16.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα εκδηλώσεων της παιδικής βιβλιοθήκης Ορέστου - Οκτώβριος 2019

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της παιδικής βιβλιοθήκης Ορέστου – Οκτώβριος 2019

Περιφερειακή παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

  • Τετάρτη 16, 23, 30 Οκτωβρίου 2019, ώρα 9.30 -11.30 πμ.

Στα πλαίσια εδραίωσης της συνεργασίας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορέστου, το Κέντρο Πρόληψης Σείριος προτίθεται να υλοποιήσει ομάδα γονέων. Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη, 09:30 – 11:30 πμ, σε σύνολο 10 συναντήσεων και θα υλοποιούνται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ορέστου

Οι ομάδες γονέων που υλοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» έχουν ως σκοπό τη στήριξη των γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο και να τους βοηθήσουν να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους. Μέσα από μία ευχάριστη ομαδική διαδικασία, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μαζί με άλλους γονείς, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να πάρουν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά 

  • Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 ώρα 10.30 πμ

«ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑ» – Λέσχη Ανάγνωσης  ενηλίκων της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Ορέστου

Συνάντηση Οκτωβρίου Πέμπτη 3/10/2019 ,10.30 πμ με την τριλογία «Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης» ,« Το μυστικό μιας γυναίκας» & «Άρτεμις».

Τη λέσχη συντονίζει η φιλόλογος Δήμητρα Σιδηροπούλου

Πρόγραμμα για παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

  • Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6.30

 Η ώρα του παραμυθιού

«Ο Μύθος της Περσεφόνης»

Μπήκε το Φθινόπωρο και αφού αποχαιρετήσαμε πάλι το γαλάζιο ουρανό, τη ζεστή θάλασσα και τα μυρωδάτα καλοκαιρινά φρούτα, υποδεχόμαστε τα πρωτοβρόχια,  τα σύννεφα, τον κρύο αέρα, και τα κίτρινα φύλλα… Μα γιατί άλλαξε πάλι ο καιρός… Τι ωραία που θα ήταν να έχουμε συνέχεια καλοκαίρι.. Και αν σας έλεγα πως όλα αυτά ξεκίνησαν μια ωραία μέρα που η όμορφη Περσεφόνη μάζευε λουλούδια σε ένα καταπράσινο λιβάδι; Ακολουθώντας τη γλυκόπικρη ιστορία της Περσεφόνης, διασκεδάζουμε, παίζουμε θέατρο και μαθαίνουμε τις εναλλαγές των εποχών

Υλικά που θα χρειαστούμε ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής, φύλλα, κόλλα

Με την θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη

Για παιδιά  6-8  ετών. Με προεγγραφή

  • Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11& 11-12 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

 «Φτιάχνω Το Πιάτο μου»

  Το Πιάτο μου   είναι ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα διατροφής που μας διδάσκει πως να φτάξουμε ένα ισορροπημένο γεύμα. Οδηγός μας οι νέες οδηγίες από εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Αμερικής. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε με σκοπό να μας διδάξει:

  • Τις 5 ομάδες τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, πρωτεΐνούχα τρόφιμα και γαλακτοκομικά
  • Την ποσότητα και την αναλογία που ιδανικά πρέπει να καταλαμβάνουν στο πιάτο μας
  • τα τρόφιμα που έχουν προτεραιότητα στο καθημερινό τραπέζι έξυπνες επιλογές για περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερα συντηρητικά, ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά  ώστε να έχουμε ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία

Με τη διατροφολόγο Φανή Μπακαλιού

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής 

  • Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11 , 11-12

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Η παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» παρουσιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νηπιαγωγεία της περιοχής μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού «Η αρκούδα που αγαπούσε τα δέντρα» του Nicholas Oldland

Tα νήπια ενημερώνονται σχετικά με τα ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε τελικά να διασωθούν. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από δραματοποίηση και με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Η λογοτεχνική απόλαυση της ανάγνωσης συνδυάζεται με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη διασκέδαση.

Ήταν κάποτε μια αρκούδα τόσο γεμάτη αγάπη και χαρά για τη ζωή που, όποτε συναντούσε κάποιο άλλο ζωντανό πλάσμα ενώ έκανε τη βόλτα της στο δάσος, το αγκάλιαζε. Η αρκούδα περνούσε τις μέρες της εξερευνώντας το δάσος, ξαφνιάζοντας νέους φίλους και γνωριμίες με τις μεγάλες της αγκαλιές. Μέχρι που μια μέρα, ο δρόμος την έφερε μπροστά σ’ έναν κυνηγό που βαστούσε ένα τσεκούρι. Και ξαφνικά, η αρκούδα έχασε την όρεξή της για αγκαλιές…

Για νηπιαγωγεια της περιοχής

  • Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019,ώρα 6.30

Η ώρα του παραμυθιού

«Η Βασίλισσα των Χρωμάτων»/ Jutta Bauer

Ένα πρωί η Βασίλισσα των Χρωμάτων στάθηκε μπροστά στην πόρτα του παλατιού της και κάλεσε τους υπηκόους της… Μια ιστορία για το πώς τα χρώματα έχουν το καθένα το δικό τους χαρακτήρα και το πώς μας δημιουργούν αντίστοιχα και διαφορετικά συναισθήματα.

Υλικά που θα χρειαστούμε: ξυλομπογιές και ξύστρα

Με την εικαστικό Ματίνα Χαλκίδου

Για παιδιά  4-6 ετών. Με προεγγραφή

  • Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 , 9-10 & 11-12

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

  «Σεισμός: βασική γνώση και μέτρα προστασίας»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ  και  απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών Περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:

Τι είναι ο σεισμός.. Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση της επιστήμης γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, το εσωτερικό της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Τι είναι ρήγμα, τι είναι ο σεισμός και  πως γεννιέται. Αναφορά στα όργανα καταγραφής των σεισμών και τα σεισμολογικά δίκτυα.

Μέτρα Προστασίας. Τα παιδιά ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Βασικές οδηγίες και συμβουλές.

Επιπτώσεις του σεισμού. Εικόνες από τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD. Σεισμολογικός Σταθμός, Α.Π.Θ.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

  • Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6.30 

Θεατρικό παιχνίδι

“Τα παιχνίδια της γιαγιάς και του παππού”.

Παιδί και παιχνίδι είναι έννοιες ταυτόσημες. Τι να πρωτοπεί κάνεις για τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια που μας αρέσει να παίζουμε…Τι άραγε έπαιζαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας όταν ήταν μικροί; Ελάτε να γνωρίσουμε και να φτιάξουμε τα δικά μας παιχνίδια.

Με τη νηπιαγωγό Έλλη Πολυμενέα

Για παιδιά 5-9 ετών. Με προεγγραφή 

  • Δευτέρα 14, 21 Οκτωβρίου 2019, ώρα 4.30

Έναρξη προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας μαθηματικών για παιδιά Ε & ΣΤ δημοτικού

Η  Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου στα πλαίσια του κοινωνικού έργου που προσφέρει  στους αναγνώστες της , διοργανώνει μαθήματα ενισχυτικής  διδασκαλίας μαθηματικών για μαθητές   Ε΄& ΣΤ Δημοτικού κάθε Δευτέρα 4.30 – 6.00 το απόγευμα.

Με τη μαθηματικό Νατάσα Μεμετζίδου 

  • Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11& 11-12

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με διαδραστική παιδική παρουσίαση animation

Η παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» παρουσιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η άγρια ζωή»

To πρόγραμμα έχει στόχο  την ενημέρωση των παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας  της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από ευχάριστα κόμικ, φωτογραφίες άγριας ζωής αλλά και animation τα παιδιά πληροφορούνται για τον βιολογικό ρόλο της αρκούδας και του λύκου στο δάσος και γιατί είναι σημαντικό οι άνθρωποι να προστατεύουν την άγρια ζωή. Η παρουσίαση κλείνει με τις ιστορίες των  πρώην αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων που φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Για παιδιά Α & Β Δημοτικού. Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής 

  • Τρίτη 15 , 22 & 29 Οκτωβρίου 2019, ώρα 4.30-6.00 & 6.00-7.30

Έναρξη νέων τμημάτων 15-10-2019 τρίμηνης διάρκειας.

«Μουσικές δραστηριότητες στην Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου»

Η Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου συνεχίζει τη  συνεργασία της με τα  Δημοτικά Ωδεία της πόλης μας και οργανώνει δύο γκρουπ μουσικών δραστηριοτήτων τρίμηνης διάρκειας

 1Ο γκρουπ     Κάθε Τρίτη 4.30-6.00 το απόγευμα, για παιδιά 5-7 ετών

Ρυθμός-κίνηση με μουσική. Με μουσικά όργανα και παιχνίδια τα παιδιά, διασκεδάζουν και γνωρίσουν ρυθμούς και ήχους.

Η μουσική, το τραγούδι και η έκφρασή αυτών με κινήσεις, αποτελούν θεμέλια για την ανάπτυξη των παιδιών, τόσο νοητικά όσο και κινητικά! Τα παιδιά με εργαλείο τη μουσική θα αναπτύξουν την ικανότητα της κινητικής έκφρασης, της ακουστικής έκφρασης. 

2Ο γκρουπ Αρμόνιο. Κάθε Τρίτη 6.00-7.30 το απόγευμα, για παιδιά από 7 ετών

Μαθαίνω Αρμόνιο. Νότες και μουσική και τραγούδι με το γνωστό μουσικό όργανο

Μαθήματα μουσικής για παιδάκια – αρχάριους  που θέλουν να μπουν στον κόσμο της μουσικής και να γνωρίσουν το Όργανο Ορχήστρα!

Με την καθηγήτρια μουσικής των Δημοτικών Ωδείων της πόλης μας Καϊνάρου Άννα              

  • Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11&11-12

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου».

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικού στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στόχος του προγράμματος είναι  η  ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας

Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα &Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.

Σε συνεργασία με σχολεία  της περιοχής

  • Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6.30
  • Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11 (παρουσίαση σε νηπιαγωγείο της περιοχής)

«Παρέα με το συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»

Γνωρίζουμε το βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Μπογδάνου  με τίτλο  «Ο Τζακ και η φασολιά»

Το κλασικό παραμύθι που μεγάλωσαν γενιές και γενιές τώρα σε  διασκευή από από το συγγραφέα Δημήτρη Μπογδάνο  εμπλουτισμένο με μοντέρνα εικονογράφηση.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία  με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Για παιδιά από 4-6 ετών.   

  • Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, ώρα 10-11 & 11-12

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία

 Η παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση   AstroEvents In Greece που έχει σαν αντικείμενο την διοργάνωση θεματικών βραδιών Αστρονομίας, καθώς και ειδικών σεμιναρίων αστροφωτογραφίας παρουσιάζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστρονομίας με τίτλο :

«Τα παιδιά των Αστεριών».

Στο πρόγραμμα γίνεται παρουσίαση του Σύμπαντος  με πρωτότυπο τρόπο. Αφηγείται την εξέλιξη της ζωής μέσα στο σύμπαν και ιδιαίτερα στον πλανήτη μας. Η παρουσίαση γίνεται ξεκινώντας με περιγραφή των μεγάλων δομών, όπως είναι οι Γαλαξίες, προχωρά σταδιακά στην γειτονιά μας στο Ηλιακό σύστημα και καταλήγει στο σπίτι μας, τον πλανήτη Γη, όπου εκεί αφηγείται τον τρόπο που αναπτύχθηκε η ζωή.

Βασικό μήνυμα της παρουσίασης είναι ο κεντρικός ρόλος του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν, αλλά και η συγγένειά του με τα άλλα είδη ζωής και το περιβάλλον.

Παρουσίαση προγράμματος Γιώργος Πιστικούδης.

Για παιδιά Ε& ΣΤ Δημοτικού. Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής 

  • Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6.30

Θεατρικό παιχνίδι

«Το όνομα του δράκου..!» 

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πασίγνωστη μεγάλη πόλη, κατέφτασε ένας φοβερός και τρομερός δράκος.. ήρθε απειλητικός και πεινασμένος και ήρθε.. τραγουδώντας!! Δράκος είμαι που πεινάει, Δράκος που δε σταματάει, Μόνο τ’ όνομά μου αν βρείτε Θα με ξεφορτωθείτε.’ Ελάτε να βρούμε μαζί το όνομα του δράκου και να ζήσουμε μια διαφορετική περιπέτεια!

Με τη θεατρολόγο Χαρά Τσουβαλά

Για  παιδιά 5 – 8 ετών. Με προεγγραφή

  • Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6.30

 Θεατρικό παιχνίδι

«Σιρανό.. ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη..!»

Όταν έχεις μεγάλη μύτη είναι σαν να έχεις μεγάλα αυτιά, μεγάλα πόδια ή χοντρά μάγουλα κι ακόμα χειρότερα. Όταν έχεις μεγάλη μύτη όλοι σε κοροϊδεύουν. Γι αυτό  λοιπόν ο Σιρανό έμαθε πολύ γρήγορα να υπερασπίζεται τον εαυτό του από τους ενοχλητικούς. Κι έτσι έγινε πολύ έξυπνος αλλά και πολύ δυνατός..!’ Ελάτε λοιπόν να γίνουμε μικροί  Σιρανό και ο καθένας να γράψει την δική του  ιστορία!

Με τη θεατρολόγο Χαρά Τσουβαλά

Για παιδιά από 6 ετών. Με προεγγραφή

  • Τετάρτη 30 Οκτωβρίου , ώρα 6.30 – 7.30

«Η ώρα του παραμυθιού»

«Όταν ο Λύκος Πεινάει»/Naumann-Villernin Christine»

Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένας λύκος κακός, λαίμαργος και τρομακτικός. Έδμονδος Ευπατρίδης ήταν το όνομα του, και συνέχεια έψαχνε κάτι, να βάλει στη κοιλιά του.Μια μέρα του μύρισε ένα κουνελάκι τρυφερό, αφράτο και λαχταριστό, Και ψάχνει τρόπο στο πιάτο του το έρμο να το βάλει , μα μήπως τελικά ανάγκη είχε άλλη; Ελάτε να γνωρίσουμε αυτόν τον λύκο τον κακό μα από τους άλλους τόσο διαφορετικό, να παίξουμε μαζί του και τελικά να αποκτήσουμε έναν καινούργιο φίλο

Υλικά που θα χρειαστούμε :  χαρτόνι, ψαλίδι μαρκαδόροι, κόλλα

Με την θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη

Για παιδιά  4-7 ετών. Με προεγγραφή 

  • Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 , ώρα 6.30

«Η ώρα του παραμυθιού»

Το ψάρι που το έλεγαν Ουράνιο Τόξο/  Pfister  Marcus

Το ψάρι που το έλεγαν Ουράνιο Τόξο έχει μια φορεσιά από πολύχρωμα αστραφτερά λέπια κι είναι το ωραιότερο ψάρι σ’ όλο τον ωκεανό.
Μα καμαρώνει τόσο για την ομορφιά του και είναι τόσο ακατάδεχτο, που γρήγορα μένει μόνο κι έρημο. Ώσπου κάποιος του δίνει μια καλή συμβουλή. Το Ουράνιο Τόξο βάζει τότε στην άκρη το καμάρι και την περηφάνια του κι αποφασίζει να χαρίσει χαρά στ’ άλλα ψάρια. Γιατί καταλαβαίνει ότι μόνος του δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

Ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα στον κόσμο του βυθού και να περιηγηθούμε στο κυανό του χρώμα μέσα από ασκήσεις γιόγκα και αναπνοών.

Με τη φιλόλογο και δασκάλα γιόγκα Prana Flow Κατερίνα Καραβαγγέλη

Με  προεγγραφή

Για παιδιά 4-7 ετών

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384
pvivlio.orestou@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ