27.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΟ Δήμος Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης –...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο βάζουν τελεία στο μελάνωμα

Σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος, με κεντρικό σύνθημα “βάζουμε τελεία στο μελάνωμα”, ενώνουν τις δυνάμεις τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το  Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο με την υποστήριξη και της 4ης ΥΠΕ.

“Είμαστε στην εποχή του covid, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία μας κινδυνεύει και από άλλους παράγοντες και ότι πρέπει να την προφυλάξουμε και σε πολλούς άλλους τομείς. Θέλουμε τους Θεσσαλονικείς υγιείς και ακριβώς σε αυτόν τον στόχο επικεντρώνουμε σειρά δράσεών μας”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αναφερόμενος ειδικά στη σημασία της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα, ο κ. Ζέρβας τόνισε: “Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευλογία. Έχει τον ήλιο της. Ωστόσο, αυτό παράλληλα εμπεριέχει κι έναν μεγάλο κίνδυνο, που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Χαίρομαι που ως Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, δώσαμε πρόσβαση στους Θεσσαλονικείς στον έλεγχο απέναντι στο μελάνωμα“.

Η έναρξη των κοινών δράσεων που έχουν προγραμματιστεί έγινε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε δημοτικούς υπαλλήλους και κυρίως σε εργαζόμενους που λόγω ειδικότητας βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Συγχρόνως, στους χώρους του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης άρχισαν οι δωρεάν ολοσωματικές δερματολογικές εξετάσεις στους πολίτες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον κλείνοντας ραντεβού μέσω πλατφόρμας που λειτούργησε για αυτόν τον σκοπό ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Μέσω της πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr), μέσα σε μόλις δύο 24ωρα καλύφθηκε το σύνολο των 550 διαθέσιμων ραντεβού για τον μήνα Ιούνιο. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό της Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα αποφασίστηκε να παραταθεί έως και τις 16 Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο η πλατφόρμα του Δήμου Θεσσαλονίκης ενεργοποιείται και πάλι μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των επιπλέον 300 ραντεβού που μπορούν να προσφερθούν.

“Ως 4η ΥΠΕ αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία του Νοσοκομείου  Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να προσφέρουμε στους δημότες της Θεσσαλονίκης μια δωρεάν εξέταση, στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας ευαισθητοποίησης”, ανέφερε σχετικά ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης.

“Το νοσοκομείο ανοίγει σήμερα τις πύλες του για μια πολύ σημαντική δράση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος. Με το σύνθημά μας ‘βάζουμε τελεία στο μελάνωμα’ ερχόμαστε να αφυπνίσουμε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα, που είναι η πιο απειλητική μορφή του, είναι ο πλέον ιάσιμος καρκίνος, εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Έτσι, λοιπόν, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές”, σημείωσε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων – Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, απευθύνοντας την προτροπή: “Βάλτε τον έλεγχο στη ζωή σας, αγαπήστε το σώμα σας και ψάξτε το για οτιδήποτε περίεργο ή καινούριο”.

Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση

“Το κεντρικό μήνυμα είναι απλό, αλλά θέλουμε να είναι ισχυρό. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, αρκεί να γίνει εγκαίρως η προσέλευση του ασθενούς. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τη φετινή χρονιά, διότι, λόγω της πανδημίας, το 2020 έχουμε καταγράψει μια σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Αυτή οπωσδήποτε ήταν μια αρνητική εξέλιξη, μια οπισθοδρόμηση, που πρέπει να ανασχεθεί. Και δράσεις, όπως η παρούσα, ειδικά φέτος, βοηθούν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση”, παρατήρησε ο Αιμίλιος Λάλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής.

“Οι γιατροί του νοσοκομείου με μεγάλη χαρά περιμένουμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, για να κάνουμε πράξη αυτή την κοινή πρωτοβουλία, προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της πόλης αναφορικά με τη μεγάλη σημασία που έχει το να προλαμβάνουμε τον καρκίνο του δέρματος”, είπε και ο Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής του ΕΣΥ Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, υπογραμμίζοντας: “Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος, αν τον προλάβουμε στην αρχή του. Είναι κρίμα ένας καρκίνος που φαίνεται να μένει αδιάγνωστος”.

Στην προσφορά αλλά και στην ιστορία του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Καθηγητής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής Δημήτρης Ιωαννίδης. Όπως σημείωσε,  πρόκειται για το μοναδικό ειδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έχει προσφέρει πολλά. Όπως εξήγησε, το νοσοκομείο πέραν των ιατρείων που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος διαθέτει και πολλά άλλα ειδικά ιατρεία, όπως ψωρίασης, ατοπικής δερματίτιδας, κνίδωσης, ιδρωταδενίτιδας, κ.ά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ