26.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα Απριλίου για παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

Πρόγραμμα Απριλίου για παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

• Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα 10-11 το πρωί
«Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου».
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου
γνωρίζουμε το βιβλίο «Η χελιδόνα η Φενέλη κι ο Αλήτης ο σπουργίτης» της συγγραφέως Ελένης Γκιρκινούδη.
Τα χελιδόνια έρχονται την άνοιξη από μακριά, γεννάνε και το φθινόπωρο φεύγουν και πάλι για τόπους μακρινούς και ζεστούς. Στην δική μας ιστορία μια μικρή χελιδόνα, η Φενέλη, δεν μπορεί να φύγει. Το ένα φτερό της είναι μικρό, πολύ μικρό για να πετάξει μακριά κι έτσι μένει στην κρύα Αθήνα, μόνη. Ένας μικρός σπουργίτης με το όνομα Αλήτης, ψάχνοντας για φωλιά την βρίσκει κι έτσι παύει να είναι πια μόνη κι αβοήθητη και ο Αλήτης γίνεται σύντροφος. Μια αναπάντεχη συνεύρεση που μετατρέπεται σε συνύπαρξη.
Το βιβλίο θα αφηγηθεί η Φιλόλογος – Μουσικός Ιφιγένεια Παπούλη
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός» και θα το παρακολουθήσουν σχολεία της περιοχής.

• Τρίτη 2, 9, 16 Απριλίου 2019 ώρα 4.30-6.00 & 6.00-7.30 το απόγευμα
«Μουσικές δραστηριότητες στην Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου»
Η Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου συνεχίζει τη συνεργασία της με τα Δημοτικά Ωδεία της πόλης μας και οργανώνει δύο γκρουπ μουσικών δραστηριοτήτων τρίμηνης διάρκειας
1ο γκρουπ Κρουστά Κάθε Τρίτη 4.30-6.00 το απόγευμα, για παιδιά 5-7 ετών
Ρυθμός-κίνηση με κρουστά και μουσική. Με κρουστά όργανα (τουμπερλέκι-μαράκες-ντέφι-τύμπανα-τρίγωνα κ.λ.π.) τα παιδιά, διασκεδάζοντας θα γνωρίσουν ρυθμούς και τραγούδια με την συνοδεία των κρουστών οργάνων.
2ο γκρουπ Αρμόνιο. Κάθε Τρίτη 6.00-7.30 το απόγευμα, για παιδιά από 7 ετών
Μαθαίνω Αρμόνιο. Νότες και μουσική και τραγούδι με το γνωστό μουσικό όργανο
Μαθήματα μουσικής για παιδάκια – αρχάριους που θέλουν να μπουν στον κόσμο της μουσικής και να γνωρίσουν το Όργανο Ορχήστρα!
Με την καθηγήτρια μουσικής των Δημοτικών Ωδείων της πόλης μας Καϊνάρου Άννα

• Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου γνωρίζουμε το βιβλίο της συγγραφέως Χρύσας Καραμήτρου «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ».
Ο νεαρός παπαγάλος Σαν Αλ Σουρ μετά από ένα δύσκολο κι επικίνδυνο ταξίδι ξυπνάει στην όμορφη Ρεματιά, χιλιάδες μίλια μακριά από τον τόπο του. Το τροπικό δάσος, όπου μεγάλωσε, καταστράφηκε από τους ανθρώπους και τον πόλεμο. Τώρα πια ο Σαν Αλ Σουρ επιθυμεί μια ήρεμη κι αρμονική ζωή με τους κατοίκους της Ρεματιάς, κάτι που αρχικά δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς οι περισσότεροι αντιδρούν στην παρουσία του.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι παιδαγωγοί από το “ατελιέ της Φανταστικής” , ομάδα παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της απελευθερωτικής φαντασίας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Για παιδιά από 7 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, ώρα 10-11 το πρωί
«Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ρία Φελεκίδου και το βιβλίο της
«Το παιχνίδι των δοντιών».
Είναι αλήθεια πως η ζωή μας μερικές φορές θυμίζει παιχνίδι. Άλλες φορές όμως καθόλου… Εκείνες τις στιγμές δεν πρέπει να μένει κανείς με σταυρωμένα χέρια, αλλά να ψάχνει ή να εφευρίσκει παιχνίδια που να μοιάζουν με αληθινή ζωή. Ένα τέτοιο παιχνίδι θα μάθει στον Αμπντούλ ο πατέρας του. Η Ρία Φελεκίδου θα είναι εκεί για να σας μάθει πώς να παίζετε αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι και για να σας γνωρίσει με τον Αμπντούλ και την οικογένειά του! Εσείς θα πρέπει να τους βοηθήσετε να πάρουν μερικές σημαντικές αποφάσεις. Πώς; Με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς, ζωγραφίζοντας και γράφοντας λέξεις κλειδιά! Και όταν όλα πάρουν τον δρόμο τους θα τραγουδήσετε όλοι μαζί –τι άλλο;- το τραγούδι «Το παιχνίδι των δοντιών»!
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»
Θα την παρακολουθήσουν σχολεία της περιοχής

• Τρίτη 16 Απριλίου , ώρα 10-11& 11-12 το πρωί
«Μαθήματα πρώτων βοηθειών»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών που μπορούν οι ίδιοι να παρέχουν στον εαυτό τους. Αλήθεια τι κάνουμε αν «ανοίξει» η μύτη μας, αν κόψουμε βαθιά το δάκτυλό μας ή αν στραβοκαταπιούμε; Μαθαίνουμε λοιπόν, τις σωστές πρώτες βοήθειες αποφεύγοντας λάθη που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης
Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Η ώρα του παραμυθιού».
«Έλμερ» / McKee David
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κοπάδι ελέφαντες…Κάποιοι έτσι, κάποιοι αλλιώς, καθένας διαφορετικός, μα όλοι πάντα χαρωποί κι όλοι τους το ίδιο χρώμα: γκρι. Ο Έλμερ ήταν διαφορετικός. Ο Έλμερ ήταν παρδαλός. Ο Έλμερ ήταν κίτρινος και πορτοκαλής και κόκκινος και τριανταφυλλής και γαλάζιος και μαβής και πράσινος και μαύρος και λευκός. Ο Έλμερ δεν είχε διόλου χρώμα ελεφαντένιο…
Ο Έλμερ, ο πολύχρωμος ελέφαντας, με την αίσθηση του χιούμορ και την έμφυτη ευγένειά του, καταφέρνει να φέρει στη ζούγκλα ένα χαρούμενο κλίμα. Ένα βιβλίο για τη φιλία και την διαφορετικότητα.
Με αφορμή το βιβλίο δημιουργούμε τη δική μας πολύχρωμη παρέλαση ελεφάντων!
Υλικά που θα χρειαστούμε: λαδοπαστέλ
Με την εικαστικό Ματίνα Χαλκίδου
Για παιδιά 4-6 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 , ώρα 6,30 το απόγευμα
«Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου γνωρίζουμε τη συγγραφέα Βασιλική Παπαδοπούλου και το βιβλίο της : «Το κορίτσι που δεν έτρωγε φρούτα»
Η Μαρία, μαθήτρια του δημοτικού, είχε όλες τις αρετές μιας καλής μαθήτριας αλλά είχε και κάτι κακό: δεν έτρωγε ποτέ φρούτα.
Όλες οι προσπάθειες της μητέρας της δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Όμως η τύχη είναι αυτή που πολλές φορές καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που αντιστέκονται. Έτσι, η Μαρία, που πρωταγωνιστούσε σε μία σχολική θεατρική παράσταση, έπρεπε να δαγκώσει ένα μήλο…
Μέσα από διαδραστική αφήγηση της παιδικής ιστορίας “Το κορίτσι που δεν έτρωγε φρούτα” η συγγραφέας- Διαιτολόγος κ. Παπαδοπούλου Βασιλική θα ενημερώσει τα μικρά παιδιά για τη διατροφική αξία των φρούτων και όχι μόνο!
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος
Για παιδιά από 7-10 ετών. Με προεγγραφή

• Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου
γνωρίζουμε τη συγγραφέα Κορίνα Βογιατζή και το βιβλίο της με τίτλο
«Η γη μας έχει πυρετό». Ένα επείγον περιστατικό αναστατώνει μια συνηθισμένη μέρα το γαλαξιακό ιατρείο του γιατρού Ασθενίδη με τους καθόλου συνηθισμένους ασθενείς. Η Γη έχει πυρετό! Η ομάδα ΑΤΛΑΣ καλείται ν’ αναλάβει δράση. Παιδιά και πλανήτες συνεργάζονται ενώνοντας δύο κόσμους. Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία σ’ ένα μαγικό, περιπετειώδες ταξίδι με σκοπό τη σωτηρία της Γης. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Γράφημα» με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γης.
Για παιδιά από 7 ετών. Με προεγγραφή

• Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 , ώρα 7.00 το απόγευμα
«Σαφάρι στη Χώρα των Συναισθημάτων»
Το «Σαφάρι στη Χώρα των Συναισθημάτων» είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα κατανόησης και διαχείρισης συναισθημάτων για παιδιά μέσα από την ψυχολογία και τη γιόγκα. Είναι ολιστικό διότι στις συναντήσεις μας χρησιμοποιούνται τεχνικές που στοχεύουν στο σώμα, τον νου και την ψυχή.
Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, ασκούνται σε πρακτικές της γιόγκα και παίρνουν εργαλεία που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα στην καθημερινότητά τους.
Με την Ψυχολόγο MSc στην Ψυχολογία και Συμβουλευτική, Σταυρούλα Βερβερίδου & την εισηγήτρια Γιόγκα με εξειδίκευση στη γιόγκα για παιδιά στο σύστημα Satyananda, Άννα Δεληχρήστου
Για παιδιά από 7 ετών. Με προεγγραφή

• Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019 , ώρα 6.30 το απόγευμα
«Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία». Δημιουργικό εργαστήρι κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ελάτε να δημιουργήσουμε τα πασχαλινά μας δώρα στην Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου.
Θα φτιάξουμε κοσμήματα από τα πλήκτρα παλιών πληκτρολογίων Η/Υ, τα οποία θα εμπλουτίσουμε με καλαμάκια από πλαστικό μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνεται και επιβαρύνει το περιβάλλον.
Στόχος του εργαστηρίου με τίτλο “Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία” είναι ή δημιουργική ανακύκλωση ώστε μικροί και μεγάλοι να ευαισθητοποιηθούν, να έρθουν πιο κοντά με τους όρους ανακύκλωση-επανάχρηση, αλλά και να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του χειροποίητου κοσμήματος.
Υλικά που θα χρειαστούμε: πετονιά ή χρωματιστή χοντρή κλωστή ή σπάγκο, χάντρες (προαιρετικά).
Για παιδιά από 7 ετών, με προεγγραφή
Με τη διακοσμήτρια & σχεδιάστρια κοσμημάτων Λιζέττα Φώτογλου.

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384
pvivlio.orestou@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ