15.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΜάρτιος πρόγραμμα για παιδιά στη βιβλιοθήκη Ορέστου

Μάρτιος πρόγραμμα για παιδιά στη βιβλιοθήκη Ορέστου

• Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 , ώρα 9-10 & 10-11 το πρωί
• Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, ώρα 10-11& 11-12 το πρωί
«ΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής»
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας -στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;
Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.
Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τρίτη 5 ,12,19, 26 Μαρτίου 2019 ώρα 4.30-6.00 & 6.00-7.30 το απόγευμα
«Μουσικές δραστηριότητες στην Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου»
Η Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου συνεχίζει τη συνεργασία της με τα Δημοτικά Ωδεία της πόλης μας και οργανώνει δύο γκρουπ μουσικών δραστηριοτήτων τρίμηνης διάρκειας
1o  γκρουπ Κρουστά Κάθε Τρίτη 4.30-6.00 το απόγευμα, για παιδιά 5-7 ετών
Ρυθμός-κίνηση με κρουστά και μουσική. Με κρουστά όργανα (τουμπερλέκι-μαράκες-ντέφι-τύμπανα-τρίγωνα κ.λ.π.) τα παιδιά, διασκεδάζοντας θα γνωρίσουν ρυθμούς και τραγούδια με την συνοδεία των κρουστών οργάνων.
2o  γκρουπ Αρμόνιο. Κάθε Τρίτη 6.00-7.30 το απόγευμα, για παιδιά από 7 ετών
Μαθαίνω Αρμόνιο. Νότες και μουσική και τραγούδι με το γνωστό μουσικό όργανο
Μαθήματα μουσικής για παιδάκια – αρχάριους που θέλουν να μπουν στον κόσμο της μουσικής και να γνωρίσουν το Όργανο Ορχήστρα!
Με την καθηγήτρια μουσικής των Δημοτικών Ωδείων της πόλης μας Καϊνάρου Άννα

• Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Ο δικός μου χαρταετός». Την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη χώρα ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμες ιπτάμενες φιγούρες, τους χαρταετούς. Είναι ένα έθιμο γνωστό σε όλους και έχει φανατικό κοινό, ιδιαίτερα από τους μικρότερους φίλους μας. Ελάτε να γνωρίσουμε το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού να μάθουμε τις παραδόσεις μας και να κατασκευάσουμε το δικό μας χαρταετό
Υλικά που θα χρειαστούμε: κόλλα , μαρκαδόρους ή κηρομπογιές και υλικά για να στολίσουμε το χαρταετό πχ. κομματάκια εφημερίδας, κορδέλλες κλπ
Επιμέλεια και υλοποίηση προγράμματος: Παπαδοπούλου Ανδρομάχη Βρεφονηπιοκόμος, Τεχν. Γεωπόνος (MSc)
Για παιδιά από 6 ετών.
Με προεγγραφή

• Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ώρα 9-10 & 11-12 το πρωί
«Σεισμός: βασική γνώση και μέτρα προστασίας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών Περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
Τι είναι ο σεισμός.. Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση της επιστήμης γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, το εσωτερικό της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Τι είναι ρήγμα, τι είναι ο σεισμός και πως γεννιέται. Αναφορά στα όργανα καταγραφής των σεισμών και τα σεισμολογικά δίκτυα.
Μέτρα Προστασίας. Τα παιδιά ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Βασικές οδηγίες και συμβουλές.
Επιπτώσεις του σεισμού. Εικόνες από τις επιπτώσεις ενός σεισμού.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD. Σεισμολογικός Σταθμός, Α.Π.Θ.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, ώρα 10-11& 11-12 το πρωί
• Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 , ώρα 10-11& 11-12 το πρωί
«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου».
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικού στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα &Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Σαλιγκάρι και φεγγάρι» / Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Η ποίηση με τα ταχταρίσματα και τα νανουρίσματα είναι το πρώτο λογοτεχνικό είδος με το οποίο έρχεται σε επαφή το παιδί από τη βρεφική του ηλικία.
Το «Σαλιγκάρι και φεγγάρι» είναι η μόνη ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη που απευθύνεται σε παιδιά. Είναι μια συλλογή που σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι, να φαντάζεσαι, να δημιουργείς ενώ, παράλληλα, προβάλλει με αφοπλιστική αθωότητα, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Ελάτε, λοιπόν, να εξερευνήσουμε παρέα τον μαγευτικό κόσμο της ποίησης αλλά και να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε… Γιατί η ποίηση δεν είναι μόνο για να την διαβάζουμε αλλά για να την βιώνουμε…
Με τη φιλόλογο και δασκάλα γιόγκα Prana Vinyasa Flow®200RYT
Κατερίνα Καραβαγγέλη
Για παιδιά από 5-8 ετών
Με προεγγραφή

• Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, ώρα 10-11 & 11-12 το πρωί
«Μαθήματα πρώτων βοηθειών»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών που μπορούν οι ίδιοι να παρέχουν στον εαυτό τους. Αλήθεια τι κάνουμε αν «ανοίξει» η μύτη μας, αν κόψουμε βαθιά το δάκτυλό μας ή αν στραβοκαταπιούμε; Μαθαίνουμε λοιπόν, τις σωστές πρώτες βοήθειες αποφεύγοντας λάθη που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης
Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 ,ώρα 10-11 & 11-12 το πρωί.
«Το μυστήριο της μικρής αρκούδας» 
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού -εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας-ξεκινάει στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον.
Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικότοπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και σχολεία της περιοχής.

• Τρίτη 26 Μαρτίου , ώρα 10-11 το πρωί
«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση»
Η Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση». Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι μικροί μας φίλοι πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον. Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 28 Μαρτίου, ώρα 5.30 το απόγευμα
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
«Οι περίεργες περιπέτειες των θεατροΠειρατών»
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Θεάτρου που είναι η 27 Μαρτίου τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το μαγικό αυτό κόσμο της έκφρασης και της φαντασίας με τους επαγγελματίες του θεατρικού εργαστηρίου ΝΤΟΥέΝΤΕ
Ελάτε να ζήσουμε την περιπέτεια του Μέγα πειρατή και των συντρόφων του και να ψάξουμε μαζί το σεντούκι του μαγεμένου θησαυρού!!!!
Θεατρικό παιχνίδι. παιχνίδια ρόλων δραματοποίηση αυτοσχεδιασμός.
Με την ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου ΝΤΟΥέΝΤΕ
Για παιδιά από 6-12 ετών
Με προεγγραφή

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384
pvivlio.orestou@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ