ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
‘‘Μόνο Beethoven…’’
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Από την παιδική του ηλικία μάθαινε βιολί, πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο. Από 12 ετών συνέθετε. Διέθετε ‘’απόλυτο αυτί’’, αλλά άρχισε να χάνει την ακοή του από τα 26 του. Υπογράφει την κλασική εποχή, αλλά και το πέρασμα στον ρομαντισμό. Είναι ο συγκλονιστικός συνθέτης όλων των εποχών, o Ludwig van Beethoven. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την μουσική διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη θα εκτελέσει δύο έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, την Εισαγωγή ‘’Κοριολανός’’ και την Συμφωνία αρ. 7, ενώ η ΣΟΔΘ θα έχει την χαρά να συνοδεύσει τον διακεκριμένο έλληνα πιανίστα Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος θα ερμηνεύσει το τρίτο κοντσέρτο για πιάνο.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα επαναληφθεί στο Δημοτικό Θέατρο των Σερρών στις 23 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20.00, όπου προσκεκλημένη η ΣΟΔΘ θα συμπράξει με την νεαρή ταλαντούχα πιανίστα Μελίνα Τσινάβου.
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)
TE 20/2 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
“ΜΟΝΟ BEETHOVEN”
Πρόγραμμα:
- L. v. Beethoven: Κοριολανός, Εισαγωγή
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα
Συμφωνία αρ. 7 σε Λα μείζονα, έργο 92
Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Βιογραφικά συντελεστών
Γεώργιος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 28 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Διανύει λαμπρή καριέρα με τις εκτελέσεις του να χαρακτηρίζονται “…υπεράνω σύγκρισης” (BBC) και “…τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman” (Grammophone Music Magazine). Έχει δώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου όπως Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein, Kölner Philharmonie, ενώ συνέπραξε με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονικές του Μονάχου και του Στρασβούργου. Συνεργάστηκε με διάσημους έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς μεταξύ των οποίων οι Yuri Temirkanov, Sir Neville Marriner, Mikko Franck, Ingo Metzmacher, Michel Tabachnik, Maxim Schostakovic, με παγκόσμιου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου όπως το Medici Quartet, το Ysaye Quartet, το Wiener Sextet, το Prism Quartet και με θρυλικές προσωπικότητες όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Barbara Hendricks, Michael Tilson Thomas, Δημήτρης Σγούρος κ.ά. Μαθητής της Δόμνας Ευνουχίδου, του Yonty Solomon, του Alfred Brendel και της Ruth Nye, μοναδικής μαθήτριας του Claudio Arrau, ο Λαζαρίδης έχει διδάξει σε σεμινάρια πανεπιστημίων της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας κ.ά., ενώ έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Διάσημες ηχογραφήσεις του συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα των Λιστ, Σούμπερτ, Μπετόβεν, Σούμαν, Ραχμάνινοφ, Στράους και έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων από έγκυρα διεθνή περιοδικά μουσικής. Ανάμεσα σε αυτές, η ηχογράφηση του έργου Papillon έχει συμπεριληφθεί στις καλύτερες όλων των εποχών από το περιοδικό The Pianist, ενώ η ηχογράφηση της Σονάτας για πιάνο σε σι ελάσσονα του Λιστ, έχει οριστεί ως “ηχογράφηση αναφοράς” από το διεθνές περιοδικό BBC.
Έχει συνθέσει οργανική, χορωδιακή, θεατρική και χορευτική μουσική, μετά από αναθέσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Europa Cantat, το Φεστιβάλ Birmingahm New Arts, το Wigmore Hall, το ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη κ.ά. Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς μουσικής κοινότητας “Μουσικό Χωριό”, της ομάδας καλλιτεχνών για την ειρήνη ADAP και άλλων πολιτιστικών δομών, ο Λαζαρίδης ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης από το 2010 πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA και το διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997. Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία. Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά. Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή). Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.