Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» (NetZero Cities), βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ενεργοποίησης των σημαντικότερων Οργανισμών και Φορέων της Πόλης που συνδράμουν στο φιλόδοξο διακύβευμα του Δήμου για μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Σε συνέχεια της εναρκτήριας συνάντησης εργασίας και του εργαστηρίου για τη δημιουργία συνεργειών, στις 30 Ιανουαρίου 2023, η Κοινωνία των Πολιτών έχει σημαντικό ρόλο στο εγχείρημα και παίρνει τη σκυτάλη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς για τη διάδοση των στόχων της πρωτοβουλίας του, για την ευαισθητοποίησή τους αλλά και την εκμαίευση προτεινόμενων δράσεων για την προσαρμογή και το μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και την από κοινού δημιουργία του Κλιματικού Συμφώνου της Πόλης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, την Τετάρτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μαθητικό εργαστήριο με θέμα την κλιματική ουδετερότητα και τις βιώσιμες διατροφικές πολιτικές, με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου του Πειραματικού Σχολείου και την υποστήριξη της Αναπτυξιακής ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ και, εθελοντικά, της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΜΑΜΑΓΑΙΑ. Οι μαθητές, ευαισθητοποιημένοι ήδη σε περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο συμμετοχής του Σχολείου σε σχετικό πρόγραμμα, ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες του Δήμου και κλήθηκαν να προσδιορίσουν δράσεις που θα οδηγήσουν προς την Κλιματική Ουδετερότητα.
Ακολούθησε διήμερο συμμετοχικό εργαστήριο, όπου κατόπιν πρόσκλησης της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid Hellas Youth, που επίσης προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της ΜΑΘ, παροτρύνει νέους και νέες από όλη την Ελλάδα να ενημερωθούν για τις προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να συνεργαστούν για το μετασχηματισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 αλλά και για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας «Θεσσαλονίκη 2030»
Με την χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο