18.8 C
Thessaloniki

Πολιτικός Γάμος

Πολιτικός Γάμος

Η υποβολή αίτησης χορήγησης άδειας πολιτικού γάμου ή τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης με όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά (όπως αυτά περιγράφονται κατωτέρω) γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης, που εδρεύει στο Δημαρχιακό Μέγαρο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, ΤΚ 54640, Θεσσαλονίκη, 1ος όροφος, τηλ. 231331-7407,  231331-7408,  231331-7409.

“Το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του Τμήματος Δημοτολογίου εξυπηρετεί τους πολίτες και με ραντεβού, το οποίο μπορείτε να κλείσετε μέσω της Εφαρμογής Ηλεκτρονικών Ραντεβού (e-ραντεβού) που βρίσκεται στο δικτυακό τόπο του Δήμου μας στη διεύθυνση  (https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/rantevou/). Εναλλακτικά μπορείτε να κλείσετε τηλεφωνικά το ραντεβού σας με το Γραφείο Πολιτικών Γάμων στον αριθμό τηλεφώνου: 231331-7407,  231331-7408,  231331-7409.”

Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Εναλλακτικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση χορήγησης άδειας γάμου με όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά στον κατωτέρω σύνδεσμο. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, η παραλαβή της άδειας γάμου γίνεται αποκλειστικά με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος.

https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/citizens/

Η υποβολή αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου προϋποθέτει την έκδοση άδειας πολιτικού γάμου για κάθε έναν μελλόνυμφο.

 

 

Άδειες Πολιτικού Γάμου για Έλληνες πολίτες

  • Άδεια γάμου για Έλληνες πολίτες - κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Για την έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου για Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων κατοικίας), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 391/1982, απαιτούνται τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Αίτησηκαι Υπεύθυνη δήλωση για κωλύματα πολιτικού γάμου (χορηγούνται από την Υπηρεσία μας)
    2. Απλή φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
    3. Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για τους γεννημένους στο εξωτερικό.
    4. Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
    5. Δημοσίευση του γάμου για μία μέρα σε ημερήσια τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ημερήσια Τοπική Θεσσαλονίκης, Metrosport, Πανελλήνια Βορείου Ελλάδος, Τύπος Θεσσαλονίκης, Η Θεσσαλονίκη Σήμερα) χωρίς ημερομηνίες τέλεσηςκαι προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην Υπηρεσία μας, στην οποία θα αναγράφεται και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που και οι δύο μελλόνυμφοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, τότε υποβάλλονται δύο φύλλα της ίδιας εφημερίδας, ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
    6. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου προσκομίζεται η Ληξιαρχική πράξη του γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο. Σε περίπτωση χηρείας προσκομίζεται η Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
    7. Ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 18€,
      (Εκδίδεται στην διεύθυνση e-Παράβολο–> φορέας Δημοσίου: Δήμους –> κατηγορία παραβόλου: Πολιτικός Γάμος –> Τύπος παραβόλου: 2386 παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου)  (Για κάθε άδεια γάμου απαιτείται διαφορετικό ηλεκτρονικό παράβολο)
    8. Αποδεικτικό κατοικίας στο όνομα του μελλόνυμφου: Αντίγραφο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση φιλοξενίας καλείστε να υποβάλετε και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φιλοξενούντος. Εάν, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, καλείστε να υποβάλετε βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Πιστοποιητικών του Δήμου μας.

    Τα παντός τύπου πιστοποιητικά, καθώς και οι ληξιαρχικές πράξεις μπορούν να αναζητηθούν από την υπηρεσία βάσει των διατάξεων των Ν.3242/2004 και Ν. 3448/2006 “περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης” εφ’ όσον τα γεγονότα έχουν τελεστεί εντός Ελλάδος (γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι). Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πράξεων που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι κ.λ.π) γίνεται μέσα από τις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π προς το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

    Σε περίπτωση τέλεσης του πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, απαιτείται να προσκομίσετε (σε φωτοτυπία από επίσημο έγγραφο):

    • Το ΑΦΜ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.
    • Το ΑΜΚΑ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.

    Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

  • Άδεια γάμου Έλληνα δημότη του Δήμου Θεσσαλονίκης κατοίκου εξωτερικού

    Για την έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στην αλλοδαπή πρέπει καταρχήν να απευθύνονται στην πλησιέστερη του τόπου κατοικίας τους Ελληνική Προξενική Αρχή για την συμπλήρωση και θεώρηση της σχετικής αίτησης άδειας γάμου, της υπεύθυνης δήλωσης και της εξουσιοδότησης. Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στην πόλη μας για να τα καταθέσει στην Υπηρεσία μας.

    Για την έκδοση της ανωτέρω άδειας Πολιτικού Γάμου απαιτούνται συνολικά τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση για χορήγηση άδειας γάμου, (χορηγείται και συμπληρώνεται ενώπιον της Ελληνικής Προξενικής Αρχής και πρέπει να φέρει υποχρεωτικά το γνήσιο της υπογραφής του μελλονύμφου από τον πρόξενο).
    2. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 (χορηγείται και συμπληρώνεται ενώπιον της Ελληνικής Προξενικής Αρχής και πρέπει να φέρει υποχρεωτικά το γνήσιο της υπογραφής του μελλονύμφου από τον πρόξενο) όπου δηλώνεται ότι οι μελλόνυμφοι δεν έχουν κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357 , 1360 του Α.Κ, όπως και ο βαθμός του γάμου.
    3. Εξουσιοδότηση (χορηγείται και συμπληρώνεται ενώπιον της Ελληνικής Προξενικής Αρχής και πρέπει να φέρει υποχρεωτικά το γνήσιο της υπογραφής του μελλονύμφου από τον πρόξενο), σε τρίτο πρόσωπο, ώστε να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά και να παραλάβει την άδεια γάμου.
    4. Αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.
    5. Δικαστική απόφαση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
    6. Δημοσίευση του γάμου για μία μέρα σε ημερήσια τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ημερήσια Τοπική Θεσσαλονίκης, Metrosport, Πανελλήνια Βορείου Ελλάδος, Τύπος Θεσσαλονίκης, Η Θεσσαλονίκη Σήμερα) χωρίς ημερομηνίες τέλεσηςκαι προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην Υπηρεσία μας, στην οποία θα αναγράφεται και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που και οι δύο μελλόνυμφοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, τότε υποβάλλονται δύο φύλλα της ίδιας εφημερίδας, ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
    7. Ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 18€,
      (Εκδίδεται στην διεύθυνση e-Παράβολο–> φορέας Δημοσίου: Δήμους –> κατηγορία παράβολου: Πολιτικός Γάμος –> Τύπος παράβολου: 2386 παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου)  (Για κάθε άδεια γάμου απαιτείται διαφορετικό ηλεκτρονικό παράβολο)
    8. Αντίγραφα των ταυτοτήτων ή διαβατηρίων των μελλονύμφων.

    Σε περίπτωση τέλεσης του πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, απαιτείται να προσκομίσετε την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο (σε φωτοτυπία από επίσημο έγγραφο):

    1. Το ΑΦΜ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.
    2. Το ΑΜΚΑ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.

    Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

    Τα παντός τύπου πιστοποιητικά, καθώς και οι ληξιαρχικές πράξεις μπορούν να αναζητηθούν από την υπηρεσία βάσει των διατάξεων των Ν.3242/2004 και Ν. 3448/2006 “περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης” εφ’ όσον τα γεγονότα έχουν τελεστεί εντός Ελλάδος (γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι). Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πράξεων που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό (γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι κ.λ.π) γίνεται μέσα από τις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π προς το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

    Σε περίπτωση που η άδεια γάμου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω χώρες:

    Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Τουρκία ή Μολδαβία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνει την Υπηρεσία μας, προκειμένου να εκδίδεται άδεια γάμου σύμφωνα με το πρότυπο που προβλέπεται στη Σύμβαση του Μονάχου 1980 (πολύγλωσσο πιστοποιητικό ικανότητας γάμου). Για την έκδοση της άδειας αυτής χρειάζονται επιπλέον:

    1. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας μελλοντικού συζύγου.
    2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μελλοντικού συζύγου, μεταφρασμένο.

Άδειες Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς πολίτες

  • Άδεια γάμου αλλοδαπού πολίτη - κατοίκου Δήμου Θεσσαλονίκης

    Για την έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων κατοικίας), οι οποίοι δεν είναι εφοδιασμένοι με άδεια γάμου από τη χώρα τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 391/1982, απαιτούνται τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση (χορηγείται από την Υπηρεσία μας)
    2. Βεβαίωση από την αρμόδια αρχή της χώρας του ή την οικεία Προξενική Αρχή στην Ελλάδα περί του ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για να τελέσει γάμο ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός (μεταφρασμένη και επικυρωμένη).
    3. Πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
    4. Απλή φωτοτυπία διαβατηρίου.
    5. Αποδεικτικό στοιχείο της νόμιμης παραμονής του στην Ελλάδα σε ισχύ (άδεια παραμονής, βίζα, κάρτα ευρωπαίου πολίτη κλπ. σε απλή φωτοτυπία).
    6. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου, αποδεικτικό λύσης του προηγούμενου γάμου μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
    7. Σε περίπτωση χηρείας, Ληξιαρχική πράξη θανάτου μεταφρασμένη και επικυρωμένη.
    8. Δημοσίευση του γάμου για μία μέρα σε ημερήσια τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ημερήσια Τοπική Θεσσαλονίκης, Metrosport, Πανελλήνια Βορείου Ελλάδος, Τύπος Θεσσαλονίκης, Η Θεσσαλονίκη Σήμερα) χωρίς ημερομηνίες τέλεσηςκαι προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην Υπηρεσία μας, στην οποία θα αναγράφεται και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που και οι δύο μελλόνυμφοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, τότε υποβάλλονται δύο φύλλα της ίδιας εφημερίδας, ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
    9. Ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 18€,
      (Εκδίδεται στην διεύθυνση e-Παράβολο–> φορέας Δημοσίου: Δήμους –> κατηγορία παράβολου: Πολιτικός Γάμος –> Τύπος παράβολου: 2386 παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου)  (Για κάθε άδεια γάμου απαιτείται διαφορετικό ηλεκτρονικό παράβολο)
    10. Αποδεικτικό κατοικίας στο όνομα του μελλόνυμφου: Αντίγραφο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση φιλοξενίας καλείστε να υποβάλετε και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φιλοξενούντος. Εάν, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, καλείστε να υποβάλετε βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Πιστοποιητικών του Δήμου μας.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Oι άδειες παραμονής πρέπει να είναι σε ισχύ

     

    Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων παρέχονται από:

    1. Το Σώμα Πιστοποιημένων Μεταφραστών. Μπορείτε να αναζητήσετε και να επιλέξετε μεταφραστή μέσω της εφαρμογής «Πιστοποιημένοι Μεταφραστές», της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://metafraseis.services.gov.gr/
    2. Από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού.
    3. Από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από την οποία μετέφρασε (με σφραγίδα του δικηγορικού συλλόγου). Στοιχεία μεταφραστών μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρέχονται στο Τμήμα Επικυρώσεων – Μεταφράσεων του Δικηγορικού Συλλόγου (26ης Οκτωβρίου 5, Θεσσαλονίκη, ισόγειο).
    4. Από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Οι αλλοδαποί κάτοικοι του Δήμου μας, εφόσον δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση χορήγησης άδειας γάμου συνοδευόμενοι από διερμηνέα – μεταφραστή.

     Επικύρωση εγγράφων

    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στη χώρα έκδοσής τους στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

    Σε περίπτωση τέλεσης του πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, απαιτείται να προσκομίσετε (σε φωτοτυπία από επίσημο έγγραφο):

    • Το ΑΦΜ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.
    • Το ΑΜΚΑ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.

    Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

  • Άδεια γάμου αλλοδαπού πολίτη - κατοίκου Δήμου Θεσσαλονίκης κατόχου δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας

    Για την έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων κατοικίας) και είναι κάτοχοι δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 391/1982, απαιτούνται τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση (χορηγείται από την Υπηρεσία μας)
    2. Φωτοτυπία του δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας.
    3. Βεβαίωση από την αρμόδια αρχή της χώρας του ή την οικεία Προξενική Αρχή στην Ελλάδα περί του ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για να τελέσει γάμο ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός (μεταφρασμένη και επικυρωμένη).
    4. Πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
    5. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου, αποδεικτικό λύσης του προηγούμενου γάμου, μεταφρασμένο και επικυρωμένο
    6. Δημοσίευση του γάμου για μία μέρα σε ημερήσια τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ημερήσια Τοπική Θεσσαλονίκης, Metrosport, Πανελλήνια Βορείου Ελλάδος, Τύπος Θεσσαλονίκης, Η Θεσσαλονίκη Σήμερα) χωρίς ημερομηνίες τέλεσηςκαι προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην Υπηρεσία μας, στην οποία θα αναγράφεται και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που και οι δύο μελλόνυμφοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, τότε υποβάλλονται δύο φύλλα της ίδιας εφημερίδας, ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
    7. Ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 18€,
      (Εκδίδεται στην διεύθυνση e-Παράβολο–> φορέας Δημοσίου: Δήμους –> κατηγορία παράβολου: Πολιτικός Γάμος –> Τύπος παράβολου: 2386 παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου)  (Για κάθε άδεια γάμου απαιτείται διαφορετικό ηλεκτρονικό παράβολο).
    8. Αποδεικτικό κατοικίας στο όνομα του μελλόνυμφου: Αντίγραφο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση φιλοξενίας καλείστε να υποβάλετε και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φιλοξενούντος. Εάν, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, καλείστε να υποβάλετε βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Πιστοποιητικών του Δήμου μας.
    9. Βεβαίωση κατάθεσης διαβατηρίου από την Υπηρεσία Ασύλου.

    Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων παρέχονται από:

    1. Το Σώμα Πιστοποιημένων Μεταφραστών. Μπορείτε να αναζητήσετε και να επιλέξετε μεταφραστή μέσω της εφαρμογής «Πιστοποιημένοι Μεταφραστές», της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://metafraseis.services.gov.gr/ ,
    2. Από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού.
    3. Από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από την οποία μετέφρασε (με σφραγίδα του δικηγορικού συλλόγου). Στοιχεία μεταφραστών μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρέχονται στο Τμήμα Επικυρώσεων – Μεταφράσεων του Δικηγορικού Συλλόγου (26ης Οκτωβρίου 5, Θεσσαλονίκη, ισόγειο).
    4. Από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Οι αλλοδαποί κάτοικοι του Δήμου μας, εφόσον δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση χορήγησης άδειας γάμου συνοδευόμενοι από διερμηνέα – μεταφραστή.

     Επικύρωση εγγράφων

    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στη χώρα έκδοσής τους στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

    Σε περίπτωση τέλεσης του πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, απαιτείται να προσκομίσετε (σε φωτοτυπία από επίσημο έγγραφο):

    • Το ΑΦΜ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.
    • Το ΑΜΚΑ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.

    Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

  • Άδεια γάμου αλλοδαπού πολίτη - κατοίκου Δήμου Θεσσαλονίκης αναγνωρισμένου πρόσφυγα

    Για την έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (υποχρέωση υποβολής αποδεικτικών στοιχείων κατοικίας) και είναι κάτοχοι δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 391/1982, απαιτούνται τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση (χορηγείται από την Υπηρεσία μας)
    2. Φωτοτυπία του δελτίου ή της ταυτότητας αναγνωρισμένου πρόσφυγα
    3. Υπεύθυνη δήλωση, η οποία συμπληρώνεται στο γραφείο μας, όπου ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τόσο τα στοιχεία της ταυτότητάς του (όνομα, επώνυμο, στοιχεία γονέων, ημερομηνία και τόπο γέννησης), όσο και την οικογενειακή του κατάσταση (άγαμος, διαζευγμένος, χήρος).

    Σημείωση : Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει στην κατοχή του κάποιο έγγραφο από την χώρα του όπου αποδεικνύονται τα στοιχεία του, μπορεί να το προσκομίσει στην υπηρεσία μας (ακόμη και αν δεν είναι επικυρωμένο σωστά), ώστε η καταχώρηση των στοιχείων του κατά τον γάμο να είναι όσο το δυνατό ορθότερη.

    1. Δημοσίευση του γάμου για μία μέρα σε ημερήσια τοπική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Ημερήσια Τοπική Θεσσαλονίκης, Metrosport, Πανελλήνια Βορείου Ελλάδος, Τύπος Θεσσαλονίκης, Η Θεσσαλονίκη Σήμερα) χωρίς ημερομηνίες τέλεσηςκαι προσκόμιση μίας ολόκληρης εφημερίδας στην Υπηρεσία μας, στην οποία θα αναγράφεται και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που και οι δύο μελλόνυμφοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, τότε υποβάλλονται δύο φύλλα της ίδιας εφημερίδας, ένα για κάθε ενδιαφερόμενο.
    2. Ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 18€,
      (Εκδίδεται στην διεύθυνση e-Παράβολο–> φορέας Δημοσίου: Δήμους –> κατηγορία παράβολου: Πολιτικός Γάμος –> Τύπος παράβολου: 2386 παράβολο για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου)  (Για κάθε άδεια γάμου απαιτείται διαφορετικό ηλεκτρονικό παράβολο).
    3. Αποδεικτικό κατοικίας στο όνομα του μελλόνυμφου: Αντίγραφο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση φιλοξενίας καλείστε να υποβάλετε και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φιλοξενούντος. Εάν, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, καλείστε να υποβάλετε βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Πιστοποιητικών του Δήμου μας.

    Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων παρέχονται από:

    1. Το Σώμα Πιστοποιημένων Μεταφραστών. Μπορείτε να αναζητήσετε και να επιλέξετε μεταφραστή μέσω της εφαρμογής «Πιστοποιημένοι Μεταφραστές», της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://metafraseis.services.gov.gr/ ,
    2. Από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού.
    3. Από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από την οποία μετέφρασε (με σφραγίδα του δικηγορικού συλλόγου). Στοιχεία μεταφραστών μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρέχονται στο Τμήμα Επικυρώσεων – Μεταφράσεων του Δικηγορικού Συλλόγου (26ης Οκτωβρίου 5, Θεσσαλονίκη, ισόγειο).
    4. Από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Οι αλλοδαποί κάτοικοι του Δήμου μας, εφόσον δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση χορήγησης άδειας γάμου συνοδευόμενοι από διερμηνέα – μεταφραστή.

     Επικύρωση εγγράφων

    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στη χώρα έκδοσής τους στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

    Σε περίπτωση τέλεσης του πολιτικού γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την ημέρα κατάθεσης της αίτησης τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο μας, απαιτείται να προσκομίσετε (σε φωτοτυπία από επίσημο έγγραφο):

    • Το ΑΦΜ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.
    • Το ΑΜΚΑ και των δύο συζύγων (σε περίπτωση που δεν υπάρχει θα προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης) άρθρο 8Α του Ν.4144/2013.

    Οι άδειες γάμου εκδίδονται επτά ημερολογιακές ημέρες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Τέλεση Πολιτικού Γάμου στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλοδαπού κατοίκου εξωτερικού

  • Τέλεση γάμου αλλοδαπού κατοίκου εξωτερικού

    Για τέλεση Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς πολίτες που κατοικούν στην αλλοδαπή απαιτούνται τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

    1. Πιστοποιητικό γέννησης, μεταφρασμένο και επικυρωμένο
    2. Άδεια γάμου από την αντίστοιχη χώρα, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει κώλυμα να συνάψει γάμο και στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά και τα στοιχεία του άλλου μελλονύμφου.
    3. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου, αποδεικτικό λύσης του προηγούμενου γάμου, μεταφρασμένο και επικυρωμένο, αν το διαζύγιο δεν αναφέρεται στην άδεια του γάμου του.
    4. Σε περίπτωση χηρείας, Ληξιαρχική πράξη θανάτου μεταφρασμένη και επικυρωμένη, αν το γεγονός της χηρείας δεν αναφέρεται στην άδεια του γάμου του.
    5. Απλή φωτοτυπία του διαβατηρίου
    6. Απλή φωτοτυπία της νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα (βίζα, διαβατήριο ή ταυτότητα Ευρωπαίου πολίτη κλπ. σε απλή φωτοτυπία).

    Επίσημες μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων παρέχονται από:

    1. Το Σώμα Πιστοποιημένων Μεταφραστών. Μπορείτε να αναζητήσετε και να επιλέξετε μεταφραστή μέσω της εφαρμογής «Πιστοποιημένοι Μεταφραστές», της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://metafraseis.services.gov.gr/ ,
    2. Από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής προξενικής αρχής της χώρας έκδοσης του πιστοποιητικού.
    3. Από Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος βεβαιώνει ότι έχει επαρκή γνώση της γλώσσας από την οποία μετέφρασε (με σφραγίδα του δικηγορικού συλλόγου). Στοιχεία μεταφραστών μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρέχονται στο Τμήμα Επικυρώσεων – Μεταφράσεων του Δικηγορικού Συλλόγου (26ης Οκτωβρίου 5, Θεσσαλονίκη, ισόγειο).
    4. Από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

    Οι αλλοδαποί εφόσον δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τέλεσης συνοδευόμενοι από διερμηνέα – μεταφραστή.

     Επικύρωση εγγράφων

    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης (εκτός Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Πολωνίας, Πορτογαλίας και Τουρκίας) θα πρέπει να φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
    • Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης θα πρέπει να φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στη χώρα έκδοσής τους στην αλλοδαπή, ως προς το γνήσιο της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σε αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ