Θέλω να μάθω τι συμβαίνει στην πόλη

Απρίλιος

06Μαρ(Μαρ 6)6:00 μμ22Μαι(Μαι 22)8:00 μμΠρόγραμμα προγεννητικών συναντήσεων στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα(Μάρτιος 6) 6:00 μμ - (Μάιος 22) 8:00 μμ Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας Φορέας: Δ' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Δελτίο Τύπου

Η Δ’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Klinikum Plus διοργανώνει σε δύο κύκλους ένα πρόγραμμα προγεννητικών συναντήσεων για την προετοιμασία στην γονεϊκότητα για μέλλουσες και νέες μητέρες.

Οι εισηγήσεις θα παρουσιαστούν από την Μαία κ. Σοφία Κανελλοπούλου, σε πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο έως και τον Απρίλιο στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57 από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

  • Ο Α΄ Κύκλος την Τετάρτη 6 Μαρτίου, Ανατομία, Φυσιολογία εγκυμοσύνης, Διατροφή, Ψυχοσωματικές αλλαγές. Την Τετάρτη 20 Μαρτίου Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Είδη αναλγησίας, Έναρξη & στάδια  τοκετού και την Τετάρτη 3 Απριλίου Λοχεία, Θηλασμός, Περιποίηση νεογνού.
  • Ο Β΄ Κύκλος την Τετάρτη 17 Απριλίου Ανατομία, Φυσιολογία εγκυμοσύνης, Διατροφή, Ψυχοσωματικές αλλαγές. Το Σάββατο 11 Μαΐου Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Είδη αναλγησίας, Έναρξη & στάδια τοκετού και την Τετάρτη 22 Μαΐου Λοχεία, Θηλασμός, Περιποίηση νεογνού.

 

 

 

Ώρα

Μάρτιος 6 (Τετάρτη) 6:00 pm - Μάιος 22 (Τετάρτη) 8:00 pm

Τοποθεσία

Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας

Κλεάνθους 57 Θεσσαλονίκη 544 53

Φορέας

Δ' Δημοτική ΚοινότηταΤηλ. 2313318518 - 2313318517, d-koinotita@thessaloniki.gr Κλεάνθους 57, ΤΚ. 54453

15Μαρ(Μαρ 15)9:00 μμ05Μαι(Μαι 5)11:00 μμFeaturedΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2019Οι θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον(Μάρτιος 15) 9:00 μμ - (Μάιος 5) 11:00 μμ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 2019 / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

ΠΑΡ 15, ΣΑΒ 16, ΚΥΡ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΓΚΛΟΡΥ ΝΤΑΙΗΖ

ΚΕΙΜΕΝΑ: Αλέξανδρος Κυπριώτης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κλαίρη Χριστοπούλου

Μικρές σκηνές, τραγούδια, ιντερμέδια συνθέτουν την παράσταση Γκλόρυ Νταίηζ, που διακωμωδεί επεισόδια από τη ζωή σε μια χώρα με «ένδοξο» παρελθόν.
Η παράσταση αντλεί την αισθητική της από το γερμανικό καμπαρέ και το θέμα της από την πολιτική επικαιρότητα.
Ακροβατεί ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό, σχολιάζοντας παράλληλα τη θέση του καλλιτέχνη-σαλτιμπάγκου, που σαρκάζει την πραγματικότητα από τη θέση του περιθωρίου, ενώ την ίδια στιγμή υποφέρει αποτελώντας μέρος της.


ΠΕΜ 21, ΠΑΡ 22 ΜΑΡΤΊΟΥ, 21.00

ΟΜΑΔΑ ACTORS SOCIAL CLUB
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ
Βασισμένο στο ομότιτλο έργο των A. Long, D. Singer and J. Winfield

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άγγελος Παπαδάκης
Χωρίς να χαθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, και τα 37 έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τέσσερις μόνο ηθοποιούς: Οθέλλος, ραπ, μαγειρική με τον Τίτο Ανδρόνικο, 18 κωμωδίες σε μία, και όλα τ’ άλλα. Μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μία ώρα όλα τα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών;


ΠΑΡ 29, ΣΑΒ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, 21.00 ΚΥΡ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, 19.00
ΟΜΑΔΑ MONSTRARE ART GROUP
ΟΥΤΟΚΙΑ – ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΝΙΘΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θωμάς Βελισσάρης

Ο Πεισθέταιρος μετατρέπεται σε δεινό εξερευνητή του 19ου αιώνα και ανακαλύπτει έναν τόπο μυθικό με ιθαγενείς ανθρώπους – πουλιά. Η ουτοπία που τους προσφέρει
διαψεύδεται: ο πολιτισμός της Δύσης δεν επιδέχεται φτερά. Το έργο όμως εγκυμονεί τη δική του ουτοπία, προερχόμενη – οποία έκπληξις! – μέσα από το ίδιο το θέατρο.  Ένα θέατρο στο οποίο ο Αριστοφάνης αναβιώνει με ανατρεπτικές παραλλαγές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡ 05, ΣΑΒ 06, ΚΥΡ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΕΣ ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ, OBERON, ALTE FABLON
ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΟΡΕΣΤ3ΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ…

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στάθης Μαυρόπουλος

Μια διαφορετική προσέγγιση της Ορέστειας, μέσα από 500 επιλεγμένους στίχους φιλτραρισμένους από την πολυετή έρευνα σχολιαστών και δραματολόγων. Εναλλάσσοντας διαρκώς ρόλους και ύφος, τρεις υποκριτές – σχολιαστές περνάνε, άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με απρόσμενα κωμικό τρόπο, μπροστά από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, όλη την πλοκή και το backstage (sic!) της τριλογίας.


ΔΕ 08, ΤΡ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ΔΥΟTREES
ECCE HOMO                                                 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Τσιαβός

Το Ecce Homo – Ίδε ο Άνθρωπος – δημιουργήθηκε με αφορμή το ομότιτλο ποίημα του Friedrich Wilhelm Nietzsche, για να αναδείξει τη φιλοσοφία του Επαναστατημένου Ανθρώπου του Albert Camus και αυτή του Tractatus Logico Philosophicus του Ludwig Wittgenstein, με στόχο, πέρα από μια πρωτότυπη ιστορία εκδίκησης, μια μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης.
H αρχική ιδέα για την υπόθεση του έργου έσμιξε με τις ιδέες πολλών μεγάλων στοχαστών ώστε να ολοκληρώσει οικουμενικά τον σκοπό της: να πραγματευτεί την πορεία του ανθρώπου, ως πολιτικού όντος μέσα στον ιστορικό χρόνο, σαν μια σπειροειδή τροχιά που τον οδηγεί στον μηδενισμό.


ΠΑΡ 12, ΣΑΒ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00ΚΥΡ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19.00
OΜΑΔΑ ΓΚΑΖΟΖΑ  SNATCH
ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ του Σάκη Σερέφα   

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριλένα Κατρανίδου

Ένας φόνος στη Θεσσαλονίκη. Η ερωτική ιστορία της Λούλας και του Τάσου ανασυντίθεται από έναν Συγγραφέα για τις ανάγκες του βιβλίου του. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που τους συνάντησαν δείχνουν τον δρόμο της αλήθειας. Ή μήπως όχι; Τρεις ηθοποιοί επί σκηνής εναλλάσσονται στα πρόσωπα του έργου, τους δίνουν μορφή και δημιουργούν μια ιστορία. Φόρμα, κίνηση και χρώμα κυριαρχούν σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας της πραγματικότητας, των γεγονότων, των σχέσεων.


ΔΕ 15, TΡ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
OΜΑΔΑ MĀLUM DISCORDIAE
ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ
Θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού   

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χριστίνα Γυφτάκη

Ο αφηγητής – ποιητής αποφασίζει να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Νεάπολη της Ιταλίας με το μεγαλειώδες πλοίο «Rio Grande» όπου συναντά μια παλιά γνώριμη… Η ιστορία διαρκεί όσο και το ταξίδι τους. Ταξιδεύει μαζί και η έπαρση, η επίδειξη, ο εγωισμός, ο έρωτας… Στο ταξίδι αυτό, οι ηθοποιοί δοκιμάζονται υποκριτικά, άλλοτε στη δημοτική και άλλοτε στην καθαρεύουσα, εμπλέκοντας το θεατή στα ανθρώπινα πάθη.


ΠΑΡ 19, ΣΑΒ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΚΥΡ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19.00
ΟΜΑΔΑ GARDENAL COLLECTIVE
FOLIE À DEUX
Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία των αδελφών Papin

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ζωρζίνα Τζουμάκα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πηνελόπη Μωρούτ

Η Christine και η Lea Papin ήταν «κορίτσια για όλες τις δουλειές». Κι όμως, το Φεβρουάριο του 1933 δολοφόνησαν τα αφεντικά τους, την Κυρία και τη Δεσποινίδα του σπιτιού στο οποίο εργάζονταν επί επτά χρόνια. Ταξική εξέγερση ή παρανοϊκή ψύχωση; Η παράσταση ακροβατεί στα όρια του πραγματικού και φανταστικού χρόνου. Τα σώματα των ηθοποιών σμιλεύουν τον χώρο, δημιουργώντας εικόνες και
διαδρομές, που ενοποιούν όλα τα στοιχεία αυτής της παράστασης σε ένα ποιητικό ψυχογράφημα.

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡ 03, ΣΑΒ 04, ΚΥΡ 05 ΜΑΐΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ECLIPSES GROUP THEATER
ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Ορτετζάτος

Πέντε άνθρωποι, πέντε προσωπικότητες διαφορετικές μεταξύ τους, συναντιούνται μετά την πεισματική παρότρυνση της Μαριγώς Καστελάνου, δημιουργώντας μια δύσκολη, μα συνάμα υπέροχη διαδρομή, ενός φιλόδοξου θιάσου. Ένα ορμητικό γαϊτανάκι στιγμών που οδηγούν στην τραγική αποκάλυψη που ποτέ δεν θέλει να παραδεχτεί και να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος του θεάτρου. Το κείμενο επιθυμεί να αναδείξει την ιστορική αξία των περιπλανώμενων μπουλουκιών στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΕΜ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ,
18.00, Θέατρο Άνετον
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διάλεξη από τον Γιώργο Κράια, φιλόλογο, διδάσκοντα στο ΕΑΠ. Ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης Ουτοκία – Παραλλαγή στους Όρνιθες και το κοινό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Monstrare Art Group
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΔΕΥ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ,
17:30 – 20:00, ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 35, ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 546 27

ΣΚΗΝΗ ΕΠΙ ΠΟΛΕΩΣ

Παρουσίαση και ανακοίνωση ανοιχτού καλέσματος για κατάθεση προτάσεων. Ένα project του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι μια υπαίθρια, δημόσια φορητή σκηνή, που θα φιλοξενήσει διαφορετικές μορφές τέχνης, διαλέξεις και συζητήσεις, με στόχο να λειτουργήσει ως φόρουμ καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να κινητοποιήσει τους κατοίκους στις γειτονιές της πόλης. Η Σκηνή Επί Πόλεως σχεδιάστηκε μέσα από ένα εργαστήριο σε τρεις φάσεις, με ειδικούς από τον χώρο του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, του design και νέους δημιουργούς.
Το πρόγραμμα της Σκηνής Επί Πόλεως για τους επόμενους μήνες θα σχεδιαστεί από το LABattoir και την Επιτροπή Θεάτρου, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων και εργαστήρια με ειδικούς.

Το πρώτο εργαστήριο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Οδηγίες πρόσβασης:https://www.labattoir.or/contact.html

 

 

 

 


ΚΥΡ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11.00, Θέατρο Άνετον
ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΔΡΑΣΗ: ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΖΥΗΝΟ

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν κοντά στους χαρακτήρες του Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως. Η δράση αφορά εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρο-παιδαγωγούς, σκηνοθέτες, εμψυχωτές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το έργο του Βιζυηνού και τη θεατρικότητά του.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ιωάννα Λιούτσια
ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ: Φιλιώ Τσομπανίδου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ομάδα mālum discordiae
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


ΚΥΡ 5 ΜΑΐΟΥ, 11.00, Θέατρο Άνετον
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1920

Με αφορμή τη φετινή θεατρική παραγωγή, του Eclipses Group Theater με τίτλο Το Μπουλούκι, το μυστικό του Ανέμου, θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση γυναικείου θεατρικού μακιγιάζ, βασισμένο σε στοιχεία μακιγιάζ της δεκαετίας του 1920. Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αποτελούν το χρονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή του έργου. Το μακιγιάζ της εποχής αποτέλεσε ένα από τα στοιχεία έρευνας κατά τη διαδικασία των προβών.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Μαρία Αλεξανδρίδου
ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Μαρία Ράπαντα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Eclipses GroupTheater
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Χορηγοί:

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Ώρα

Μάρτιος 15 (Παρασκευή) 9:00 pm - Μάιος 5 (Κυριακή) 11:00 pm

01Απρ10:00 πμ30(Απρ 30)8:30 μμΑπρίλιος 2019 στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη10:00 πμ - 8:30 μμ (30) Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2019

Ελάτε στην παρέα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης για να υποδεχθούμε όλοι μαζί την  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και το Πάσχα. Θα δούμε κουκλοθέατρο, θα φτιάξουμε πασχαλινές χειροτεχνίες, θα ακούσουμε ωραία παραμύθια και θα περάσουμε αξέχαστα.  Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε με την τάξη μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης και να συμμετέχουμε στα εργαστήρια που έχουμε εγγραφεί.

Σας περιμένουμε!!!    

Κουκλοθέατρο: «Η αχαριστία του κροκόδειλου»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου – ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) η συγγραφέας Κατερίνα Νιζάμη θα μας παρουσιάσει με κουκλοθέατρο το βιβλίο της «Η αχαριστία του κροκόδειλου» σε εικονογράφηση του Ν. Γιαννόπουλου.
Είναι ένα παραμύθι γεμάτο συναισθήματα αγάπης, χαράς, λύπης, ζήλειας, εγωισμού, φόβου, θυμού, ντροπής και απώλειας. Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα αυτά, να ανασύρουν παρόμοια από τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους και να μάθουν να τα διαχειρίζονται.
Για παιδιά από 3 χρονών και άνω.   Απαραίτητη η προεγγραφή . Δηλώνετε συμμετοχή στο: s.chatzi@thessaloniki.gr
 Τετάρτη 03/04/2019, ώρα  6.30 μ.μ. – 7.30 μ.μ.

  Η ώρα του παραμυθιού
«Μαγική Φλογέρα» των αδελφών Grimm
Αφήγηση του παραμυθιού από τον νηπιαγωγό Χρήστο Κεβρεκίδη.
Θα ακολουθήσει κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 κόλλα στικ
Για γονείς και παιδιά από 3 – 6 χρονών.  Απαραίτητη η προεγγραφή.
Δηλώνετε συμμετοχή στο: s.chatzi@thessaloniki.gr
Τετάρτη  10/04/2019, ώρα 6.30 μ.μ. – 7.30μ.μ.

« Πασχαλινές  λαμπάδες»
Υποδεχόμαστε το Πάσχα και διακοσμούμε τις λαμπάδες μας περιμένοντας την Ανάσταση. Με τις: Σοφία Χατζή και Νικολέττα Καρδάμη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 κερί –  λαμπάδα, κορδέλες και οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Για παιδιά από 6 χρονών και γονείς .
M. Δευτέρα 22/04/2019, ώρα 11.00 – 12.30

« Πασχαλινές αυγοθήκες»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφες αυγοθήκες για τα πασχαλινά αυγά μας.
Με τις: Σοφία Χατζή και Νικολέττα Καρδάμη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτόνι Α4 άσπρο ή κίτρινο, 1 χαρτόνι Α4 πορτοκαλί, κόλλα στικ .
Για παιδιά από 6 χρονών και άνω.
Μ. Τετάρτη  24/04/2019, ώρα 11.00 – 12.30

 Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη

 «Παρέα με τον συγγραφέα Φώτη Γιάντσιο στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου – ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) ο συγγραφέας Φώτης Γιάντσιος θα μας παρουσιάσει την ιστορία του βιβλίου του «O Ευκλείδης και το Μυστικό στο Υπόγειο» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Ο Ευκλείδης είναι ένα αγόρι 11 χρονών, που αγαπάει τα Μαθηματικά. Όταν όμως επισκεφτεί τον άρρωστο παππού του, θα συμβεί κάτι αναπάντεχο. Θα πάρει το κλειδί για το επτασφράγιστο, πάντα κλειδωμένο υπόγειο. Και εκεί, ανάμεσα σε χάρτες και μπαούλα, θα ανακαλύψει… κάτι απίθανο!
Ταξιδέψτε μαζί με τον Ευκλείδη σε πόλεις μαγικές, χαμένες στον χώρο και στον χρόνο και βοηθείστε τον, λύνοντας τους μαθηματικούς γρίφους και τα αινίγματα που τον δυσκολεύουν στην περιπέτειά του. Εν τέλει, ποιο είναι το κρυφό Μυστικό στο Υπόγειο;
Τρίτη 02/04/2019, ώρα 10.00 – 11.15

 «Παρέα με τη συγγραφέα Εύα Ιεροπούλου στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη »
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου – ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) η συγγραφέας Εύα Ιεροπούλου θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της «Ίκαρος Ποντίκαρος» και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Χρόνια ολόκληρα η γενιά των ποντικών προσπαθεί να απαλλαγεί από τον φοβερό της εχθρό, τη γάτα. Δεκάδες ποντίκια γενναία, έξυπνα, μαχητικά, και πονηρά έχουν προσπαθήσει να τα βάλουν με τη γάτα, μα κανένα, μέχρι σήμερα, δεν τα έχει καταφέρει. Και να που έρχεται ξαφνικά ο μικρούλης Ίκαρος Ποντίκαρος με ένα νέο, μεγαλοφυές σχέδιο! Άραγε θα τα καταφέρει;
Παρασκευή 05/04/2019,  ώρα 10.00 – 11.15

«Παρέα με τη συγγραφέα Χριστίνα Βασιλάκου στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη »
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) η συγγραφέας Χριστίνα Βασιλάκου θα μας αφηγηθεί την ιστορία του βιβλίου της  «Ο παππούς μου ο αγγειοπλάστης». Στη συνέχεια όλα τα παιδιά θα γράψουν μια δική τους ιστορία  και θα φτιάξουν κάρτες για το Πάσχα.
«Ο παππούς! Καλλιτέχνης, μάγος σοφός και τραγουδοποιός μαζί. Τα χέρια του μόνιμα λασπωμένα, με εκείνη τη μαγική ικανότητα να μεταμορφώνουν τη λάσπη σε όμορφα αντικείμενα! Καθημερινά στο εργαστήρι του συμβαίνουν μικρά και μεγάλα θαύματα… Πηλοπαιχνίδια, τραγούδια, μάγισσες και ξωτικά… Όμως ένα απρόβλεπτο γεγονός θα φέρει τα πάνω κάτω και ο όμορφος κόσμος της τέχνης θα κινδυνέψει σοβαρά… Άραγε τι θα συμβεί; »
Δευτέρα 08/04/2019, ώρα 10.00 – 12.30

«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στο οδικό περιβάλλον»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για όλους τους  μαθητές του Δημοτικού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος είναι η  ενημέρωση  των  παιδιών στους κανόνες οδικής ασφάλειας και η βελτίωση της οδικής τους συμπεριφοράς.  Για τη διεξαγωγή του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί «οδικός τάπητας» και γυαλιά  –  μάσκες προσομοίωσης για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών . Τέλος, θα διανεμηθεί σε όλα τα παιδιά έντυπο υλικό κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος.
Τρίτη 09/04/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00  
Πέμπτη 11/04/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
Τρίτη 16/04/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00
Παρασκευή 19/04/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00  

«Ο Κόσμος του Αλέξανδρου: Μια ματιά στη γεωγραφική διάσταση της εκστρατείας»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές  Δ΄ ή  Ε΄ Δημοτικού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς. Η πανελλήνια εκστρατεία που ξεκίνησε ο Αλέξανδρος το 335 π.Χ., κάλυψε σχεδόν όλο τον γνωστό τότε κόσμο, από τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Περσία και τη Βακτηρία μέχρι τα όρια της Ινδίας. Η διεύρυνση της γεωγραφικής γνώσης, με τις συστηματικές καταγραφές από το σώμα των τοπογράφων βηματιστών και των επιστημόνων γεωγράφων του Αλέξανδρου, επηρέασε τις εξελίξεις της γεωγραφικής επιστήμης για πολλά χρόνια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Κόσμος του Αλέξανδρου» έχει σκοπό την ανάδειξη και ερμηνεία της γεωγραφικής διάστασης της  εκστρατείας. Με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται ένα ελκυστικό για τους μικρούς μαθητές πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής και γίνεται μια αναφορά στα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προετοιμασία της εκστρατείας, στις γεωγραφικές ανακαλύψεις και αποστολές, καθώς και τις σωζόμενες ή μη καταγραφές των νέων γνώσεων.
Τετάρτη  17/04/2019, ώρα 10.00  – 11.00 και 11.00 – 12.00

Εργαστήρια στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
(Απευθύνονται σε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών  που έχει ήδη εγγραφεί) .
Όλα τα εργαστήρια δε θα λειτουργήσουν το χρονικό διάστημα από 22 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2019.

«Εργαστήρι ζωγραφικής» (α΄τμήμα)
Δευτέρα 6.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ.  (01/04, 08/04 & 15/04/2019)
Οι μικροί μας φίλοι 6 χρονών  με δημιουργική διάθεση και χαρά  συμμετέχουν στο εργαστήρι ζωγραφικής που λειτουργεί στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη. Υπεύθυνες του εργαστηρίου  οι εικαστικοί : Δημητρούλα Τεκτονίδου και Νικολέττα Καρδάμη .

«Εργαστήρι ζωγραφικής» (β’ τμήμα)
Δευτέρα 7.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ.  
(01/04, 08/04 & 15/04/2019)
Τα παιδιά 7 – 10 χρονών θα πειραματιστούν αρχικά  με το σχέδιο και τις μίξεις χρωμάτων και  στη συνέχεια θα περάσουν σε πιο  λεπτομερείς  δημιουργίες. Θα γνωρίσουν μεγάλους ζωγράφους  και θα εξοικειωθούν με διάφορες ζωγραφικές τεχνικές. Με τις εικαστικούς Δημητρούλα Τεκτονίδου και Νικολέττα Καρδάμη.

«Εργαστήριo Φωτοανάγνωσης»
Τρίτη 6.00 μ.μ. – 7.30 μ.μ. (02/04, 09/04 & 16/04/2019)
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η βελτίωση της μνήμης και της ταχύτητας ανάγνωσης των παιδιών της Α΄ και Β΄ δημοτικού μέσα από το παιχνίδι και τις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου η  ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου.

«Εργαστήριo εκπαιδευτικής Ρομποτικής  – EdilaB»
 Τετάρτη 5.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ.
(03/04, 10/04 &  17/04/2019) 
Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια δραστηριότητα μέσω της οποίας τα παιδιά της βιβλιοθήκης μας 9 – 12 χρονών μαθαίνουν να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ρομπότ.
Τα δωρεάν μαθήματα Ρομποτικής έχει αναλάβει το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και οι Physics Partizani.

«Εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας»
Πέμπτη 5.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ. (04/04, 11/04 & 18/04/2019)
Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα χαράς και ψυχαγωγίας οι μικροί μας φίλοι 4 και 5 χρονών συνεχίζουν την εξερεύνηση  των  στοιχείων  της μουσικής , του ρυθμού και της  μελωδίας. Με την καθοδήγηση  της Μουσικοπαιδαγωγού του Δημοτικού Ωδείου Ξένιας Γαβριηλίδου.

«Εργαστήρι Μουσικοθεατρικού παιχνιδιού»
Παρασκευή 5.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ. (05/04, 12/04 & 19/04/2019)
 Τα παιδιά 9 έως 12 χρονών θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους μέσα από θεατρικά παιχνίδια.  Μίμηση, παιχνίδια ρόλων, αναπαράσταση και καλλιέργεια αισθήσεων. Θα παίξουν κουκλοθέατρο  και θα δημιουργήσουν  τα δικά τους θεατρικά δρώμενα. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εθελόντρια Δομνίκη Βαγιάτη τελειόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και πτυχιούχος μουσικής Αρμονίας.

  «Λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής »  
 Παρασκευή 7.00μ.μ.  – 8.20μ.μ. (05/04, 12/04 & 19/04/2019)
Μια δράση φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά 9 – 12 χρονών επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του και ασκήσεις δημιουργικής γραφής με τη φιλόλογο  Συλβάνα Ματσέλη και την εκπαιδεύτρια δημιουργικής γραφής Ελένη Ευαγγελίου.

Ώρα

1 (Δευτέρα) 10:00 πμ - 30 (Τρίτη) 8:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

16Απρallday30ΙουνΑπό το Άσυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. ΠαπανικολάουΤο Σανατόριο, η απομόνωση, η Φυματιούπολη, ο αποστιγματισμός(Ολοήμερο) Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι” παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου. Η έκθεση παρακολουθεί την ίδρυση (1920) και λειτουργία του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και του συνοικισμού των Φυματιόντων (Κοινότητα Εξοχής) που δημιουργήθηκε απέναντι από αυτό,  την απομόνωση και τον στιγματισμό χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι την ανακάλυψη των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και τη σταδιακή μετατροπή του ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Θα εκτεθούν επίσης παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Η έκθεση γίνεται με τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 20:00 και η λειτουργία της θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Ώρα

Απρίλιος 16 (Τρίτη) - Ιούνιος 30 (Κυριακή)

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

17Απρ(Απρ 17)12:00 πμ21(Απρ 21)11:00 μμFeaturedIN-EDIT 2019 ( INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL - THESSALONIKI EDITION)12:00 πμ - 11:00 μμ (21)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, το In-Edit Festival, επιστρέφει για έκτη φορά στη Θεσσαλονίκη με μοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν όλο το φάσμα της παγκόσμιας μουσικής και με μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων σε όλη την πόλη.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τη Parenthesis και με τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2019 στον κινηματογράφο Ολύμπιον και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα και τάσεις της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι Radiohead, John Lennon & Yoko Ono, Elvis Presley, Joe Strummer, Joan Jett, M.I.A, Astor Piazzolla, Blue Note Records, η Queercore Punk σκηνή, η soul της Αιθιοπίας, η Pj Harvey κ.α., αλλά και για μουσικούς της εγχώριας σκηνής.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΙN EDIT η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού θα διοργανώσει 4 δωρεάν ειδικές προβολές, οι οποίες απευθύνονται σε ανέργους, σε πολύτεκνους, σε πρόσφυγες και μετανάστες (είτε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες) στην Αποθήκη Δ του Ο.Λ.Θ. Συγκεκριμένα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Απριλίου στις 17.00 (αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη”) και στις 17.30 (αίθουσα “Φρίντα Λιάπα”) και την Κυριακή 21 Απριλίου στις 17.00 (αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη”) και στις 17.30 (αίθουσα “Φρίντα Λιάπα”).

Η είσοδο του κοινού θα είναι δωρεάν.

Eπιπλέον πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του μπορείτε να βρείτε στο www.in-edit.gr, όπως επίσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης thessaloniki.gr

Ώρα

17 (Τετάρτη) 12:00 πμ - 21 (Κυριακή) 11:00 μμ

19Απρ(Απρ 19)9:00 μμ21(Απρ 21)7:00 μμFolie à deux από τους Gardenal CollectiveΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ9:00 μμ - 7:00 μμ (21) Φορέας: Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για όγδοη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται το έργο  Folie à deux από την ομάδα Gardenal Collective στις 19, 20 & 21 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42).


Η θεατρική παράσταση Folie à deux εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν. Η Κριστίν και η Λεά Παπέν, ύστερα από επτά συναπτά έτη στην υπηρεσία της οικογένειας Λανσελέν, κατακρεούργησαν τις κυρίες του σπιτιού. Η έρευνα για την ιστορία των αδελφών ξεκίνησε από την κοινή ανάγκη των ηθοποιών Δήμητρας Σπανούλη και Σαμπρίνας Μπροντέσκου να τις δικαιολογήσουν, αναζητώντας την αιτία πίσω από την εγκληματική πράξη. Το όραμά τους για τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης βασισμένης στα πρόσωπα του διασημότερου εγκλήματος στη Γαλλία μοιράστηκε η χορογράφος και αρχιτέκτονας Πηνελόπη Μωρούτ, η οποία επιμελείται τη σκηνοθεσία και την κίνηση.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Η παράσταση ακροβατεί στα όρια του πραγματικού και φανταστικού χρόνου, στη λεπτή ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και συμβολισμού. Τα σώματα των ηθοποιών καλούνται να απομακρυνθούν από προκαθορισμένες, αναγνωρίσιμες φόρμες. Να αναζητήσουν και να επικαλεστούν νέους τρόπους να σωματοποιήσουν γεγονότα και αναμνήσεις, συναισθήματα και ευσεβείς πόθους. Η κίνηση και ο λόγος αποκτούν ισάξια βαρύτητα σε αυτή την προσπάθεια απεικόνισης αντίρροπων στοιχείων: ανάμεσα στο ανθρώπινο και το μηχανικό, το οικείο και το παραμορφωμένο, οι χαρακτήρες των αδελφών Παπέν ξεδιπλώνονται επί σκηνής. Με κινήσεις συγκεκριμένες και λεπτομερείς, ο χώρος γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο παίρνει μορφή η σχέση της Κριστίν και της Λεά.

Η παράσταση συνιστά ένα συνονθύλευμα υλικών εμπνευσμένων από το χορό και το θέατρο, την αρχιτεκτονική και τον κινηματογράφο. Άλλοτε αντίθετα, άλλοτε συμπληρωματικά, όμως πάντα άρρηκτα συνδεδεμένα, τα σώματα των ηθοποιών σμιλεύουν το χώρο, δημιουργώντας εικόνες και διαδρομές, οι οποίες ενοποιούν όλα τα στοιχεία αυτής της παράστασης – τα σώματα, το χώρο, το σκηνικό – σε ένα ποιητικό ψυχογράφημα.

Ο θεατής, ως μάρτυρας αυτής της σωματικής και ψυχολογικής κορύφωσης, καλείται και αυτός να στραφεί περισσότερο στην αιτία παρά στο αιτιατό, αναζητώντας τον έμμεσο αυτουργό αυτής της αποτρόπαιης δολοφονίας της 2ης Φεβρουαρίου 1933.

 

 

 

 

 

 

Ταυτότητα Παράστασης:

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Μωρούτ

Πρωτότυπο κείμενο: Ζωρζίνα Τζουμάκα

Σύλληψη ιδέας: Gardenal Collective (Δήμητρα Σπανούλη, Σαμπρίνα Μπροντέσκου)

Σκηνικά – Kοστούμια: Γιάννης Κρητικόπουλος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Αποστολακίδης

Φωτογραφίες – Βίντεο: Δώρα Δημητρίου

Οργάνωση Παραγωγής: Too Far East Productions

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη

Παίζουν: Σαμπρίνα Μπροντέσκου, Δήμητρα Σπανούλη

Χορηγοί επικοινωνίας:

Lifo | ελculture | το ποντίκι | all4fun | cue | θεατρομάνια | ερτ open 106,7 fm | passion theater | art and press | sin radio | street radio | kalitheasi | artviews |      quinta | κουλτουρόσουπα | parallaxi

«Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2019»

Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη , τηλ. 2310 869869


 Παρασκευή 19 – Σάββατο 20 Απριλίου στις 21:00 και Κυριακή 21 Απριλίου στις 19:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 12€, Μειωμένο 8€, Ομαδικό (10 άτομα) 6€

Προπώληση Εισιτηρίων: Εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους.

(Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00)

Κρατήσεις: welcome@toofareast.gr | 6996 413 094

 Gardenal collective:

Facebook event: Folie à deux στο Φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή”

Facebook: Gardenal Collective

Instagram: gardenal_collective

Website:  www.gardenalcollective.com

TooFarEast Productions:

Facebook: Too Far East Productions

Instagram: TooFarEast Productions

Website: www.toofareast.gr

 

Ώρα

19 (Παρασκευή) 9:00 μμ - 21 (Κυριακή) 7:00 μμ

Φορέας

Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Δε22Απρ11:00 πμ12:30 μμΠασχαλινές  λαμπάδες - Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2019

« Πασχαλινές  λαμπάδες»
Υποδεχόμαστε το Πάσχα και διακοσμούμε τις λαμπάδες μας περιμένοντας την Ανάσταση. Με τις Σοφία Χατζή και Νικολέττα Καρδάμη.
Υλικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας: 1 κερί –  λαμπάδα, κορδέλες και οτιδήποτε άλλο θέλετε.
Για παιδιά από 6 χρονών , ευπρόσδεκτοι και γονείς .
M. Δευτέρα 22/04/2019, ώρα 11.00 – 12.30

Ώρα

(Δευτέρα) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Δε22Απρ5:30 μμ6:30 μμΕργαστήρι καλλιτεχνικών δημιουργιών στη βιβλιοθήκη ΤριανδρίαςΕργαστήριο Ενηλίκων5:30 μμ - 6:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας "Ιωάννης Διαμαντή Διαμαντής" Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Δευτέρα 22 Απριλίου, 5:30 – 6:30  το απόγευμα.

Εργαστήρι καλλιτεχνικών δημιουργιών, με την Σμαράγδα Σταματίου.
Θα φτιάξουμε τις λαμπάδες μας, για το Πάσχα.

Υλικά που θα χρειαστούμε : μια λαμπάδα στρόγγυλη η πλακέ άσπρη ή ροζ ή σιέλ,
ένα κεράκι ρεσώ, ένα κουταλάκι, 2 -3 κορδέλες πολύχρωμες.
Η συμμετοχή στο τμήμα είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή.

Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθήκης:
Δευτέρα – Τρίτη : 2:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή : 8.00 π.μ.- 3.00 μ.μ

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας είναι μέλος
του Δικτύου βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας
Αμοργού 29.Τηλ.: 2310 921660
Facebook:  https://goo.gl/qPGP2A
Email:  vivlio.triandrias@thessaloniki.gr

Ώρα

(Δευτέρα) 5:30 μμ - 6:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας "Ιωάννης Διαμαντή Διαμαντής"

Αμοργού 18, Τριανδρία 546 38

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Δε22Απρ6:30 μμ7:30 μμΑγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα!

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τέλλος Άγρας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Κοσμάς Πολίτης και ο Ευγένιος Ζαλοκώστας σε ένα βιβλίο διασκευασμένο για παιδιά. Δέκα αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα, από τους πιο αγαπημένους Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς, ζωντανεύουν μέσα από υπέροχες εικόνες.

Τις αγαπημένες πασχαλινές ιστορίες μας, θα τις διακοσμήσουμε με όμορφες αυγοθήκες – πουλάκια που θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας!
Με την Χριστίνα Τράπτσιου.

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Χαρτόνι κανσό ασπρο, κίτρινο, πορτοκαλί, φτερά κίτρινα και κόλλα στικ.
Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΝικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666E mail: bibxarilaou@hotmail.grhttps://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hlInstagram: https://www.instagram.com/charilaoulibrary/?hl=el

Ώρα

(Δευτέρα) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ23Απρ6:30 μμ7:30 μμ« Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία» στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου6:30 μμ - 7:30 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

« Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία»

Δημιουργικό εργαστήρι κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές
Ελάτε να δημιουργήσουμε τα πασχαλινά μας δώρα στην Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου.
Θα φτιάξουμε κοσμήματα από τα πλήκτρα παλιών πληκτρολογίων Η/Υ, τα οποία θα εμπλουτίσουμε με καλαμάκια από πλαστικό μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνεται και επιβαρύνει το περιβάλλον.
Στόχος του εργαστηρίου με τίτλο “Μεταμορφώνοντας την Τεχνολογία” είναι η δημιουργική ανακύκλωση ώστε μικροί και μεγάλοι να ευαισθητοποιηθούν, να έρθουν πιο κοντά με τους όρους ανακύκλωση-επανάχρηση, αλλά και να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές του χειροποίητου κοσμήματος.
Υλικά που θα χρειαστούμε: πετονιά ή χρωματιστή χοντρή κλωστή ή σπάγκο, χάντρες (προαιρετικά).
Με τη διακοσμήτρια & σχεδιάστρια κοσμημάτων Λιζέττα Φώτογλου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384
pvivlio.orestou@thessaloniki.gr

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη 546 42

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε24Απρ11:00 πμ12:30 μμΠασχαλινές αυγοθήκες - Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη11:00 πμ - 12:30 μμ Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2019

« Πασχαλινές αυγοθήκες»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφες αυγοθήκες για τα πασχαλινά αυγά μας.
Με τις : Σοφία Χατζή και Νικολέττα Καρδάμη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:
1 χαρτόνι Α4 άσπρο ή κίτρινο, 1 χαρτόνι Α4 πορτοκαλί, κόλλα στικ .
Για παιδιά από 6 χρονών και άνω.
Μ. Τετάρτη  24/04/2019, ώρα 11.00 – 12.30        

Ώρα

(Τετάρτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Τε24Απρ9:00 μμ‘’Ύμνοι ανθρώπων’’9:00 μμ Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πασχαλινή συναυλία
της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Μ. Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, ώρα 21.00
είσοδος ελεύθερη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και φέτος υμνεί για το Θείο Πάθος. Το Πάσχα η σημαντικότερη γιορτή της χριστιανοσύνης ενέπνευσε πολλούς συνθέτες σε όλον τον κόσμο. Χριστιανοί όλων των δογμάτων, όπου γης, ερμήνευσαν και ερμηνεύουν την μουσική τους. Στην συναυλία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 και ώρα 21.00 στην Αίθουσα Τελετών του Α. Π. Θ. θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων συνθετών, δογμάτων, τάσεων και παραδόσεων, μουσικά ασύνδετα μεταξύ τους, ήχοι από την ανατολή έως την δύση, παρουσιασμένα σε ένα μουσικό πρόγραμμα που θα μεταδώσει την κατάνυξη, που απορρέει από την ‘’μία’’ πίστη των ανθρώπων στην Θεία Θυσία.

Συμμετέχουν η Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου υπό την μουσική διδασκαλία της Μαρίας – Έμμας Μελιγκοπούλου και η Χορωδία Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου υπό την μουσική διδασκαλία του Χρυσόστομου Σταμούλη. Στην συναυλία, υπό την μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της Σ.Ο.Δ.Θ. Χάρη Ηλιάδη, τραγουδά ο λαϊκός τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας, ψάλλει ο Ιεροψάλτης Πάρης Γκούνας, ενώ χορωδοί της Χορωδίας Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου ερμηνεύουν σε ρόλο σολίστ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

–    E. Grieg: Andante religioso από την Σουίτα Holberg για ορχήστρα εγχόρδων
–    J. S. Bach: Καντάτα για χορωδία και ορχήστρα Christ lag in Todes Banden, BWV 4
Βαγγέλης Χατζησταύρου, μπάσος
–     W. A. Mozart: Requiem / Lacrimosa
(Χορωδία Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου
Μουσική διδασκαλία: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου)
–    G. Faure: Requiem / Pie Jesu
(Σόλο φωνή: Εβελίνα Χαβαλέ)
–    Amazin Graze – Ύμνος της Αγγλικανικής Εκκλησίας    (1779) για σόλο φωνή και ορχήστρα (ενορχήστρωση: Βίκυ Στυλιανού)
Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, τραγούδι
–  Nobody Knows the Trouble I’ve Seen – Αφροαμερικανικό spiritual (1867) για σόλο φωνή και ορχήστρα (ενορχήστρωση: Βίκυ Στυλιανού)
Άντρια Προκοπά, τραγούδι
–   Βυζαντινοί ύμνοι: Εγκώμια
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
Πάρης Γκούνας, ψάλτης
–   Μ. Θεοδωράκης: Δακρυσμένα Μάτια (ενορχήστρωση: Άλκης Μπαλτάς)
–    Στ. Κουγιουμτζής: Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων (αποσπάσματα)
Θεός Κύριος
Κύριε Καταφυγή
Ιδού ο Νυμφίος έρχεται
Εξέδησάν με
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
Ανδρέας Καρακότας, τραγούδι
Χορωδία ‘’Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος’
Μουσική διδασκαλία: Χρυσόστομος Σταμούλης

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

25Απρ(Απρ 25)8:30 πμ30(Απρ 30)3:00 μμΛειτουργία των δημοτικών Βιβλιοθηκών τη Μ. Πέμπτη και την Τρίτη του Πάσχα.εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες8:30 πμ - 3:00 μμ (30) Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Λειτουργία των δημοτικών Βιβλιοθηκών τη Μ. Πέμπτη και την Τρίτη του Πάσχα.

Για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών Βιβλιοθηκών, το ωράριο λειτουργίας για το κοινό την 25η Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη) και την 30η Απριλίου (Τρίτη ημέρα του Πάσχα) θα είναι 08:30 έως 15:00

Ώρα

25 (Πέμπτη) 8:30 πμ - 30 (Τρίτη) 3:00 μμ

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Μάιος

06Μαρ(Μαρ 6)6:00 μμ22Μαι(Μαι 22)8:00 μμΠρόγραμμα προγεννητικών συναντήσεων στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα(Μάρτιος 6) 6:00 μμ - (Μάιος 22) 8:00 μμ Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας Φορέας: Δ' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Δελτίο Τύπου

Η Δ’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Klinikum Plus διοργανώνει σε δύο κύκλους ένα πρόγραμμα προγεννητικών συναντήσεων για την προετοιμασία στην γονεϊκότητα για μέλλουσες και νέες μητέρες.

Οι εισηγήσεις θα παρουσιαστούν από την Μαία κ. Σοφία Κανελλοπούλου, σε πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο έως και τον Απρίλιο στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57 από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

  • Ο Α΄ Κύκλος την Τετάρτη 6 Μαρτίου, Ανατομία, Φυσιολογία εγκυμοσύνης, Διατροφή, Ψυχοσωματικές αλλαγές. Την Τετάρτη 20 Μαρτίου Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Είδη αναλγησίας, Έναρξη & στάδια  τοκετού και την Τετάρτη 3 Απριλίου Λοχεία, Θηλασμός, Περιποίηση νεογνού.
  • Ο Β΄ Κύκλος την Τετάρτη 17 Απριλίου Ανατομία, Φυσιολογία εγκυμοσύνης, Διατροφή, Ψυχοσωματικές αλλαγές. Το Σάββατο 11 Μαΐου Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Είδη αναλγησίας, Έναρξη & στάδια τοκετού και την Τετάρτη 22 Μαΐου Λοχεία, Θηλασμός, Περιποίηση νεογνού.

 

 

 

Ώρα

Μάρτιος 6 (Τετάρτη) 6:00 pm - Μάιος 22 (Τετάρτη) 8:00 pm

Τοποθεσία

Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας

Κλεάνθους 57 Θεσσαλονίκη 544 53

Φορέας

Δ' Δημοτική ΚοινότηταΤηλ. 2313318518 - 2313318517, d-koinotita@thessaloniki.gr Κλεάνθους 57, ΤΚ. 54453

15Μαρ(Μαρ 15)9:00 μμ05Μαι(Μαι 5)11:00 μμFeaturedΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2019Οι θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον(Μάρτιος 15) 9:00 μμ - (Μάιος 5) 11:00 μμ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 2019 / ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

ΠΑΡ 15, ΣΑΒ 16, ΚΥΡ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΓΚΛΟΡΥ ΝΤΑΙΗΖ

ΚΕΙΜΕΝΑ: Αλέξανδρος Κυπριώτης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κλαίρη Χριστοπούλου

Μικρές σκηνές, τραγούδια, ιντερμέδια συνθέτουν την παράσταση Γκλόρυ Νταίηζ, που διακωμωδεί επεισόδια από τη ζωή σε μια χώρα με «ένδοξο» παρελθόν.
Η παράσταση αντλεί την αισθητική της από το γερμανικό καμπαρέ και το θέμα της από την πολιτική επικαιρότητα.
Ακροβατεί ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό, σχολιάζοντας παράλληλα τη θέση του καλλιτέχνη-σαλτιμπάγκου, που σαρκάζει την πραγματικότητα από τη θέση του περιθωρίου, ενώ την ίδια στιγμή υποφέρει αποτελώντας μέρος της.


ΠΕΜ 21, ΠΑΡ 22 ΜΑΡΤΊΟΥ, 21.00

ΟΜΑΔΑ ACTORS SOCIAL CLUB
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ
Βασισμένο στο ομότιτλο έργο των A. Long, D. Singer and J. Winfield

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άγγελος Παπαδάκης
Χωρίς να χαθεί η παραμικρή λεπτομέρεια, και τα 37 έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τέσσερις μόνο ηθοποιούς: Οθέλλος, ραπ, μαγειρική με τον Τίτο Ανδρόνικο, 18 κωμωδίες σε μία, και όλα τ’ άλλα. Μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μία ώρα όλα τα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών;


ΠΑΡ 29, ΣΑΒ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, 21.00 ΚΥΡ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, 19.00
ΟΜΑΔΑ MONSTRARE ART GROUP
ΟΥΤΟΚΙΑ – ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΝΙΘΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θωμάς Βελισσάρης

Ο Πεισθέταιρος μετατρέπεται σε δεινό εξερευνητή του 19ου αιώνα και ανακαλύπτει έναν τόπο μυθικό με ιθαγενείς ανθρώπους – πουλιά. Η ουτοπία που τους προσφέρει
διαψεύδεται: ο πολιτισμός της Δύσης δεν επιδέχεται φτερά. Το έργο όμως εγκυμονεί τη δική του ουτοπία, προερχόμενη – οποία έκπληξις! – μέσα από το ίδιο το θέατρο.  Ένα θέατρο στο οποίο ο Αριστοφάνης αναβιώνει με ανατρεπτικές παραλλαγές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡ 05, ΣΑΒ 06, ΚΥΡ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΕΣ ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ, OBERON, ALTE FABLON
ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΟΡΕΣΤ3ΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ…

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στάθης Μαυρόπουλος

Μια διαφορετική προσέγγιση της Ορέστειας, μέσα από 500 επιλεγμένους στίχους φιλτραρισμένους από την πολυετή έρευνα σχολιαστών και δραματολόγων. Εναλλάσσοντας διαρκώς ρόλους και ύφος, τρεις υποκριτές – σχολιαστές περνάνε, άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με απρόσμενα κωμικό τρόπο, μπροστά από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, όλη την πλοκή και το backstage (sic!) της τριλογίας.


ΔΕ 08, ΤΡ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ΔΥΟTREES
ECCE HOMO                                                 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Τσιαβός

Το Ecce Homo – Ίδε ο Άνθρωπος – δημιουργήθηκε με αφορμή το ομότιτλο ποίημα του Friedrich Wilhelm Nietzsche, για να αναδείξει τη φιλοσοφία του Επαναστατημένου Ανθρώπου του Albert Camus και αυτή του Tractatus Logico Philosophicus του Ludwig Wittgenstein, με στόχο, πέρα από μια πρωτότυπη ιστορία εκδίκησης, μια μελέτη της ανθρώπινης κατάστασης.
H αρχική ιδέα για την υπόθεση του έργου έσμιξε με τις ιδέες πολλών μεγάλων στοχαστών ώστε να ολοκληρώσει οικουμενικά τον σκοπό της: να πραγματευτεί την πορεία του ανθρώπου, ως πολιτικού όντος μέσα στον ιστορικό χρόνο, σαν μια σπειροειδή τροχιά που τον οδηγεί στον μηδενισμό.


ΠΑΡ 12, ΣΑΒ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00ΚΥΡ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19.00
OΜΑΔΑ ΓΚΑΖΟΖΑ  SNATCH
ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ του Σάκη Σερέφα   

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριλένα Κατρανίδου

Ένας φόνος στη Θεσσαλονίκη. Η ερωτική ιστορία της Λούλας και του Τάσου ανασυντίθεται από έναν Συγγραφέα για τις ανάγκες του βιβλίου του. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που τους συνάντησαν δείχνουν τον δρόμο της αλήθειας. Ή μήπως όχι; Τρεις ηθοποιοί επί σκηνής εναλλάσσονται στα πρόσωπα του έργου, τους δίνουν μορφή και δημιουργούν μια ιστορία. Φόρμα, κίνηση και χρώμα κυριαρχούν σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας της πραγματικότητας, των γεγονότων, των σχέσεων.


ΔΕ 15, TΡ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
OΜΑΔΑ MĀLUM DISCORDIAE
ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ
Θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού   

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χριστίνα Γυφτάκη

Ο αφηγητής – ποιητής αποφασίζει να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Νεάπολη της Ιταλίας με το μεγαλειώδες πλοίο «Rio Grande» όπου συναντά μια παλιά γνώριμη… Η ιστορία διαρκεί όσο και το ταξίδι τους. Ταξιδεύει μαζί και η έπαρση, η επίδειξη, ο εγωισμός, ο έρωτας… Στο ταξίδι αυτό, οι ηθοποιοί δοκιμάζονται υποκριτικά, άλλοτε στη δημοτική και άλλοτε στην καθαρεύουσα, εμπλέκοντας το θεατή στα ανθρώπινα πάθη.


ΠΑΡ 19, ΣΑΒ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21.00
ΚΥΡ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19.00
ΟΜΑΔΑ GARDENAL COLLECTIVE
FOLIE À DEUX
Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία των αδελφών Papin

ΚΕΙΜΕΝΟ: Ζωρζίνα Τζουμάκα
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πηνελόπη Μωρούτ

Η Christine και η Lea Papin ήταν «κορίτσια για όλες τις δουλειές». Κι όμως, το Φεβρουάριο του 1933 δολοφόνησαν τα αφεντικά τους, την Κυρία και τη Δεσποινίδα του σπιτιού στο οποίο εργάζονταν επί επτά χρόνια. Ταξική εξέγερση ή παρανοϊκή ψύχωση; Η παράσταση ακροβατεί στα όρια του πραγματικού και φανταστικού χρόνου. Τα σώματα των ηθοποιών σμιλεύουν τον χώρο, δημιουργώντας εικόνες και
διαδρομές, που ενοποιούν όλα τα στοιχεία αυτής της παράστασης σε ένα ποιητικό ψυχογράφημα.

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡ 03, ΣΑΒ 04, ΚΥΡ 05 ΜΑΐΟΥ, 21.00
ΟΜΑΔΑ ECLIPSES GROUP THEATER
ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Ορτετζάτος

Πέντε άνθρωποι, πέντε προσωπικότητες διαφορετικές μεταξύ τους, συναντιούνται μετά την πεισματική παρότρυνση της Μαριγώς Καστελάνου, δημιουργώντας μια δύσκολη, μα συνάμα υπέροχη διαδρομή, ενός φιλόδοξου θιάσου. Ένα ορμητικό γαϊτανάκι στιγμών που οδηγούν στην τραγική αποκάλυψη που ποτέ δεν θέλει να παραδεχτεί και να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος του θεάτρου. Το κείμενο επιθυμεί να αναδείξει την ιστορική αξία των περιπλανώμενων μπουλουκιών στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΕΜ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ,
18.00, Θέατρο Άνετον
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διάλεξη από τον Γιώργο Κράια, φιλόλογο, διδάσκοντα στο ΕΑΠ. Ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης Ουτοκία – Παραλλαγή στους Όρνιθες και το κοινό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Monstrare Art Group
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΔΕΥ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ,
17:30 – 20:00, ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 35, ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 546 27

ΣΚΗΝΗ ΕΠΙ ΠΟΛΕΩΣ

Παρουσίαση και ανακοίνωση ανοιχτού καλέσματος για κατάθεση προτάσεων. Ένα project του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η Σκηνή Επί Πόλεως είναι μια υπαίθρια, δημόσια φορητή σκηνή, που θα φιλοξενήσει διαφορετικές μορφές τέχνης, διαλέξεις και συζητήσεις, με στόχο να λειτουργήσει ως φόρουμ καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να κινητοποιήσει τους κατοίκους στις γειτονιές της πόλης. Η Σκηνή Επί Πόλεως σχεδιάστηκε μέσα από ένα εργαστήριο σε τρεις φάσεις, με ειδικούς από τον χώρο του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, του design και νέους δημιουργούς.
Το πρόγραμμα της Σκηνής Επί Πόλεως για τους επόμενους μήνες θα σχεδιαστεί από το LABattoir και την Επιτροπή Θεάτρου, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων και εργαστήρια με ειδικούς.

Το πρώτο εργαστήριο θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Οδηγίες πρόσβασης:https://www.labattoir.or/contact.html

 

 

 

 


ΚΥΡ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11.00, Θέατρο Άνετον
ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΔΡΑΣΗ: ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΖΥΗΝΟ

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν κοντά στους χαρακτήρες του Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως. Η δράση αφορά εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρο-παιδαγωγούς, σκηνοθέτες, εμψυχωτές και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το έργο του Βιζυηνού και τη θεατρικότητά του.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ιωάννα Λιούτσια
ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ: Φιλιώ Τσομπανίδου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ομάδα mālum discordiae
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


ΚΥΡ 5 ΜΑΐΟΥ, 11.00, Θέατρο Άνετον
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1920

Με αφορμή τη φετινή θεατρική παραγωγή, του Eclipses Group Theater με τίτλο Το Μπουλούκι, το μυστικό του Ανέμου, θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση γυναικείου θεατρικού μακιγιάζ, βασισμένο σε στοιχεία μακιγιάζ της δεκαετίας του 1920. Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αποτελούν το χρονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή του έργου. Το μακιγιάζ της εποχής αποτέλεσε ένα από τα στοιχεία έρευνας κατά τη διαδικασία των προβών.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Μαρία Αλεξανδρίδου
ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Μαρία Ράπαντα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Eclipses GroupTheater
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Χορηγοί:

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Ώρα

Μάρτιος 15 (Παρασκευή) 9:00 pm - Μάιος 5 (Κυριακή) 11:00 pm

16Απρallday30ΙουνΑπό το Άσυλο Φυματιόντων στο Νοσοκομείο Γ. ΠαπανικολάουΤο Σανατόριο, η απομόνωση, η Φυματιούπολη, ο αποστιγματισμός(Ολοήμερο) Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Συλλόγου Μνήμης “Το Θυμητάρι” παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων για την ίδρυση και λειτουργία του σανατορίου του Ασβεστοχωρίου. Η έκθεση παρακολουθεί την ίδρυση (1920) και λειτουργία του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου και του συνοικισμού των Φυματιόντων (Κοινότητα Εξοχής) που δημιουργήθηκε απέναντι από αυτό,  την απομόνωση και τον στιγματισμό χιλιάδων ασθενών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, μέχρι την ανακάλυψη των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και τη σταδιακή μετατροπή του ιδρύματος σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εφημερίδων από την εκατοντάχρονη ιστορία του ιδρύματος. Θα εκτεθούν επίσης παλαιά κατάστιχα από το Αρχείο του Σανατορίου, έγγραφα από το Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τη λειτουργία του, καθώς και η ανέκδοτη έκθεση του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας Φυματιόντων.

Η έκθεση γίνεται με τη συνδρομή του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, στις 20:00 και η λειτουργία της θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Ώρα

Απρίλιος 16 (Τρίτη) - Ιούνιος 30 (Κυριακή)

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

Τε01Μαι10:00 πμ8:00 μμΕορτασμός Πρωτομαγιάς κατά μήκος των τειχώνΠικ νικ, δωρεάν κρασί και αναψυκτικά κατά μήκος των τειχών10:00 πμ - 8:00 μμ Πλατεία Στέργιου Πολυδώρου Φορέας: Γ' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει την 1η Μαΐου 2019 εκδήλωση με τίτλο:«Εορτασμός Πρωτομαγιάς κατά μήκος των τειχών» στην Πλατεία Στεργίου Πολυδώρου (κατά μήκος των τειχών) σε συνεργασία με την επιχείρηση με διακριτικό τίτλο «Τοίχο Τοίχο»

Ώρα 10:00 – 20:00

Δημότες και κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο, θα γιορτάσουμε την πρωτομαγιά απολαμβάνοντας πικ νικ, δωρεάν κρασί και αναψυκτικά, με συνοδεία πρωτομαγιάτικες μουσικές από τα συγκροτήματα.

Τα ταπεράκια μας, τραπεζομάντηλο και όλοι στο πάρκο!!!

Ώρα

(Τετάρτη) 10:00 πμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Πλατεία Στέργιου Πολυδώρου

Στεργίου Πολυδώρου 54634

Φορέας

Γ' Δημοτική Κοινότητατηλ. 2313318273 c-koinotita@thessaloniki.gr Θεοφίλου 25 ΤΚ.54633

06Μαι(Μαι 6)9:00 πμ14Ιουν(Ιουν 14)1:30 μμΔημόσια καθαριότητα. Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Από τους σκουπιδόλακκους της αρχαιότητας στους οργανωμένουςΧ.Υ.Τ.Υ. και στην ανακύκλωση9:00 πμ - (Ιούνιος 14) 1:30 μμ Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η έκθεση «Δημόσια καθαριότητα.  Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Από τους σκουπιδόλακκους της αρχαιότητας στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην ανακύκλωση», που διοργανώνει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) της Δ/νσης Βαφοπουλείου &  Πνευματικών Ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανακύκλωσης &  Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, συνεχίζεται από Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, σε νέο χώρο, στο περίπτερο της TV100-FM100 – έναντι πύργου ΟΤΕ- εντός της ΔΕΘ-HELEXPO ( πλησίον πύλης ΧΑΝΘ).

Στην έκθεση παρουσιάζεται η εξέλιξη της δημόσιας καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Από τους οικιακούς σκουπιδόλακκους της αρχαίας περιόδου, τις καταβόθρες του Μεσαίωνα και τις πρώτες χωματερές σκουπιδιών περιμετρικά της πόλης, στους Χ.Υ.Τ.Α. και την ανακύκλωση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου 2019.

Ωράριο λειτουργίας 09.30-13.30.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την έκθεση καθώς και ξεναγήσεις σε αυτή, μπορείτε να επικοινωνείτε στα νέα τηλέφωνα του ΚΙΘ: 231331-8707 και  231331-8701 με τους υπεύθυνους της έκθεσης Νίκο Μαραντζίδη, Γεωργία Μιχαήλ, καθώς και στο 231331-8709 κα Κουρκούτα.

 

 

Ώρα

Μάιος 6 (Δευτέρα) 9:00 am - Ιούνιος 14 (Παρασκευή) 1:30 pm

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

Τρ07Μαι10:30 πμ12:30 μμΜοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου10:30 πμ - 12:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες

Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.

Το εργαστήριο είναι δίωρο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο

Πρόγραμμα εργασιών Απριλίου:
– Τεχνικές πλεξίματος φαντεζί, λάστιχο και δαντέλα
– Διαβάζω σχέδια και πατρόν για πλέξιμο. Αρχίζω το πρώτο μου πουλόβερ
– Επανάληψη και τελείωμα μπλούζας

Πρόγραμμα εργασιών Μαΐου:

– Πλέκω την πρώτη μου φούστα
– Τελειώνω τη φούστα
– Ζακάρ
– Καλοκαιρινά σχέδια

 

Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Τρίτη) 10:30 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ07Μαι6:30 μμ7:30 μμΜε το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!

Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Τα παιχνίδια της Λου» της Emma Thomson  από  τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη και θα φτιάξουμε λαγουδάκια!  

 Πολλά από τα παιχνίδια της Λου είχαν παραμείνει κλεισμένα για χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εκείνη βρήκε τελικά το χαμένο κλειδί για το κουτί με τα παιχνίδια. Αυτή είναι η αρχή για νέες περιπέτειες των παιχνιδιών, αλλά και για την αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών τους…

Το πρόγραμμα επιμελείται η Ελένη Κόιδάκη

Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετών και τους γονείς τους.

Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.

Η δράση εντάσσεται στο εορταστικό πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 2 μονόχρωμες παιδικές κάλτσες, 1 πακέτο βαμβάκι, κορδελάκια, ματάκια και κόλλα στικ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε08Μαι10:00 πμ12:00 μμΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ 10:00 πμ - 12:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής. 

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»

 Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
 Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
 Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
 Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
 Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
 Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;

Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Τετάρτη) 10:00 πμ - 12:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε08Μαι9:00 μμ‘’Μουσική από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο’’9:00 μμ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

‘’Μουσική από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο’’

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής  (Μ1)

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μουσικές συνθέσεις των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών κινηματογραφικής μουσικής και διεθνώς βραβευμένων μουσικών προσωπικοτήτων. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννος Αιόλου και η Αφροδίτη Ραΐκοπούλου χαρίζουν τις παρτιτούρες τους στην Σ.Ο.Δ.Θ. για να προσφέρει στο κοινό της πόλης ένα συμφωνικό μουσικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, αισθήσεις, αισθήματα, συναισθήματα και εικόνες από τις αντίστοιχες ταινίες, για τις οποίες υπέγραψαν την μουσική τους επένδυση με την συνθετική τους έμπνευση. Στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία την Σ.Ο.Δ.Θ. θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Αναστάσιος Συμεωνίδης και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Μαΐου 2019 και ώρα 21.00.

 

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

Πρόγραμμα:

Νίκος Κυπουργός

Κινηματογραφική σουίτα Νο. 1

Δημήτρης Παπαδημητρίου

‘’Απομεσήμερο μετά τον τρύγο’’ από την ταινία ‘’Η Σκιάχτρα’’

Μουσική από την ταινία “Η Νίκη της Σαμοθράκης” 

Αφροδίτη Ραΐκοπούλου

‘’Finale’’ από την κινηματογραφική μουσική της ταινίας ‘’Faust’’ του F. W . Murnau (1926 )

Διάλειμμα

Γιάννος Αιόλου

Σουίτα από την μουσική της ταινίας ‘’Το Ταγκό των Χριστουγέννων’’

Ευανθία Ρεμπούτσικα

Έργα από το μουσικό άλμπουμ ‘’Το αστέρι κι η ευχή’’

‘’Το αστέρι κι η ευχή’’

‘’Μέσα από σένα’’

‘’Ο μικρός πρίγκιπας’’

Μουσικό θέμα από την ταινία ‘’Ulak’’ (Αγγελιοφόρος)

Μουσικά θέματα από την ταινία ‘’Πολίτικη Κουζίνα’’

‘’Ο σταθμός’’’

‘’Πατάρι’’

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Βιογραφικά συντελεστών – συνθετών
Αναστάσιος Συμεωνίδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη Μουσικολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Χορωδίας Αθηνών. Από το 2003-2006 διορίζεται ως αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα  Νέων. Από  το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α. Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης,  την Ορχήστρα Πατρών, την  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Ορχήστρα “Filarmonica Brasov”, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα “North Czech Philharmonic”. Από τον Αύγουστο του 2016 έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Αφροδίτη Ρα
ΐκοπούλου
Η μικρασιατικής καταγωγής Αφροδίτη Ραϊκοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την καθοδήγηση του Αυστριακού καθηγητή Max Hallecker, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο. Ειδικεύτηκε στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο. Το 2012 συνεργάστηκε με την Philharmonia Orchestra και τον μαέστρο Benjamin Wallfisch, όπου η συνθέτης παρουσίασε το πρωτότυπο της soundrtack σε ζωντανή προβολή του κλασικού αριστουργήματος “ΦΑΟΥΣΤ“ του Φ. Β. Μούρναου, που παρουσίασε ο άγγλος ηθοποιός Χιού Γκράντ. To 2016 συνεργάστηκε με τον διάσημο Ρώσο βιολονίστα Vadim Repin, την Philarmonia Orchestra και το Royal Festival Hall στο Southbank Centre του Λονδίνου, στην ζωντανή προβολή του φίλμ νουάρ “ LOVE “ (Greta Garbo, John Gilbert) συνθέτοντας το soundtrack της ταινίας. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Franck Strobel. Το έργο περιόδευσε στη Ρωσία όπου παρουσιάστηκε στο Tchaikovsky Theatre στη Μόσχα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας υπό τη μουσική διεύθυνση του Franck Strobel, στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, με την Φιλαρμονική του Νοβοσιμπίρσκ στα πλαίσια του Transsiberian Art Festival και στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Η Αφροδίτη Ραϊκοπούλου έχει παρουσιαστεί στο BBC Radio 3 και χαίρει εξαιρετικών κριτικών από τον εξειδικευμένο βρετανικό Τύπο.
“Raickopoulou’s sweepingly symphonic writing amplified the dramatic turbulence of Murnau’smovie with a passion that would surely have impressed the director himself..
Adam Sweeting, The Arts Desk’ – “It’s true love… Ben Lawrence, The Telegraph –“Her music for Love is that rare thing, rich and melodic… Brian Barford, Classical Source

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα γεννήθηκε στην Κάτω Αχαΐα. Στα οκτώ της χρόνια βρίσκεται στη σκηνή παίζοντας στο “Κουαρτέτο Αδελφών Ρεμπούτσικα”  γυρνώντας από πόλη σε πόλη, σε όλη την επικράτεια και στον Καναδά. Από το 1970 μέχρι το 1979 συνεργάζεται με Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, κάτι που συνεχίστηκε και μετά το 1979, όταν επέστρεψε από το Παρίσι ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην “Ecole Normale de Musique”.  Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετέχει στο “Μουσικό Αύγουστο” που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1992 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της με τίτλο “Στη Λίμνη Με Τις Παπαρούνες”.  Παράλληλα με την προσωπική της δισκογραφία γράφει μουσική για τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Εσύ Αποφασίζεις”, η “Προδοσία” του Νίκου Κουτελιδάκη, το “Αθήνα-Θεσσαλονίκη” του Χρήστου Παλληγιαννόπουλου, η “Αίθουσα του Θρόνου” της Πηγής Δημητρακοπούλου κ.α. Από αυτές τις κατά καιρούς συνθέσεις προέκυψε “Το Αστέρι και η Ευχή”, δίσκος στον οποίο συνεργάστηκαν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η Έλλη Πασπαλά και η Caroline Lavelle. Το χειμώνα του 2000 έγραψε μουσική για την παράσταση “Στάση Κουταλιού” σε σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτη. Ο δίσκος με τίτλο “Μικρές Ιστορίες”, είναι ορχηστρικός στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ συμμετέχει η σοπράνο Μαριάννα Ριγάκη και δύο τραγούδια ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Ελένης Ζιώγα. Ευρέως έγινε γνωστή για τη μουσική της στην ταινία “Πολίτικη Κουζίνα”. Τιμήθηκε με το σημαντικό διεθνές βραβείο “Παγκόσμια Ανακάλυψη Σάουντρακ 2006” για τη μουσική της στην ταινία “Πατέρας και Γιος” (“Babam Ve Oglum”) (2005) του Τούρκου σκηνοθέτη Τσαγκάν Ιρμάκ. Η διάκρισή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό soundtrack, που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου, από διεθνή επιτροπή, έγινε μεταξύ 3.500 μουσικών για ταινίες απ’ όλο τον κόσμο.
Γιάννος Αιόλου

Ο Γιάννος Αιόλου, με σπουδές στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον μοντέρνο χορό αλλά και τον κινηματογράφο – κορυφαία στιγμή η συνεργασία του με τον Γερμανό σκηνοθέτη Τουρκικής καταγωγής Fatih Akin για την ταινία ‘’Solino’’, το οποίο κυκλοφόρησε από την BMG Γερμανίας. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έκανε πολύ σημαντικές πωλήσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρξε για περίπου δύο χρόνια μέσα στα 40 πιο δημοφιλή soundtracks του Γερμανικού Amazon. Έχει συνεργαστεί με πολλές συμφωνικές ορχήστρες, με τις οποίες ηχογραφεί τα έργα του, μουσικά σχήματα, έντεχνους αλλά και λαϊκούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα (Γ. Νταλάρας, Γ. Κότσιρας, Ε. Τσαλιγοπούλου, κ.α.) και το εξωτερικό, όπως επίσης και με πολλούς σκηνοθέτες (Fatih Akin, Klaas Bense, Claudio Bernardo, κ.α). Έργα του έχουν εκτελεστεί και κυκλοφορήσει (εκτός της Ελλάδος) στην Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ισραήλ, Τουρκία, κ.α. Έχει κερδίσει το Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για καλύτερο soundtrack 2012 για την ταινία ‘’Το Τανγκό των Χριστουγέννων’’ (σκην. Νίκου Κουτελιδάκη) Έχει γράψει πολλά μουσικά έργα, καθώς και μυθιστορήματα. Το 2017 συνθέτει το χορωδιακό έργο Corpus Aeternum που ερμήνευσε η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και το 2018 συνθέτει το νέο έργο του για ορχήστρα δωματίου με τίτλο ‘’Το Δάσος των Όρκων’’. Έχει κληθεί πολλές φορές ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα, Αυστρία κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε επιτροπές φεστιβάλ, αλλά και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο τύπο και έχει διδάξει σε κινηματογραφικές σχολές. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ καθώς και έχει παράξει πολλές ταινίες για μουσεία, ειδικά installations. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1959 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Γονείς του είναι ο Στέλιος Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση, και η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως τα επτά του χρόνια. Τo 1976, μπαίvovτας στη Νoμική Αθηvώv, συμμετείχε ως συvθέτης σε παραστάσεις τoυ θεατρικoύ τμήματoς τoυ Παvεπιστημίoυ Αθηvώv, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς Και Ο Χρόvoς, Η Βεγγέρα. Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε μουσική του και τον παρότρυνε να αφοσιωθεί σε αυτήν την τέχνη. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων, μουσική για θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο (Ηλεκτρικός Άγγελος, Ρεβάνς, Αρχάγγελος Του Πάθους, Το δέντρο που πληγώναμε, Νίκη Της Σαμοθράκης, Εραστές Στη Μηχανή Του Χρόνου, Η Ζωή Ενάμισι Χιλιάρικο, Το φως που σβήνει κ.ά.), για την ελληνική τηλεόραση και για τηλεοπτικές σειρές στη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και αλλού. Γνωστός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα για τις εκλεκτές συνθέσεις του, που αρκετές από αυτές έντυσαν γνωστές τηλεοπτικές επιτυχίες (όπως η Αναστασία, το Μη Φοβάσαι Τη Φωτιά, το Λόγω Τιμής, Η ζωή που δεν έζησα, η Λένη και οι Μάγισσες Της Σμύρνης), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε ένα κύκλο τραγουδιών με γενικό τίτλο Τραγούδια Για Τους Μήνες, όπου μελοποίησε γνωστούς Έλληνες ποιητές. Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος και το Σεπτέμβριο του 2010 γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ίδρυσε το Ελληνικό Σχέδιο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνον μουσικής. Το 2006 έδωσε συναυλία στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τα 60ά γενέθλια του οργανισμού.
Νίκος Κυπουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική. Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος  και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ. Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α. Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση “Σωσμένος” (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την “Νύχτα της Κουκουβάγιας” και τον “Γυάλινο Κόσμο” (1998). Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 — Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 — Μεταίχμιο, 1994 — Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 — O Δραπέτης, 1991 –Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 — Μεταίχμιο και ‘Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006). Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Odos 25 Martiou & Paralia, Thessaloniki 546 46

09Μαι(Μαι 9)3:00 μμ12(Μαι 12)9:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου 9-12 Μαΐου 20193:00 μμ - 9:00 μμ (12) Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι το πιο σημαντικό ετήσιο γεγονός για το βιβλίο και τους επαγγελματίες του βιβλίου που διοργανώνεται στη χώρα μας. Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σημαίνει Θεματικές Εκδηλώσεις / Λογοτεχνικές Συναντήσεις / Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών / Φεστιβάλ Μετάφρασης / Ημερίδες, Εργαστήρια, Ομιλίες / Στρογγυλά Τραπέζια / Επαγγελματικές Συναντήσεις / Φιλολογικό Καφενείο / Προβολές / Εικαστικά και Θεατρικά Δρώμενα / Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική γωνιά. Φέτος η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 80 χρόνια λειτουργίας της, συμμετέχει δυναμικά σ’ αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με ένα περίπτερο αφιέρωμα στα 80 χρόνια λειτουργίας της ( Περίπτερο 13, σταντ 88), όπου θα εκτεθούν τεκμήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της, αλλά η πορεία της στον 21ο αιώνα. Θα υπάρχει μόνιμα ξεναγός που θα ενημερώνει το κοινό για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης αλλά και θα λύνει οποιαδήποτε απορία μπορεί να υπάρχει. Ένα δεύτερο περίπτερο (Περίπτερο 15, σταντ 109) θα φιλοξενήσει τις πολυάριθμες λέσχες ανάγνωσης των Βιβλιοθηκών που για 4 μέρες θα πραγματοποιήσουν τις συναντήσεις τους στο χώρο της έκθεσης.

Συγκεκριμένα:

Η Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή της συζητώντας για: “Η επιστημονική φαντασία και η επιστήμη της φυσικής” με συντονίστρια την Ευλαμπία Τσιρέλη, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 και ώρα 16:00-18:00.

Η Λέσχη Φεμινιστικής Λόγοτεχνίας θα πραγματοποιήσει τη συνάντησή της, σχολιάζοντας το βιβλίο “Περσέπολις” της Satrapi Marjane και συντονίστρια τη Σοφία Τατίδου, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 18:00-20:00.

Ώρα

9 (Πέμπτη) 3:00 μμ - 12 (Κυριακή) 9:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πε09Μαι6:00 μμ8:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου - Λέσχη ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας βιβλιοθηκών Άνω Τούμπας, Τριανδρίας, Κωνσταντινουπόλεως & Σ. Σταθμού6:00 μμ - 8:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Οι Λέσχες Αστυνομικής Λογοτεχνίας των δημοτικών βιβλιοθηκών Άνω Τούμπας, Τριανδρίας, Κωνσταντινουπόλεως και Σ. Σταθμού, με συντονιστή τον Σωτήρη Κρικέλη, συμμετέχουν στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη των λεσχών θα συναντηθούν σε ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 9/5 ώρα 18:00-20:00 και θα μιλήσουν για το βιβλίο με τίτλο “Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου” του Camilla Lackberg.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στη συζήτηση εάν έχουν διαβάσει το βιβλίο.

16η ΔΕΘ   (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO)
Πέμπτη 9/5  ώρα 18:00-20:00
Περίπτερο 15  

Σταντ 109

Ώρα

(Πέμπτη) 6:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε09Μαι6:30 μμ8:00 μμΗ βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων θεσσαλονικέων λογοτεχνών στη βιβλιοθήκη Σ. Σταθμού6:30 μμ - 8:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πέμπτη 9/5/19,  ώρα 18.30 – 20.00

στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού

Μοναστηρίου 93Β τηλ. 231331 8394

θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ», της Αναστασίας Δ. Βακαλούδη.

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θεολογία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεωγραφία, καθώς ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της περίλαμπρης και κοσμοπολίτικης βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των  σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών που έχουν ως γενέτειρα πόλη τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους στα έργα τους, τη μορφή, τη ζωή και τις περιπέτειες της πόλης κατά τη βυζαντινή εποχή. Το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών αντιπαραβάλλεται και συνδυάζεται με σχετικές βυζαντινές πηγές και άλλες ιστορικές πληροφορίες.

Στα σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα που εξετάζονται περιγράφεται με παραστατικότητα και γλαφυρότητα η τοπογραφία της Θεσσαλονίκης. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι χρησιμοποιούνται είτε ως σύμβολα της φαντασιακής πόλης που συμπυκνώνουν την ιστορία της και γίνονται στοιχεία μυθοποίησής της, είτε ως τοπόσημα ανάμεσα στα οποία διαδραματίζεται και εξελίσσεται η σύγχρονη ζωή των κατοίκων της πόλης και των ηρώων των λογοτεχνημάτων –και κατ’ επέκταση των ίδιων των συγγραφέων–, είτε απλά ως χώροι αναφοράς.

Παράλληλα, μέσα από τα έργα των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών ζωντανεύει η ιστορία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που συνυφαίνονται με τη ζωή της πόλης και σημαδεύουν την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η θαυματουργική παρουσία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου που ταυτίζεται με τη Θεσσαλονίκη, αναδύονται σχεδόν θεατρικά μέσα από τις γραμμές των ποιημάτων και των πεζογραφημάτων των σύγχρονων λογοτεχνών της πόλης.

Όπως γράφει ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, «…της πόλης το πρόσωπο…σκεπάζουν…σύν­νεφα γεμάτα όνειρα, που μπορείς να ταξιδέψεις προς όλες τις διαστάσεις σε κάθε απόσταση»· «…στους κόλπους της Θεοτόκου Μητέρας βρίσκεται η πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης ολόκληρη»· «στην άκρη της θάλασσας καρδιά, κοιτίδα του ένδοξου Μυροβλύτη Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη».

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ώρα

(Πέμπτη) 6:30 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού

Μοναστηρίου 93

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε09Μαι6:30 μμ7:30 μμΛαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΜε τα μέλη του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art 6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»

Η Χρυσάνθη Βουδούρη, η Ασημένια Ταμπάκη  και άλλα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art www.action-art.gr θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», με λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο.

Στόχος του προγράμματος η αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την ώρα της αφήγησης, την ώρα που το παραμύθι ζωντανεύει στο χώρο της φαντασίας, του συναισθήματος, της τρυφερότητας, εκεί όπου κτίζεται η συντροφικότητα και πλάθονται σχέσεις δημιουργικές

Για παιδιά από 5 χρονών και άνω

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Πέμπτη) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε09Μαι8:00 μμ9:00 μμΗ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου«Μάνα αγάπη μεγάλη». Παραμυθωνία / ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 138:00 μμ - 9:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Μάνα αγάπη μεγάλη». Παραμυθωνία

Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Αντωνία Μπατσαλή και τον Δημοσθένη Χαρούλη. Μαζί της στον ήχο ο Ιωάννης Αχιλλέας Τσακτσίρας. Τα παιδιά θα πασπαλιστούνε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουνε στην Παραμυθωνία και θα τραγουδήσουμε μαζί!
Αφήγηση: Αντωνία Μπατσαλή, Δημοσθένης Χαρούλης
Φυσαρμόνικα και κρουστά: Ιωάννης Αχιλλέας Τσακτσίρας

Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΠΑΡΑΜΥΘΩΝΙΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Πέμπτη) 8:00 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε09Μαι8:00 μμ9:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου - Λέσχη Ιστορικού Μυθιστορήματος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης8:00 μμ - 9:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου Ιστορίας

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ιστορικού Μυθιστορήματος του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με συντονίστρια τη Γεωργία Μιχαήλ, συμμετέχει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη της λέσχης θα συναντηθούν σε ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 9/5 ώρα 20:00-21:00 και θα μιλήσουν για το βιβλίο με τίτλο ” Φυγή Κεφαλαίων “ του Γιώργου Μαρτινίδη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στη συζήτηση εάν έχουν διαβάσει το βιβλίο.

16η ΔΕΘ   (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO)
Πέμπτη 9/5  ώρα 20:00-21:00
Περίπτερο 15

Σταντ 109

Ώρα

(Πέμπτη) 8:00 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων - Τμήμα Κέντρου ΙστορίαςΤηλ. 2310 264668 - 274167 Πλατεία Ιπποδρομίου - 54621 - Θεσσαλονίκη

Πα10Μαι11:00 πμ12:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - "Βιβλιοπαρέα" Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων της βιβλιοθήκης Ορέστου11:00 πμ - 12:00 μμ Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων “ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑ” της βιβλιοθήκης Ορέστου, με συντονίστρια τη Δήμητρα Σιδηροπούλου, συμμετέχει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη της λέσχης θα συναντηθούν σε ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 10/5 ώρα 11:00-12:00 και θα μιλήσουν για το βιβλίο με τίτλο ” Ενικός αριθμός “ της Λένας Διβάνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στη συζήτηση εάν έχουν διαβάσει το βιβλίο.

16η ΔΕΘ   (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO)
Παρασκευή 10/5  ώρα 11:00-12:00
Περίπτερο 15

Σταντ 109

Ώρα

(Παρασκευή) 11:00 πμ - 12:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη 546 42

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα10Μαι12:00 μμ1:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - Λέσχη Ανάγνωσης Μυθιστορήματος της βιβλιοθήκης Άνω Τούμπας12:00 μμ - 1:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης Μυθιστορήματος της βιβλιοθήκης Άνω Τούμπας, με συντονίστρια τη Δέσποινα Ζλατάνου, συμμετέχει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη της λέσχης θα συναντηθούν σε ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 10/5 ώρα 12:00-13:00 και θα μιλήσουν για το βιβλίο με τίτλο ” Η θεία Χούλια και ο γραφιάς “ του Liosa Mario Vargas.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στη συζήτηση εάν έχουν διαβάσει το βιβλίο.

16η ΔΕΘ   (στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO)
Παρασκευή 10/5  ώρα 12:00-13:00
Περίπτερο 15

Σταντ 109

Ώρα

(Παρασκευή) 12:00 μμ - 1:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

10Μαι(Μαι 10)5:00 μμ12(Μαι 12)11:00 μμ21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ5:00 μμ - 11:00 μμ (12) Φορέας: Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθεια που καταβάλει για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών των κατοίκων, των συλλόγων και των φορέων της πόλης μας, διοργανώνει το 21ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής για όλους. Στην 21η χρονιά συνεχούς διεξαγωγής του, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί σε συνέχεια της παράδοσής του, να προσελκύσει αθλητικές συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή, η ανάπτυξη και η στήριξη της γυμναστικής και της ιδέας των ομαδικών γυμναστικών επιδείξεων, μέσα από μια γιορτή γυμναστικής για όλους, η οποία ενισχύει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικής εμπειρίας και τις νέες κινητικές αντιλήψεις.

ΧΡΟΝΟΣ & ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Το Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής για όλους θα διεξαχθεί στις 10,11 & 12 Μαΐου 2019, στο κλειστό Γυμναστήριο της Χ.Α.Ν.Θ. Στις 10 & 11 Μαΐου θα παρουσιασθούν όλα τα προγράμματα και την Κυριακή 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το ΓΚΑΛΑ, όπου θα συμμετάσχουν οι ομάδες που θα διακριθούν και θα επιλεγούν από την αρμόδια Κριτική Επιτροπή. Η παρουσίαση των ομάδων θα αρχίζει στις 17:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής για φορείς πατήστε εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής για σχολεία πατήστε εδώ

 

 

 

Ώρα

10 (Παρασκευή) 5:00 μμ - 12 (Κυριακή) 11:00 μμ

Τοποθεσία

Login required to see the information Login

Φορέας

Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού

Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.Νικολάου Γερμανού 1

Σα11Μαι12:00 μμ2:00 μμΗ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στην 16η Διεθνή Έκθεση ΒιβλίουΛογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο. ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15) 12:00 μμ - 2:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15)

Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας της βιβλιοθήκης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και το συγγραφέα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΕΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Σάββατο) 12:00 μμ - 2:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Σα11Μαι4:00 μμ6:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου - Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας4:00 μμ - 6:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Για άλλη μια χρονιά, η ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ (Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας) Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης η συντονίστρια  Ευλαμπία Τσιρέλη και τα μέλη, σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή λέσχη ανάγνωσης με θέμα τον Χρόνο στην Επιστημονική Φαντασία και τη Φυσική.

16η ΔΕΒΘ
Σάββατο 11 Μαΐου
16.00-18.00
περίπτερο 15
σταντ 109

Ελάτε “διαβασμένοι” ή όχι, για να διερευνήσουμε μαζί το μεγάλο μυστήριο του χρόνου επιστημονικά, οντολογικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά!

Προτεινόμενα αναγνώσματα:
-2001 Οδύσσεια του Διαστήματος – Α. Clark
-Ιστορίες της Ζωής σου (διηγήματα: “Ιστορία της Ζωής σου”, “Ο Πύργος της Βαβυλώνας”) -Ted Chiang
-Η Μηχανή του Χρόνου – H.G.Wells
-Τα Όνειρα του Αϊνστάιν – A.Lightman
-Ό,τι άλλο έχετε υπόψιν από βιβλία και κινηματογράφο

Στη συζήτηση είναι καλεσμένοι επιστήμονες φυσικοί, συγγραφείς, φιλόσοφοι και θεολόγοι.

Ώρα

(Σάββατο) 4:00 μμ - 6:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Κυ12Μαι12:00 μμ1:00 μμΗ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στην 16η Διεθνή Έκθεση ΒιβλίουΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15). Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο12:00 μμ - 1:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15)

Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο

Με αφορμή το βιβλίο «Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο» της Σοφίας Κλιάνη από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη οι μικροί/ες φίλοι/ες θα παίξουν, θα τραγουδήσουν, θα ζωγραφίσουν, θα αυτοσχεδιάσουν και θα μάθουν τους αριθμούς από το μηδέν έως το εννέα.

Μαζί μας θα είναι και η συγγραφέας του βιβλίου Σοφία Κλιάνη.
Το πρόγραμμα επιμελούνται οι Χριστίνα Ζουρνά και Αγγελική Φατίση

Είσοδος ελεύθερη για παιδιά 4-7 ετών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Κυριακή) 12:00 μμ - 1:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Κυ12Μαι6:00 μμ8:00 μμ16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου- Λέσχη Φεμινιστικής Λογοτεχνίας6:00 μμ - 8:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Λέσχη Φεμινιστικής Λογοτεχνίας της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης η συντονίστρια  Σοφία Τατίδου  και τα μέλη, σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή λέσχη ανάγνωσης σχολιάζοντας το βιβλίο “Περσέπολις” της Satrapi Marjane με συντονίστρια τη Σοφία Τατίδου, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 18:00-20:00 στο περίπτερο 15, σταντ 109.

Η συνάντηση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ένα καλό βιβλίο σε βάζει πάντα σε σκέψεις… Σχετικές, άσχετες, συνειρμικές, ενοχλητικές… Και το “Περσέπολις” της Ιρανής στην καταγωγή Μαργιάν Σατραπί είναι απερίφραστα ένα καλό βιβλίο (δύο για την ακρίβεια, καθώς η ελληνική έκδοση κυκλοφορεί σε δύο τόμους). Η υπόθεση απλή… Η μικρή και αξιαγάπητη Μάρτζι (η ίδια η συγγραφέας δηλαδή) μεγαλώνει στο Ιράν της δεκαετίας του ’80… Σε ένα Ιράν το οποίο περνάει από τη “φιλελεύθερη” βασιλεία του Σάχη στο σκοτεινό θεοκρατικό καθεστώς του Αγιατολάχ… Σε ένα Ιράν που για 8 χρόνια σφάζεται με το γειτονικό Ιράκ, σε έναν από τους πιο παρανοϊκούς και αιματηρούς πολέμους της σύγχρονης εποχής… Οι γονείς της θα τη στείλουν στην ξενιτιά της Αυστρίας για να τελειώσει το σχολείο. Θα βιώσει τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ξένος, θα βιώσει την απόρριψη, τις απογοητεύσεις και τις άγριες μέρες της εφηβείας… Και θα επιστρέψει στην πατρίδα της.. Πάλι ξένη όμως… Θα είναι μια “Ιρανή στη Δύση, μια δυτική στο Ιράν” όπως γράφει και η ίδια… Μέχρι την οριστική της μετανάστευση… (Αντώνης Ξαγάς)

Πώς μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη, της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου του Ιράν – Ιράκ. Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιης χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της. Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού βίου, η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας, δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα.

Η μαυρόασπρη αυτοβιογραφική σειράκόμικς Περσέπολις αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική και καλλιτεχνική επιτυχία ενώ παράλληλα κατάφερε να φέρει σε επαφή το δυτικό κοινό με τον Ιρανικό πολιτισμό και την Ιρανική ιστορία. Στη Γαλλία κυκλοφόρησε σε τέσσερις τόμους (2000, 2001, 2002, 2003) που παρουσιάζουν με χρονολογική σειρά ιστορικές περιόδους του νεότερου Ιράν και της προσωπικής αλλά και οικογενειακής ιστορίας της δημιουργού του. Το  περιοδικό Time το συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα καλύτερα κόμικς του 2003. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Ώρα

(Κυριακή) 6:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Κυ12Μαι7:00 μμ8:00 μμΗ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου«Δρόμο παίρνουν… δρόμο αφήνουν» – Σεργιάνι στις μουσικές του τόπου. Ομάδα Μελωμύθι Μουσική και Παραμύθι. ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 137:00 μμ - 8:00 μμ Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ. Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«Δρόμο παίρνουν… δρόμο αφήνουν» – Σεργιάνι στις μουσικές του τόπου.
Ομάδα Μελωμύθι Μουσική και Παραμύθι.

Όποιος δεν ξέρει τα σουφλιώτικα γαϊδούρια, θα μάθει πως ένας γάιδαρος με φωνή βροντερή μπορεί να ακολουθήσει τη μοίρα του και να γίνει μουσικός. Ένα παραμύθι που μας σεργιανάει στις μουσικές του τόπου μας.
Άιντε γιούρια… κι ο χορός θέλει τραγούδια!

Αφήγηση – ακορντεόν: Πέννυ Αβράμπεκη
Τραγούδι–λαούτο: Δημήτρης Τριχάκης

Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΜΕΛΩΜΥΘΙ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Κυριακή) 7:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - Δ.Ε.Θ.

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Κυ12Μαι8:00 μμ10:00 μμΛογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Βαλεντίνη Παπαγεωργίου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου8:00 μμ - 10:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Βαλεντίνη Παπαγεωργίου στην
Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών σας προσκαλεί στην παρουσίαση
του βιβλίου της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου «Η γάτα και το ψάρι», που θα
πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00, στο πλαίσιο
της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης 40 Εκκλησιών. Συντονίζει η Γιούλη
Ρούλια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τη συγγραφέα.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και
θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 15 stand 109 στις εγκαταστάσεις της
ΔΕΘ HELEXPO.

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 μμ - 10:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωρ. Βιζυηνού 57, Θεσσαλονίκη 546 36

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Δε13Μαι7:30 μμ9:00 μμ"Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;"Διάλεξη7:30 μμ - 9:00 μμ Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ακούμε διαρκώς αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Ακόμα και όσοι μειώνουν το βάρος τους, δεν καταφέρνουν να το διατηρήσουν. Η δίαιτα που κάνουν είναι αποτελεσματική και απλά δεν έχουν την πειθαρχία να την ακολουθήσουν; Μήπως τελικά η δίαιτα είναι ένα αναποτελεσματικό μοντέλο για την ρύθμιση του βάρους; Υπάρχει λύση ώστε να μπούμε σε ένα φυσιολογικό τρόπο διατροφής; Όλες αυτές τις απορίες μας, θα λύσει ο διατροφολόγος Αριστείδης Πατρινός, στη διάλεξή του με θέμα “Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες;”, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 και ώρα 19:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δεν χρειάζεται προεγγραφή.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593

Λίγα λόγια για τον Αριστείδη Πατρινό

Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης στην πόλη της Σητείας. Η ερευνητική του μελέτη είχε θέμα “Ανάλυση μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο τρίχωμα της κεφαλής των φοιτητών”, όπου με μια καινοτόμο μέθοδο ανίχνευσε τα απαραίτητα στοίχεία και τα βαρέα μέταλλα που συγκεντρώνονται στα μαλλιά των φοιτητών και τα συσχέτισε με τον τρόπο ζωής τους. Η έρευνά του αναδεικνύει την σημασία της εξατομίκευσης της διατροφής, όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να θρέφεται, πλέον, με βάση τις ελλείψεις του και δίνει νέες προοπτικές στην έρευνα. Για την πρακτική του επέστρεψε στη γενέτειρα του τη Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωσε στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ. Εκεί είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε περιστατικά Διατροφικών Διαταραχών και να αναλάβει αρμοδιότητες της καθημερινής κλινικής πράξης. Ενημερώνεται διαρκώς και παρακολουθεί ημερίδες, πανελλήνια και πανευρωπαικά συνέδρια. Μετεκπαιδεύτηκε στην “Τροποποίηση της Συμπεριφοράς”, καθώς θεωρεί πως η ψυχική κατάσταση του ατόμου και το περιβάλλον του καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις σκέψεις του, γύρω από το φαγητό. Ακόμα, ολοκλήρωσε το σεμινάριο “Ειδικός Αθλητικής Διατροφής”, το οποίο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της “Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής” των Η.Π.Α. Παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Altzheimer και στο Uchu wellness center. Εργάζεται στο διαιτολογικό του γραφείο Nutrimed Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως 69. Αναλαμβάνει τη διατροφική αντιμετώπιση ατόμων με παθολογικές καταστάσεις, καθώς και ατόμων που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία και το βάρος τους, σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρίσκονται (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, έγκυες, θηλάζουσες, υπερήλικες). Αναλαμβάνει ακόμα αθλητές και αθλούμενους οι οποίοι επιθυμούν μέσω της διατροφής να βελτιστοποιήσουν την αθλητική τους απόδοση.

Ώρα

(Δευτέρα) 7:30 μμ - 9:00 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθ. Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη 546 21

Δε13Μαι8:30 μμ10:30 μμΟ Τόλης Νικηφόρου στη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου«Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα» του Τόλη Νικηφόρου8:30 μμ - 10:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Τόλης Νικηφόρου στη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Λογοτεχνική εκδήλωση με τον ποιητή και πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 20:30 στην Περιφερειακή  Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666), στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας.  Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το βιβλίο του «Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα» από τις Εκδόσεις  Νεφέλη, που επέλεξαν τα μέλη της Λέσχης να διαβάσουν από κοινού.

Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.

Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάο

Ώρα

(Δευτέρα) 8:30 μμ - 10:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ14Μαι10:30 πμ12:30 μμΜοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου10:30 πμ - 12:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες

Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.

Το εργαστήριο είναι δίωρο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο

Πρόγραμμα εργασιών Απριλίου:
– Τεχνικές πλεξίματος φαντεζί, λάστιχο και δαντέλα
– Διαβάζω σχέδια και πατρόν για πλέξιμο. Αρχίζω το πρώτο μου πουλόβερ
– Επανάληψη και τελείωμα μπλούζας

Πρόγραμμα εργασιών Μαΐου:

– Πλέκω την πρώτη μου φούστα
– Τελειώνω τη φούστα
– Ζακάρ
– Καλοκαιρινά σχέδια

 

Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Τρίτη) 10:30 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τρ14Μαι6:30 μμ7:30 μμΠαραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου«Ο Ιγνάτιος και η Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά6:30 μμ - 7:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών

«Ο Ιγνάτιος και η Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά είναι το πρώτο παραμύθι της ομώνυμης σειράς.
Θα Γνωρίσουμε τη μακρινή πολιτεία Φρουρφουρμβέργη, τη μεγάλη και υπέροχη βιβλιοθήκη της, τον ήρωα Ιγνάτιο και τις περιπέτειές του και θα κατασκευάσουμε τους ήρωες του παραμυθιού.

Το πρόγραμμα επιμελείται η Χριστίνα Τράπτσιου

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: μαύρο, ρόζ σκούρο και ροζ ανοιχτό χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4, σύρμα πίπας μαύρο και ροζ, ματάκια και κόλα στικ.

Για παιδιά από 5 ετών

Η συμμετοχή  είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/

Ώρα

(Τρίτη) 6:30 μμ - 7:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε15Μαι9:00 πμ12:05 μμΠρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως9:00 πμ - 12:05 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
«Το μυστήριο της μικρής αρκούδας»
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως.

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού -εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας-ξεκινάει στην παιδική βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος».
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον.
Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικότοπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» για σχολεία της περιοχής.
Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:
α) Τρίτη 3/4/2019 (ώρα 9π.μ.-12μ.μ.) (έως 3 τμήματα) &
β) 15, 22, 29/5/2019 (ώρα 9π.μ.- 12μ.μ.)(Δράσεις Μαϊου)
Διάρκεια προγράμματος : 1 διδακτική ώρα με δυνατότητα παρουσίασης έως 2 δύο διδακτικές ώρες).
Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος, περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως
(Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310315100)

Ώρα

(Τετάρτη) 9:00 πμ - 12:05 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως

Κωνσταντινουπόλεως 47-45 Θεσσαλονίκη 546 41

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε15Μαι9:00 πμ12:00 μμΠρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη βιβλιοθήκη ΚωνσταντινουπόλεωςΕκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά9:00 πμ - 12:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής

 Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη; Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;

Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα ΔΑΣΗ, ΤΟ ΝΕΡΟ και ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Όταν οι ερωτήσεις απαντηθούν σωστά αυτό που όλοι κερδίζουμε είναι μια καλύτερη ζωή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου και ως γενικό σκοπό έχει να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.

Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.

Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» για  σχολεία  της περιοχής.

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:  α)Τετάρτη 10/4/2019 13ο Δ.Σ. (ώρα 10π.μ.-11π.μ.  Β1 και 11-12π.μ. Β2)

29/5/2019  13ο Γ2, ώρα  9-10π.μ.

  β) 15, 22, 29/5/2019 (ώρα 9π.μ.- 12μ.μ.)(Δράσεις Μαϊου)                                                                         

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως.

(Κων/πόλεως 45, τηλ. 2310-315100)