Θέλω να μάθω τι συμβαίνει στην πόλη

Ιούνιος

16Απρallday30ΙουνΑπό το Άσυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. ΠαπανικολάουΤο Σανατόριο, η απομόνωση, η Φυματιούπολη, ο αποστιγματισμός(Ολοήμερο) Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι” παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου. Η έκθεση παρακολουθεί την ίδρυση (1920) και λειτουργία του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και του συνοικισμού των Φυματιόντων (Κοινότητα Εξοχής) που δημιουργήθηκε απέναντι από αυτό,  την απομόνωση και τον στιγματισμό χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι την ανακάλυψη των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και τη σταδιακή μετατροπή του ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Θα εκτεθούν επίσης παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Η έκθεση γίνεται με τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 20:00 και η λειτουργία της θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Ώρα

Απρίλιος 16 (Τρίτη) - Ιούνιος 30 (Κυριακή)

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

15Μαι(Μαι 15)7:30 μμ25Ιουν(Ιουν 25)9:00 μμΕ' Δημοτική Κοινότητας ¨33ο Φεστιβάλ Μαθητικών-Πολιτιστικών-Αθλητικών Δραστηριοτήτων 2019¨(Μάιος 15) 7:30 μμ - (Ιούνιος 25) 9:00 μμ Πάρκο Νέας Ελβετίας Φορέας: Ε' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

¨33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ-ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2019¨

Η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, διοργανώνει το 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Μαθητικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών  Δραστηριοτήτων στο Άλσος  Νέας Ελβετίας (περιοχή Χαριλάου).
Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου 33ου  ΦΕΣΤΙΒΑΛ , Σχολεία, Δημοτικοί και Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτιστικοί, Αθλητικοί, άλλοι Σύλλογοι και Φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα αλλά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την  ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ώρα

Μάιος 15 (Τετάρτη) 7:30 pm - Ιούνιος 25 (Τρίτη) 9:00 pm

Τοποθεσία

Πάρκο Νέας Ελβετίας

Αλ. Υψηλάντου 74 54249

Φορέας

Ε' Δημοτική Κοινότητα

03Ιουν(Ιουν 3)8:30 πμ27(Ιουν 27)8:30 μμΙούνιος 2019 στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης8:30 πμ - 8:30 μμ (27) Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

            Η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης προσκαλεί όλα  τα παιδιά της πόλης να πάρουν μέρος στις δράσεις της  και να περάσουν ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό καλοκαίρι!

Πέμπτη 6 Ιουνίου, ώρα 5.30,  το απόγευμα
«Γιορτή μουσικής»
Με τη λήξη των μαθημάτων του εργαστηρίου της μουσικής προπαιδείας για παιδιά προσχολικής ηλικίας ,  οι μικροί μας φίλοι, με τη δασκάλα τους Ξένια Γαβριηλίδου , θα μας παίξουν  στα μεταλλόφωνά τους και θα μας τραγουδήσουν όλα τα τραγούδια που έμαθαν. Για μικρούς και μεγάλους. 

Πέμπτη  13 Ιουνίου, ώρα 6.30,  το απόγευμα
 “Η γιορτή του πατέρα”
Φτιάχνουμε έναν πίνακα ζωγραφικής για να τον  χαρίσουμε στον μπαμπά μας που γιορτάζει.        
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 Χαρτόνι κανσόν Α4 (οποιουδήποτε χρώματος) και κόλλα.
Για παιδιά από 5 – 9 ετών.

 Τρίτη 18 Ιουνίου, ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
«Έναρξη καλοκαιρινών διακοπών»
Για να ξεκινήσει ανέμελα το καλοκαίρι μας ελάτε στη βιβλιοθήκη για να περάσουμε ευχάριστες στιγμές με παιδαγωγικά παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Με τον νηπιαγωγό Χρήστο Κεβρεκίδη.
Για παιδιά 5 -12 χρονών. Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr

Τετάρτη 19  Ιουνίου, ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
Ο χώρος της βιβλιοθήκης μετατρέπεται σε κινηματογράφο. Ελάτε να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή μια αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Για παιδιά 5– 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Παρασκευή 21  Ιουνίου,  ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
«Εργαστήρι  Origami»
Με την Ιαπωνική χαρτοδιπλωτική τέχνη, origami (oru σημαίνει διπλώνω και kami σημαίνει χαρτί) φτιάχνουμε μια «φάρμα» με πολλά ζωάκια.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 4 χαρτιά Α4 διαφόρων χρωμάτων.
Για παιδιά 5 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Δευτέρα 24 Ιουνίου , ώρα 18.30 – 20.00,  το απόγευμα
«Ζωγραφίζοντας με την παλέτα της φύσης»
Ζωγραφική με μπαχαρικά και αρωματικά φυτά χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την καλή μας διάθεση!
Για παιδιά 6 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Τρίτη 25 Ιουνίου,  ώρα 10.00 – 12.00,  το πρωί
«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στον δρόμο»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς μας φίλους σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η  ενημέρωση  των  παιδιών στους κανόνες οδικής ασφάλειας και η βελτίωση της οδικής τους συμπεριφοράς
Για παιδιά 4 – 7 χρονών .  

Τετάρτη 26 Ιουνίου , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
Ελάτε να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή μια αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Για παιδιά 5– 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Πέμπτη 27 Ιουνίου, , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
“Παίζουμε αινίγματα;”
Μαντέψτε τη λύση του αινίγματος κάνοντας παντομίμα ή παίζοντας «κρεμάλα». Οι ομάδες αναμετρούνται και κερδίζουν οι καλύτεροι.
Για παιδιά 6 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

 

Ώρα

3 (Δευτέρα) 8:30 πμ - 27 (Πέμπτη) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

03Ιουν(Ιουν 3)10:30 μμ28(Ιουν 28)8:30 μμΔημιουργικός Ιούνιος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΔράσεις για παιδιά και ενήλικες10:30 μμ - 8:30 μμ (28) Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
(Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666)

Mε πλούσιο πρόγραμμα δράσεων υποδέχεται τον Ιούνιο η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, συγγραφείς που παρουσιάζουν τα βιβλία τους, δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια  σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς της πόλης,  ταινίες κινουμένων σχεδίων, λέσχες ανάγνωσης, και πολλά ακόμη…

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρασκευή 7 Ιουνίου, 18:30 
Παραμύθια και κατασκευές στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου!
Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Από μέσα μου…» του Θοδωρή Παπαιωάννου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και θα φτιάξουμε μια γάτα!
Ποιος διέκοψε το γεύμα της Τίγρης; Που τη μετέφερε η παρέα των παιδιών; Γιατί να γρατζουνάει τα έπιπλα, να κρέμεται από το φωτιστικό και να ξηλώνει μάλλινες μπλούζες και κάλτσες;
Όλα θα μας τα πει. Πρώτα από μέσα της και μετά…
Το πρόγραμμα επιμελείται η βιλιοθηκονόμος Άννα Καλαϊτζίδου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: δύο χαρτόνια κανσόν Α4 σε ότι χρώμα θέλετε (για το σώμα της γάτας), ένα μαύρο ή καφέ χαρτί Α4, δυο μεγάλα μάτια, κόλα στικ
Για παιδιά από 3-5 ετών, με προεγγραφή

Δευτέρα 10 Ιουνίου, 18:30
Κατασκευές και έργα με ανακυκλώσιμα υλικά, με τον τρόπο μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων
Γνωριμία με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, που χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα και αχρείαστα υλικά για να δημιουργήσουν σημαντικά έργα τέχνης. Η σημασία της ανακύκλωσης για τον πλανήτη μας και την καθημερινή μας ζωή.
Παίζοντας με τα ανακυκλώσιμα, τα αχρείαστα υλικά, τις υφές, τα χρώματα δημιουργούμε τα δικά μας έργα εμπνεόμενοι από τα έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών.
Μαζί μας θα είναι οι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί της Αction Art.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνια χρωματιστά Α4, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ, κόλλες, ανακυκλώσιμα και αχρείαστα υλικά.
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή.

Τετάρτη 12 Ιουνίου, 18:30
Σινεμά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων, παρέα με τους φίλους μας.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

Τρίτη 18 Ιουνίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Έρχεται ο ταχυδρόμος» της Marianne Dubuc από τις εκδόσεις Νεφέλη και θα φτιάξουμε ένα χταπόδι!
Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα ο ακούραστος ταχυδρόμος Ποντίκης παίρνει το καροτσάκι του και ξεκινάει. Τα παιδιά θα τον συνοδέψουν στο σπίτι του αρκούδου, του σκίουρου, του χταποδιού… Ποια είναι η κυρία Ευτέρπη;. Τι παράγγειλαν τα μυρμήγκια; Για ποιον είναι τα πατίνια; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ του δράκου και ποιος έχει σήμερα γενέθλια;
Το πρόγραμμα επιμελείται η βιβλιοθηκονόμος Άννα Καλαϊτζίδου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετώνκαι τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ένα ροζ και ένα μπλε χαρτόνι κανσόν Α4, ένα μωβ χαρτί Α4, δυο μεγάλα μάτια, κόλα στικ 
Με προεγγραφή

Τετάρτη 19 Ιουνίου,11:00
Θεατροπαιδαγωγική παράσταση σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «Προς την Ελευθερία»
Στόχος της συγκεκριμένης παράστασης είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.
Παράλληλα, το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με στόχο την άμεση επαφή των παιδιών με το θέατρο.
Το πρόγραμμα βασίζεται στην ιστορία της εξόδου του Μεσολογγίου, την άνοιξη του 1826.
Σχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ράπτη σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό Ιωάννα Λιούτσια.
Για παιδιά 9 -12 χρονών, με προεγγραφή

Παρασκευή 21 Ιουνίου, 18:30
Παραμύθια και κατασκευές στη Βιβλιοθήκη της Χαριλάου!
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν. Είναι χρήσιμος ο ήλιος; Μήπως είναι και
βλαβερός; Τι είναι η βιταμίνη D;
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε, παίζοντας, λύνοντας σταυρόλεξο που μας θυμίζει καλοκαίρι και κατασκευάζοντας πολύχρωμες βαρκούλες.
Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Πιτσιρίκια στην παραλία» της Jean Hublet από τις εκδόσεις Διεθνές Κέντρο Βιβλίου.
Τα πιτσιρίκια, περνούν υπέροχες διακοπές κοντά στην θάλασσα!
Κολυμπούν, ψαρεύουν γαρίδες, μαζεύουν κοχύλια, φτιάχνουν πύργους
στην άμμο και ένα σωρό άλλα χαρούμενα πράγματα που τους διασκεδάζουν πολύ!
Το πρόγραμμα επιμελείται η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: τέσσερα χάρτιά Α4, σε χρώμα της προτίμησής σας, μια λεπτή κορδέλα.
Για παιδιά από 4-8 ετών, με προεγγραφή

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 11:00 
«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Η Χρυσάνθη Βουδούρη αφηγήτρια και μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου αφήγησης της Action Art www.action-art.gr θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο με νέο ρεπερτόριο.
Στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μέσω της αφήγησης, ώστε να ζωντανέψουν μοναδικοί κόσμοι στη φαντασία και το συναίσθημα.
Σας περιμένουμε!
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω, με προεγγραφή

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 18:30
Θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα “H Αχίλλειος Πτέρνα Μου” σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
Το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», σχεδιάστηκε από την σκηνοθέτη-θεατροπαιδαγωγό Μίτση Μαυρίδου σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό Έλλη Κατωδρύτου.
Είναι εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα – απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου» – αποτελεί πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλο”.
Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο».
Για ενήλικες και παιδιά από 12 χρονών και πάνω, με προεγγραφή

Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 15.00 – 17.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας.

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τρίτη 4, 11 και 18 Ιουνίου, 10:30 
Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες
Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.
Το εργαστήριο είναι δίωρο και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου.
Πρόγραμμα εργασιών Ιουνίου:
• Επανάληψη στις κυριότερες πλέξεις με βελόνες
• Επανάληψη για την συναρμολόγηση του πλεκτού
• Έξυπνα τρυκ και καλοκαιρινά project
Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Πέμπτη 13 Ιουνίου, 18:00 
Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αναστασία Βακαλούδη και το βιβλίο της «Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών»
Η συγγραφέας Αναστασία Βακαλούδη Δρ.Βυζαντινής Ιστορίας θα είναι κοντά μας για να γνωρίσουμε το βιβλίο της «Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών» https://bit.ly/2HNqhO7
Μέσα από τα έργα των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών ζωντανεύει η ιστορία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και της Βυζαντινής αυτοκρατορείας. Η μελέτη αυτή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θεολογία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεωγραφία, καθώς ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της περίλαμπρης και κοσμοπολίτικης βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των σύγχρονων θεσσαλονικέων λογοτεχνών που έχουν ως γενέτειρα πόλη τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους στα έργα τους, τη μορφή, τη ζωή και τις περιπέτειες της πόλης κατά τη βυζαντινή εποχή.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Δευτέρα 10 Ιουνίου, 20:30 
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Τα μέλη της Λέσχης θα συναντηθούν για να συζητήσουν και να αναλύσουν το βιβλίο
«Τυχαίο θύμα» του Arne Dahl από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που επέλεξαν να διαβάσουν από κοινού.
Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 4 χρόνια και οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα
Τη Λέσχη συντονίζουν οι : Αγγελική Φατίση και Τόλης Νικηφόρου
Για τα μέλη της Λέσχης

Δευτέρα 24 Ιουνίου, 20:30 
Η συγγραφέας Δέσποινα Στυλιανίδου στη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας!
Λογοτεχνική εκδήλωση με την φιλόλογο και συγγραφέα Δέσποινα Στυλιανίδου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης πεζογραφίας.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το βιβλίο της «Θρανία δίχως όνειρα» από τις Εκδόσεις Ιανός.
Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.
Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Πέμπτη 30/5/2019

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl

Ώρα

3 (Δευτέρα) 10:30 μμ - 28 (Παρασκευή) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

10Ιουν(Ιουν 10)8:00 μμ28(Ιουν 28)8:00 μμFeaturedΈκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας υπαλλήλων Δήμου Θεσσαλονίκης8:00 μμ - 8:00 μμ (28) Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στις 20.00, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου (Βασιλέως Γεωργίου Α΄1- ισόγειο).

Την έκθεση με τίτλο «Ζωγραφίζοντας…και Φωτογραφίζοντας…» συνδιοργανώνουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων και Δημοτικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών Νομού Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2019, συμμετέχουν υπάλληλοι με έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, χαρακτικής και αγιογραφίας.

Ώρα

10 (Δευτέρα) 8:00 μμ - 28 (Παρασκευή) 8:00 μμ

Τοποθεσία

Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη 546 40

Τρ18Ιουν10:30 πμ12:30 μμΜοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου10:30 πμ - 12:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες

Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.
Το εργαστήριο είναι δίωρο και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου.

Πρόγραμμα εργασιών Ιουνίου:
• Επανάληψη στις κυριότερες πλέξεις με βελόνες
• Επανάληψη για την συναρμολόγηση του πλεκτού
• Έξυπνα τρυκ και καλοκαιρινά project

Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Ώρα

(Τρίτη) 10:30 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ18Ιουν11:00 πμ12:30 μμΠαιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

 Τρίτη 18 Ιουνίου, ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
«Έναρξη καλοκαιρινών διακοπών»
Για να ξεκινήσει ανέμελα το καλοκαίρι μας ελάτε στη βιβλιοθήκη για να περάσουμε ευχάριστες στιγμές με παιδαγωγικά παιχνίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Με τον νηπιαγωγό Χρήστο Κεβρεκίδη.
Για παιδιά 5 -12 χρονών. Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr

Ώρα

(Τρίτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τρ18Ιουν6:30 μμ8:00 μμ"Άς παίξουμε", Παιδική Βιβλιοθήκη6:30 μμ - 8:00 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 18:30
“Άς παίξουμε”, παιδική εκδήλωση στην Παιδική Βιβλιοθήκη
Για παιδιά Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού.
Με τηλεφωνική προεγγραφή στο τηλ. 2313 318699

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2310424132-133 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Τρ18Ιουν6:30 μμ7:30 μμΜε το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!«Έρχεται ο ταχυδρόμος» της Marianne Dubuc6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!

Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Έρχεται ο ταχυδρόμος» της Marianne Dubuc από τις εκδόσεις Νεφέλη και θα φτιάξουμε ένα χταπόδι!
Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα ο ακούραστος ταχυδρόμος Ποντίκης παίρνει το καροτσάκι του και ξεκινάει. Τα παιδιά θα τον συνοδέψουν στο σπίτι του αρκούδου, του σκίουρου, του χταποδιού… Ποια είναι η κυρία Ευτέρπη; Τι παράγγειλαν τα μυρμήγκια; Για ποιον είναι τα πατίνια; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ του δράκου και ποιος έχει σήμερα γενέθλια;

Το πρόγραμμα επιμελείται η βιβλιοθηκονόμος Άννα Καλαϊτζίδου

Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετών και τους γονείς τους.

Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ένα ροζ και ένα μπλε χαρτόνι κανσόν Α4, ένα μωβ χαρτί Α4, δυο μεγάλα μάτια, κόλα στικ 

Με προεγγραφή

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ18Ιουν6:30 μμ8:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στη παιδική βιβλιοθήκη Ορέστουεκδηλώσεις για παιδιά6:30 μμ - 8:30 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                    

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου    (Χαλκιδικής και Ορέστου33, τηλ. 2310 852384)

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:30
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 8:30 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη 546 42

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε19Ιουν11:00 πμ12:30 μμΜια αγαπημένη ταινία στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

Τετάρτη 19 Ιουνίου , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
Τετάρτη 26 Ιουνίου , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί

Ο χώρος της βιβλιοθήκης μετατρέπεται σε κινηματογράφο. Ελάτε να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή μια αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Για παιδιά 5– 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Ώρα

(Τετάρτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

19Ιουν(Ιουν 19)11:00 πμ27(Ιουν 27)8:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Χαριλάουεκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικες11:00 πμ - 8:30 μμ (27) Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
(Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα,  τηλ. 2310 324666)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019,   ώρα 11:00
«Προς την Ελευθερία»

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019,   ώρα 6:30
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Δηλώσεις συμμετοχής , χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

19 (Τετάρτη) 11:00 πμ - 27 (Πέμπτη) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε19Ιουν7:30 μμ8:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Πόληεκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικες7:30 μμ - 8:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

                                                                                                                                                       Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

 Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης
(Κρίσπου 7,  τηλ. 2310 219329)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019,   ώρα 7:30
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Τετάρτη) 7:30 μμ - 8:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

Krispou 7, Θεσσαλονίκη 546 34

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε19Ιουν9:15 μμ10:30 μμFeaturedKeep on jazz & BeyondDay 1 - Reggetiko project9:15 μμ - 10:30 μμ Δημοτικό Θέατρο Κήπου Φορέας: Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

https://www.youtube.com/watch?v=4W6Ehxhf15M&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0UPkNS1ooTkSlLZ4C5gxo0ooOfNsA-pi2a0oQ0hwCU6X5od-nC5eJ-G8k

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και υποδέχεται στη σκηνή του τις τάσεις της σύγχρονης Jazz World και Ethnic music. Kατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους πολυάριθμους φίλους των μουσικών αυτών να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη. Η διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι για τρεις ημέρες.

Το Reggetiko project αποτελεί μια μουσική συνάντηση
ανάμεσα σε άτομα με πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα καιπαραστάσεις με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για δημιουργικές συζητήσεις – αυτοσχεδιασμούς με σκοπό τη όσο το δυνατόν άμεση συνδιαλογή των μελών της. Tο αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής έκφρασης έχει πειραματικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζει
την μουσική και τον αυτοσχεδιασμό ως ένα τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους που όσο απλοϊκός, περίπλοκος, ευχάριστος ή δύσπεπτος μπορεί να γίνει, πρέπει πάντα να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και ειλικρίνεια. Πριν από δυόμιση χρόνια κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Music Conversations”, την οποία παρουσίασε τον Οκτώβρη στο Παλέρμο της Σικελίας. Ο δεύτερος δίσκος,  με τον τίτλο Knot, κυκλοφόρησε το περασμένο Μάϊο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιστορικό GitarCafe της Κωνσταντινούπολης. Ολοκλήρωσε ήδη τις ηχογραφήσεις για τον τρίτο του δίσκο με την συμμετοχή του Grammy awarded πολύπειρου μουσικού Milcho Leviev να ξεχωρίζει, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Συμμετέχουν:   

Σωκράτης Βότσκος: πνευστά
Κουμαρτζής Θεόδωρος: μπαγλαμάς, μελόντικα
Λίνος Τζέλος:
κιθάρα
Μάριος Ποδάρας:
βιολί
Νίκος Βαρελάς:
cajon

Τιμή εισιτηρίων ημέρας: 8€ / 6€ (άνεργοι, φοιτητές)

Ώρα

(Τετάρτη) 9:15 μμ - 10:30 μμ

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Φορέας

Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Τε19Ιουν10:15 μμ11:32 μμFeaturedKeep on Jazz & Beyond festivalDay 1 - Alexandra Sieti feat. Dimitris Angelakis Trio10:15 μμ - 11:32 μμ Δημοτικό Θέατρο Κήπου Φορέας: Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και υποδέχεται στη σκηνή του τις τάσεις της σύγχρονης Jazz World και Ethnic music. Kατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους πολυάριθμους φίλους των μουσικών αυτών να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη. Η διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι για τρεις ημέρες.

Η Αλεξάνδρα Σιετή είναι ερμηνεύτρια της jazz, soul, funk και R’n’B σκηνής και εμφανίζεται μαζί με το τρίο του διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα, Δημήτρη Αγγελάκη. Η Αλεξάνδρα Σιετή ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές το 2009, ενώ από το 2012 επικεντρώθηκε στην jazz φοιτώντας στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Είναι ενεργή στη μουσική σκηνή της πόλης από το 2014 μετρώντας πολλές συνεργασίες ως session μουσικός, αλλά και ως lead singer του συγκροτήματος Souled Out, με τους οποίους θα παρουσιάσουν σύντομα την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.  Όσον αφορά τη δισκογραφία η Αλεξάνδρα έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους εγχώριους και μη καλλιτέχνες (Γιώργος Αβραμίδης, CAYETANO, Παντελής Κυραμαργιός, κ.α.) Η σύμπραξη με τον Δημήτρη Αγγελάκη προέκυψε το 2019, με αφορμή την αγάπη τους για την groovy, laid back πλευρά της jazz.

Συμμετέχουν:

Αλεξάνδρα Σιετή | φωνή
Δημήτρης Αγγελάκης
|βιμπράφωνο
Δημήτρης Γιαλαμάς
| ηλεκτρικό μπάσο
Νίκος Βαργιαμίδης
| drums

Τιμή εισιτηρίων ημέρας: 8€ / 6€ (άνεργοι, φοιτητές)

Ώρα

(Τετάρτη) 10:15 μμ - 11:32 μμ

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Φορέας

Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Πε20Ιουν11:30 πμ1:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιώνεκδήλωση για παιδιά11:30 πμ - 1:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                       Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών
(Γ.Βιζυηνού 57,  τηλ. 2310 203443)

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019,    ώρα 11:30
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Πέμπτη) 11:30 πμ - 1:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωρ. Βιζυηνού 57, Θεσσαλονίκη 546 36

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

20Ιουν(Ιουν 20)6:30 μμ27(Ιουν 27)12:00 πμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεωςεκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες6:30 μμ - 12:00 πμ (27) Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως    
(Κωνσταντινουπόλεως 45,   τηλ. 2310 315100)

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:30
«Προς την Ελευθερία»

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019,    ώρα 12:00
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

20 (Πέμπτη) 6:30 μμ - 27 (Πέμπτη) 12:00 πμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως

Κωνσταντινουπόλεως 47-45 Θεσσαλονίκη 546 41

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε20Ιουν7:00 μμ8:00 μμΘέατρο Σκιών στην παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνηςεκδήλωση για παιδιά7:00 μμ - 8:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ

«Θέατρο Σκιών»

Πέμπτη 20/06/2019 και ώρα 7:00μ.μ.

«Ο Καραγκιόζης γραμματικός»

Με τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Ζαρνατζή

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Γρ. Κολωνιάρη 23
Τ.κ.54629
Τηλ.2310514780
p.vivlio.xirokrinis@thessaloniki.gr
https://www.facebook.com/pbibjir

Ώρα

(Πέμπτη) 7:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης

Γρ. Κολωνιάρη 23, Θεσσαλονίκη 546 29

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε20Ιουν9:15 μμFeaturedKeep on Jazz & Beyond festivalDAY 2 - Pantelis Stoikos Quartet & special guest the bird of Balkans IVO PAPAZOV9:15 μμ Δημοτικό Θέατρο Κήπου Φορέας: Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και υποδέχεται στη σκηνή του τις τάσεις της σύγχρονης Jazz World και Ethnic music. Kατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους πολυάριθμους φίλους των μουσικών αυτών να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη. Η διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι για τρεις ημέρες.

Ο Παντελής Στόικος παρουσιάζει το νέο κουαρτέτο του, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε, το φθινόπωρο στο Jazz Festival Chellah του Μαρόκου. Το υλικό του νέου σχήματος παντρεύει τη σύγχρονη jazz με στοιχεία της εγχώριας και ευρύτερης μουσικής παράδοσης των Βαλκανίων ισορροπώντας στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς θα είναι η παρουσία στην σκηνή του πολυβραβευμένου Παγκοσμίως πιανίστα & συνθέτη MILCHO LEVIEV. Ο Λάκης Τζήμκας στο μπάσο, είναι ένας μουσικός με γνωστές συνθέσεις και χαρακτηριστικό στυλ παιξίματος, ενω έχουν συνυπάρξει με τον Στόικο στη σκηνή επί δώδεκα χρόνια. Ο Λέανδρος Πασιάς στα πλήκτρα καθώς και ο Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης στα τύμπανα είναι δύο νέοι ανερχόμενοι και ταλαντούχοι μουσικοί, που έχουν δείξει ήδη το ιδιαίτερο στυλ παιξίματος τους.

SPECIAL GUEST – IVO PAPASOV
Ο θρύλος της Βαλκανικής μουσικής, ο σολίστας του κλαρίνου ΙVO PAPASOV από τη Bουλγαρία. Επαναστάτης στο είδος του, πρωτοπόρος στο κίνημα της μπάντας γάμου (μίξη παραδοσιακών βαλκανικών και βουλγάρικων ακουσμάτων με σύγχρονα στοιχεία). Έχει συνεργαστεί με ονόματα της παγκόσμιας σκηνής {Johnny Griffin, Hector Zazou, Okay Temiz, Glen Velez, Kepa Junkera, Arild Andersen κ.α.) και του έχουν απονεμηθεί βραβεία εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας.

όπως το 2005 το βραβείο BBC Radio 3 World Music.

Συμμετέχουν:
Παντελής Στόικος |τρομπέτα
Λάκης Τζήμκας | ηλ. μπάσο
Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης |τύμπανα
Λέανδρος Πασιάς | πιάνο, πλήκτρα

SPECIAL GUEST
Ivo Papazov | κλαρίνο, σοπράνο σαξόφωνο

GUEST
Milcho Leviev | πιάνο

Τιμή εισιτηρίων: 8€ / 6€ (άνεργοι, φοιτητές)

Ώρα

(Πέμπτη) 9:15 μμ

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Φορέας

Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

21Ιουν(Ιουν 21)12:00 πμ26(Ιουν 26)8:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπαςεκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες12:00 πμ - 8:30 μμ (26) Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας "Γιώργος Ιωάννου" Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γιώργος Ιωάννου»
(Πυλαίας 59,  τηλ. 2310 919039)

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019,    ώρα 12:00
«Προς την Ελευθερία»

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019,   ώρα 7:00
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

21 (Παρασκευή) 12:00 πμ - 26 (Τετάρτη) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας "Γιώργος Ιωάννου"

Πυλαίας 59

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα21Ιουν9:00 πμ‘’ΗΡΩΕΣ’’9:00 πμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου 2019

Συμπαραγωγή Ο.Μ.Μ.Θ. και Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο 2019 με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, οι δύο φορείς συνενώνουν και πάλι τα μουσικά τους σύνολα, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και την MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν στο κοινό της πόλης μία λαμπρή συναυλία, έναν μεγάλο μουσικό εορτασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής χωρίς εισιτήριο εισόδου. Μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο ‘’ΗΡΩΕΣ’’.  Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3, ‘’Ηρωική’’ του L. v. Beethoven, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από την συμφωνική σουίτα του μπαλέτου ’’Rodeo’’ του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο περιγράφει την ζωή των Cowboys και Cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι ‘’Η υποχώρηση του Βοναπάρτη’’. Σε αυτή τη μελωδία θα συμμετάσχουν σε ρόλο έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA. Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Aram Khatchaturian ‘’Spartacus’’.
Η μεγάλη αυτή γιορτή της μουσικής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.
Πρόγραμμα:

A’ μέρος

  1. L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, ‘’Ηρωική’’

Β’ μέρος

Aaron Copland: Rodeo – Σουίτα μπαλέτου
Dance Episodes
– Corral Nocturne
– Hoe Down
Aram
Κhatchaturian: Spartacus – Σουίτες μπαλέτου

– Adagio of Spartacus and Phrygia από την Σουίτα No. 2
– Variation of Aegina and Bacchanalia από την Σουίτα No. 1
–  Scene and Dance with Crotalums από την Σουίτα No. 1
–  Dance of Gaditanae and Victory of Spartacus από την Σουίτα No. 1
Μουσική διδασκαλία MOYSA: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με τους Αρχιμουσικούς Yuri Azevedo, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιο Βράνο, Daniele Gatti, Dr. Dariusz Mikulski, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Sami Matus, Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά. Έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Vladimir Mendelssohn, Barbara Hendricks, Σίμος Παπάνας κ.ά., καθώς και με σημαντικές Ορχήστρες ανάμεσα στις οποίες οι Prague Symphony Orchestra, Cameristi del Teatro alla Scala, Royal Concertgebouw Orchestra, European Union Youth Orchestra (EUYO), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. Από το 2016 διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το “Θερινό Σχολείο της MOYSA”. Αρχιμουσικός της MOYSA είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

 

 

 

 

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 πμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46

Πα21Ιουν11:00 πμ12:30 μμΕργαστήρι  Origami στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

Παρασκευή 21  Ιουνίου,  ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
«Εργαστήρι  Origami»
Με την Ιαπωνική χαρτοδιπλωτική τέχνη, origami (oru σημαίνει διπλώνω και kami σημαίνει χαρτί) φτιάχνουμε μια «φάρμα» με πολλά ζωάκια.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 4 χαρτιά Α4 διαφόρων χρωμάτων.
Για παιδιά 5 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Ώρα

(Παρασκευή) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Πα21Ιουν6:00 μμ8:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμούεκδηλώσεις για παιδιά6:00 μμ - 8:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                       

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού 
(Μοναστηρίου 93Β τηλ. 231331 8394)

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Παρασκευή) 6:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού

Μοναστηρίου 93

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα21Ιουν6:30 μμ7:30 μμΠαραμύθια και κατασκευές στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου!«Πιτσιρίκια στην παραλία» της Jean Hublet6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παραμύθια και κατασκευές στη Βιβλιοθήκη της Χαριλάου!

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν. Είναι χρήσιμος ο ήλιος; Μήπως είναι και
βλαβερός; Τι είναι η βιταμίνη D;
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε, παίζοντας, λύνοντας σταυρόλεξο που μας θυμίζει καλοκαίρι και κατασκευάζοντας πολύχρωμες βαρκούλες.

Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Πιτσιρίκια στην παραλία» της Jean Hublet από τις εκδόσεις Διεθνές Κέντρο Βιβλίου.

Τα πιτσιρίκια, περνούν υπέροχες διακοπές κοντά στην θάλασσα!
Κολυμπούν, ψαρεύουν γαρίδες, μαζεύουν κοχύλια, φτιάχνουν πύργους
στην άμμο και ένα σωρό άλλα χαρούμενα πράγματα που τους διασκεδάζουν πολύ!

Το πρόγραμμα επιμελείται η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: τέσσερα χάρτιά Α4, σε χρώμα της προτίμησής σας, μια λεπτή κορδέλα.

Για παιδιά από 4-8 ετών

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Ώρα

(Παρασκευή) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα21Ιουν7:00 μμ9:00 μμFeatured"Ψευτοθόδωρος" του Δημήτρη Ψαθά7:00 μμ - 9:00 μμ Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 19:00
Θεατρική παράσταση: “Ψευτοθόδωρος” βασισμένο στο έργο του Δημήτρη Ψαθά, από την Εφηβική θεατρική ομάδα του Λυρικού Μικρού Πλανήτη σε διασκευή και επιμέλεια της Σοφίας Μελιγκοπούλου.
είσοδος ελεύθερη, με προσφορά γραφικής ύλης, ειδών χειροτεχνίας, εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την ενίσχυση των ειδικών σχολείων

Ώρα

(Παρασκευή) 7:00 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Βαφοπουλείου Πνευματικού ΚέντρουΤηλ. 2310424132-133 Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη 546 46

Πα21Ιουν9:15 μμFeaturedkeep on Jazz & Beyond festivalDay 3 - “Ταξίδι από την παράδοση στη τζαζ” - Μανώλης Κουτσουνάνος & special guest Milcho Leviev"9:15 μμ Δημοτικό Θέατρο Κήπου Φορέας: Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και υποδέχεται στη σκηνή του τις τάσεις της σύγχρονης Jazz World και Ethnic music. Kατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους πολυάριθμους φίλους των μουσικών αυτών να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη. Η διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι για τρεις ημέρες.

Οι μπάντες χάλκινων της Μακεδονίας έχουν μια απογειωτική ενέργεια. Αυτή ακριβώς η δύναμή τους ενέπνευσε τον δημιουργό και ντράμερ Μανώλη Κουτσουνάνο που συναντά μια ομάδα διακεκριμένων μουσικών. Ο Κοζανίτης καλλιτέχνης, που έχει διανύσει μια μεγάλη τροχιά από τις στρατιωτικές μπάντες ως τα τζαζ τύμπανα και από τα μαθήματα ντραμς στη Νέα Υόρκη ως τη μουσική στους δρόμους της Ελλάδας, θα παρουσιάσει τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Ταξίδι from tradition to jazz», όπου μελωδίες από παραδοσιακά κομμάτια όπως Λεβέντικος, Μια Παρασκευή, Παϊάμπορο, Σύρε σύρε, Πατινάδα, Καλονυχτιά, Στάγκενα και Περιστέρια ξαναγεννιούνται με έναν διαφορετικό μουσικό χαρακτήρα. Το μουσικό αυτό ταξίδι είναι αποτέλεσμα της προσωπικής του ανάγκης και επιθυμίας να ενώσει δύο κόσμους που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την ύπαρξή του. Τα παραδοσιακά ακούσματα των παιδικών του χρόνων στην πόλη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, τα βιώματα και οι παραστάσεις που τα συνοδεύουν, πάντα τον συγκινούσαν και τον συνάρπαζαν. Έβαλε λοιπόν την προσωπική του άποψη, παντρεύοντας αυτή την υπέροχη μουσική παράδοση με την τζαζ, που δίνει ένα απεριόριστο πεδίο έκφρασης.

Συμμετέχουν:
Παντελής Στόικος | τρομπέτα
Λάκης Τζήμκας | μπάσο
Μιχάλης Γκατζιούρας | τρομπέτα
Νίκος Καρδογιάννης | τρομπόνι
Φώτης Τσιοτίκας | κλαρίνο
Σωτήρης Κουτσουνάνος | κρουστά
Μανώλης Κουτσουνάνος | τύμπανα

Special guest Milcho Leviev | πιάνο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ώρα

(Παρασκευή) 9:15 μμ

Τοποθεσία

Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Φορέας

Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Πα21Ιουν9:30 μμ11:30 μμΠαγκόσμια ημέρα μουσικής στη Γ΄Δημοτική ΚοινότηταΕκδήλωση στον Πύργο Τριγωνίου9:30 μμ - 11:30 μμ Πύργος Τριγωνίου Φορέας: Γ' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας μουσικής διοργανώνει εκδήλωση, στις  21/06/2018 στον χώρο γύρω από τον Πύργο Τριγωνίου (Κάστρα). Ώρα έναρξης 21.30.

 

Ένα μουσικό ταξίδι στις γειτονιές της Ευρώπης με το συγκρότημα «Τρίο Μουσικάντι».

 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα

(Παρασκευή) 9:30 μμ - 11:30 μμ

Τοποθεσία

Πύργος Τριγωνίου

Κάστρα Θεσσαλονίκη

Φορέας

Γ' Δημοτική Κοινότητατηλ. 2313318273 c-koinotita@thessaloniki.gr Θεοφίλου 25 ΤΚ.54633

Δε24Ιουν6:30 μμ8:00 μμΖωγραφίζοντας με την παλέτα της φύσης στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη6:30 μμ - 8:00 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

Δευτέρα 24 Ιουνίου , ώρα 18.30 – 20.00,  το απόγευμα
«Ζωγραφίζοντας με την παλέτα της φύσης»
Ζωγραφική με μπαχαρικά και αρωματικά φυτά χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την καλή μας διάθεση!
Για παιδιά 6 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

 

Ώρα

(Δευτέρα) 6:30 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Δε24Ιουν8:30 μμ11:00 μμΗ συγγραφέας Δέσποινα Στυλιανίδου στη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου!8:30 μμ - 11:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η συγγραφέας Δέσποινα Στυλιανίδου στη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας!

Λογοτεχνική εκδήλωση με την φιλόλογο και συγγραφέα Δέσποινα Στυλιανίδου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης πεζογραφίας.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το βιβλίο της «Θρανία δίχως όνειρα» από τις Εκδόσεις Ιανός.

Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.

Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Ώρα

(Δευτέρα) 8:30 μμ - 11:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ25Ιουν6:30 μμ8:30 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην παιδική βιβλιοθήκη Δελφώνεκδήλωση για παιδιά6:30 μμ - 8:30 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                       

Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών
(Δελφών 208 και Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:30
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 8:30 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών

Ορεστιάδος και Δελφών Θεσσαλονίκη 542 48

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

25Ιουν(Ιουν 25)6:30 μμ02Ιουλ(Ιουλ 2)1:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Τούμπαςεκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες6:30 μμ - (Ιούλιος 2) 1:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη" Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας «Κληροδότημα Στ. Νικολαΐδη»
(Γρ. Λαμπράκη 187,  τηλ. 2310 950370)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:30
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019,    ώρα 11:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

Ιούνιος 25 (Τρίτη) 6:30 pm - Ιούλιος 2 (Τρίτη) 1:00 pm

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη"

Γρηγορίου Λαμπράκη 187 & Αθηναγόρα 1, Θεσσαλονίκη 543 52

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε26Ιουν11:00 πμ12:30 μμΜια αγαπημένη ταινία στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

Τετάρτη 19 Ιουνίου , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
Τετάρτη 26 Ιουνίου , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί

Ο χώρος της βιβλιοθήκης μετατρέπεται σε κινηματογράφο. Ελάτε να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ή μια αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Για παιδιά 5– 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Ώρα

(Τετάρτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τε26Ιουν5:00 μμ9:00 μμΘωρακίζοντας τους μικρούς ήρωες: Η ανάδειξη του μέντορα γονέα-δασκάλουΣεμινάριο5:00 μμ - 9:00 μμ Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Γνωρίζοντας το πόσο πολύ μπορεί να πασχίζει και να αγωνιά ένας γονέας για το μέλλον των παιδιών του, τις σπουδές του, το σχολείο, το περιβάλλον του, τις συμπεριφορές του και τις παρέες του, και γνωρίζοντας πόσο λεπτό, ευαίσθητο και, πάνω από όλα, σημαντικό είναι το θέμα, ρωτήσαμε γονείς να μας πουν εκείνοι δυσκολίες, άγχη και ανησυχίες που περνάνε στην καθημερινότητα τους με παιδιά διαφόρων ηλικιών και σχεδιάσαμε έναν κύκλο σεμιναρίων με στρατηγικές, εργαλεία και μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε και να εφαρμόσετε άμεσα τις λύσεις, βήμα-βήμα.

Το σεμινάριο θα υλοποιήσει ο δημιουργός της φιλοσοφίας των σεμιναρίων «από το μηδέν στο «ήρωας»» Μιχάλης Κιναζίδης, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 και ώρες 17:00-21:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Εάν σας έχει κι εσάς προβληματίσει κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις, τότε καλό είναι να παρακολουθήσετε το σεμινάριο αυτό!

  • Εφηβεία και αντίδραση.
  • Το φαινόμενο “μουγγοθοδωρος”
  • Επαγγελματικός προσανατολισμός . Είναι πλέον σε ηλικία που μπορεί να θέτει στόχους και να κάνει επιλογές για το μέλλον του. Ωστόσο δείχνει να μην έχει κάτι που να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ανησυχώ . Τον ενδιαφέρει κυρίως πως θα βρει εύκολες λύσεις και αρκείται απλά στο να περνάει εύκολα τις τάξεις του.
  • Υπερβολική ενασχόληση με ηλεκτρονικά gadgets
  • Είναι χαμένος με τις ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Πλήρης απαξίωση. Παραμελεί τα μαθήματα του, αδιαφορεί τελείως και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593

Ώρα

(Τετάρτη) 5:00 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Τε26Ιουν6:00 μμ7:00 μμΚινούμενα Σχέδια στη  Παιδική Βιβλιοθήκη  Ξηροκρήνηςεκδήλωση για παιδιά6:00 μμ - 7:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ

Τετάρτη 26/06/2019 και ώρα 06:00μ.μ.

Σινεμά στη  Παιδική Βιβλιοθήκη  Ξηροκρήνης

Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων, παρέα με τους φίλους μας.
Για παιδιά από 5 ετών με προεγγραφή.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Γρ. Κολωνιάρη 23
Τ.κ.54629
Τηλ.2310514780
p.vivlio.xirokrinis@thessaloniki.gr
https://www.facebook.com/pbibjir

Ώρα

(Τετάρτη) 6:00 μμ - 7:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης

Γρ. Κολωνιάρη 23, Θεσσαλονίκη 546 29

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε27Ιουν11:00 πμ12:00 μμΛαϊκά παραμύθια για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΣε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου αφήγησης της Action Art. Για παιδιά από 5 ετών11:00 πμ - 12:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»

Η Χρυσάνθη Βουδούρη αφηγήτρια και μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου αφήγησης της Action Art www.action-art.gr θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο με νέο ρεπερτόριο.

Στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μέσω της αφήγησης, ώστε να ζωντανέψουν μοναδικοί κόσμοι στη φαντασία και το συναίσθημα.

Σας περιμένουμε!

Για παιδιά από 5 χρονών και άνω

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr

Ώρα

(Πέμπτη) 11:00 πμ - 12:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε27Ιουν11:00 πμ12:30 μμΠαίζουμε αινίγματα ; - Κεντρική Παιδική βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΙΟΥΝΙΟΣ  2019

Πέμπτη 27 Ιουνίου, , ώρα 11.00 – 12.30,  το πρωί
«Παίζουμε αινίγματα;»
Μαντέψτε τη λύση του αινίγματος κάνοντας παντομίμα ή παίζοντας «κρεμάλα». Οι ομάδες αναμετρούνται και κερδίζουν οι καλύτεροι.
Για παιδιά 6 – 12 χρονών .  Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr .

Ώρα

(Πέμπτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Πε27Ιουν11:00 πμ1:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην Πρότυπη Σχολική βιβλιοθήκηεκδήλωση για παιδιά11:00 πμ - 1:00 μμ Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                       

Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη
(
Κασσάνδρου 17-19, τηλ.  231331 8279)

 Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019,    ώρα 11:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Πέμπτη) 11:00 πμ - 1:00 μμ

Τοποθεσία

Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη

Κασσάνδρου 17-19

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε27Ιουν6:00 μμ7:00 μμ"Το μπαλκόνι του σκαντζόχοιρου" στην παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνηςεκδήλωση για παιδιά6:00 μμ - 7:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ

«Η ώρα του παραμυθιού»

Πέμπτη 27/06/2019 και ώρα 6:00μ.μ.

«Το μπαλόνι του σκαντζόχοιρου» /Butterworth,Nick

Ο Πέρσυ είναι ο φύλακας ενός μεγάλου πάρκου. Του αρέσει να κάνει παρέα με τους φίλους του τα ζώα, παρόλο που η δουλειά του δεν του αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Τα ζώα πολύ συχνά χρειάζονται τη βοήθεια του Πέρσυ. Όπως τότε που ο σκαντζόχοιρος ήταν στενοχωρημένος γιατί έσκαζαν τα μπαλόνια του…

Αφήγηση και προβολή της ιστορίας. Γνωριμία με τον σκαντζόχοιρο από εικόνες και βίντεο.

Τέλος κατασκευή σκαντζόχοιρου με την μέθοδο της χαρτοδιπλωτικής .Για παιδιά από 5-8 ετών. Με προεγγραφή.

Με τη βιβλιοθηκονόμο Βασιλική Ιντζίρη.

Υλικά που θα χρειαστούν Α4 χαρτί κανσον χρωματιστό, κόλλα UHU ρευστή και ψαλιδάκι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ
Γρ. Κολωνιάρη 23
Τ.κ.54629
Τηλ.2310514780
p.vivlio.xirokrinis@thessaloniki.gr
https://www.facebook.com/pbibjir

Ώρα

(Πέμπτη) 6:00 μμ - 7:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης

Γρ. Κολωνιάρη 23, Θεσσαλονίκη 546 29

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Ιούλιος

25Ιουν(Ιουν 25)6:30 μμ02Ιουλ(Ιουλ 2)1:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Τούμπαςεκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες(Ιούνιος 25) 6:30 μμ - (Ιούλιος 2) 1:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη" Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου».

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλον”.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  κατ’ εξαίρεση όμως θα μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή και ενήλικες

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τις κ.κ. Μίτση Μαυρίδου (σκηνοθέτις) και Έλλη Κατωδρύτου (θεατροπαιδαγωγός).

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας «Κληροδότημα Στ. Νικολαΐδη»
(Γρ. Λαμπράκη 187,  τηλ. 2310 950370)

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019,    ώρα 6:30
«Η Αχίλλειος Πτέρνα μου»

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019,    ώρα 11:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

Ιούνιος 25 (Τρίτη) 6:30 pm - Ιούλιος 2 (Τρίτη) 1:00 pm

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη"

Γρηγορίου Λαμπράκη 187 & Αθηναγόρα 1, Θεσσαλονίκη 543 52

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε03Ιουλ6:00 μμ8:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην παιδική βιβλιοθήκη Καλλιθέαςεκδήλωση για παιδιά6:00 μμ - 8:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                        Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
(Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2313318238)

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019,   ώρα 6:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Τετάρτη) 6:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας

Αρχαιοτήτων 13, Θεσσαλονίκη 546 32

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε10Ιουλ11:00 πμ1:00 μμΤο Κρατικό Θέατρο στην παιδική βιβλιοθήκη Ξηροκρήνηςεκδήλωση για παιδιά11:00 πμ - 1:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πρόκειται να πραγματοποιήσει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

«Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο.»

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προς την Ελευθερία». Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος προσεγγίζεται η Πολιορκία του Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των κατοίκων του, από μια διαφορετική από τη συνήθη οπτική. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των ηθοποιών – εμψυχωτών αναλαμβάνουν ρόλους, καλούνται να πάρουν αποφάσεις, συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης και προσεγγίζουν “δύσκολα” θέματα μέσα από την ασφάλεια και την απόσταση που παρέχει το φανταστικό δραματικό πλαίσιο.

Στόχος του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Δράματος είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.

Εμπνευστές και υλοποιητές του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ράπτης και η θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Λιούτσια.                                                                                                                                                       

Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης   
(Γρηγορίου Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780)

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019,    ώρα 11:00
«Προς την Ελευθερία»

Δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Ώρα

(Τετάρτη) 11:00 πμ - 1:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης

Γρ. Κολωνιάρη 23, Θεσσαλονίκη 546 29

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Εκδηλώσεις Πολιτισμού

Ενημερωθείτε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονικής

Αθλητικές εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για τις αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονικής

Εκδηλώσεις για παιδιά

Ενημερωθείτε για τις παιδικές εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονικής

X