρτηριακής υπέρτασης σακχαρώδους διαβήτη, ρύθμιση δισλιπιδαιμίας, καρδιογράφημα

 • Παιδίατρος: Εμβολιασμοί, πιστοποιητικά υγείας, κλινική εξέταση, διατροφή εγκύου/ λεχωίδων, μητρικός θηλασμός

 • Πνευμονολόγος: Σπιρομετρήσεις πνευμόνων

 • Υγειονολόγος: Έκδοση πιστοποιητικών υγείας υγειονομικού ενδιαφέροντος, προγράμματα αγωγής υγείας στα δημοτικά σχολεία

 • Διαιτολόγος – Διατροφολόγος: Λιπομετρήσεις, σχεδίαση προγράμματος διατροφής, διατροφικές συστάσεις για διάφορες παθήσεις, μέτρηση μεταβολικού ρυθμού

 • Επισκέπτρια Υγείας: Εμβολιασμός παιδιών, οδηγίες σε νέες μητέρες για την ανατροφή και φροντίδα του παιδιού

 • Μαία: Μαθήματα ανώδυνου τοκετού, μητρικός θηλασμός, φροντίδα εγκύου, συμβουλευτική νέων μητέρων για την φροντίδα του νεογνού στο σπίτι

 • Νοσηλεύτρια: Ενδομυϊκές ενέσεις και συνδρομή της σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες

 • Φυσικοθεραπευτής: Χειρομάλαξη, ρεύματα, υπέρηχος, διαθερμία

Στα ιατρεία διενεργούνται παράλληλα και κατά τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις (test PAP, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπιρομετρήσεις, ενημέρωση για το μητρικό θηλασμό, εξέταση για το μεταβολικό σύνδρομο, έλεγχο για ηπατίτιδα Β, C και HIV, λιπομετρήσεις, σχεδίαση εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, διατροφικές συστάσεις για διάφορες παθήσεις, μέτρηση μεταβολικού ρυθμού) που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, διεξάγονται αντίστοιχες δράσεις, εξετάσεις και έλεγχος από οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: PHOTOS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ