29.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣτέλιος Αγγελούδης στην παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων: Κοιτάμε μπροστά με έργα ουσίας...

Στέλιος Αγγελούδης στην παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων: Κοιτάμε μπροστά με έργα ουσίας για την πόλη

Τις προγραμματικές του δεσμεύσεις παρουσίασε την Τετάρτη (31/1) στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης.

Ο κ. Αγγελούδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεχίσει έναν «αδιάφορο για τους πολίτες διάλογο με το παρελθόν» και αναφέρθηκε εκτενώς στο «ολιστικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα» της δημοτικής Αρχής για το 2024, το οποίο χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από «ρεαλισμό, ειλικρίνεια, διαφάνεια, διαρκή λογοδοσία, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Αγγελούδης παρουσίασε αναλυτικά τις δεσμεύσεις του για την Καθαριότητα, το Κυκλοφοριακό, το δημόσιο χώρο, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις αστικές αναπλάσεις, το Περιβάλλον και το Πράσινο, την κοινωνική πολιτική, την προσβασιμότητα, τα αδέσποτα ζώα, την εκπαίδευση και τη σχολική στέγη, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την «έξυπνη» Θεσσαλονίκη, την εξωστρέφεια και τον Τουρισμό, την ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη κάθε γειτονιάς, τη μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία, το νέο μοντέλο Διοίκησης αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αναφορικά με τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής.

«Ανθρώπους που παράγουν λύσεις θέλουν οι συμπολίτες μας, όχι διαχειριστές της εξουσίας και παρατηρητές των εξελίξεων» σημείωσε ο κ. Αγγελούδης και παρουσιάζοντας τις πρώτες παρεμβάσεις της νέας Διοίκησης ανακοίνωσε στο Σώμα πως σήμερα (σ.σ. χθες) το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε τη χρηματοδότηση του έργου της δημιουργίας του Πάρκου Μνήμης στη νέα Πλατεία Ελευθερίας. «Είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε στην ιστορία της πόλης» σημείωσε και τόνισε πως εντός Φεβρουαρίου θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Παράλληλα ανέφερε, πως προς δρομολογείται άμεσα η λειτουργία δύο χώρων στάθμευσης σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Πλατεία ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών.

Ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε ακόμη πως άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν παρεμβάσεις αποκατάστασης στους άξονες της Δημητρίου Γούναρη και της Αριστοτέλους ενώ δρομολογείται ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάπλασης της Άνω Πόλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στην οδό Ελένη Ζωγράφου, όπου προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα η υλοποίηση μιας πιλοτικής παρέμβασης στο οδόστρωμα ώστε να μειωθούν τα κενά μεταξύ των κυβολίθων και να περιοριστεί το πρόβλημα που υπάρχει στην κίνηση αυτοκινήτων και -κυρίως- ασθενοφόρων.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πως δρομολογείται η κατασκευή του ξύλινου καταστρώματος (Ντεκ) στην Παλιά Παραλία, η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, της Πλατείας Δημοκρατίας και του Άξονα της Αριστοτέλους.

Όσον αφορά στο Πράσινο, ο κ. Αγγελούδης είπε το πράσινο απόθεμα της πόλης αναβαθμίζεται, έχουν ήδη ξεκινήσει δενδροφυτεύσεις και πως εντός του έτους θα φυτευτούν 5.000 δέντρα.

Για την Καθαριότητα ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι «οι δημότες βλέπουν στην καθημερινότητα τους πως κάτι αρχίζει να αλλάζει», και επισήμανε την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου στο αίτημα του Δήμου για μίσθωση μηχανημάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για συστηματικό καθαρισμό δρόμων και κάδων. «Βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια» τόνισε.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Αγγελούδης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου Πολυιατρείου στη Β’ Κοινότητα σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» και τη δημιουργία δυο νέων ιατρείων στην Γ’ και την Ε’ Κοινότητα.

Αναφορικά με τη δέσμευση που είχε αναλάβει προς τους πολίτες για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε πως εξυπηρετείται με τη λειτουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου, όπου θα καταχωρούνται αιτήματα των πολιτών και θα προωθούνται προς επίλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε ακόμη πως εξασφαλίστηκαν, μέσω χορηγίας, 2.000 ¨πασαλάκια¨ ώστε να «αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η αφαίρεσή τους από πολλούς δρόμους», όπως σημείωσε.

«Χρωστάμε στην πόλη, δεν μας χρωστάει. Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας. Να βρεθούμε κοντά στους συνανθρώπους μας, στο δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Να παράξουμε έργο ουσίας για αυτούς. Και θέλουμε από τους πολίτες να αισθάνονται και να ενεργούν ως συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια.

Στόχος μας, μια Θεσσαλονίκη ζωντανή, λειτουργική, προσβάσιμη, ασφαλή. Μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφής, πιο «πράσινη», συμμετοχική και δημιουργική, μια Θεσσαλονίκη όπου θα κάνουμε όλοι μαζί πράξη τα όνειρα μας» κατέληξε ο κ. Αγγελούδης.

 

Αναλυτικά, οι προγραμματικές δεσμεύσεις της δημοτικής Αρχής ανά Αντιδημαρχία:

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

1.ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ο δημόσιος χώρος έχει καταλυτική επίδραση στον αστικό ιστό τόσο σε χωρικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο κτίριο. Απέναντι σε αυτήν την παραδοχή η Διοίκησή μας θα απαντήσει με έργα ανάπλασης πλατειών, αστικών περιοχών, αξόνων, με στόχο την αύξηση του Πρασίνου, την βελτίωση της ποιότητας και της λειτουργικότητας του δημόσιου χώρου.

Σχεδιάζουμε μια αναβαθμισμένη καθημερινότητα.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΕΜΒΑΣΕΙΣ:

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προχωρούμε άμεσα σε δύο Δημοπρατήσεις για την απόδοση Δημόσιου χώρου και λειτουργιών στην πολύπαθη Πλατεία Ελευθερίας και στον Άξονα της Αγίας Σοφίας:

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας, δρομολογούνται ενέργειες εντός του 2024 για την έναρξη εμβληματικών έργων, όπως:

 • του Ξύλινου καταστρώματος (Ντεκ) στην Παλιά Παραλία
 • της Πλατείας Διοικητηρίου
 • της Πλατείας Δημοκρατίας
 • του Άξονα της Αριστοτέλους
 • της Ανάπλασης της Άνω Πόλης
 1. ΠΡΑΣΙΝΟ

Έχουμε υποσχεθεί μια πιο πράσινη πόλη και αυτό το τηρούμε και το δρομολογούμε κατανεμημένο ισόρροπα σε όλες τις Κοινότητες, σε όλη την πόλη:

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ – ΦΥΤΕΥΣΗ 5.000 ΔΕΝΤΡΩΝ ΤΟ 2024

 • Α΄ Κοινότητα : 500 δέντρα
 • Β΄ Κοινότητα :1000 δέντρα
 • Γ΄ Κοινότητα : 500 δέντρα
 • Δ΄ Κοινότητα : 1000 δέντρα
 • Ε΄ Κοινότητα : 1500 δέντρα
 • ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ : 500 δέντρα

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Α΄ Κοινότητα : Δημιουργία 4 νέων χώρων πρασίνου
 • Β΄ Κοινότητα : Δημιουργία 5 νέων χώρων πρασίνου
 • Γ΄ Κοινότητα : Δημιουργία 7 νέων χώρων πρασίνου
 • Δ΄ Κοινότητα : Δημιουργία 2 νέων χώρων πρασίνου
 • Ε΄ Κοινότητα : Δημιουργία 6 νέων χώρων πρασίνου

 Σε συνεργασία με τον Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α. Δάσωση με 700 + δέντρα με φύτευση και συντήρηση για δύο χρόνια.

Έχουν εξασφαλιστεί ήδη χορηγίες για 1000 δέντρα και συνεχίζουμε την αναζήτηση για περισσότερα.

Προχωράμε στην αναβάθμιση των Δημοτικών Φυτωρίων για να διασφαλίσουμε τα μελλοντικά δένδρα της πόλης σε μια προοπτική διαρκούς αναβάθμισης του Πρασίνου.

Δημιουργούμε έξι πάρκα σκύλων και δρομολογούμε τη λειτουργία νέου Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Προχωράμε σε σταδιακή αναβάθμιση των 6 Σταθμών παρακολούθησης και καταγραφής της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.

 ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η λειτουργική κυκλοφορία, η δημόσια συγκοινωνία, η υγιής πεζοπορία, η ασφαλής ποδηλασία, η απρόσκοπτη μετακίνηση, είναι στην καρδιά των λειτουργιών της πόλης.

Επανεξετάζουμε, διορθώνουμε και ανασχεδιάζουμε το δημόσιο χώρο, ώστε να γίνει πιο φιλικός και ασφαλής.

Η βελτίωση του Κυκλοφοριακού είναι προτεραιότητα. Θέλουμε μια πόλη χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, μποτιλιάρισμα, κίνηση, προσβάσιμη σε όλους.

Εφαρμόζουμε, επικαιροποιούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου. Παρακολουθούμε την υλοποίηση της στοχοθεσίας του. Αξιολογούμε την επαναφορά της διπλής κίνησης σε μονόδρομους, με στόχο την εξοικονόμηση χώρου για τους πεζούς, την αποτροπή της διπλής στάθμευσης.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Επισκευές πλακοστρώσεων στον άξονα της Αριστοτέλους
 • Επισκευές πλακοστρώσεων στη Δημητρίου Γούναρη
 • Αποκατάσταση στα πεζοδρόμια όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων
 • Αποκατάσταση πλακόστρωτων στην Άνω Πόλη
 • Βελτιωτικές παρεμβάσεις στον πεζόδρομο της Ελένης Ζωγράφου για εξομάλυνση της κίνησης
 • Παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες
 • Νέες διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών σε όλη την πόλη
 • 500 νέες θέσεις στάθμευσης για μηχανές
 • Δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων
 • Πασαλάκια

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Δημιουργούμε 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης κάθε χρόνο.
 • Μειώνουμε την οδική ταχύτητα εντός των ορίων του Δήμου.
 • Αξιοποιούμε τα μέσα που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
 • Δημιουργούμε Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Κυκλοφορίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας.
 • Δημιουργούμε νέο, οργανωμένο χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.
 • Μεταφέρουμε τον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας.
 • Εξασφαλίζουμε προσβάσιμες διαδρομές για τα ΑμεΑ.
 • Σχεδιάζουμε δέσμη κινήτρων για την αύξηση των διαθέσιμων ιδιωτικών χώρων στάθμευσης.
 • Επανασχεδιάζουμε και δημιουργούμε νέα δίκτυα ποδηλατοδρόμων.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Η Ολοκλήρωση των Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη που συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της πόλης σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση πολεοδομικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της πόλης, στο πλαίσιο της αειφορίας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Επίσπευση της έγκρισης της Μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
 • Επίσπευση της διάνοιξης της οδού Ψελλού και των διαδικασιών της διαμόρφωσης της περιοχής του Μετρό και των συνοδών έργων και ρυθμίσεων για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης.
 • Επίσπευση των ενεργειών για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων που αφορούν τα έργα: Κεραμεία Αλατίνη (Ν.Α. είσοδος), Master Plan ΟΛΘ, ανάπλασης οδού 26ης Οκτωβρίου, Ιαματικά Λουτρά Θέρμης, έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.
 • Σταδιακή καταβολή επιδικασθέντων αποζημιώσεων που έχουν τελεσιδικήσει και εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για κρίσιμες περιπτώσεις άρσης χαρακτηρισμών.

 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από κάθε πηγή για την ολοκλήρωση χρόνιων εκκρεμοτήτων για απαλλοτριώσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.
 • Εξασφάλιση των προϋποθέσεων και προγραμματισμός για την ανάθεση σημαντικών Πολεοδομικών Μελετών.
 • Αναθεώρηση των πολεοδομικών προβλέψεων για την Άνω Πόλη και την περιοχή Επταπυργίου.
 • Διεκδίκηση της δωρεάν παραχώρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης όλων των δημοσίων ακινήτων (Κτηματικής / Υπ. Οικονομικών / Υπ. Εθνικής ‘Άμυνας / Πρόνοιας κλπ) που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την υλοποίηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, με ιδιαίτερη μέριμνα για το σύνολο της παραλιακής ζώνης και για τα ακίνητα που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης.
 • Ενέργειες για σταδιακή ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας και Τοπογραφίας.
 • Yποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης για την επιτάχυνση και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και για τον αποτελεσματικό έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.

 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Τα πρώτα μέτρα που θα οδηγήσουν σε Δημοσιονομική εξυγίανση:

 • Ορθή παρακολούθηση με δείκτες και στόχους της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού με έγκαιρες αναφορές και σύνταξη καταστάσεων απόδοσης και σύνδεσης με τους στόχους της διοίκησης.
 • Ισοσκέλιση εσοδών – δαπανών στην υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης.
 • Αύξηση εισπραξιμότητας ιδίων πόρων.
 • Αύξηση εισπραξιμότητας παλαιών οφειλών.
 • Ενδελεχής έλεγχος κάθε κέντρου κόστους (αναλυτική λογιστική), μείωση δαπανών ηλεκτρισμού, θέρμανσης, κίνησης.
 • Έγκαιρος και ορθολογικός προγραμματισμός των αναγκών των υπηρεσιών. Αντικειμενικότητα, αμεροληψία και διαφάνεια στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
 • Πλήρης αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
 • Αποδοτική και αποτελεσματική διοικητική δομή.

 

 ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Διευθέτηση εκκρεμοτήτων σε όλες τις υπηρεσίες (ανταποδοτικών τελών, ταμείου, ακίνητης περιουσίας).
 • Μηχανογράφηση για την άμεση βεβαίωση παραβάσεων.
 • Εντατικοποίηση ελέγχων – αποκατάσταση δημοσίου χώρου – αύξηση εσόδων.
 • Εγχειρίδιο διαδικασιών σε κάθε υπηρεσία.
 • Διεκδίκηση πόρων (ΚΑΠ για τις αυξήσεις μισθών, ΚΑΠ για σχολεία, ΚΑΠ για το τέλος ταφής αποβλήτων, δικαστικές αποφάσεις).
 • Έγκαιρη είσπραξη μισθωμάτων με αναγκαστικά μετρά.
 • Αύξηση συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς.
 • Επαναπροκήρυξη Διαγωνισμού στεγάστρων ΟΑΣΘ.
 • Διευθέτηση και χρηστή διαχείριση κληροδοτημάτων.
 • Ευπρεπισμός Κοιμητηρίων με τήρηση κανονισμού από όλους τους δρώντες για την διασφάλιση των νόμιμων εσόδων.
 • Πλήρης ηλεκτρονικός έλεγχος αποθεμάτων.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Δημοσιονομική σταθερότητα και ελαχιστοποίηση κίνδυνων.
 • Επάρκεια πόρων για τις αρμοδιότητες του δήμου με χρηματοδοτική εξισορρόπηση.
 • Προϋπολογισμός υλοποίησης πενταετούς επιχειρησιακού πλάνου.
 • Μέτρηση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας με δείκτες.
 • Πλήρης ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών.
 • Ποιοτική στελέχωση στηριζόμενη στις αρχές της αξίας και της ικανότητας.
 • Κανονισμός εποπτείας και ελέγχου – Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου.

 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η κατάσταση της καθαριότητας στο σύνολο της ως λειτουργία στην πόλη (αποκομιδή πράσινου και μπλε κάδου, ανακύκλωση, σάρωμα, διαχείριση μηχανικών μέσων και εγκαταστάσεων) βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ως εκ τούτου αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης που ήδη υλοποιείται και θα διαρκέσει μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα.

 • Προμήθεια υπηρεσιών μηχανοκίνητου και χειρωνακτικού καθαρισμού, πλυσίματος κάδων και οδών από Εθνικό ΠΔΕ.
 • Leasing πέντε τρακτόρων για ομαλή λειτουργία των logistics στην μεταφορά των σύμμεικτων και της ανακύκλωσης σε ΧΥΤΑ και ΚΔΑΥ αντίστοιχα.
 • Νέοι κανόνες λειτουργίας της αποκομιδής ογκωδών.
 • Καινούριος Κανονισμός Καθαριότητας.
 • Μετάβαση από διαχωρισμό σε Ανατολικό και Δυτικό Τομέα σε διαχωρισμό σε 24 γειτονιές και ορισμό του Επόπτη Καθαριότητας της γειτονιάς, όπου θα είναι υπεύθυνος για την εικόνα της περιοχής ευθύνης του σε όλα τα θέματα που άπτονται της καθαριότητας.
 • Αναχωροθέτηση κάδων βάσει πραγματικών και καταγεγραμμένων αναγκών από τους Επόπτες.
 • Ωρομέτρηση και βελτιστοποίηση δρομολογίων των απορριμματοφόρων προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς.
 • Ειδική αποκομιδή με οχήματα του ρεύματος ανακύκλωσης χαρτιού, για αποσυμφόρηση του μπλε κάδου στο ιστορικό κέντρο και σε επιλεγμένες περιοχές της Β’ Δημοτικής Κοινότητας (ήδη υλοποιείται).
 • Πιλοτική εφαρμογή «Πληρώνω όσο Πετάω» στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα με προμήθεια σακουλών και αποκομιδή πόρτα-πόρτα, λόγω και του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής όπου τα απορριμματοφόρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
 • Πιλοτική λειτουργία Πράσινου Σημείου.
 • Πιλοτική εφαρμογή ανάπτυξης αποκομιδής καφέ κάδου σε στοχευμένες επιχειρήσεις ή και περιοχές με μεγάλη παραγωγή οργανικού αποβλήτου. Το οργανικό απόβλητο υπολογίζεται στο 50% του πράσινου κάδου.
 • Ανακοίνωση ωραρίου αποκομιδής ανά Δημοτική Κοινότητα αρχικά στις κατηγορίες πρωί – μεσημέρι – βράδυ, πιλοτική εφαρμογή προβλεπόμενης άφιξης απορριμματοφόρου στη Β’ Δημοτική Κοινότητα.
 • Συζήτηση με τον ΦΟΔΣΑ για την διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης στον ΧΥΤΑ.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 • Δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
 • Επέκταση υπογειοποίησης κάδων.
 • Εκτροπή δρομολογίων απορριμματοφόρων στις βραδινές ώρες για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας αλλά προπαντός για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
 • Μείωση ή/και κατάργηση της χρήσης του ΣΜΑ Ευκαρπίας και χρήση του ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 • Ενημέρωση προβλεπόμενης άφιξης του απορριμματοφόρου σε κάθε νοικοκυριό με χρήση ειδικής εφαρμογής (app) για τους πολίτες.
 • Δημιουργία Πράσινων Σημείων και γωνιών ανακύκλωσης με δημιουργία ξεχωριστών και καθαρών ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, μέταλλο, αλουμίνιο, οργανικό, ρούχα, γυαλί, κλπ).
 • Βελτιστοποίηση λειτουργίας αποκομιδής βασισμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε γειτονιάς.

 ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 • Παράταση συμφωνητικού για μεταφορά υπολείμματος από ΚΔΑΥ σε ΧΥΤΑ.
 • Προετοιμασία Κανονισμού Καθαριότητας.
 • Άρση όλων των λιμναζόντων ογκωδών από όλη την πόλη.
 • Πλύσιμο οδών.
 • Αναχωροθετήσεις κάδων. Θα υπάρξει ad hoc παρέμβαση από κινητό.
 • Συνεργείο για βελτιώσεις χωροθετήσεων.

 ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ

 • Απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων παντός τύπου.
 • Αξιοποίηση προγράμματος LIFE IP για πράσινες γωνίες.
 • Επικαιροποίηση ΤΟΣΔΑ, για την εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου του οποίου η εφαρμογή θα μας επιτρέψει να ελαττώσουμε σημαντικά τα ρεύματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
 • Δημιουργία εφαρμογής η οποία θα ενημερώνει τον πολίτη για την ώρα αποκομιδής από τον κάδο της γειτονιάς.
 • Πιλοτική εφαρμογή διανομής καφέ κάδου σε στοχευμένες επιχειρήσεις και δομές (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια).
 • Δημιουργία ειδικού προγράμματος αποκομιδής χαρτιού από το κέντρο για ανακούφιση μπλε κάδου με έδρα επιχειρήσεων την εποπτεία του λιμανιού.
 • Διαβούλευση με ΦΟΔΣΑ για διεύρυνση ωραρίων λειτουργίας.
 • Αναχωροθέτηση κάδων συλλογής γυαλιού.
 • Διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης οργανικού και φυτικού απόβλητου από χρηματοδοτικά εργαλεία για παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες του Δήμου (ΣΔΙΤ).

 Για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

 • Δημιουργία και λειτουργία Συντονιστικού Επιχειρησιακού Τοπικού Οργάνου – Επικαιροποίηση Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών (ΙΟΛΑΟΣ, ΒΟΡΕΑΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ).
 • Ενεργοποίηση Εθελοντικών Οργανώσεων.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου.
 • Ενημέρωση των Δημοτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων καθώς και για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Συνεχής παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων και άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου και λοιπών φορέων (π.χ. Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΜΑΚ κλπ) και εθελοντικών οργανώσεων, για οποιαδήποτε μεταβολή αυτών.
 • Δημιουργία και λειτουργία Συντονιστικού Επιχειρησιακού Οργάνου.
 • Διενέργεια συναντήσεων με εθελοντικές οργανώσεις, καθορισμός αρμοδιοτήτων, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Αντιπλημμυρική Θωράκιση.
 • Προμήθεια και εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε καίρια σημεία της πόλης, που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα (πχ γέφυρα Αγίων Πάντων, οδός Εθνικής Αμύνης, κ.α.) με σκοπό την πληροφόρηση των δημοτών για τον ακριβή χρόνο και την χωρική εκδήλωση των φαινομένων.
 • Ενημέρωση των δημοτών τόσο για την μεταβολή των καιρικών συνθηκών όσο και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε καθημερινή βάση μέσω εφαρμογής ή μέσω κινητής.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Η κοινωνική προστασία και πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, ανέργους, μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, εξαρτημένους και εν γένει κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες) είναι και παραμένει κεντρική προτεραιότητα.

Στόχος είναι η δημιουργία νέων, μόνιμων Δομών και Προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων (Περιφερειακά προγράμματα, ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκές Διεθνείς Χρηματοδοτήσεις, Ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, χορηγίες) και μέσω συνεργασιών και συμπράξεων με φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Εξασφάλιση της βιωσιμότητας και περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων κοινωνικών δομών και Προγραμμάτων αστεγίας (Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Υπνωτήριο, Στέγαση και Εργασία, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών), με ενίσχυση των δράσεων ένταξης στην κοινωνική – οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
 • Προώθηση της κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας στην πόλη μέσω του Φορέα παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας, που υλοποιείται από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
 • Δημιουργία Γραφείου ενημέρωσης και συμβουλευτικής για την ενδοοικογενειακή βία και την νεανική – εφηβική παραβατικότητα, σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο.
 • Υπηρεσία φροντίδας κακοποιημένου παιδιού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε δομή του Δήμου.
 • Άμεση ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας.

Για τα θέματα Υγείας:

Σχεδιασμός για επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημιουργία νέου πολυιατρείου στη Β΄ Κοινότητα σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

 • Άμεση δημιουργία δυο (2) νέων Ιατρείων στην Ε’ και στην Γ΄ Κοινότητα, σε διαθέσιμους χώρους των ΚΑΠΗ.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Δημοτικά Ιατρεία σε κάθε Δημοτική Κοινότητα με παράλληλη ανάπτυξη Δομών Ψυχικής Υγείας.

 Για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός:

 Ενεργητικές πολιτικές προστασίας του παιδιού με διαφάνεια και αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.

 • Άμεση αποδοχή κληροδοτημάτων και ανακαίνισή τους για ενοικίαση με σκοπό την αύξηση των οικονομικών πόρων.
 • Εξωστρέφεια του Ιδρύματος με αναζήτηση χορηγιών και ενεργοποίηση εθελοντών.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η παιδεία, η άτυπη και τυπική εκπαίδευση, η Δια βίου Μάθηση αποτελούν κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες και λειτουργίες.

Επενδύουμε δυναμικά και αναπτύσσουμε την σχολική υποδομή:

 • Αξιοποιούμε την σχολική περιουσία και διεκδικούμε τους διαθέσιμους χώρους μέχρι για την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των σχολικών μονάδων.
 • Προγραμματίζουμε την οριστική στέγαση της προσχολικής εκπαίδευσης, με κατάργηση των, προσωρινά τοποθετημένων, προκατασκευασμένων αιθουσών.
 • Εξασφαλίζουμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με κινητές μονάδες άμεσης επέμβασης και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων και ελλείψεων.
 • Διεκδικούμε την ίδρυση Καλλιτεχνικού, Μουσικού και Αθλητικού Γυμνασίου – Λυκείου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

 • Φροντίζουμε για τον εκσυγχρονισμό, τον εξοπλισμό και τη μεταστέγαση των ειδικών σχολείων ΑμεΑ και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

 

 • Δημιουργούμε την πλατφόρμα «thess my school» για τη καταγραφή και στατιστικοποίηση των συντηρήσεων των σχολείων με στόχο την μείωση του κόστους.

 

 • Προωθούμε την Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, με μείωση του κόστους κατανάλωσης και επιλογή ήπιων μορφών ενέργειας.

 

 • Αναπτύσσουμε δομές και υπηρεσίες δια βίου μάθησης με εκπαιδευτικά προγράμματα δωρεάν για όλους παντού.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 Η μέριμνα Παιδιού και Οικογένειας ακουμπά πολλές παραμέτρους στην ζωή της πόλης. Το Δημογραφικό, το Εργασιακό, το αίτημα της ποιότητας ζωής των νέων οικογενειών έχουν ως πρώτη αναφορά την στήριξη της οικογένειας και του παιδιού.

Προχωράμε άμεσα με:

 • Αδειοδότηση όλων των παιδικών σταθμών με προσαρμογή στο ΠΔ 99/2017 μετά από διενέργεια αυτοψιών και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.
 • Δημιουργία άμεσα δύο νέων Βρεφονηπιακών σταθμών (στον Ο.Λ.Θ. και στην οδό Δορυλαίου) και ανασχεδιάζουμε σταδιακά την εγκατάσταση σταθμών όπου απαιτείται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες κατά γειτονιά.
 • Προωθούμε τις Ημέρες Υγείας για τα παιδιά με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
 • Προχωρούμε στη δημιουργία νέας δομής υποστήριξης παιδιού και οικογένειας και σε θέσπιση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στο παιδί και στην οικογένεια.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

 Ο Αθλητισμός, υποδομή και δραστηριότητα, είναι σε υψηλή προτεραιότητά μας. Αναλαμβάνουμε αμέσως πρωτοβουλίες για:

 • Αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής Αθλητικών Χώρων (Γυμναστηρίων, Κολυμβητηρίου & Γηπέδων).
 • Συνδιοργανώσεις με Αθλητικούς Φορείς για την διεξαγωγή μικρών και μεγάλων Εκδηλώσεων, στο πλαίσιο ανάληψης του Τίτλου «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού».
 • Συνδιοργανώσεις Επιμορφωτικών Ημερίδων με Αθλητικές Ομοσπονδίες & Συνέδρια με Ελληνικούς & Ξένους Φορείς.
 • Κατασκευή Κλειστών Πολυμορφικών Προπονητηρίων.
 • Κατασκευή Skatepark – γηπέδου Padel – Τοίχου Αναρρίχησης.
 • Διαδημοτικές Συνεργασίες με όμορους Δήμους και με Αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού για την διοργάνωση Αθλητικών Εκδηλώσεων.
 • Ενέργειες για εύρεση Χρηματοδοτικών Εργαλείων ή Χορηγιών.

 Έχουμε ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις για:

 • Αποκατάσταση φθορών στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων ποδοσφαίρου Αχιλλέα Τριανδρίας, 5Χ5 Τριανδρίας, Μαλακοπής και γηπέδου μπάσκετ Γαλοπούλου.
 • Ολοκλήρωση εργασιών των αποδυτηρίων και παράδοση προς χρήση του γηπέδου Ποδοσφαίρου Μαλακοπής.
 • Επισκευή οροφής και θέρμανσης του Κλειστού Γηπέδου της ΜΕΝΤ.
 • Επίλυση προβλημάτων και βλαβών του συστήματος θέρμανσης του Κολυμβητηρίου Τούμπας και συντήρηση.
 • Συνεννόηση με την Εκκλησία για πολυετή παραχώρηση του Γηπέδου Ποδοσφαίρου Παπαφείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
 • Διερεύνηση χρηματοδοτικών εργαλείων για αθλητικές υποδομές μέσα από τα Προγράμματα ERASMUS

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Επιστέγαση Δημοτικού Κολυμβητηρίου με Ελαφριά Κατασκευή.
 • Κατασκευή Σταδίου Κλειστού Στίβου.
 • Διεκδικήσεις διεξαγωγής μεγάλων Ναυταθλητικών Αγώνων για τα έτη 2025-2026.
 • Διεκδίκηση Πανευρωπαϊκού Βετεράνων Στίβου το 2027.

Έμφαση δίνουμε στην πολιτική για τη Νεολαία και τον Εθελοντισμό με προώθηση της ενεργούς εμπλοκής, συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ των νέων, των εθελοντών, της κοινωνίας πολιτών και των δημοτικών δομών και  με ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την ενεργοποίηση Νέων και Εθελοντών, με άμεσες παρεμβάσεις όπως:

 • Χαρτογράφηση οργανώσεων νεολαίας και εθελοντικών οργανώσεων
 • Κινητοποίηση πόρων
 • Επικοινωνία και προβολή

αλλά και  μακροπρόθεσμες όπως:

 • Δημιουργία Συμβουλίου εφήβων.
 • Ενημερωτικές εκστρατείες για το Περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την Ανακύκλωση, τις Εξαρτήσεις, την Ενδοοικογενειακή βία, την κακή χρήση του Διαδικτύου κλπ.

 Επίσης προωθούμε τη δημιουργία μητρώου εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων ώστε ο Εθελοντισμός να προσφέρει σε κρίσιμους τομείς όπως:

 • Ανθρώπινα δικαιώματα
 • Κοινωνική αλληλεγγύη
 • Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
 • Φυσική και περιβαλλοντική προστασία
 • Πολιτισμός
 • Τρίτη ηλικία
 • Υγεία και πρόνοια
 • Πολιτική προστασία
 • Αδέσποτα ζώα
 • Γειτονιές

 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 Ο Δήμος ανταποκρινόμενος στις ανάγκες, τις προσκλήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε «έξυπνη» και «ανθεκτική» πόλη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, παρέχοντας χρήσιμες υπηρεσίες στον πολίτη.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου που θα προσφέρει τη δυνατότητα στον πολίτη για άμεση επικοινωνία με το Δήμο προς επίλυση προβλημάτων.
 • Θωράκιση των υπηρεσιών του Δήμου απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.
 • Δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών και συστημάτων μέσω των οποίων οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν όλες τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου και της πόλης γενικότερα.

Ο νέος ψηφιακός Δήμος θα προσφέρει στον πολίτη την δυνατότητα διεκπεραίωσης ηλεκτρονικά του συνόλου των υπηρεσιών που τον απασχολούν, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του δημότη στα δημοτικά καταστήματα.

 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Πιστεύουμε στη δημιουργική πόλη και ως δημιουργική μπορεί να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες μέσω της προστιθέμενης αξίας που αποκτά η ίδια με τον πολιτισμό της, διαμορφώνοντας μία νέα ταυτότητα που την διακρίνει από άλλες πόλεις και διαμορφώνει ένα ισχυρό brand name.

Επανατοποθετούμε την στοχοθεσία μας για τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, με την δημιουργία του θεσμού Thessaloniki Nonstop Festival.

Τα φεστιβάλ παρέχουν εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη στην πόλη, συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της και προσελκύουν επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, αλλά και επενδυτές.

Με σύνθημά μας «Πολιτισμός για όλους» εισάγουμε μία δυναμική προσέγγιση για τον πολιτισμό, όχι ως ένα συγκινησιακό αποθετήριο μνήμης, αλλά ως μία δυναμική και ζώσα διαδικασία.

 • Διατηρούμε πολιτισμικούς θεσμούς, όπως την Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, Γιορτές Καλοκαιριού και επαναφέρουμε με επίκεντρο τη Βυζαντινή ταυτότητα της Θεσσαλονίκης τον θεσμό της Λατρευτικής Εβδομάδας, πριν τις εορτές του Πάσχα, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα Μνημεία της UNESCO.
 • Διοργανώνουμε «υπαίθριο φεστιβάλ τεχνών», αξιοποιώντας ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία. Το Thessaloniki Soloists Festival θα αποτελεί βήμα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που θα συνδυάζουν τον ιστορικό τόπο με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
 • Ενισχύουμε το θεσμό των Δημητρίων με τη συμμετοχή συνόλων και καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, δημιουργώντας έναν ιδεατό θεσμικό τόπο συνάντησης και δημιουργικού λόγου.
 • Διαμορφώνουμε ένα εξωστρεφές Φεστιβάλ που θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και την ταυτότητα της πόλης. Ξεκινάμε με την πρωτοβουλία, «Η Δημοτική Πινακοθήκη πάει Αγορά».
 • Yποστηρίζουμε πρωτοβουλίες Φεστιβαλικών διοργανώσεων και θα συνεργαστούμε με θεσμούς της πόλης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, MOMUS, Μέγαρο Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Στην από κοινού διοργάνωση δράσεων.
 • Ξεκινούμε διάλογο με την Ελληνικό Μετρό Α.Ε., για να μετατρέψουμε τους σταθμούς του Μετρό σε χώρους Πολιτισμού.

 Διεκδικούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης που θα στοχεύει:

 • Στην Οικονομική στήριξη διοργανώσεων του Δήμου και κυρίως του Φεστιβάλ των Δημητρίων ακόμη και με την παραχώρηση χώρων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Στην επαναπαραχώρηση της χρήσης του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενί Τζαμί) και τη διοργάνωση -με τη συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης- δράσεων σε χώρους αρμοδιότητας της, όπως το Γιαχουντί Χαμάμ και τα Λουτρά Παράδεισος.
 • Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας ξεκινούμε διάλογο για τη χρηματοδότηση μελετών, αλλά και αποκατάστασης Μνημείων και Ιστορικών τόπων, όπως η αποκατάσταση του διατηρητέου των κεραμείων Αλατίνη, η αποκατάσταση της πλατείας Διοικητηρίου, η ανάδειξη των Μνημείων UNESCO, η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου, η αποκατάσταση της ΥΦΑΝΕΤ και άλλων Μνημείων και χώρων.

Τέλος διεκδικούμε την ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, της αποκατάστασης και ανάδειξης όψεων και καλλιτεχνικού φωτισμού τους, ιδιωτικών και δημόσιων διατηρητέων κτιρίων που είναι σε λειτουργία, κατά το πρότυπο του προγράμματος «ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ» που εφαρμόστηκε στην Αθήνα.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η γεωπολιτική στρατηγική θέση της πόλης στην περιοχή και τα φυσικά πλεονεκτήματά της ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, θα αναδειχθούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση προσοδοφόρων επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, όπως και για τη διεκδίκηση καλύτερων χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνδέσεων με όλους τους σημαντικούς προορισμούς που θα συμβάλλουν στην Τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Για μας Τουρισμός σημαίνει, ανάπτυξη, επιχειρείν, νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει όμως φιλοξενία, εμπειρία και αναμνήσεις.

Ο ρόλος του Δήμου Θεσσαλονίκης …

… είναι διακριτός, παρακινητικός και υποστηρικτικός σε φορείς που άμεσα η έμμεσα εμπλέκονται. Με συνεργασίες και συνέργειες. Συμμετέχει στρατηγικά στη χάραξη της στοχοθεσίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ,  Marketing Greece, Περιφέρεια κλπ.

Συγκροτούμε επιτροπή έργου με τους φορείς της πόλης που εμπλέκονται στον Τουρισμό, διαμορφώνοντας μία ομάδα σκέψης και διαλόγου, για τη διαμόρφωση επαγγελματικής ενσυναίσθησης και συλλογικής διαχείρισης επίλυσης προβλημάτων και ανάληψης πρωτοβουλιών.

Ενεργοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα Τουριστικής ανάπτυξης για φορείς και Δημότες, ξεκινώντας άμεσα καμπάνια ενημέρωσης για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικού προορισμού της UNESCO και ιδιαίτερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην αρχή του total quality management.

 • Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας προωθούμε την πόλη σε θεματικές εκθέσεις, Διεθνή δίκτυα και την προβάλουμε καλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας το διαδίκτυο, τους influencers και τα ΜΜΕ, διοργανώνοντας Fam και Press trips.
 • Αξιοποιούμε τα ιστορικά Μνημεία και την πολυπολιτισμικότητά της αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο χρόνο.
 • Προωθούμε τον μορφωτικό, συνεδριακό, θρησκευτικό Τουρισμό.
 • Διερευνούμε το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών με αεροπορικές εταιρείες για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με όσο το δυνατό περισσότερους προορισμούς.
 • Ενισχύουμε την Διπλωματία πόλεων και αξιοποιούμε το εργαλείο αυτό ως μοχλό επενδυτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, αλλά και ανάδειξης της πόλης ως τόπο προορισμού. Άμεση στόχευση μας η ενίσχυση της Διπλωματίας πόλεων στην Ιβηρική χερσόνησο.
 • Διατηρούμε και ενισχύουμε θεσμούς και δομές τουριστικού ενδιαφέροντος. Food Festival, Film Office, Info kiosks κλπ.
 • Προγραμματίζουμε το σχεδιασμό ψηφιακών εφαρμογών εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των επισκεπτών της πόλης, όπως qr code Μνημείων και Χώρων.
 • Στηρίζουμε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στη φετινή πανευρωπαϊκή διοργάνωση EuroPride που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
 • Εργαζόμαστε πάνω στην ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εξυπηρέτησης επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες, κάνοντας τη Θεσσαλονίκη, πόλη φιλική για όλους.
 • Στοχεύουμε στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, με δραστηριότητες αστικής αναψυχής, ναυταθλητικές ζώνες, παράκτιων παρεμβάσεων, ενίσχυση του εμπορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του λιμανιού καθώς και την αξιοποίηση του για προσέλκυση διεθνών events και αθλητικών δραστηριοτήτων διεθνούς απήχησης.
 • Ενισχύουμε το ναυτικό τουρισμό με δημιουργία και επέκταση υποδομών για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, ολοκλήρωση της σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τη βελτίωση των συστημάτων ασφάλειας στη θάλασσα.
 • Προωθούμε το τουριστικό προϊόν με εστιασμένη προβολή και προώθηση του Λιμένα Θεσσαλονίκης ως homeport κρουαζιέρας.

 

 • Προωθούμε τη Θεσσαλονίκη ως κινηματογραφικό προορισμό με ανάπτυξη συνεργειών με σχετικούς φορείς (π.χ. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), τοπικές αρχές και φορείς Κεντρικής Κυβέρνησης.

 

 • Αναδεικνύουμε τη Θεσσαλονίκη ως City Break προορισμό σε Συνεργασία με tour operators για τη δημιουργία οικονομικών πακέτων στις off-peak περιόδους, καθώς και πακέτων City Break που θα συνδυάζουν τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο.
 • Επενδύουμε στην προώθηση βιωματικών εμπειριών σχετικά με τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό και βιωματικών εμπειριών που συνδέουν τον επισκέπτη με την πόλη, συνδυάζοντας συμπληρωματικά είδη τουρισμού (γαστρονομικό, sports & activities, διασκέδασης κ.ά.)

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 Η εξυπηρέτηση του Επιχειρηματία και του πολίτη είναι μια ταυτόχρονη λειτουργία σε όρους τήρησης υποχρεώσεων και απόδοσης δικαιωμάτων και ήδη εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, με τροποποίηση της Κανονιστικής διάταξης για τον Δημόσιο Χώρο και των επιμέρους ειδικών Κανονιστικών Διατάξεων για ειδικές περιοχές, με διάλογο και διαβούλευση με σκοπό την ενσωμάτωση προτάσεων των Φορέων της Αγοράς, της Εργασίας, της Επιχειρηματικότητας.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 Προωθούμε νέο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό ως διαδικασία μέσω της οποίας ο Δήμος διαμορφώνει το όραμα και την αποστολή του, καθορίζοντας τους μακροπρόθεσμους στόχους.

Η Στρατηγική θα δομείται πάνω στους στόχους:

 • Διαμόρφωση μιας βιώσιμης πόλης όπου η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα υπηρετούν τους κατοίκους της.
 • Από κοινού σχεδίαση μιας ανοιχτής πόλης που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
 • Δημιουργία μιας δυναμικής τοπικής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού συστήματος αστικής διακυβέρνησης.
 • Επαναπροσδιορισμός της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα μέσω ενός σχεδίου για το Θερμαϊκό Κόλπο.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ

 Η πολιτική για την αποκέντρωση και τις Γειτονιές είναι η στρατηγική προτεραιότητα της Διοίκησης.

Κεντρικός θεσμός είναι ο Επόπτης Γειτονιάς και η εποπτεία των γειτονιών γενικότερα για λόγους προστασίας του Δημόσιου Χώρου, Ασφάλειας, Καθαριότητας και Λειτουργικότητας,

Κάνουμε τις Κοινότητες πρωταγωνίστριες μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών όπως:

 • Την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ρόλου των δημοτικών κοινοτήτων και κοινοτικών συμβουλίων.
 • Την παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τις κεντρικές υπηρεσίες διοίκησης.
 • Την ενθάρρυνση ενεργών πολιτών, ενεργοποίηση εθελοντισμού και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
 • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δημοτικών κοινοτήτων και κοινοτικών συμβουλίων.
 • Τη δημιουργία δικτύου εξυπηρέτησης γειτονιάς, τη σύσταση αποκεντρωμένων κλιμακίων υπηρεσιών για εντοπισμό, καταγραφή και άμεση επίλυση προβλημάτων.
 • Τη λογοδοσία στο δημότη – καθιέρωση δημόσιων ανοικτών απολογισμών ετήσιων δράσεων.
 • Τη σύσταση γραφείου δημοτικής αστυνομίας ανά δημοτική κοινότητα.
 • Το Σχεδιασμό προγραμμάτων για νέους – δημιουργία επιτροπής νέων.

 

 • Θεματικές πολιτιστικές δράσεις προβολής ιστορίας, ηθών-εθίμων, μουσικής παράδοσης

 

 • Τουριστική προβολή με έμφαση στο τοπόσημο κάθε δημοτικής κοινότητας.

 

 • Τόνωση τοπικής αγοράς μέσω διοργάνωσης και προβολής εκδηλώσεων σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες – στήριξη πρωτοβουλιών εκπαιδευτικής κοινότητας-γονέων-μαθητών.

 

 • Προτάσεις βελτίωσης συγκοινωνίας – δρομολογίων ΟΑΣΘ.

 

Σε ότι αφορά στη Δημοτική ευταξία και ασφάλεια, προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας προς όφελος δημοτών, κάτοικων και επισκεπτών μέσω συστηματικής αστυνόμευσης στους οδικούς άξονες, ποδηλατοδρόμους, διαβάσεις, ράμπες και θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ, λεωφορειολωρίδες για την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. σχετικά με τη στάθμευση κλπ.

Εγγυόμαστε τη διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, ηχορύπανσης κ.α. σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί υπαίθριου εμπορίου, περί δεσποζόντων ζώων και προχωρούμε ήδη σε:

 • Ενίσχυση της δύναμης σε δημοτικούς αστυνομικούς, διοικητικό προσωπικό και οχήματα.
 • Βελτίωση του χρόνου απόκρισης σε καταγγελίες πολιτών.
 • Σύσταση γραφείου δημοτικής αστυνομίας ανά κοινότητα, για ταχύτερη επέμβαση, εντοπισμό παραβάσεων και αποκατάσταση της ομαλότητας.
 • Ομαλή λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
 • Ψηφιοποίηση της καταχώρισης των παραβάσεων.
 • Διεύρυνση της εφαρμογής του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Διενέργεια συσκέψεων με φορείς της πόλης (φορτοεκφορτώσεις, χρήση κοινοχρήστων χώρων) – διανομή ενημερωτικών εντύπων.
 • Συντονισμός μικτών κλιμάκιων με την ΕΛ.ΑΣ. για υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές), για νομοθεσία δεσποζόντων ζωών συντροφιάς κτλ.
 • Συντονισμός μικτών δράσεων με Τροχαία για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
 • Συντονισμός μικτών κλιμακίων με ελεγκτές στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις.
 • Ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό για την αποδέσμευση δημοτικών αστυνομικών από διοικητικά καθήκοντα.
 • Επίσπευση επισκευής βλαβών οχημάτων και μηχανών.
 • Έρευνα αγοράς για την προμήθεια φάρων περιπολικών.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 

 • Τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας.
 • Επικαιροποίηση σχεδίων πολιτικής προστασίας (περιπτώσεις σεισμών, για πλημμύρες, φυσικά φαινόμενα).
 • Ψηφιοποίηση κλήσεων και καταχώρισης των παραβάσεων.
 • Προσλήψεις ένστολου προσωπικού.
 • Ανανέωση και ενίσχυση του στόλου οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
 • Πληρωμή παραβάσεων μέσω έκδοσης κωδικού rf.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ

 Έχοντας υπόψη μας τις 5 βασικές αρχές του ΟΗΕ για την 3η ηλικία που είναι:

«ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια», εξειδικεύουμε το πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανάδειξη της αναγκαιότητας της ενεργού γήρανσης.  με ανάπτυξη του εθελοντισμού στην 3η ηλικία.

Στις τρέχουσες δομές τις οποίες ενισχύουμε, προσθέτουμε την:

 • Ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης και εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων που είναι μόνοι και έχουν προβλήματα υγείας και μετακίνησης
 • Διευκόλυνση των οικογενειών που έχουν ηλικιωμένους με αόρατες ασθένειες νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
 • Συνεργασία με φορείς που στηρίζουν με κάθε τρόπο δράσεις που αφορούν στην 3η ηλικία.

Άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη νέων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων:

 • Ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομείο).
 • Δημιουργία δύο Δημοτικών Ιατρείων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής σε χώρους του ΚΑΠΗ (ένα στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα στο 12ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Καπετάν Βαγγέλη 4) και ένα στην Γ’ Δημοτική Κοινότητα στο 7ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Ακροπόλεως 14).
 • Στήριξη του Προγράμματος Αινείας για μεταφορά ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα υγείας.
 • Δημιουργία 2ου ΚΗΦΗ στον Δήμο.
 • Δημιουργία τμημάτων για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού.
 • Εξεύρεση κατάλληλου χώρου για δημιουργία κέντρου διημέρευσης ασθενών με ALZHEIMER.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής υγείας και πρόληψης.
 • Ανάπτυξη πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, κατασκηνωτικών προγραμμάτων καθώς και καλοκαιρινών λουτρών.
 • Διαγενεακό εργαστήρι.

 

Στον Τομέα Φροντίδας ηλικιωμένων με προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης:

ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

 • Διενέργεια, δωρεάν, διαγνωστικών ψυχομετρικών δοκιμασιών, σε ωφελούμενους των ΚΑΠΗ από επαγγελματίες υγείας της Ελληνικής Εταιρείας νόσου Alzheimer.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής υγείας και πρόληψης για ηλικιωμένους σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους εργαζόμενους στα ΚΑΠΗ.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ