36 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΜάρτιος 2018: Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Μάρτιος 2018: Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ 27, ΤΗΛ. 2313318572 & 2313318591)

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Ελάτε στην παρέα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης για να υποδεχθούμε όλοι μαζί την Άνοιξη. Θα  φτιάξουμε τα βραχιολάκια του Μάρτη, θα γνωρίσουμε τον κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλο, θα ακούσουμε ωραία παραμύθια, θα συνομιλήσουμε με πολλούς συγγραφείς, θα μάθουμε για τη Χάρτα του Ρήγα, για την ανακύκλωση του χαρτιού , θα παίξουμε παιχνίδια και τέλος θα βάψουμε αυγά , γιατί το Πάσχα πλησιάζει.
Σας περιμένουμε!!!

 «Βραχιολάκια του Μάρτη»
Ελάτε να φτιάξουμε Μάρτη , για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της Άνοιξης. Άσπρες και κόκκινες κλωστές, θα πλεχτούν για να γίνουνε βραχιόλια για να μη μας «πιάσει» ο ήλιος!
Μαζί μας θα είναι οι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί  της Αction Art.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας : κόκκινες άσπρες κλωστές πλεξίματος , χάντρες κουμπιά και ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας για να τα διακοσμήσει.
Για παιδιά από 5χρονών και άνω. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
 Πέμπτη  01/03/2018, ώρα 6.30μ.μ. – 7:30μ.μ.

«Ας γνωρίσουμε τον κοσμοναύτη  Θεόδωρο Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλο»
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φιλοξενεί η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης  και γίνεται σε συνεργασία  με τη Βιβλιοθήκη του Ρωσικού Κέντρου και  Ψηφιακού Παραρτήματος του Ρωσικού Μουσείου της  Αγίας Πετρούπολης.
Μέσα από βιβλία και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό τα παιδιά θα μεταφερθούν νοερά στο διάστημα και  θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του ομογενή  Θεόδωρου Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλου που βρίσκεται στην κορυφή των κοσμοναυτών σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στη Ρωσία, γιατί έχει επιτύχει πράγματα που κανένας άλλος κοσμοναύτης δεν έχει επιτύχει….
Τετάρτη 07/03/2018, ώρα 10.30 – 11.30 Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη

«Η ώρα του παραμυθιού»
«Ο Πελαργός και η Κουκουβάγια» και «Το σπίτι του Μάρτη»
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Μαρία Φλώρου και τον  Λευτέρη Πασσιά που τη συνοδεύει με τη μουσική και τα τραγούδια του.
Θα ακολουθήσει ζωγραφική.
Για παιδιά από 4 – 8 ετών.
Τετάρτη 7/3/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.

 «Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές  Γ΄ και Δ΄  Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.  Το πρόγραμμα παρουσιάζεται  με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γης(20 Μαρτίου) και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα για να έχουμε έναν καθαρό πλανήτη. Οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν  πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πώς γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται  παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία  τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Πέμπτη 8/3/2018, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
Τρίτη 20/3/2018 (Διεθνής Ημέρα της Γης), ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

« Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή στον ψηφιακό κόσμο»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές  Ε΄ και ΣΤ΄  Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Έχει σκοπό την ανάδειξη και ερμηνεία του πλούσιου και πολυσήμαντου περιεχομένου της Χάρτας της Ελλάδος. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής αφιερωμένο στο πολυθεματικό ιστορικό και ιδεολογικό περιεχόμενο της Χάρτας, των συμβολισμών και των μηνυμάτων που απεικονίζονται στη μνημειώδη αυτή απεικόνιση του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής του.
Τρίτη 13/3/2017, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00

Η ώρα του παραμυθιού
«Το Γαλάζιο λουλούδι» και «Η ανθισμένη κερασιά».
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με την παραμυθού Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή .
Θα πασπαλιστούμε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουμε στην Παραμυθωνία, θα ζωγραφίσουμε και θα φτιάξουμε τα δικά μας λουλούδια από χαρτί .
Για παιδιά από 4 – 8 χρονών.
Τετάρτη 14/3/2018, ώρα 6.00 μ.μ. – 7.00μ.μ.

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου),  η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Ο τρελός του χωριού» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Αν το να ονειρεύεσαι είναι τρέλα, τότε ο ήρωας της ιστορίας μας ίσως να είναι πράγματι τρελός. Αν το να πραγματοποιείς το όνειρό σου είναι μια τρέλα ακόμα μεγαλύτερη, τότε ο ήρωάς μας πιθανόν να είναι πιο τρελός κι απ’ τους τρελούς. Μα αν θυσιάζεις τον εαυτό σου για να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των άλλων δίχως να περιμένεις αντάλλαγμα, τότε είσαι από κείνους που ο κόσμος τούς χαρακτηρίζει “τρελούς” επειδή δεν τους καταλαβαίνει.
Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένας απ’ αυτούς τους εκλεκτούς και είναι αποφασισμένος να τα βάλει με το φοβερό Θεριό..
Πέμπτη 15/3/2018, ώρα 10.00 – 11.00

 « Παρέα με τα παραμύθια του Άντερσεν»
Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης & την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, θα φέρει μαζί της, παραμύθια που άκουσε και διάβασε, ήρωες που ξεπήδησαν από τα  βιβλία για να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας, οι σκανδαλιές τους, τα τραγούδια τους, οι περιπέτειές τους, τα ταξίδια τους. Για να δείτε ό,τι έτσι έγιναν τα πράγματα και όχι αλλιώς.
Παρασκευή 16/3/2018, ώρα 9.30 – 11.30

 «Βeegames – Brain Education Events» Ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό  παιχνίδι γνώσεων που μετατρέπει την  ύλη των μαθημάτων του σχολείου  και την πρώτη επαφή των μαθητών με τον χώρο της βιβλιοθήκης,  σε παιχνίδι.  Απευθύνεται σε μαθητές των Ε΄ ή  ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, προσαρμοσμένο στις γνώσεις τους.   Οι μαθητές με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις μαθηματικών,  φυσικών επιστημών, γεωγραφίας, ορθογραφίας, περιβάλλοντος, ιστορίας αλλά και  λογοτεχνίας . Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας στη δική τους βιβλιοθήκη.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σακελλαρίου Νικόλαος, Μαθηματικός και ο Στεφάνου  Θεόδωρος, Φυσικός .
Δευτέρα 19/3/2018, ώρα 10.00 – 11.00 & 11.00 – 12.00

«Η ώρα του παραμυθιού»
 «Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα»/  Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου
Η μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα, κόρη της οικογένειας μάγων Ντι Κουόκα είναι η πιο γλυκιά, η πιο συμπαθητική μα και η πιο απρόσεχτη μάγισσα μέσα στο δάσος. Αποφάσισε λοιπόν  να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα Αποφάσισε λοιπόν  να βοηθήσει τους γείτονές της με τα μαγικά της φίλτρα.
Λέτε να τα καταφέρει;
Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου που μας αφηγείται το παραμύθι της,  μαζί της στην θεατρική παρουσίαση της ιστορίας ο Θανάσης Μήτος.
Για παιδιά 4 – 8 χρονών.
Τετάρτη 21/3/2018, ώρα 6.00μ.μ. – 7.00μ.μ.

 

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου),  η συγγραφέας Εύα Ιεροπούλου θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Το Φουσκοχώρι» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
«Το Φουσκοχώρι είναι υπέροχο: με πανέμορφα μικρά σπιτάκια, σκαρφαλωμένο σ’ έναν καταπράσινο λόφο δίπλα στο ποτάμι, βλέπει μια απέραντη πεδιάδα. Και το πιο φοβερό; Κάθε απόγευμα στο Φουσκοχώρι φτιάχνουν φούσκες! Φούσκες από σοκολάτα, σαντιγί, φράουλα, πεπόνι, φούσκες με άρωμα θαλασσινό ή βουνίσιο, κι άλλες πολλές που δεν τις βάζει ο νους σας! Ελάτε λοιπόν! Ελάτε όλοι στο Φουσκοχώρι!»
Κι ο κόσμος έτρεξε στο Φουσκοχώρι. Και σιγά σιγά τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν…
Δευτέρα 26/3/2018, ώρα 10.00  -11.00

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Αφροδίτη Παπαντωνίου  θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Μη μας συγκρίνεις» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό, όταν ο Ιάσονας αποφάσισε να έρθει στον κόσμο. Δέκα λεπτά αργότερα ήρθε και η Ελπίδα. Ο χρόνος κυλά και τα δύο αδέρφια μεγαλώνουν, πηγαίνουν σχολείο, ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, βρίσκουν φίλους. Συνεχώς, όμως  κάποιος τα συγκρίνει μεταξύ τους. Πότε ο μπαμπάς, πότε η γιαγιά, πότε οι φίλοι τους. Αυτά έχουν αντίθετη άποψη: “Δεν μας αρέσει να μας συγκρίνουν μεταξύ μας… είμαστε διαφορετικοί”. Μήπως τα παιδιά έχουν δίκιο; Μήπως τελικά γνωρίζουν κάτι παραπάνω;
Τρίτη 27/3/2018, ώρα 10.00 – 11.00

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου)αλλά και το Πάσχα που πλησιάζει, η συγγραφέας Εύα Κασιάρου  θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς», θα συνομιλήσει με τα παιδιά και θα βάψουν αυγά.
Η κυρία Φτούσου, παραμονές του Πάσχα, επισκέπτεται ένα spa ομορφιάς με στόχο να θαμπώσει όλους στο πασχαλινό τραπέζι.
Κατά τη διάρκεια του spa όμως έρχεται αντιμέτωπη λόγω της πολυλογίας της και της υπεροψίας της, εκτός από την κυρία Πουά και με τα υπόλοιπα αβγά, που περίμεναν με υπομονή την πολυπόθητη στιγμή της αλλαγής τους για το γιορτινό τραπέζι.
Ανήμερα του Πάσχα τα κοιτούσε όλα αφ’ υψηλού. Ήταν σίγουρη για την ομορφιά της και κυρίως για τη θριαμβευτική της νίκη.
Με ποιο αβγό θα έρθει αντιμέτωπη στο τσούγκρισμα; Θα καταφέρει να είναι η νικήτρια ή θα ισχύσει η παροιμία “όποιος κοιτά συχνά ψηλά, γκρεμοτσακίζεται;”
Τετάρτη 28/3/2018, ώρα 10.30 – 11.30

Η ώρα του παραμυθιού
«Παραμύθια των αδελφών Γκριμμ»
Νεράιδες, ξωτικά, δράκοι, μάγισσες….έρχονται στη βιβλιοθήκη μας!
Παραστατική αφήγηση παραμυθιών από τους παραμυθάδες Δημοσθένη Χαρούλη, Αντωνία Μπατσαλή και Αγνή Λούκα, μαζί τους στον ήχο η Ερνικιοϊλή Έλσα.
Θα ακολουθήσει μουσικοκινητικό παιχνίδι. Για παιδιά 4-8 χρονών.
Τετάρτη 28/3/2018, ώρα 6.00μ.μ. – 7.00μ.μ.

 «Κόκκινα βαφτήκαν τα αβγά για να δηλώσουν πως ήρθε η Πασχαλιά»
Η παλέτα των χρωμάτων της άνοιξης έριξε τα χρώματα της στο καλαθάκι με τα αυγά και στις πασχαλινές λαμπάδες. Η Λαμπρή πλησιάζει και εμείς συναντιόμαστε για να γνωρίσουμε τα έθιμα που την συνοδεύουν αλλά και για να διασκεδάσουμε μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια και κατασκευές. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Για παιδιά από 6 χρονών. Με τηλεφωνική προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.
Πέμπτη 29/3/2018, ώρα 6.30 – 8.00

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) αλλά και το Πάσχα που πλησιάζει, η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Δόξα Κωτσαλίδου  θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Ο μικρός Σταυραετός» μαζί της στην θεατρική παρουσίαση της ιστορίας ο Θανάσης Μήτος.
Ο μικρός Σταυραετός, θα μπορούσε να είναι ένα πασχαλιάτικο παραμύθι, που ξεκινάει την καθαρά Δευτέρα, ταξιδεύει 40 ημέρες και νύχτες μέσα στη Σαρακοστή, αγωνιά κι αντέχει τη Σταύρωση και δικαιώνεται με την Ανάσταση και τη γιορτή του Πάσχα, όπου όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το κόκκινο χρώμα και τσουγκρίζουν κόκκινα αβγά! Θα μπορούσε όμως, να είναι κι ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την υπομονή και την επιμονή, την ψυχική αντοχή στις δοκιμασίες της ζωής, την αγάπη για όλο τον κόσμο, την πίστη στα θαύματα, τη δικαίωση όλων των τίμιων αγώνων και προπάντων ένας ύμνος στην αληθινή και βαθιά ελευθερία… αυτήν, χωρίς σπάγκους!
Ο μικρός Σταυραετός, θα μπορούσε να είναι και τα δύο!
Παρασκευή 30/3/2018, ώρα 11.00 – 12.15

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
(Απευθύνονται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που έχει ήδη εγγραφεί)

«Τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας»
Κάθε Δευτέρα 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
Μέσα από διαδικασίες ευχάριστες, όπως ζωγραφική, μουσική και παιχνίδι γίνεται η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, χωρίς γραφή.  Οι μικροί μας φίλοι 4 έως 6 χρονών μαθαίνουν  τις πρώτες τους αγγλικές λέξεις με τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Τσόγκα.
Δευτέρα   12/3,19/3 & 26/3.

«Εργαστήρι Μουσικών δραστηριοτήτων»
Κάθε Τρίτη 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.
 Ξεκίνησε ο 2ος κύκλος του εργαστήριου που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 8 χρονών.  Σκοπός του, η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής, η γνωριμία με τα κρουστά όργανα, με τον ρυθμό, τους μουσικούς ήχους καθώς επίσης και η εκμάθηση τραγουδιών.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου, Κατερίνα Ψαλτίδου.
Τρίτη 6/3, 13/3, 20/3, & 27/3.

 «Εργαστήρι θεάτρου για παιδιά»
Κάθε Τρίτη 7.00μ.μ. – 8.30μ.μ.
Αγόρια και κορίτσια (9 έως 12 χρονών) περνούν  ευχάριστες ώρες καλλιτεχνικής απασχόλησης με τη δασκάλα τους ηθοποιό, Κική Ψαράκη . Μετά τις  ασκήσεις γνωριμίας τα παιδιά θα αρχίσουν να γράφουν  το έργο που θα ανεβάσουν.
Τρίτη 6/3 13/3, 20/3, & 27/3.

 «Παίζω και μαθαίνω με την γλώσσα» –  Πρόγραμμα  λογοθεραπείας
 Κάθε Τετάρτη 5.00μ.μ. – 6.00 μ.μ.
ΟΙ μικροί μας φίλοι 5 έως 7 χρονών με τη βοήθεια των λογοθεραπευτριών, Βασιλικής Κιούση και Νάτζι Νέντα – Γιώτας βελτιώνουν και ενισχύουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
Τετάρτη  7/3, 14/3, 21/3, & 27/3.

 «Εργαστήρι ζωγραφικής»
Κάθε Πέμπτη 5.00μ.μ.- 6.30 μ.μ.
 Οι μικροί μας φίλοι 5 – 9 χρονών  με δημιουργική διάθεση και χαρά  συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια εικαστικός  Μαρία – Ευθυμία Σύραλη.
Πέμπτη  1/3, 8/3, 15/3 & 22/3.

 «Λέσχη ανάγνωσης »
Κάθε Παρασκευή 7.00μ.μ.  – 8.20μ.μ.
 Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής και αφήγησης με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά 9 έως 12 χρονών επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του , ασκήσεις δημιουργικής γραφής και για το τέλος αφήγηση ιστοριών. Με την παιδαγωγό και συγγραφέα Στέλλα Γουλτίδου.
Παρασκευή  2/3, 9/3, 16/3  και 23/3.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ