21.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσεις«Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» Συνέντευξη τύπου 19/7/2022

«Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» Συνέντευξη τύπου 19/7/2022

Ένα φιλόξενο σπίτι αλλά και μια αξιοπρεπή εργασία για σαράντα άστεγα νοικοκυριά ή περίπου εβδομήντα άστεγα άτομα εξασφαλίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας «Στέγαση και Εργασία Αστέγων», το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την Άρσις και την Praksis.
Οι άξονες του προγράμματος παρουσιάστηκαν σήμερα (19/07) σε Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτη Δημητριάδη και τις εκπροσώπους της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» Νανά Μιχαλοπούλου και της Praksis Στεφανία Πανταζή.

Κ. Ζέρβας: Βοηθάμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας να πάρουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους
«Ως Δήμος Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Τους βοηθούμε να πάρουν και πάλι τη ζωή στα χέρια τους. Να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως εξήγησε το «Στέγαση και Εργασία» είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, με προϋπολογισμό για τον Δήμο Θεσσαλονίκης της τάξης των περίπου 700.000 ευρώ.
Ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τρέχει παράλληλα το πρόγραμμα για την οικονομικά και κοινωνικά προσιτή κατοικία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δημιουργείται ένας φορέας παροχής κοινωνικής και προσιτής κατοικίας, μέσω του οποίου θα προκύψει μια δεξαμενή κατοικιών με την αξιοποίηση του αδρανούς κτιριακού αποθέματος, που θα διατεθεί σε ευάλωτες οικογένειες με κοινωνικά κριτήρια. Σε αυτή τη φάση, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται να βγει στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα social housing, στην οποία θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους από τη μία πλευρά οι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων και από την άλλη οι υποψήφιοι ενοικιαστές. Σε αυτήν την πιλοτική φάση του το πρόγραμμα αφορά τη μετατροπή σε κοινωνική κατοικία 50 κατοικιών στη Θεσσαλονίκη και ισάριθμων στην Αθήνα.

Σ. Δημητριάδης: Πλέγμα κοινωνικών δομών
Στο πλέγμα δομών και υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωκράτης Δημητριάδης.
Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στην ανακαίνιση τόσο του υπνωτηρίου αστέγων όσο και του ανοικτού κέντρου ημέρας αστέγων, ώστε οι άστεγοι να λαμβάνουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη μέσα σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δημητριάδης, πέρυσι στη δομή του υπνωτηρίου πραγματοποιήθηκε 82 νέες εισαγωγές αστέγων, ενώ στο Κέντρο Ημέρας προσέτρεξαν πάνω από 700 άνθρωποι που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, για να λάβουν βοήθεια. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής ανακοίνωσε ακόμη ότι επίκειται η λειτουργία κοινωνικού κομμωτηρίου.
Για μια μεγάλη συνεργασία που ως στόχο έχει να βοηθήσει τους αστέγους να ξεπεράσουν οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα μίλησε η εκπρόσωπος της Praksis Στεφανία Πανταζή, ενώ στη σπουδαιότητα του προγράμματος, που, όπως είπε, πλέον έχει θεσμοθετηθεί, αποτελώντας μια σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους που θέλουν να επανενταχθούν, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Άρσις Νανά Μιχαλοπούλου.
Την εμπειρία τους μετέφεραν και δύο ωφελούμενοι του προγράμματος. Ο Δημήτρης, που ολοκλήρωσε προγενέστερο πρόγραμμα, δήλωσε «τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω ένα νέο ξεκίνημα και να σταθώ στα πόδια μου». Ο Κωνσταντίνος είναι νέος ωφελούμενος. «Όταν έχεις ζήσει μια ζωή μέσα στο σκοτάδι, είναι δύσκολο να βρεις το φως. Είχα μια δύσκολη ζωή. Παλεύω μόνος μου από τα 16. Με πολλά σκαμπανεβάσματα. Προσπάθησα πάρα πολλές φορές. Μόνος σου, όμως, δεν μπορείς», είπε βαθιά συγκινημένος ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ